likier z mleka - 500 przepisów (strona:25/34)

Tarta Niebo 270

niebiańskie połączenie :) Serdecznie polecam. Składniki na kruche ciasto: 130 g masła pół łyżeczki soli 35 ml mleka 175 g mąki pszennej pół łyżeczki cukru pudru 1 żółtko Krem z białej czekolady: 250 g serka mascarpone 125 ml śmietany kremówki 36% 4 łyżki likieru z białej czekolady 100 g białej czekolady Dodatkowo: 4 łyżki dżemu jagodowego 300 ml śmietany kremówki

Świat Ciasta
PIJAK 128

CUKRU 1/2 SZKLANKI MAKU 1/2 SZKLANKI WIÓREK KOKOSOWYCH MASA: 1/2 LITRA MLEKA 5 ŻÓŁTEK BUDYŃ WANILIOWY 3 ŁYŻKI MĄKI ZIEMNIACZANEJ 3 ŁYŻKI MĄKI PSZENNEJ 3 ŁYŻKI CUKRU PUDRU KOSTKA MASŁA POLEWA:  1/2 KOSTKI MARGARYNY 1/2 SZKLANKI CUKRU 3 ŁYŻKI KAKAO 3 ŁYŻKI WODY DODATKOWO: WÓDKA, WINO LUB LIKIER OPAKOWANIE BISZKOPTÓW DŻEM Z CZARNEJ PORZECZKI SPOSÓB WYKONANIA: biszkopt: Białka ubić(...)delikatnie wymieszać łyżką ). Wstawić do dobrze nagrzanego piekarnika ( temp. ok 170 stopni ). Piec przez 30-40 minut. wystudzić Wyłożyć na biszkopt posmarowany dżemem. Masa budyniowa: pół szklanki mleka wymieszać z żółtkami i budyniem. Resztę mleka zagotować. Wlać mleko z żółtkami i ponownie zagotować ciągle mieszając. Do przestudzonej masy budyniowej stopniowo dodawać masło i ucierać na puszystą masę. Wyłożyć na ciasto

Darcia w kuchni
Ciasteczka Whoopie Pie 146

wersję z przepisu Madame Edith natomiast „farsz” z przepisu Cake Time ale bez likieru – kolejną opcję spróbuję już z piankami jak winno być od początku   No to tradycyjnie najpierw składniki: Ciastka: - 250g mąki pszennej - 100g brązowego cukru - 80g kakao - 250ml mleka - 100g masła - 1 jajko - 1/2 łyżeczki soli - 1 i 1/2 łyżeczki sody - 1 łyżeczka aromatu

Kuchenne Wariacje
Najprostszy przepis na wegański tort urodzinowy 156

słonecznikowego) Krem kokosowy: 2 puszki mleka kokosowego (dobrej jakości, z dużą zawartością kokosa, minimum 80 %) schłodzone przez 1 dobę w lodówce 1 szklanka nerkowców namoczonych przez kilka godzin 1/3 szklanki zmielonego na puder ksylitolu 1 puszka brzoskwiń w syropie  Do nasączenia: mieszanka soku pomarańczowego z dodatkiem soku z cytryny i ewentualnie cytrusowego likieru (np. pomarańczowego) – razem ½ szklanki Do dekoracji(...)boki pozostaw suche.  Piekarnik rozgrzej do 180 °C.  Do dużej miski przesiej mąkę, dosyp proszek do pieczenia, ksylitol, ziarenka wanilii oraz sól.  Do osobnego naczynia wlej mleko, dodaj do niego sok z cytryny i sodę. Szybko zamieszaj i wraz z olejem przelej do miski z suchymi składnikami, wszystko wymieszaj tak , aby nie było grud i szybko przelej

Roślinna - blog wegański
Naleśniki ze sŁodkiM sosem brandy 158

Składniki: ciasto naleśnikowe : 1 kubek mąki 1 kubek gazowanej wody mineralnej 0,5 kubka mleka 3,2% 2 jajka szczypta soli 2 łyżki oleju Sos: 1

Luźna Kuchnia
Makowiec zwijany 1185

strucle: ·          3 szklanki mąki pszennej + 3 łyżki do podsypywania ·          180 ml letniego mleka ·          150 g masła, roztopionego i przestudzonego ·          6 żółtek(...)łyżek cukru ·          pół łyżeczki soli ·          1,5 łyżki spirytusu (lub wódki, rumu, likieru migdałowego) ·          ziarenka z 1 laski wanilii lub 1 łyżeczka pasty waniliowej Przygotowanie: Drożdże suche wymieszać z mąką pszenną (z drożdży świeżych najpierw zrobić

Proste Potrawy
Podwójnie czekoladowy torcik z ptysiami 162

mleka 60 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 125 ml wrzącej wody Wsypujemy do miski wszystkie suche składniki. Jajko mieszamy z olejem i mlekiem, a następnie dodajemy do suchych składników i mieszamy przy pomocy rózgi kuchennej, aż pozbędziemy się grudek, dodajemy wrzątek i znów mieszamy. Ciasto wylewamy do tortownicy (23 cm) pieczemy ok 25 minut(...)partiami do masy czekoladowej. Na koniec dodajemy żelatynę i likier kawowy. Tak przygotowaną masę wykładamy na mus truskawkowy. Ptysie: pół szklanki wody 40 g masła pół szklanki mąki pszennej 2 jajka 1/5 łyżeczki soli 200 ml śmietany 2 łyżeczki cukru pudru 1 łyżeczka żelatyny 3 łyżki mleka  Zagotowujemy wodę z masłem i solą, do wrzątku dosypujemy

