składzie. No i na ostatnim spotkaniu ze znajomymi wpadłam na pomysł, czemu by nie stworzyć czegoś całkiem minimalistycznego :) i tak powstał pomysł na likier mleczny 2-składnikowy :) Likier mleczny 2-składnikowy z mleka skondensowanego – Składniki: 250ml wódki 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego (530g) woda (ewentualnie jeśli wolicie słabsze likiery) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Likier mleczny 2-składnikowy z mleka skondensowanego(...)Przelać do butelki, schłodzić w lodówce :) Można pić od razu :) Może również zobaczysz inne przepisy na likiery? :) Likier kawowy Likier jajeczny Likier bananowy The post Likier mleczny 2-składnikowy z mleka skondensowanego appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne Przebojepieczenia na krem: 5 żółtek 500 ml mleka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki cukru 200 g masła dodatkowo: 1/2 puszki kajmaku 1/2 szklanki mleka kieliszek likieru advocat lub innego likieru paczka podłużnych biszkoptów 150 g czekolady (pół na pół gorzka z mleczną) 2 batoniki Twix Upiec biszkopt: białka ubić na sztywno, następnie nadal miksując dosypywać(...)utrzeć z miękkim masłem. Z mleka odłożyć dwie łyżki, resztę wymieszać z likierem. Nasączyć biszkopt i posmarować kajmakiem. Na kajmak wyłożyć połowę kremu. Biszkopty moczyć w mleku z likierem i ułożyć na kremie układając je "do góry nogami". Rozłożyć pozostały krem i przykryć resztą biszkoptów. Odstawić do lodówki na dwie godziny. Czekoladę połamać i rozpuścić nad parą
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniasmaku toffi. Składniki: Kostki lodu 500 ml wody 6 łyżeczek kawy rozpuszczalnej o smaku toffi 3 łyżeczki cukru brązowego* Kawa 6-8 kawowych kostek lodu 1 szkl zimnego mleka 50 ml likieru Canari smak toffi sos do deserów o smaku toffi Przygotowanie: Kostki lodu: Do garnuszka wsypać kawę rozpuszczalną, zalać(...)przegotowaną wodą, wsypać cukier, wymieszać i odłożyć do ostudzenia. Zimną kawę wlać do woreczków na lód i zamrozić. Kawa: Kawowe kostki lodu rozkruszyć, wsypać do szejkera. Wlać zimne mleko i likier toffi. szczelnie zamknąć i energicznie potrząsać. W środku ściankę szklanki polać sosem i wlać wstrząśniętą kawę. Podawać od razu po przygotowaniu. *Jeśli nie lubimy słodkiej kawy cukier pomijamy
Ala piecze i gotujełyżki likieru amaretto 4 łyżki gotowej masy karmelowej/kajmakowej syrop złocisty do polania kilka ciasteczek amaretti Przygotowanie: Lody robimy analogicznie do moich poprzednich przepisów na lody. Ubijamy śmietanę, dodajemy mleko, likier amaretto. Przekładamy wszystko do maszyny do lodów. Na koniec przed włożeniem masy lodowej do zamrażalnika mieszamy ją z masa karmelową/kajmakową. Przed podaniem lody polewamy syropem złocistym, można
Bon appetit mon amiedużą ilością wiórek czekoladowych od moja-cukiernia.pl . Prosty, tani ale wszystkim smakował. Składniki na 6 pucharków: 1 litr mleka 1 opakowanie budyniu kokosowego (lub śmietankowego) 2 łyżki cukru łyżka mąki pszennej łyżka mąki kukurydzianej 3 łyżki drobnego kokosu 1/3 szklanki likieru kokosowego 18 biszkoptów okrągłych(...)słoiczek frużeliny wiśniowej szklanka wiórków czekoladowych Szklankę mleka wymieszać z likierem. W drugiej szklance mleka rozmieszać budyń, mąki, cukier i kokos. Ugotować na pozostałym mleku, przestudzić. Biszkopty nasączać mlekiem z likierem i układać w pucharku po trzy na przemian z budyniem i wiśniami. Wierzch posypać wiórkami czekoladowymi, na górze każdego deseru położyć jeszcze wiśnię i listek melisy
