szklanki mleka 1 łyżeczka masła 2 czubate łyżki cukru 2 żółtka 2 czubate łyżeczki cukru pudru 1 łyżka wódki (ja dałam likier Cointreau) – można pominąć szczypta szafranu Krem śmietankowy z kokosem: 1 opakowanie budyniu śmietankowego 1/3 szklanki zimnego mleka 1 szklanka słodkiej śmietanki 12% UHT (w kartoniku) 1 szklanka mleka 1 łyżka masła 2 czubate łyżki cukru 1 czubata łyżka
MyCookBook.plbiały pieprz Pianka kawowa: 200 ml wody 5 g sucro ( do nabycia w internecie) 400 ml likieru kawowego. Z kalafiora wyciąć same różyczki ( nóżki można wykorzystać do bulionu ). Sparzyć różyczki w osolonej wodzie. Blanszować kilka minut. Do drugiego garnka wlać mleko, śmietankę i rozkrojoną łaskę wanilii. Zacząć podgrzewać. Odcedzić kalafiora z wody i przełożyć do mleka. Gotować kilka minut
AZgotuj!tortowej 1 szklanka cukru 50 g rozpuszczonego masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia Szczypta soli Krem budyniowy: 700 ml mleka 10 dag cukru 2 budynie biszkoptowe lub bananowe 25 dag masła 1 galaretka cytrynowa Dr.Oetker 50 ml likieru waniliowego Warstwa malinowa: 1 szklanka świeżych malin 2 galaretki malinowe Dr.Oetker Poncz: ½ szklanki likieru waniliowego ½ szklanki przegotowanej wody Dodatkowo(...)blaty. Krem budyniowy W ¾ szklanki rozmieszać budynie, resztę mleka zagotować z cukrem, do gotującej się masy wlać rozrobiony proszek budyniowy, zagotować. Zestawić z ognia. Do gorącej masy wsypać suchą galaretkę cytrynową, wymieszać do połączenia. Wystudzić. Miękkie masło utrzeć na puch, miksując dodawać po łyżce zimnego budyniu, na sam koniec zmiksować z likierem na krem. Poncz: Wodę wymieszać z likierem. Przełożenie
Wanilia i Kardamonłyżki mąki ziemniaczanej; 2 czubate szklanki cukru; 2 cukry waniliowe; 7 dużych jajek; 3 żółtka (białka zachować do bezy); 1 puszka (400 g) mleka kokosowego (gęsta część); 3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany; 5 łyżek likieru amaretto (lub łyżeczka aromatu migdałowego); oraz 150 g śmietany 18% (gęstej); 3 łyżki cukru; Piekarnik nagrzać do 175 st.C. Twaróg zmielić trzykrotnie w maszynce(...)cukier waniliowy i wszystko zmiksować na gładką masę. Dodawać kolejno jajka i żółtka za każdym razem miksując do połączenia się składników, bez ubijania. Następnie dodać śmietanę i gęste mleko kokosowe z wierzchu puszki (pozostałej na dnie puszki wody kokosowej nie dodawać). Zmiksować, dodając amaretto lub aromat migdałowy. Przygotowaną masę serową wylać na spód (masa jest lejąca) i wstawić do nagrzanego
In my kitchenstopniowo dodając cukier, aż masa będzie puszysta a cukier się rozpuści. Masę jajeczną odstawiamy do przestudzenia a następnie łączymy z mlekiem. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Następnie powoli wlewamy alkohol, cały czas mieszając (uważając aby masa się nie ścięła). Gotowy likier przelewamy do butelki, zakręcamy i schładzamy w lodówce, najlepiej przez całą noc. Prze podaniem wcześniej wyciągamy z lodówki aby konsystencja
