osób ● 6 małych dni (typu hokkaido) po 200 g każda ● 50 cl mleka ● 250 g serka mascarpone ● 50 cl śmietany kremówki ● 250 g drobnego cukru ● 1 laska wanilii ● 2 opakowania cukru waniliowego ● 60 g płatków migdałowych ● ok. 6 łyżek likieru kawowego (lub o smaku tiramisu) Wykonanie: Zetnij wierzchołki dyni. Wydrąż miąższ z dyni, usuń pestki. Pokrój(...)dnie. Dodaj 100 g cukru i rozciętą wzdłuż laskę wanilii z wyskrobanymi ziarenkami. Wrzuć do niego pokrojoną dynię i gotuj na wolnym ogniu, około 15 minut, do całkowitego wyparowania mleka. Wyjmij laskę wanilii, przetrzyj dynię przez sito (lub zmiksuj ją delikatnie), tak, aby uzyskać konsystencję gładkiego purée. Mascarpone ubij z resztą cukru. Dodaj purée z dyni, energicznie wymieszaj całość. Ubij
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskazmiksować na papkę. Cukier utrzeć z żółtkami na puszystą masę. Stopniowo dodać skondensowane mleko, olejek waniliowy i bananową papkę, dokładnie wymieszać. Następnie do masy dodać stopniowo wódkę. Czynność tę wykonujemy bardzo ostrożnie i powoli, aby masa się nam nie zważyła (nie zrobiła się "siara"). Gotowy likier przelać do czystych butelek, zakorkować. Likier ten jest dobrym dodatkiem do deserów
Przepisy i porady kulinarnezimnego masła 1 łyżka śmietany lub jogurtu (opcjonalnie) 2 żółtka Nadzienie: 400 ml mleka zagęszczonego słodzonego 3 łyżki mąki pszennej ½ łyżeczki aromatu waniliowego 1/2 laski wanilii lub łyżka ekstraktu waniliowego 2 jajka 100 g gorzkiej czekolady 1 łyżka kakao 2 łyżki likieru czekoladowego lub kawowego Czekoladowe ganache: 100 g gorzkiej lub deserowej czekolady 50 g śmietanki 30% Dodatkowo(...)wkładamy do zamrażalki na 20 minut. Mleko przelewamy do rondelka i podgrzewamy na małym ogniu. Kiedy będzie ciepłe dodajemy do niego czekoladę. Mieszamy cały czas lekko podgrzewając, do momentu, aż czekolada się rozpuści. Dodajemy kakao i mieszamy. Masę odstawiamy na 10 minut aby lekko ostygła. Następnie dodajemy do niej mąkę, jajka, likier, wanilię i aromat. Miksujemy wszystko dokładnie. Schłodzone ciasto
Mania Gotowaniasuchych 6 łyżek cukru pół łyżeczki soli 1,5 łyżki spirytusu (wódki, rumu lub likieru migdałowego) ziarenka z 1 laski wanilii Wykonanie: Do dużej miski wsypałam sól, potem mąkę, zrobiłam dołek, w który wsypałam cukier, wkruszyłam świeże drożdże, zalałam ciepłym mlekiem i delikatnie wymieszałam zawartość w dołku z mąki. Chyba nie muszę pisać, że przed chwilą opisałam jak ja robię
Blondynka Gotujektórego składniki i proporcje sama sobie ustaliłam. I wiecie, że wyszedł całkiem smaczny likier kukułkowy. Ale.... spokojnie, niech sobie postoi, nabiera mocy i smaczniejszego smaku Składniki (na ok. 1,2 l): 300 g kukułek (bez papierków) 250 ml wody 400 ml mleka skondensowanego niesłodzonego 250 ml spirytusu (95%) Wykonanie: Do garnka(...)minut), żeby się rozpuściły i nie przywarły do dna. Do ciepłej mieszaniny wlałam mleko. Wymieszałam i wystudziłam. Do zimnej masy małym strumieniem wlewałam spirytus i cały czas mieszałam. Teraz już mogłam przelać do karafki. Na drugi dzień, jak już się likier „przegryzł” można go było spróbować :) Kolejny likier trafił do barku. Ładnie wygląda
