likier z mleka - 500 przepisów (strona:2/34)

PŁONĄCY TORT MAKOWY Z KREMEM, PRAŻYNKAMI I PALONĄ BEZĄ WŁOSKĄ + KONKURS!!! 2520

łyżki * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka * ekstrakt do ciast rumowy lub migdałowy – 1 łyżeczka KREM ŚMIETANKOWY Z LIKIEREM: * likier śmietankowy Baileys – 125 ml * żółtko – 3 szt * cukier – ok. 50 g * mleko – 170 ml * mąka pszenna – 18 g * mąka ziemniaczana – 18 g * serek mascarpone – 250 g * prażynki do tortów(...)zagotowanego, gorącego mleka dodajemy alkohol, mieszamy. Żółtka ubijamy z cukrem na gładką puszystą masę, dodajemy przesiane mąki i miksujemy na gładką masę. Tak przygotowaną masę dodajemy do mleka wymieszanego z likierem i miksujemy na gładko. Stawiamy na ogień i gotujemy na wolnym ogniu cały czas mieszając, a ż krem uzyska konsystencje budyniu. Zdejmujemy, narywamy folią, studzimy całkowicie. Serek mascarpone miksujemy

Ostra na Słodko
Likier kawowy w trzech wersjach: na mleku skondensowanym, KAHLUA i TIA MARIA 274

buteleczkę domowego likieru, który świetnie się sprawdza jako dodatek do drinków i deserów, np. lodów. Można też sprawić przyjemność innym, bo niewątpliwie jest to ciekawa opcja prezentowa  :) Likier kawowy na mleku skondensowanym Najbardziej popularny przepis, dostępny niemalże na każdym polskim blogu kulinarnym. Bardzo smaczny, delikatny likier. Składniki: 3 łyżki wody 3 czubate łyżki kawy rozpuszczalnej (użyłam espresso 100% arabica(...)dodać cukier i mieszać, aż cukier całkowicie się rozpuści. Odstawić do wystygnięcia (ale nie wyciągać cynamonu i wanilii). Następnie przecedzić mleko przez sitko, dodać do niego zaparzoną kawę i wymieszać. W kolejnym kroku, cały czas mieszając, dolewać powoli wódkę. Likier przelać do butelek i odstawić na kilka dni do przegryzienia. ---------------------------------------------------------------------------------------- Likier kawowy à la KAHLUA Słodki likier z wyraźnym aromatem

Domowa Cookierenka Agi
Malinowo-advocatowe ciasto bez pieczenia 324

Masa malinowa: 500 g malin (koszyczek) 2-4 łyżek cukru (zależy od słodkości malin) 1 galaretka malinowa Masa advocatowa: 1 budyń waniliowy bez cukru  350 ml mleka 150 ml advocatu (likieru jajecznego) 4 łyżki cukru 125 g masła Masa śmietanowa: 1,5 szklanki (330 g) śmietanki kremówki 1 łyżka cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny Do posypania: 30 g czekolady(...)advocatowa. W celu przygotowania tej masy należy najpierw odlać pół szklanki mleka a pozostałą jego część zagotować z cukrem. W odlanym mleku rozpuścić proszek budyniowy. Do gotującego się mleka wlać likier, zagotować na wolnym ogniu. Ciągle mieszając wlać rozpuszczony budyń. Nie przestając mieszać gotować jeszcze przez około 2 minuty, tak żeby budyń dobrze zgęstniał. Zdjąć z ognia. Dodać pokrojone

Świat Ciasta
Lody kawowe z likierem 172

likieru kawowego (lub 1 łyżka kawy rozpuszczona w minimalnej ilości wody i 50 ml wódki) SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Schłodzoną kremówkę lekko ubijamy (nie na sztywno). Powoli wlewamy mleko skondensowane i likier kawowy i jeszcze chwilę miksujemy. Masa powinna być lekka i puszysta. Masę wstawiamy do lodówki na 12h. Przekładamy do maszyny do lodów i postępujemy według instrukcji. Jeśli nie mamy maszyny

DefinicjaSmaku
Likier bananowy 2367

Jeśli lubicie mocniejsze alkohole, to śmiało możecie dać większą ilość wódki. Jeśli bardzo lubicie likiery , to polecam również wypróbować przepis na Likier kawowy w 5 minut! :) Likier ten również jest na bazie mleka skondensowanego i wódki. Przepis na niego znajdziecie pod tym linkiem: Likier kawowy   Likier bananowy – Składniki: 3 duże, dojrzałe banany 4 żółtka 1 szklanka cukru 500g(...)mleka skondensowanego niesłodzonego 200ml wódki odrobina soku ze świeżo wyciśniętej cytryny   Likier bananowy – Wykonanie: Banany pokroić w plasterki, skropić delikatnie sokiem z cytryny, a następnie zblendować je na jednolitą masę. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Banany połączyć z żółtkami, dodać mleko skondensowane, wymieszać za pomocą łyżki. Następnie stopniowo dolewać wódkę i delikatnie mieszać łyżką lub trzepaczką

