ziemi, czyli... ciasto bounty <3 Składniki (blacha 20x30 cm): Biszkopt: 4 jajka szczypta soli 125g cukru 100g mąki 40g kakao 50 g wiórków kokosowych Poncz: 1 szklanka mleka + kilka łyżek likieru Malibu (opcjonalnie) Masa kokosowa: 3 szklanki mleka 1 łyżka cukru 1 cukier wanilinowy 350 g wiórków kokosowych 1 budyń śmietankowy z cukrem (60 g) 200g masła Polewa
Malinowo w kuchniśmietanki kokosowej 22% 250 g serka mascarpone 1/3 - pół szklanki cukru pudru 2/3 szklanki wiórków kokosowych delikatnie uprażonych na patelni, wystudzonych 2 łyżki likieru kokosowego Wszystkie te składniki powinny być zimne . Wieczór wcześniej do lodówki wstawić mleko kokosowe lub śmietankę. Mleko kokosowe ostrożnie wyjąć z lodówki, odwrócić puszkę do góry dnem, otworzyć, wodę kokosową przelać do osobnego naczynia (nasączymy nią(...)misy miksera. Do śmietanki znajdującej się w misie miksera dodać mascarpone, cukier puder, wiórki, likier. Zmiksować do połączenia się składników. Nasączenie: woda kokosowa, wcześniej odłożona z puszki mleka kokosowego 3 łyżki likieru kokosowego Wymieszać. W przypadku użycia samej śmietanki kokosowej 22% - tort można nasączyć czymś innym np. wodą z syropem truskawkowym i likierem kokosowym. Ponadto: Słoik dżemu truskawkowego świeże truskawki
Malinowe Pocałunkitemp. 190st. Ostudzić na kratce.Krem migdałowy:200g masła, 1/2 szklanki cukru, 1 i 1/2 szklanki mleka, budyń śmietankowy (40g), 100g zmielonych migdałów, łyżka likieru Amaretto.Szklankę mleka zagotować z cukrem. W reszcie mleka rozrobić budyń, wlać na gotujące się mleko. Mieszać, aż masa zgęstnieje. Ostudzić.Miękkie masło utrzeć na puszystą masę, dodawać po łyżce zimnego
Z miłości do słodkościsztuk) Ciasto: 50 g drożdży świeżych 1 kg mąki pszennej 1/3 szkl cukru 2 łyżki cukru waniliowego 4 jajka szczypta soli 1 łyżka spirytusu 2 łyżki likieru kokosowego 2 szkl mleka kokosowego (polecam domowej roboty ) 50 g wiórków kokosowych 2 łyżki stopionego masła Nadzienie: 300 ml mleka kokosowego (polecam domowej roboty ) 200 ml mleka zwykłego
Nastoletnie Wypiekanieoczarowani. Oboje uwielbiamy batoniki, które posłużyły za wzór i muszę przyznać że chętnie poeksperymentuję z innymi batonami. ;) Potrzebne nam: - opakowanie gotowego ciasta na tartę - 400 ml mleka - 200 g wiórek kokosowych - 2 łyżki likieru kokosowego (opcjonalnie) - budyń waniliowy - 1/2 szklanki cukru - 80-90 g masła * polewa: - 3 łyżki śmietany 18% - 100 g masła - 5 łyżek cukru - 2-3 łyżki kakao(...)piekarnika nagrzanego do 180 st. na 25-30 minut. Gotowe ostudzić. Pół szklanki mleka wymieszać z budyniem, resztę mleka zagotować z cukrem. Do gorącego mleka dodać wiórki kokosowe, likier oraz rozrobiony budyń. Gotować na małym ogniu mieszając. Na koniec dodać masło pokrojone w mniejsze kawałki i mieszać do połączenia składników. Odstawić na chwilę do przestygnięcia, po czym wyłożyć
W poszukiwaniu inspiracjiszklanka mączki kukurydzianej lub ziemniaczanej - 150 g 200 g masła 1 szklanka cukru pudru - 120 g 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki skórki pomarańczowej 4 łyżki mleka 2 łyżki likieru Cointreau 1 łyżeczka pasty z wanilii dodatkowo: 60 g białej czekolady i 40 ml śmietany kremówki Wykonanie: masło utrzeć z cukrem na biały puch, dodając stopniowo żółtka cały czas(...)ucierając do utartej masy wlać mleko, dodać wymieszaną z proszkiem do pieczenia mąkę pszenną i ziemniaczaną ubić na sztywno białka. Wymieszać delikatnie szpatułką z ciastem. Dodać likier i skórkę pomarańczową wylać ciasto do wysmarowanej masłem i wysypanej mąką formy z kominem studzić na kratce w małym garnuszku zagrzać śmietankę, dodać połamaną w kawałki czekoladę i mieszać do rozpuszczenia. Odczekać