Kuchnia u Krysibyły naprawdę pyszne ;) Składniki: 500g mąki tortowej 250ml miodu szklanka cukru 125g smalcu 1/4 szklanki mleka 11/2 łyżeczki sody oczyszczonej 2 jajka szczypta soli 3 łyżeczki przyprawy do pierników 2 łyżeczki cynamonu łyżeczka mielonego imbiru lukier: szklanka cukru pudru 6-8 łyżeczek likieru orzechowego/soku z cytryny/pomarańczy herbaty/wody Wykonanie: W garnku na małym ogniu rozpuszczamy miód, cukier i smalec
Pyry na Gazprzygotowany na spirytusie. Na blogu znajdziecie również domowy likier baileys , domowy likier kukukła i domowy likier krówkę . Adwokat, domowy likier jajeczny Czas przygotowania: 60 minut Składniki: 6 żółtek 250 g cukru 500 ml mleka skondensowanego niesłodzonego 1 laska wanilii 250 ml spirytusu Wykonanie: Mleko wlewamy do garnuszka. Wanilię otwieramy, wyskrobujemy ziarenka i wraz laską dodajemy
Kulinarne przygody Gatityczekoladowy można wstawić do lodówki i po kilku godzinach zastygnięty idealnie zastępuje krem czekoladowy na kanapki dla dzieci. ale w wersji bez likieru amaretto. Naleśniki są pyszne i mocno sycące. Ciasto naleśnikowe: 2 jajka mąka pszenna mleko woda mineralna gazowana 2 łyżeczki cukru cukier waniliowy szczypta soli odrobina oleju Nie podałam proporcji, ponieważ naleśniki zawsze robię "na oko". Jak ciasto
Blondynka Gotujewódki Przygotowanie: Mleko podgrzewamy, dodajemy ziarenka wyskrobane z wanilii, następnie studzimy. Żółtka miksujemy, stopniowo dodajemy cukier. Następnie stopniowo dodajemy wystudzone mleko, cały czas miksujemy, na koniec także stopniowo dolewamy alkohol. Miksujemy jeszcze 3-4 minuty. Gotowy likier przelewamy do butelki i przechowujemy w lodówce
Smakowity Blog Kulinarnymasła 0,5 szklanki cukru lub ksylitolu cukier cytrynowy Delecta sok i skórka otarta z 1 cytryny 3/4 szklanki mleka 1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia Delecta 1/2 łyżeczki sody syrop: sok z 1 cytryny 2 łyżki rumu lub likieru cytrynowego 3 łyżki cukru 1 opakowanie cukru cytrynowego Delecta SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Masło roztopić w rondelku lub w mikrofali
DefinicjaSmakumąki 1/2 szklanki cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia na krem kokosowy: 700 ml mleka szklanka kokosu 4 żółtka 2 kopiate łyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 4 duże łyżki cukru kostka masła na piankę: 300 ml śmietanki kremówki 1 opakowanie śnieżki 70 ml likieru jajecznego 1 tabliczka białej czekolady dodatkowo: 2 małe paczki herbatników 2 łyżki kokosu kilka(...)kokos. Wlać na gotujące się mleko i ugotować budyń (nie będzie zbyt gęsty- tak ma być). Wystudzić. Miękkie masło utrzeć z zimnym budyniem na krem. Biszkopt nasączyć herbatą wmieszaną z wódką. Wyłożyć krem i wyrównać. Na kremie ułożyć herbatniki. Kremówkę ubić ze śnieżką. Czekoladę rozpuścić nad parą. Do ubitej śmietanki wmiksować najpierw likier a następnie czekoladę. Wyłożyć na herbatniki