Kulinarne Przeboje
DOMOWE LODY KAWOWE 159

być niesłodzone) 1 szklanka dobrego likieru kawowego 3 łyżki rozpuszczalnej kawy  kropelki czekoladowe ze sklepu Słodki Świat Wykonanie: Mleko delikatnie podgrzewamy, rozpuszczamy w nim kawę.Dodajemy śmietanę, mleko skondensowane likier- wszystko razem miksujemy. Przekładamy do pojemnika. Wkładamy do zamrażarki. Podczas mrożenia kilka razy mieszamy,tak co pół godziny, aby lody nie miały grudek. Po wyjęciu z zamrażalnika łyżką formujemy

Z Majeczką w kuchni
Keks mocno nadziany 144

sami dobierzcie jakie bakalie do niego dodacie i życzę smacznego!. Składniki na jedną foremkę keksową: - 25 dag mąki - 15 dag masła - 10 dag cukru - 1/2 szklanki mleka - 3 jaja - 5 dużych łyżek likieru, ja użyłam amaretto - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1 łyżeczka sody - cukier waniliowy lub wanilia mielona - 30 dag orzechów i bakalii wg. uznania, u mnie wiśnie, żurawina(...)cukrem i wanilią na puszystą masę, ja przeważnie używam miksera na najwyższych obrotach. Następnie dodajemy żółtka, miksujemy, przesiewamy mąkę z sodą i proszkiem do pieczenia, po wymieszaniu dodajemy mleko i likier, ponownie miksujemy. 2. Bakalie i orzechy oprószamy 2 łyżkami mąki, mamy wtedy pewność, że równo się rozłożą i nie opadną na dno. Na koniec ubijamy białka na sztywno

Apetyczna babeczka
Cudaczek serowo wisniowy z kremem 2917

twarogu mielonego ½ szklanki mleka w proszku ½ szklanki mleka 5 jaj 2 łyżki miękkiego masła 20 dag cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny Krem budyniowy z likierem: 750ml mleka 2 budynie śmietankowe 32 g cukru z prawdziwa wanilią 4 łyżki cukru 100 ml likieru  waniliowego 35 dag masła Warstwa wiśniowa: 1 słoik wiśni drylowanych z syropu 2 łyżki soku(...)temp 175*c, studzimy przy otwartych drzwiczkach piekarnika do momentu aż całkiem ostygnie. Krem budyniowy: Na mleku z cukrami gotujemy budyń, studzimy. Miękkie masło ucieramy na puch dodajemy po łyżce zimnego budyniu aż do skończenia, pod koniec miksując wlewamy cienkim strumieniem likier waniliowy, całość mieszamy mikserem do połączenia. Warstwa wiśniowa: Wiśnie z syropem przelewamy do rondelka, dodajemy sok z cytryny

Wanilia i Kardamon
Ciasto ryżowe 244

Bardzo łatwe i pyszne ciasto. Zniknęło po godzinie Składniki ryż, 200g woda, 250ml mleko, 250ml likier pomarańczowy, 5 łyżek cukier, 150g śmietanka 30%, 200ml migdały mielone, 50g jajka, 2 sztuki aromat pomarańczowy lub cytrynowy cukier puder, 1 łyżka Przygotowanie Do rondla z grubym dnem wsypujemy ryż, zalewamy wodą i dwoma łyżkami likieru. Odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie dolewamy(...)mleko i dodajemy połowę cukru. Całość doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym gazie, aż ryż wchłonie cały płyn. Odstawiamy na pół godziny do lekkiego przestudzenia. Do ryżu dodajemy resztę cukru i likieru oraz śmietankę, migdały i jajka. Całość dokładnie mieszamy i przekładamy do formy. Pieczemy w temperaturze 180st około 45-50 minut, do "suchego patyczka". Studzimy w formie, wyciągamy

Gotowanie moimi oczami
Koktajl Cookie Monster 189

zimnego mleka  ciasteczka typu oreo 150-200 ml śmietany 30-36% niebieski barwnik spożywczy Wykonanie: Śmietanę ubijamy na sztywno z niebieskim barwnikiem spożywczym.  Lody, mleko i likier miksujemy w blenderze i napełniamy szklanki. Dekorujemy niebieską bitą śmietaną i ciasteczkiem.  Podajemy od razu po przygotowaniu.  Pycha

Malinowe Pocałunki
Likier z oreo 146

Pamiętaj jednak, że tutaj chodzi o prostotę. Dla osób, które nie przepadają za smakiem mleczka kokosowego, które jest tutaj mocno wyczuwalne polecam zamienienie go, mp. na mleko migdałowe, ryżowe czy jakiekolwiek inne. Likier i tak wyjdzie pyszny. Składniki: Oreo – 12 sztuk Mleko kokosowe – 400ml z przepisu na mleko kokosowe lub puszka mleczka kokosowego Wódka(...)użytego mleka), rozcieńcz wodą lub dodatkową porcją mleka. Ostudź powstałe mleko z oreo do temperatury około 40 stopni (przecież nie chcemy, aby procenty nam uciekły), wlej wybrany przez Ciebie alkohol i zblenduj. Podawaj najlepiej prosto z lodówki. Jeśli po wyjęciu będzie zbyt gęste, poczekaj cierpliwie kilkanaście minut. Twój likier z oreo jest już gotowy do picia. Mam nadzieję, że rozgoni

Blendman
Domowe lody z mango bez maszyny 116

przygotowania lodów potrzebujemy: – 500 ml mleka – 2 owoce mango – 3 żółtka – 1/2 szklanki cukru – 100 ml likieru pomarańczowego Mleko zagotować i zostawić do ochłodzenia. Mango obrać, oddzielić od pestki i zmiksować na jednolitą masę. Żótła oddzielić od białek i zmiksować z cukrem do momentu aż masa będzie jasnego koloru i nabierze puszystości. Stopniowo dodawać ubite(...)żółtka do ciepłego mleka, cały czas mieszając. Całość ponownie podgrzać, mniej więcej do 80 topni. Ostudzić. Dodać zmiksowane mango i likier pomarańczowy. Zamrażać przez noc. Wyjąć z zamrażarki około 10-15 minut przed podaniem

Szybko Tanio Smacznie
PASIASTY KOKTAJL CAPPUCCINO 132

masakra :)))).I oczywiście dałam za mało bitej.Nic spróbuję się poprawić.   40ml.gorącego espresso 2 łyżki mleka 2 łyżeczki cukru 2 łyżki bitej śmietany 4 łyżki likieru Iriche Creme 2 łyżki spienionego mleka ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Espresso(...)wymieszać z mlekiem i cukrem,wlać do wysokiej szklanki.Ubitą śmietanę ostrożnie dolać do szklanki za pomocą łyżeczki(po grzbiecie łyżeczki),następnie  w ten sam sposób wlać likier i spienione mleko.   I niby nic trudnego

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Pączki kokosowe z budyniem 256

cukru 20 g drożdży świeżych lub 10 g drożdży suchych ½ łyżeczki soli 3 jajka 80 g roztopionego masła lub margaryny 250 ml śmietanki kokosowej 22% 2 łyżki likieru kokosowego ( zastąpiłam wódką ) Dodatkowo olej do smażenia. Sposób wykonania pączków: Masło lub margarynę rozpuścić i wystudzić. Do mąki dodać drożdże (jeżeli są świeże zrobić wcześniej rozczyn), przestudzone masło, sól, cukier, jajka, śmietankę(...)odstawić na 1,5 – 2 godziny w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Składniki na budyń: 100 g cukru 5 żółtek 40 g mąki pszennej 400 g mleka kokosowego 1 łyżka likieru kokosowego ( dałam rum ) Sposób wykonania budyniu: Cukier utrzeć z żółtkami do białości i puszystości. 50 ml mleka kokosowego wymieszać z mąką, likierem kokosowym i dodać do utartych żółtek. Pozostałą

Na słodko lub wytrawnie
Sernik z polewa karmelową i likierem truskawkowym 108

szklanki cukru pudru 200g jogurtu naturalnego 500g zmielonego sera białego 2 łyżki mąki ziemniaczanej  2 łyżki skórki z pomarańczy kropelka barwnika różowego 100g czekolady karmelowej 50ml mleka 50ml likieru truskawkowego Dalkowski* Żółtka ubijamy z cukrem na gęstą masę. Zwalniamy obroty miksera do najwolniejszych i dodajemy zmielony ser, jogurt oraz skórkę z pomarańczy. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną. Białka miksujemy(...)uchylamy drzwiczki piekarnika, a po 10 minutach wyciągamy gotowy sernik i pozostawiamy do całkowitego ostudzenia.  W rondelku rozpuszczamy czekoladę karmelową, dodajemy mleko i mieszamy na gładką masę. Ostawiamy do ostudzenia, gdy masa będzie letnia dodajemy likier truskawkowy, energicznie mieszamy i oblewamy polewą nasz sernik. Odstawiamy do zastygnięcia. *W wersji dla dzieci należy pominąć alkohol

Gotowanie i blogowanie