Domowy Smak Jedzeniazimowym spacerze…..:) Składniki: Składniki na dwie kawy: 6 łyżeczek ulubionej kawy Inki ½ litra mleka 1,5 % 2 płaskie łyżki miodu naturalnego Kawałek kory cynamonowej 1 cm suszonego imbiru w kawałku 4-5 ziaren suszonego jałowca Duża szczypta mielonego kardamonu 60 ml likieru kawowego Choinki z białej czekolady: 2 paski białej czekolady Patyczki do lizaków lub szaszłyków Posypka cukrowa(...)się twarda , ostrożnie zdejmujemy z pergaminu. Kawa: Mleko wlewamy do rondelka, dodajemy ziarna jałowca rozgniecione w moździerzu, kawałek kory cynamonowej, suszony imbir i mielony kardamon, doprowadzamy do wrzenia, wsypujemy inkę mieszamy, przykrywamy rondelek, zostawiamy na 10 minut aby kawa przeszła aromatem przypraw, przecedzamy przez sitko, rozlewamy do szklanek, dosadzamy miodem, wlewamy likier i mieszamy. Dekorujemy bitą śmietaną , czekoladowymi choineczkami
Wanilia i Kardamonmleka kokosowego 5 łyżek oleju kokosowego ( kupiony tutaj ) 5 łyżek miodu z bakaliami ( Miód Bakaliowy Raj )firmy BogutynMlyn.pl 2 łyżki likieru miodowego 6 łyżek cukru pudru Wykonanie: Słonecznik smażymy na oleju kokosowym a następnie miksujemy w blenderze. Śmietankę i mleko kokosowe ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Dodajemy do śmietanki miód i zmiksowany słonecznik. Całość mieszamy i przekładamy do specjalnych
Podróż w kulinariamnie. Lubię tylko delikatne napoje kawowe typu latte. Dziś krótki przepis na domowe latte z pianką. Składniki: 2/3 szklanki mleka 1/2 szklanki kawy (u mnie słaba) 1 1/2 łyżeczki cukru waniliowego cukier do smaku opcjonalnie ulubione dodatki np. likier czekoladowy, amaretto Przygotowanie: Wersja I: Przygotowujemy naszą ulubioną kawę. Dodajemy cukier waniliowy, cukier kryształ (ewentualnie inne dodatki smakowe). Podgrzewamy mleko
Słodkie okruszkipół.Waniliowy krem pâtissière:800 ml pełnego mlekalaska wanilii8 żółtek120 g cukru50 g mąki pszennej50 g mąki ziemniaczanej30 ml dowolnego likieru lub brandy (ja użyłem Amaretto)Wanilię przekroić na pół, wyskrobać ziarnka i zagotować je razem z mlekiem do wrzenia. Odstawić. Żółtka utrzeć z cukrem na biały puch, na koniec wsypać mąkę i zmiksować do uzyskania gładkiej pasty. Pastę(...)wlać jednym ruchem do gorącego mleka. Dokładnie wymieszać (ja to robię trzepaczką) i wstawić na palnik. Gotować na małym ogniu aż krem zgęstnieje. Zdjąć z ognia, wlać chlust likieru i wymieszać. Krem przykryć folią spożywczą i odstawić do wystudzenia.Dodatkowo:80 g gorzkiej czekoladyKrem nakładać na spody eklerków za pomocą szprycy lub rękawa cukierniczego. Następnie przykryć drugą połówką ptysia i polać
Food Squaresłynne savoiardi do mleka na śniadanie. Można było oczywiście kupić biszkopty do tiramisu i wyjadać prosto z torebki..ale te sprzedawane na rynku to zupełnie inna bajka. Te do tiramisu są chrupiące i mają smukły kształt, natomiast te kupione na ryneczku lub we włoskiej cukierni, są jak nasz biszkopt- mięciutki i puszyste. A do tego nasączone likierem i pysznym włoskim(...)mąki ziemniaczanej płaska mała łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Składniki na krem 500 ml mleka 3.2% 100 g skrobii kukurydzianej 200 g drobnego cukru aromat do wyboru np. kardamon,wanilia,skórka z cytryny,kolendra szczypta szafranu lub kurkumy lub żółty barwnik spożywczy Opcjonalnie likier do spryskania lub nasączenia wewnętrznej strony biszkoptów. Najpierw robimy krem, gdyż ten musi mieć trochę
