ognia. Do przygotowanych wcześniej słoi wlać na dno po kilka łyżek ameratto i napełnić je mirabelkami z syropem. Ponownie wlać amaretto - należy kierować się smakiem, ja nie żałowałam likieru;) Zamknąć słoje, owinąć w papier lub lnianą ściereczkę i gotować ok. 5 min. w dużym garnku. Zdjąć ognia i odstawić do całkowitego ostudzenia. CHUTNEY Z MIRABELEK / składniki na 2 słoiki(...)Cebule pokroić i podsmażyć na oliwie w rondelku. Dodać ocet, cukier i pół szklanki wody, zamieszać. Dodać pozostałe przyprawy i gotować na małym ogniu pod przykryciem przez ok. 2 minuty. Wrzucić mirabelki oraz rodzynki i ponownie trzymać na ogniu przez ok. 2-4 minuty. Gorący chutney przełożyć do przygotowanych wcześniej wyparzonych słoików. Po przestudzeniu można przełożyć do lodówki. Świetnie
KUCHARNIAzamienię nie na wiosenny, ale na letnią sukienkę, czapkę - niezwłocznie! - na okulary przeciwsłoneczne. Zwariowana ta pogoda! Nie narzekam, broń Boże! Cieszę się jak szalona, korzystam z każdej słonecznej minuty spacerując z Ptysią po parku, śmieję się do siebie, bo nagle otuliło mnie ciepło. Chcę już słodkich truskawek, kwaśnego rabarbaru, soczystych wiśni i dojrzałych malin. W kąt rzucę przepisy(...)Uwierzcie mi - to kwintesencja czekolady! Użyłam takiej 60-procentowej, żeby smak był nieco łagodniejszy. Nie miałam w domu jajek, więc w ramach składnika puszystego wystąpiła ubita kremówka. Wlałam nieco likieru kawowego, żeby zaostrzyć smak - i mówię Wam, wyszło coś niebiańsko pysznego... Mus jest delikatny, ale sycący - nieduża porcja jak na zdjęciu wystarcza w zupełności. Z rozkoszą dodałabym tu jakieś owoce
Pożeraczka, czyli raz adobrzeNalewka z pieczonych owoców głogu z dodatkiem rodzynek i wanilii. Zobacz także >>> nalewka głogowa korzenno-pomarańczowa Składniki: 1 kg owoców głogu 1 l
SzczyptaSmaQrazem, a następnie przesiewamy stopniowo do masy jajecznej mieszając wszystko delikatnie drewnianą łyżką. Ciasto przelewamy do formy i wkładamy do piekarnika. Pieczenie: Temperatura - 170ºC z termoobiegiem Czas - ok. 40 minut, do suchego patyczka Zaraz po wyjęciu biszkopt upuszczamy z wysokości ok. 50-60 cm na blat lub podłogę. To zapobiegnie opadaniu. Następnie odstawiamy go do piekarnika do całkowitego wystygnięcia(...)kroił. Ja się bardzo niecierpliwiłam i dlatego moje boki są poszarpane. Ale na szczęście nie widać tego, bo tort obłożony jest biszkoptami. ;) Nasączenie: 300-350 ml espresso 80 ml likieru amaretto Zaparzamy mocną kawę, a gdy wystygnie dodajemy do niej likier. Możecie zwiększyć lub z mniejszych ilość kawy w zależności od tego jak bardzo nasączone torty lubicie. :) Nadzienie z malin
Cooking MonsterP rosta a zarazem smaczna, aromatyczna i orzeźwiająca naleweczka, przesycona olejkami aromatycznymi znajdującymi się w skórce, które wprowadzą Was w błogi spokój ;). Sprawdza się jako jadalny
SzczyptaSmaQOtrzymany sok wlej do rondelka, dodaj przyprawy : lekko rozgniecione w moździerzu goździki i cynamon, skórkę z pomarańczy oraz kłącze tataraku. Rondelek podgrzewaj na małym ogniu przez około 15 minut. Po wystygnięciu przefiltruj przez gazę. Z wody i cukru przygotuj syrop, wystudź go. Pamiętaj, aby podczas gotowania syropu cały czas go powoli mieszać, aby się nie przypalił. Do dużego, czystego słoja(...)zakorkuj. Na butelki naklej etykiety z opisem. Odstaw nalewkę na co najmniej 2 miesiące w chłodne i ciemne miejsce, w tym czasie naleweczka dojrzeje. P amiętaj : Nalewki i likiery nie służą do tego, aby się nimi upić. Nalewki i likiery mają właściwości zdrowotne i lecznicze. Picie ich poprawia nam także nastrój i samopoczucie. Przed podaniem nalewki lub likieru