Cynamonowe szczęście
Tort z musem czekoladowym i wiśniami 179

Doskonały puszysty tort który zaskakuje lekkością i konsystencją, a dodatek wiśni z likieru sprawia, że smak jest miłą niespodzianką. Składniki: biszkopt : 6 jajek 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki łyżeczka proszku do pieczenia krem budyniowy : opakowanie budyniu śmietankowego lub waniliowego 420ml mleka 3 łyżki cukru 20 dag masła laska wanilii mus czekoladowy : 200g czekolady deserowej 2 łyżki brandy 4 łyżki

Pyry na Gaz
Ciasto z kremem i polewą czekoladowo – wiśniową 414

kakao 1 szklanka cukru 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 450ml mleka 170g cukru 1 duże opakowanie cukru wanilinowego 32g 1 budyń waniliowy w proszku bez cukru 4 żółtka 250g masła w temperaturze pokojowej 200g suszonych śliwek bez pestek około 150ml ciepłej wody (można zastąpić likierem wiśniowym lub innym alkoholem) Polewa: 200g gorzkiej czekolady 1/2 szklanki kwaśnej śmietany(...)oddzielić ciasto od brzegów blaszki i ostrożnie je wyjąć. Zdjąć papier do pieczenia i biszkopt włożyć z powrotem do blaszki. Krem: 8. Budyń z żółtkami rozmieszać w pół szklanki mleka (ja zrobiłam to mikserem). Pozostałe mleko zagotować z cukrem i cukrem wanilinowym. 9. Do gotującego się mleka dodać rozmieszany budyń z żółtkami i zagotować, cały czas mieszając. Zmniejszyć ogień

Mała Cukierenka
Ciasteczka orzechowe przekładane (z masą orzechową) 250

ciasteczka świetnie też smakują bez żadnych dodatków.   A jeśli ktoś lubi mleko, to maczając ciasteczka - można wszystkie zjeść... (około 50 pojedynczych sztuk) 2 białka  200g orzechów włoskich ( Helio )  150g cukru pudru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka likieru orzechowego (opcjonalnie) Dodatkowo: masa orzechowa ( Helio ) Orzechy zmielić na drobno. Do miski przełożyć białka, mąki

Di gotuje
Likier kawowy - domowy 180

dokładnie miksujemy. Na koniec dodajemy spirytus i jeszcze raz miksujemy, aż składniki się połączą. Likier przelewamy do karafki/butelki i przechowujemy w lodówce. Do spożycia gotowy jest od razu, ale najlepiej poczekać kilka dni, żeby smaki się przegryzły. Rady: Zamiast masy krówkowej można użyć słodzonego mleka skondensowanego - należy je wtedy ugotować dzień wcześniej (przez około 2-2,5 godziny). Dlatego

Kolorowy Przepisownik
Blondynkowe Trio, czyli Niskokaloryczny Deser (Kawa, Advocat i Panna Cotta) 206

żelatyną w mikrofalówce, tylko tyle aby rozpuścić żelatynę i wlałam do miseczki pozostałą część likieru, wymieszałam i wylałam na warstwę kawową po 2 łyżeczki mojej żelki advocatowej, ponownie wstawiłam do lodówki do stężenia. Warstwa "oszukana Panna Cotta": 150 ml śmietanki kremówki 30% 100 ml mleka 1 i 1/2 łyżeczki żelatyny Żelatynę zalałam kilkoma łyżkami mleka i odstawiłam do napęcznienia

Blondynka Gotuje
NALEŚNIKI SUZETTE 152

patelnie(przy większej ilości cały proces karmelizacji trzeba powtarzać). Skladniki: Naleśniki: 500 ml mleka 200 g mąki 2 jaja łyżka roztopionego masła szczypta soli Sos: skórka otarta z ½ pomarańczy 3/4 szkl. soku z pomarańczy 3 łyżki brązowego cukru 2 łyżki masła 2 pomarańcze ewentualnie likier pomarańczowy- da to nam efektowny ogień! Przygotowanie: Ciasto: za pomocą miksera wymieszaj dokładnie wszystkie składniki

Kubki smaku
Sernik z białą czekoladą i czereśniami 165

dwukrotnie 500 g serka mascarpone 180 g cukru 1 łyżka ekstraktu waniliowego 100 ml mleka 500 g białej czekolady, roztopionej w kąpieli wodnej i wystudzonej 5 dużych jajek, białka i żółtka oddzielnie Sos czereśniowy: 2 szklanki drylowanych czereśni 2 łyżki soku z cytryny 50 ml likieru miodowego Jack Daniels lub innego laska kory cynamonu 1 łyżka mąki ziemniaczanej dodatkowo- czereśnie

Smakowity Blog Kulinarny
Makowiec 655

strucle: 3 szklanki mąki pszennej + 3 łyżki do podsypywania 180 ml letniego mleka 150 g masła, roztopionego i przestudzonego 6 żółtek  45 g świeżych drożdży lub 21 g drożdży suchych 6 łyżek cukru pół łyżeczki soli 1,5 łyżki spirytusu (lub wódki, rumu, likieru migdałowego) ziarenka z 1 laski wanilii lub 1 łyżeczka pasty waniliowej Drożdże

Pudełko rozmaitości