Z Kuchni Do Kuchni200g masła - 1 szklanka wiórków kokosowych + 3 łyżki - herbatniki kakaowe (około 350g) - 2 łyżki likieru o smaku waniliowym Dalkowski Vanilla Forma : 21x24cm, ja użyłam dużej formy, ale ograniczyłam ją do tej wielkości wkładając jako ściankę małą keksówkę bez pieczenia Przygotowanie: Około 500ml mleka przelewam do garnka i stawiam na gaz. Resztę mleka mieszam w misce razem z mąkami(...)cukrami. Gdy mleko się zagotuje, dodaję mleko z miski. Czekam na ponowne zagotowanie się, chwile mieszam na gazie aż budyń zgęstnieje. Odstawiam do wystygnięcia. Miękkie masło miksuję, następnie do gładkiej masy dodaję budyń, szklankę wiórków kokosowych oraz likier. Miksuję dalej. Formę wykładam papierem do pieczenia, wykładam nań warstwę herbatników. Na nie nakładam 1/3 kremu. Znowu herbatniki i 1/3 kremu. Kolejna
Kuchnia co dniajajek 2 łyżki mąki ziemniaczanej (skrobi) 1 łyżeczka proszku do pieczenia opcjonalnie : likier orzechowy, amaretto lub spirytus albo zaparzona kawa / herbata – do nasączenia (u mnie amaretto) opcjonalnie: gorzka czekolada (100 g) jako polewa opcjonalnie: orzechy do przybrania Staropolski tort orzechowo-kawowy – krem: 1 szklanka mleka 1 żółtko 4 łyżki cukru pudru 1 lekko czubata łyżka mąki ziemniaczanej(...)cukru pudru 8 dużych jajek 2 łyżki mąki ziemniaczanej (skrobi) 1 łyżeczka proszku do pieczenia opcjonalnie : likier orzechowy, amaretto lub spirytus albo zaparzona kawa / herbata - do nasączenia (u mnie amaretto) opcjonalnie: gorzka czekolada (100 g) jako polewa opcjonalnie: orzechy do przybrania 1 szklanka mleka 1 żółtko 4 łyżki cukru pudru 1 lekko czubata łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka kakao
Poezja smakuopcjonalnie) 3. Masa budyniowa: 2 opakowania budyniu wanilinowego, 500 ml mleka, 1 łyżka cukru, 1 opakowanie galaretki wiśniowej, 200 g masła, 3-5 łyżek likieru wiśniowego (opcjonalnie) 4. Napar kawowy: 3 łyżeczki(...)opakowaniu (2 budynie na 500 ml mleka + 1 łyżka cukru). Po ściągnięciu budyniu z palnika wsypać galaretkę i energicznie mieszać do uzyskania jednolitej masy. Następnie budyń szczelnie przykryć folią spożywczą (aby nie powstał "kożuch") i odstawić do wystudzenia. Zimny budyń utrzeć z masłem oraz (opcjonalnie) pod koniec ucierania można dodać likier wiśniowy. 4. Napar kawowy: kawę mieloną zaparzyć
Kulinarna (nie)codziennośćczekolady Masa maślana (pomijamy, jeśli nie robimy dekoracji z masy cukrowej) : 1,5 kostki masła 1 szklanka cukru pudru 1 łyżeczka mleka kilka kropel ekstraktu z wanilii Poncz: szklanka zaparzonej mocnej herbaty z cytryną, wymieszana z 50 ml likieru amaretto Dodatkowo: 6 kostek mlecznej czekolady Przygotowanie: Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli
Domowa Cookierenka Agi