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniasię 10 minut, potem obniżyłam temperaturę do 80 stopni i suszyłam je 2-3 godziny. Na końcu uchyliłam drzwiczki i tak studziłam bezy. KREM PATISSIERE TRUSKAWKOWY: 175 ml mleka 125 ml likieru truskawkowego (ja użyłam Dalkowski Strawberry ) 3 żółtka 40 g cukru 20 g mąki pszennej 20 g mąki ziemniaczanej Wykonanie: Mleko zagotowałam, znaczy się doprowadziłam do wrzenia. Zestawiłam(...)ognia i wymieszałam z likierem. Żółtka zmiksowałam z cukrem do białości i puszystości, nadal miksując dodałam obie mąki i miksowałam do uzyskania gładkiej masy. Powstałą pastę wlałam do mleka z likierem i zmiksowałam wszystko do połączenia się składników. Postawiłam rondel z mlekiem i żółtkami na średni płomień i podgrzewałam cały czas mieszając. Ja miksuję mikserem na małych obrotach do momentu
Blondynka GotujeChciałam sprawdzić czy połączenie likieru Canari z mlekiem da mi odpowiednik Malibu z mlekiem. I wiecie co? Napoje bardzo podobne, znacznie różniące się ceną, wiadomo, Malibu jest droższe od likieru, ale smakowo(...)według mnie zbytnio się nie różni. Oczywiście nie jestem wybitną znawczynią smaków alkoholowych, ale dla mnie taki napój alkoholowy jest pyszny, a do tego mało pracochłonny. Próbowałam zestawienie mleka z likierem Pinacolada, też wyszło super, teraz właśnie piszę i je popijam :) Szkoda tylko, że nie da się pokazać tej delikatnej pianki jaka się utworzyła i dać Wam spróbować... Składniki
Blondynka Gotujedokładnie. Masę wykładamy do tortownicy o średnicy 18 cm. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 30 minut. Upieczone ciasto studzimy. KREM PATISSIERE TOFFEE: 350 ml mleka 250 ml likieru Toffee Canari 6 żółtek 80 g cukru 40 g mąki pszennej 40 g mąki ziemniaczanej Mleko zagotować. Doprowadzić do wrzenia i natychmiast odstawić na bok, wymieszać z likierem(...)żółtkami do białości ( ja robię to mikserem końcówką do ubijania białek), wsypać wymieszane mąki i dalej miksować, aż do uzyskania gładkiej masy. Masę z żółtek wlać do mleka z likierem, wymieszać do rozpuszczenia grudek. Postawić na palnik (średni ogień) i zagotować cały czas mieszając, aż krem zgęstnieje. Ja mieszałam mikserem na wolnych obrotach. Przykryć folią spożywczą, w taki sposób
Blondynka Gotujezbyt słodkie, ani za mało słodkie; a kawałki ciemnej i białej czekolady stanowią miłą, chrupiącą niespodziankę ;) LODY KAKAOWE Z KAWAŁKAMI CZEKOLADY I LIKIEREM BANANOWYM Składniki: - 300 mililitrów kremówki - 350 mililitrów mleka(...)mililitrów likier bananowego - 50 gram cukru pudru - 6 łyżek kakao - pół tabliczki gorzkiej czekolady (pokruszonej) - pół tabliczki białej czekolady (pokruszonej) Przygotowanie: Kremówkę ubijamy na sztywno. Oddzielnie mieszamy mleko z likierem bananowym, kakaem i cukrem - wszystko musi się elegancko rozpuścić. Wlewamy nasz płyn do ubitej śmietanki i delikatnie mieszamy. Na sam koniec dodajemy pokruszone czekolady. Lody możemy dalej wyrobić maszynką albo
Życie zamknięte w smakumąki tortowej Młynomag 1 łyżeczka proszku do pieczenia na czubek noża sody 40 g wiórków z czekolady 120 g miękkiego masła Krem : 100 ml mleka 100 ml likieru waniliowego 1 krem do tortów o smaku toffi Dr. Oetkera Do dekoracji : żółte wiórki waflowe Sempre kuleczki toffi Sempre Wykonanie : Do jednej miski dodać wszystkie składniki suche : mąkę, proszek, sodę(...)dodać składniki suche i wymieszać mikserem. Do papilotek nakładać po kopiastej łyżce ciasta. Piec w temperaturze 170 stopni około 25/30 minut do suchego patyczka. Do wysokiego naczynia wlać mleko i likier waniliowy, następnie dodać krem toffi i ubijać mikserem aż dobrze zgęstnieje. Rękaw cukierniczy z dekoracyjną końcówką napełnić kremem, dekorować babeczki, posypać wiórkami waflowymi i koralikami. Smacznego