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!spirytusu sok i skórka z połowy cytryny szczypta soli 50 g stopionego masła na krem: 6 żółtek 40 g mąki pszennej 450 ml mleka ziarenka wanilii lub łyżeczka esencji waniliowej 75 ml likieru jajecznego dodatkowo: sok z cytryny cukier puder skórka kandyzowana pomarańczowa 1 litr oleju lub smalcu Pączki najlepiej zacząć od przygotowania kremu: Połowę mleka(...)wymieszać z mąką, żółtkami i wanilią. Resztę zagotować, wlać masę żółtkową i mieszając gotować aż krem będzie gęsty i aksamitny. Zdjąć z ognia, wystudzić i zmiksować z likierem. Przygotować rozczyn drożdżowy: mleko podgrzać aby było letnie, dodać drożdże, łyżkę cukru i łyżkę mąki. Wymieszać i odstawić na kwadrans. Kiedy drożdże zaczną pracować wlać je do przesianej mąki, dodać resztę
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniafenomenalnie – spróbujcie i Wy! Ps. wielbiciele Rafaello będą zachwyceni! SKŁADNIKI: * kawa zbożowa INKA Bio klasyczna – 2 łyżeczki http://inka.pl/rodzina-inki/inka-bio/inka-bio/ * mleko 2% – 100 ml * mleko kokosowe – 100 ml * likier kokosowy – 1 łyżeczka * śmietana 36% – 125 ml * biała czekolada – 50 g * wiórki kokosowe – 2 łyżki * masło – 1 pełna łyżeczka * cukier 1 łyżka(...)SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Mleko gotujemy z mlekiem kokosowym, zalewamy kawę Inka, rozpuszczamy, dodajemy likier kokosowy. Białą czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej ze śmietaną kremówką. Wiórki kokosowy przesmażamy z masłem i cukrem. Na dno szklanki układamy porcję kokosu. Zalewamy kremem białej czekolady i przygotowaną kawą. Dekorujemy ubitą na sztywno śmietaną 36% ( dodatkową ) i posypujemy lekko podprażonym kokosem. Smacznego
Ostra na Słodkozmielonych 35 g bułki tartej dodatkowo masło do wysmarowania tortownicy i tarta bułka do posypania jej Na masę kokosową 500 ml mleka (można zastąpić mlekiem kokosowym) 200 g kokosu 3 małe kieliszki wódki lub likieru kokosowego 1 opakowanie budyniu waniliowego z cukrem 400 ml mleka 200 g masła 60 g cukru pudru marmolada wieloowocowa Na polewę czekoladową 100 g czekolady(...)Gotowy biszkopt ostudzić i przekroić na dwa placki. Masa kokosowa: W garnuszku zagotować mleko i wrzucić do niego kokos mieszając. Gotować do momentu, aż kokos wchłonie mleko, wyłączyć palnik, wlać wódkę lub likier i wymieszać. Zostawić do ostudzenia. Przygotować budyń według instrukcji na opakowaniu, wykorzystując jedynie 400 ml mleka. Zostawić do ostudzenia. W misce ubić miękkie masło z cukrem
Passions hobbies lifewiśniami Składniki: 200g płatków ryżowych, szklanka mleka, szklanka śmietanki 30%, 2 łyżki cukru, słoik wypestkowanych wiśni, 1/2 opakowania lodów Carte d'Or Chocolate Brownie kilka łyżek likieru jajecznego. Wykonanie Na mleku z cukrem ugotować płatki ryżowe do miękkości. Gotować około 10 minut, często mieszając.Ostudzić. Śmietankę ubić na sztywno, dodać przestudzone płatki ryżowe, dokładnie wymieszać. Wiśnie odsączyć na sicie(...)łyżki wiśni oraz po 2 gałki lodów. ponownie nałożyć po 2 łyżki masy ryżowej, trochę wiśni oraz gałkę lodów. Polać odrobiną likieru jajecznego, udekorować np. rurkami waflowymi. Shake czekoladowo - jagodowy Składniki: 2 szklanki mleka, 1/2 opakowania lodów Carte d'Or Chocolate Brownie, szklanka mrożonych jagód. Wykonanie Do blendera wlać mleko, dodać jagody oraz lody, zmiksować na gładką masę