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaSKŁADNIKI Biszkopt: 5 jajek 5 łyżek mąki 5 łyżek cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 1 kostka masła 1 szkl. mleka 1/2 szkl. cukru 1 budyń śmietankowy 1 czekolada o smaku toffi garść siekanych orzechów 2 łyżki likieru orzechowo-czekoladowego Dodatkowo: cukier puder galaretka wiśniowa WYKONANIE 1. Biszkopt: Żółtka oddzielamy od białek, białka ubijamy z cukrem, dodajemy żółtka(...)posypaną ściereczkę i zwijamy w roladę. Zostawiamy do wystudzenia. 2. Galaretkę rozpuszczamy w 1 szkl. wrzącej wody, wlewamy do kwadratowego pojemnika. 3. Krem: Czekoladę rozpuszczamy na parze. Na mleku i cukrze gotujemy budyń. Studzimy. Ucieramy masło, dodajemy budyń, a na końcu rozpuszczoną czekoladę, dokładnie mieszamy, dodajemy alkohol i orzechy. 4. Kremem smarujemy roladę, na szerszym brzegu układamy paski galaretki, zwijamy
słodki bratekPyszne, mięsiste i gęste ciasto piernikowe z dodatkiem tartej marchewki oraz miodu. Bogate w orzechy i kandyzowaną skórkę pomarańczową. Przełożone masą z nasączonych w likierze suszonych śliwek i marcepanu. Wykończyłam je aksamitnym i delikatnym ganachem z gorzkiej czekolady, słodkiej śmietanki oraz odrobiny masła. Można wykonać je w ostatniej chwili lub upiec 4-5 dni przed świętami(...)łyżeczki sody oczyszczonej 2 garści grubo pokrojonych orzechów pekan 4 łyżki miodu 100 g masła 125 ml mleka 1/2 szklanki cukru / 110 g MASA MARCEPANOWO ŚLIWKOWA 10 suszonych śliwek kalifornijskich pokrojonych w kosteczkę 100 g masy marcepanowej 6-8 łyżek likieru amaretto i/lub brandy / soku z pomarańczy / wody GANACHE 100 g gorzkiej czekolady 80 ml śmietanki
cool and mintyspróbowaniu tych drobiazgów zdecydowanie się poprawiło. Słodziutkie, ale nie mdłe za sprawą alkoholu - następnym razem dałabym nieco więcej. Nie miałam likieru kokosowego, ale biały rum sprawdził się znakomicie. Jakoś tak pasuje mi do kokosu... Smak mleka w proszku jest dość mocno wyczuwalny - nam to odpowiada. A ciemna czekolada świetnie równoważy słodkość białej. Ogólnie - polecam serdecznie. Do pojedzenia, na Święta
Pożeraczka, czyli raz adobrzecukru, ½ łyżki octu, 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej, 1,5 łyżki mąki pszennej, 4,5 łyżki suchego maku, Masa: 500 ml mleka, 2 opakowania budyniu śmietankowego, 1 łyżka cukru waniliowego, 250g masła, 3 łyżki cukru pudru, 1 kieliszek likieru waniliowego lub spirytusu, ½ tabliczki białej czekolady, Dodatkowo: 600g zielonego winogrona, 3 opakowania galaretki zielonej, czekoladowa posypka do dekoracji. PRZYGOTOWANIE: 1. Biszkopt(...)mąkę pszenną oraz mąkę ziemniaczaną. Na końcu wsypuję mak. Delikatnie mieszam. Ciasto wykładam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę około 25 minut w temperaturze 170 stopni. 3. Z mleka odlewam 150ml. Pozostałe mleko gotuję razem z cukrem waniliowym. W odlanym mleku mieszam budynie. Masę wlewam na gotujące się mleko. Cały czas mieszając gotuję przez 2 minuty. Budyń odstawiam
Tradycyjna kuchnia Kasi