Przepisy i porady kulinarne150g gramów zmielonego twarogu 50g cukru 1 jajko Ponadto: około 250g wiśni (u mnie deserowe w syropie - Rolnik ; mogą być też wiśnie świeże, mrożone, z kompotu, czy z likieru) Przygotować ciasto czekoladowe. Czekoladę połamać na kawałki i wraz z masłem umieścić w niewielkim rondelku. Całość rozpuścić (nie zagotować!) i pozostawić do ostudzenia. W międzyczasie należy utrzeć jajka(...)spodzie równomiernie rozsmarować połowę ciasta czekoladowego, następnie masę serową oraz ułożyć odsączone wiśnie. Na końcu wyłożyć resztę ciasta czekoladowego. Całość wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec około 40-45 minut w 180 stopniach
Di gotujeprzyprawami tak, aby pozostawić 2-3 cm od krawędzi. Układam na wierzchu pomidory i zakładam krawędzie (coś na kształt galette). Wierzch smaruję roztrzepanym jajkiem. Piekę 20 minut w 180 stopniach. Podaję skropione dobrą oliwą z oliwek. SMACZNEGO ! ***** A poniżej to, co śmiało możesz podać na małym, domowy party (jak i wielkiej imprezie na 50 osób!). Kliknij w nazwę(...)WĘDZONEGO ŁOSOSIA WEGETARIAŃSKIE JAJKA PO SZKOCKU KRUCHE BABECZKI Z GRZYBAMI OGÓRKI Z PASTĄ ORZECHOWĄ PIKANTNA PASTA Z CZERWONEJ FASOLI MUSZLE ZAPIEKANE ZE SZPINAKIEM BURGERY Z CZARNEJ SOCZEWICY GUACAMOLE MIĘTOLADA LIKIER A'LA MALIBU MOJITO MELONOWE TRUSKAWKOWY DRINK BEZALKOHOLOWY Pozdrawiam
W kuchni Karmel-itkiSkładniki ilość na wolnowar o pojemności 5,7 lub 6 litrów 3 kg moreli sok z jednej małej cytryny 2 szklanki cukru (około 400 - 420 gramów) około pół szklanki likieru amaretto (około 100 do 125 ml) opcjonalnie środek żelujący np. żelfix Przygotowanie Morele dokładnie myję i pozbawiam pestek. Nie obieram ze skórki, rozpadnie się podczas gotowania. Kroję na połówki(...)godziny, aby odparować nadmiar soku (jeśli nie chcecie odparowywać soku możecie dodać środek żelujący). Na koniec dodaję amaretto, mieszam i gorącą konfiturę przekładam do wyparzonych słoiczków. Pasteryzuję około 15 minut. Po zapasteryzowaniu słoiki ustawiam do góry dnem i przykrywam ściereczką. Metoda tradycyjna Konfiturę morelową można oczywiście przygotować tradycyjną metodą. Sposób postępowania jest niemalże ten sam. Zamiast wolnowarzyć gotujemy morele przez
Cztery FajerySkładniki ilość na wolnowar o pojemności 5,7 lub 6 litrów 3 kg moreli sok z jednej małej cytryny 2 szklanki cukru (około 400 - 420 gramów) około pół szklanki likieru amaretto (około 100 do 125 ml) opcjonalnie środek żelujący np. żelfix Przygotowanie Morele dokładnie myję i pozbawiam pestek. Nie obieram ze skórki, rozpadnie się podczas gotowania. Kroję na połówki(...)godziny, aby odparować nadmiar soku (jeśli nie chcecie odparowywać soku możecie dodać środek żelujący). Na koniec dodaję amaretto, mieszam i gorącą konfiturę przekładam do wyparzonych słoiczków. Pasteryzuję około 15 minut. Po zapasteryzowaniu słoiki ustawiam do góry dnem i przykrywam ściereczką. Metoda tradycyjna Konfiturę morelową można oczywiście przygotować tradycyjną metodą. Sposób postępowania jest niemalże ten sam. Zamiast wolnowarzyć gotujemy morele przez
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataDoskonały puszysty tort który zaskakuje lekkością i konsystencją, a dodatek wiśni z likieru sprawia, że smak jest miłą niespodzianką. Składniki: biszkopt : 6 jajek 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki łyżeczka proszku do pieczenia krem budyniowy : opakowanie budyniu śmietankowego lub waniliowego 420ml mleka 3 łyżki cukru 20 dag masła laska wanilii mus czekoladowy : 200g czekolady deserowej 2 łyżki brandy 4 łyżki(...)porcjami wsypujemy cukier. Nie przerywając ubijania, kolejno dodajemy żółtka. Stopniowo wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Mieszamy. Ciasto wlewamy do tortownicy o średnicy 28cm i pieczemy około 25 minut w 170 stopniach c. Po wychłodzeniu przekrawamy na pół. Krem budyniowy: Odlewamy pół szklanki mleka i rozrabiamy w nim budyń, pozostałą cześć mleka zagotowujemy z miąższem wanilii i cukrem
Pyry na Gazziemniaczanej 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub 1 torebka cukru waniliowego 1,5 szklanki mleka 200 g masła IV warstwa: 200 g okrągłych biszkoptów pół szklanki alkoholu - u mnie likier amaretto (może być sok pomarańczowy w wersji bezalkoholowej) Polewa czekoladowa: 150 ml śmietany (użyłam 30% do ubijania) 100 g czekolady mlecznej 50 g czekolady gorzkiej Przygotowanie: I warstwa: Białka oddzielić(...)wierzch ścinałam bo ciasta wyszły za wysokie, więc śmiało można użyć większej tortownicy) . Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 175°C przez ok. 30-35 minut (do momentu suchego patyczka). Ostudzone ciasto posmarować dżemem. Na dżemie można rozsmarować kilka łyżek masy z 3. warstwy. II warstwa: Białka ubić na sztywną pianę i (cały czas ubijając) wsypywać kolejno cukier
Domowa Cookierenka Agikiedy przegryziecie się przez chrupiącą skórkę poczujecie się jak na mega rajskiej wyspie (Bounty? :)) Czego Wam życzę z całego serca. SKŁADNIKI: - 10 białek (mi zostały po produkcji likieru jajecznego ) - 300 g cukru - 400 g wiórków kokosowych - szczypta soli BIAŁKA UBIJ ZA SZTYWNĄ PIAN Ę z dodatkiem szczypty soli. Kiedy piana będzie sztywna powoli dodawaj cukier. Jeśli używasz(...)blachę wyłożoną papierem do pieczenia układaj kokosanki, najwygodniej robić to dwoma łyżkami. Ciasteczka powinny mieć wielkość orzecha włoskiego, później urosną :) KOKOSANKI POWINNY BYĆ GOTOWE w 15 minut, jeśli chcesz możesz udekorować je czekoladą lub inną polewą, ja z tego zrezygnowałam, bo te kokosanki są pyszne same w sobie. Smacznego
Kuchnia bezglutenowa Lolimąki ziemniaczanej 5 jajek skórka starta z 1/2 cytryny (można pominąć) Mus śliwkowy: 800-900 g śliwek* (waga z pestkami) 1,5 łyżki żelatyny (ok 20g) 5-6 łyżek likieru amaretto /kokosowego (można zastąpić wodą) 600 g śmietanki kremówki 30% 2/3 szklanki cukru pudru 2-3 łyżki cukru z wanilią * można użyć mrożonych 1. Spód: ciastka zmiksować w malakserze(...)stopniowo po 1 jajku (za każdym razem miksując ok 10-15 sekund przed wbiciem kolejnego) i na koniec skórkę z cytryny. Masę wylać na spód ciasteczkowy. Piec przez 15 minut w 175*C, a następnie zmniejszyć temperaturę do 120*C i piec kolejne 30-35 minut (wierzch musi być dobrze ścięty). Całość wyjąć i wystudzić. 3. Mus śliwkowy: śliwki wypestkować
Kto ugości moich gości?umieszczamy w garnku, zasypujemy cukrem i podgrzewamy, aż cukier się rozpuści. Miksujemy blenderem na puree. Żelatynę zalewamy odrobiną zimnej wody, ale tylko tak aby była wilgotna. Odstawiamy na 10 minut do napęcznienia. Następnie zalewamy ją gorącą, ale nie wrzącą wodą (przez wrzącą wodę, żelatyna straci właściwości żelujące). Mieszamy dokładnie tak, aby nie było grudek. Wlewamy do ciepłego puree z wiśni(...)całkowicie nie zastygł. Polewa czekoladowa: Śmietankę umieszczamy w garnuszku, doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy posiekaną czekoladę, mieszamy. Odstawiamy do lekkiego zgęstnienia. Układamy kolejno: 1. Ciasto kakaowe- ciasto można nasączyć likierem wiśniowym, lub sokiem z cytryny 2. Połowa kremu wiśniowego 3. Ciasto kakaowe- również możemy nasączyć 4. Połowa kremu wiśniowego- ciasto wstawiamy do lodówki, a gdy krem wiśniowy całkowicie stężeje, wykładamy polewę
Czerwona Porzeczka