Z miłości do słodkościbardziej puszyste i dlatego tak sobie przyjęłam w zwyczaju ubijać kremówkę :) Składniki na 500 ml lodów: 250 ml (1 szklanka) śmietany kremówki 30 % 125 ml (pół szklanki) mleka 60 ml (1/4szklanki) likieru Pinacolada Canari 2 i 1/2 łyżki cukru pudru Wykonanie: Na początku odmierzyłam sobie podane ilości składników. Do miski wlałam kremówkę i ubiłam ją na sztywno z cukrem pudrem(...)Potem wlałam mleko i wymieszałam trzepaczką, a na końcu wlałam likier. Wstawiłam do lodówki i pojechałam na trening. Po około 4 godzinach mieszankę wlałam do maszyny do lodów i co było fajne, już po kilkunastu minutach mieszanka mocno zgęstniała. Przełożyłam lody do pojemnika i wstawiłam do zamrażarki. Już po kilku godzinach lody były gotowe do nakładania. SMACZNEGO życzy BLONDYNKA
Blondynka Gotujewypieków, ale i jako samodzielny trunek. Przepis powstał na podstawie przepisu Agnieszki. Ponieważ akurat nie miałam w domu mleka skondensowanego, użyłam zwykłego (znalazłam przepisy na likier czekoladowy z takim mlekiem właśnie). Polecam też tako wspaniały prezent gwiazdkowy. Składniki: 100 g gorzkiej czekolady 100 g cukru pudru 300 ml mleka
Sto kolorów kuchniszklanki mąki pszennej 1 szklanka cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 125 ml oleju 125 ml mleka 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki kakao czereśnie z likieru Masa: 500 ml mleka 2 łyżki mąki pszennej 1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej 4 żółtka 300 g masła 1/2 szklanki cukru Polewa: 100 g masła 1 szklanka cukru 2 pełne łyżki kakao(...)wykładam ciasto jasne na ciasto jasne zaś, delikatnie wykładam ciasto ciemne. czereśnie osączam z likieru i układam na wierzchu ciasta ciemnego. Piekarnik nagrzewam do 170°C i wstawiam ciasto na około 40 min do tzw suchego patyczka. Upieczone odstawiam by całkowicie stygło. Z mleka odlewam pół szklanki i mieszam w tym obie mąki oraz żółtka, resztę mleka podgrzewam
Ciasteczkowy Potwórktórej pieczony był biszkopt) Pieczemy 45 minut w 180 stopniach, studzimy. masa budyniowa 500 ml mleka 2 budynie 1 cukier waniliowy 2 łyżki cukru 1/4 szklanki likieru wiśniowego 200 g masła Mleko gotujemy z cukrem oraz cukrem waniliowym, dodajemy budyń rozrobiony w odrobinie mleka. Ugotowany budyń studzimy, a następnie mieszamy z likierem. Miękkie masło miksujemy z ostudzonym budyniem
Bon appetit mon amiełyżka 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej Masa czekoladowa z pomarańczową nutą: 150 g gorzkiej czekolady z nadzieniem pomarańczowym (użyłam tej ) 2 łyżki mleka 500 g serka mascarpone 3-4 łyżki cukru pudru 2 łyżki likieru pomarańczowego triple sec 200 g schłodzonej śmietany kremówki 36% Masa maślana: 200 g miękkiego masła 35-40 g gorzkiej czekolady z nadzieniem pomarańczowym(...)tylko krótszy czas pieczenia: ok. 40 min. i nie rzucamy go po wyjęciu z piekarnika. Masa czekoladowa: Gorzką czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej z dodatkiem mleka. Serek mascarpone zmiksować z likierem pomarańczowym i cukrem pudrem. Dodać do tego czekoladę i dokładnie wymieszać. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno i wmieszać do masy z mascarpone. Masa maślana: Gorzką czekoladę rozpuścić
Domowa Cookierenka Agi