Sama słodycz i szczypta chilismakiem takiego shota. Nie chciałam, żeby był najzwyklejszy, owocowy. W pewnym momencie przyszedł mi do głowy kolejny amerykański barowy klasyk. White Russian. Podana na lodzie mieszanka mleka, wódki i kawowego likieru Kahlúa. Pyszna i pysznie tucząca. Być może kojarzycie ten drink z Dude (Kolesiem) ustawicznie pijącym go w filmie „Big Lebowski”. P ostanowiłem w jednym kieliszku galaretki połączyć(...)kieliszków): 7 g żelatyny (lub odowiednik agaru dla wegan) 1/4 szklanki zimnej wody 2/3 szklanki mleka (lub waniliowego mleka sojowego dla wegan) 1/4 szklanki gorącego, świeżego espresso (lub bardzo mocnej kawy) 1/4 szklanki Kahlúa lub innego likieru kawowego 4 łyżeczki brązowego cukru trzcinowego 1 łyżka świeżej, zmielonej na pył kawy o zdecydowanym smaku (najlepiej expresso) Dokładnie rozpuścić żelatynę w zimnej
Jem więc Jestemmąki pszennej 1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki kakao 3/4 szkl cukru 0,5 szkl oleju 1 szkl mleka 3 jajka Masa kokosowa 2 szkl mleka 1 szkl likieru kokosowego Canari 7 łyżek kaszy manny błyskawicznej 150 g wiórków kokosowych 0,5 szkl cukru 3 łyżki owoców goji Polewa czekoladowa 100 g czekolady gorzkiej(...)formy 30*24 cm, włożyć do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i piec 20 minut góra-dół. W czasie pieczenia przygotować masę kokosową. Masa kokosowa: Do garnka wlać mleko i likier oraz wsypać cukier i kaszę mannę. Na średnim ogniu cały czas mieszając by nie przypalić doprowadzić do wrzenia i gotować około 3-4 minuty aż masa stężeje
Ala piecze i gotujeczekoladowym zrobiłam ciasto , z truskawkowym planuję coś na jutro ( przepis w poniedziałek ). Klasyczny adwokat raczej skonsumuję solo ;) Składniki: 400 ml lodów waniliowych 200 ml zimnego mleka 100 ml schłodzonego likieru waniliowego Dalkowski(...)zmrożonych malin Wykonanie: Zmrożone maliny zmiksować blenderem na gładki mus. Mus malinowy ułożyć na dnie ( najlepiej uprzednio schłodzonych ) szklanek/pucharków. W wysokim naczyniu umieścić lody, wlać zimne mleko i likier waniliowy - całość zmiksować blenderem ręcznym lub kielichowym. Milkshake'a ostrożnie przelać do szklanek z musem malinowym. Podawać od razu po przygotowaniu. Smacznego
kolorowotorcikowoczekoladowy, dodając przyprawy korzenne otrzymamy likier piernikowy itd. Możliwości jest mnóstwo, lecz o tym kiedy indziej. Dziś zaczynamy od podstawy, czyli od likieru mlecznego. Zapraszam! Składniki na likier mleczny: 200 ml mleka(...)zagęszczonego, słodzonego 200 ml wódki (lub 100 ml spirytusu) Mleko przelewamy do wódki, zakręcamy, potrząsamy do połączenia składników i gotowe! Jeśli nie lubimy zbyt słodkich likierów część mleka słodzonego możemy zastąpić taką samą ilością mleka zagęszczonego niesłodzonego np. 100 ml mleka słodkiego i 100 ml mleka bez cukru mieszamy z 200 ml wódki. Prawda
Rozpustne gotowaniebyła nalewka pomarańczowo-kawowa oraz cytrynowa rozmarynówka . Przepis na Domowy likier czekoladowy. Chocolate liquor: Składniki na 500 ml: 100 g gorzkiej czekolady (jak damy więcej będzie likier miał ciemniejszy kolor) 250 ml mleka skondensowanego słodzonego 250 ml wódki opcjonalnie przyprawę do piernika lub cynamon Przygotowanie: Czekoladę łamiemy na kawałki. Przekładamy do rondelka i zalewamy mlekiem. Podgrzewamy na niewielkim ogniu cały(...)mieszamy całość najlepiej trzepaczką. Likier rozlewamy do butelek. Przechowujemy zamknięty w lodówce. Zamiast gorzkiej czekolady możemy dodać 50-70 g kakao (rozpuszczonego wcześniej w 100 ml mleka 3,5%) a dla wzmocnienia likieru % wódkę zastąpić spirytusem (powiedzmy 150 ml spirytusu zamiast 250 ml wódki). The post Domowy likier czekoladowy. Chocolate liquor appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię