likier w 5 minut - 1506 przepisów (strona:67/101)

Nalewka porzeczkowa 126

Przepis zaczerpnięty z książki "Likiery" wydawnictwa Weltbild z moimi modyfikacjami...Składniki: 300 g czerwonych porzeczek, 200 g brązowego cukru (u mnie 150 g białego cukru), 1 łyżeczka aromatu skórki pomarańczowej, 200 ml grenadiny, 0,7 brandy 38% (u mnie wódka 40%).  Polecam także wypróbowanie przepisu na nalewkę malinową, , miętową, aroniową, wiśniową i z czarnego bzu. Przygotowanie:    Porzeczki(...)obrywamy od gałązek, płuczemy. Następnie umieszczamy w słoiku i zasypujemy cukrem. Odstawiamy na ok. 30 minut. Dodajemy resztę składników: grenadinę, wódkę oraz aromat skórki pomarańczowej. Potrząsamy by składniki nam się wymieszały, szczelnie zamykamy i odstawiamy na 4-6 tygodni (ja odstawiłam na 2 tygodnie). Przez pierwsze dni potrząsamy słoikiem, by rozpuścił nam się cukier. Nalewkę można przecedzić, ja jednak wolę

Aga w kuchni
pączusie jogurtowe 454

Goście za progiem a my nie mamy nic do kawy? Wystarczy 10 minut i składniki, które zawsze mamy żeby wyczarować pyszne pączusie. Smakowały mi bardziej niż niejedne tradycyjne pączki, choć ich nie nadziałam (a w sumie można by). Małe, na dwa gryzy, z dobrze wyczuwalnym smakiem jogurtu. Najlepiej nam smakowały jeszcze ciepłe ale w sumie to całość zniknęła w jedno(...)popołudnie.   Składniki na około 30 sztuk: 400 g mąki 4 jajka 4 łyżki cukru 360 g gęstego jogurtu greckiego 2 łyżki likieru pomarańczowego (lub innego alkoholu) skórka z pomarańczy duża łyżeczka proszku do pieczenia cukier puder do posypania Do miski wbić jajka, wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodać jogurt, likier i cukier. Krótko zmiksować na gładkie ciasto

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Wakacje. Tort czy naleśniki? Crepes Suzette. 138

odmierzaniem na oko;).  W celu przygotowania sosu, w rondelku należy stopić masło razem z cukrem, skórką i sokiem z pomarańczy i cytryny wraz z dodatkowym sokiem pomarańczowym i likierem. Wszystko razem wymieszać. Zagotować i odstawić.    Przygotować naczynie do zapiekania o średnicy zbliżonej do wielkości naleśników. U mnie była to forma na suflet. Naczynie wysmarować masłem i obsypać(...)obficie) i postępować dalej tak samo aż do ostatniego naleśnika. Polać go z wierzchu resztką sosu i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.  Zapiekać przez ok. 30 minut, aż wierzch się zrumieni i stanie się chrupiący. Po wyjęciu z piekarnika przełożyć na talerz lub paterę i kroić jak tort. Sos cudownie przenika naleśniki, których brzegi od zapiekania

KUCHARNIA
PRZEPISY MISTRZÓW: Gruszka w czekoladzie wg Magdy Gessler 219

łyżki soku z cytryny 200 g gorzkiej czekolady 3/4  szklanki wody (potem w przepisie mowa o 1 litrze, więc tyle w zasadzie jest jej potrzebne) 1 łyżka likieru gruszkowego (nie udało mi się go kupić, zastąpiłam ananasową wódką) płatki migdałowe do posypania 6 kulek lodów waniliowych  (jak na 4 porcje z przepisu, to proponuję zwiększyć(...)stabilnie „stała”. Usunąć gniazdo nasienne. Zagotować  litr wody z cukrem i sokiem z cytryny.  Włożyć gruszki i gotować aż staną się szkliste (gotowałam je około 10 minut). Rozpuścić czekoladę w miseczce postawionej na garnku z wrzącą wodą. Gdy czekolada się rozpuści, zdjąć z ognia, dodać alkohol. Uprażyć lekko płatki migdałowe na suchej patelni (uwaga - łatwo się

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Babki adwokatowe do koszyczka 128

mąki pszennej 65 g mąki ziemniaczanej 100 g cukru pudru 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia pół opakowania cukru wanilinowego (15 g) 125 ml oleju 125 ml adwokatu (likieru jajecznego) 2 jajka Dodatkowo: masło/margaryna do posmarowania form mielone migdały do oprószenia form cukier puder do oprószenia babek Do miski przesiewamy mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia, dodajemy mąkę ziemniaczaną(...)składników. Ciasto dokładnie ucieramy mikserem. Małe formy na babki smarujemy masłem i obsypujemy mielonymi migdałami. Wypełniamy je w 3/4 objętości ciastem. Pieczemy w 160°C (termoobieg) przez około 50 minut, do tak zwanego suchego patyczka. Po upieczeniu, „wyrzucamy” je z formy i studzimy. Wystudzone posypujemy cukrem pudrem. Smacznego   Artykuł Babki adwokatowe do koszyczka pochodzi z serwisu PatiGotuje

PatiGotuje
Ciasteczka orzeszki 211

Przygotowanie: Z podanych składników zagnieść gładkie ciasto, które podzielić na parzystą porcji , z których formować małe kuleczki wielkości orzecha laskowego. Układać pojedynczo na blaszce/patelni do pieczenia, piec ok 3 minut z obu stron. Z tej ilości ciasta wychodzi ok 40 szt ciasteczek. Ja osobiście używam takiej maszynki-patelni wprost na gazówkę i za jej pomocą właśnie wypiekam orzeszki(...)Jest z nimi trochę zabawy ale naprawdę warto je przygotować. Masa orzechowa: 25 dag mielonych orzechów włoskich 25 dag cukru pudru 3 żółtka 20 dag masła można dodać kieliszek likieru orzechowego lub amaretto kakao do koloru lub dodać nutelli Przygotowanie: Masło utrzeć z cukrem, dodawać kolejno po jednym żółtku, następnie dodać orzechy , likier i kakao. Ciastka napełnić masą, złożyć

W garach u Gosi
Pączki 135

temperaturze pokojowej 40 g świeżych drożdży 100 g roztopionego masła 1/3 szklanki cukru 1 płaska łyżka cukru waniliowego 1/2 szklanki ciepłego mleka 1 łyżka spirytusu/wódki (ja użyłam likieru Cointreau) szczypta soli Lukier: ok. 3/4 szklanki cukru pudru kilka łyżek wody Dodatkowo: dżem truskawkowy (może być też konfitura np. różana) – na nadzienie do pączków smalec lub olej do smażenia Wykonanie(...)rozrabiamy. Następnie dodajemy łyżkę mąki pszennej oraz łyżeczkę cukru – bardzo dokładnie mieszamy wszystkie składniki, by nie było grudek. Miseczkę przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce na ok. 20 minut (lub trochę dłużej). Żółtka ucieramy wraz z cukrami do otrzymania puszystej, niemalże białej masy (kilka minut na wysokich obrotach miksera). Do masy żółtkowej dodajemy przesianą mąkę oraz wlewamy wyrośnięte drożdże

MyCookBook.pl
Tort lodowy z porzeczkami 153

przez gęste sitko. Masę porzeczkową wymieszać z zimnym mlekiem (zwykłym), odstawić. W wysokim naczyniu ubić na sztywno śmietanę. Cały czas ubijając wlewać po trochu skondensowane mleko. Ubijać jeszcze kilka minut. Masa będzie dość gęsta, ale nie sztywna. Na koniec dodać mieszankę mleczno-porzeczkową, zmiksować. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Blat bezowy ułożyć w tortownicy, zapiąć obręcz. Na bezę przełożyć(...)godzin. Na zamrożonych lodach posypać pokruszoną bezę, ułożyć porzeczki i polać sosem porzeczkowym. Sos porzeczkowy 4 łyżki dżemu porzeczkowego 2 łyżki soku z czarnej porzeczki 2 łyżki likieru z czarnej porzeczki (można zastąpić sokiem) dodatkowo po garści czerwonych i czarnych porzeczek (na wierzch) Dżem porzeczkowy przełożyć do garnuszka podgrzać z sokiem z czarnej porzeczki, aż się rozpuści. Jeżeli trzeba trochę

Pełny talerz
Zabaglione 252

Witajcie :) zapraszam dzisiaj na pyszny deser Zabaglione .To tradycyjny włoski deser który przygotowuje się z jajek , żółtek i likieru .Najlepiej smakuje podany z biszkoptami :)Przepis znalazłam w książce Kuchnia Włoska . Składniki :2 jajka4 żółtka1/2 szklanki drobnego cukru80 ml wina marsala BiszkoptyWykonanie :Jajka , żółtka i cukier umieść w dużej misce .Wstaw naczynie do garnka z wrzącą wodą. Upewnij się(...)naczynie nie jest zanurzone w wodzie .Za pomocą miksera ubijaj jajka aż zbieleją i nabiorą konsystencji kremu .Stopniowo dolewaj wino cały czas ubijając , około 10 minut aż wszystko zgęstnieje.Wyłóż krem do ozdobnych kieliszków i podawaj z biszkoptami .Smacznego

Sama słodycz i szczypta chili
Wspólne straszenie halloweenowymi smakołykami 174

oczyszczonej1/2 łyżeczki soli125 ml maślanki1,5 łyżeczki białego octu winnegokarmelowe szkło:100 g cukru30 ml wodykrem:200 g serka mascarpone100 ml śmietany kremówki (38%)1 łyżka cukru pudru1 łyżka likieru amarettododatkowo:3 łyżki dżemu wiśniowego bez owocówMasło utrzeć z cukrem na puszystą, jasną masę. Wbić jajko, dokładnie zmiksować. Kakao, barwnik i ekstrakt wymieszać na gładką pastę. Dodać do masy maślanej(...)partiami do ciasta na zmianę z maślanką. Na końcu wlać ocet, dokładnie wymieszać.Masę przełożyć do formy na muffiny wyłożonej papilotkami. Piec w 180 st. C. przez 20 minut, aż do suchego patyczka.Ostudzić na kratce.Cukier i wodę na szkło umieścić w garnuszku. Podgrzewać na średniej mocy palnika, nie mieszając, aż zacznie się karmelizować przy brzegach. Natychmiast zdjąć

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ala tiramisu z borówkami 183

Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodawać porcjami serek mascarpone i delikatnie mieszać. Dodać ubitą kremówkę i wymieszać do uzyskania jednolitej i puszystej masy. Na koniec dodać likier kawowy oraz wlewać cienkim strumieniem namoczoną i rozpuszczoną letnią żelatynę, wymieszać. Na dnie naczynia ułożyć warstwę namoczonych w espresso biszkoptów, wylać 1/2 masy, mus borówkowy, namoczone biszkopty i na koniec(...)podaniem na górze obsypać borówkami i dodać do koloru kilka malin oraz listki mięty. Naczynie 26*12 cm. Mus borówkowy; do borówek dodać cukier i podsmażyć przez klika minut od czasu do czasu mieszając. Zdjąć z ognia i odłożyć do całkowitego wystudzenia

Ala piecze i gotuje
Babeczki Bounty 175

cukru 1 jajko pół szklanki wiórków kokosowych 3/4 szklanki + 1 łyżka mąki pszennej tortowej 2 łyżki skrobi ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 50 ml mleka 2 łyżki likieru kokosowego Mąkę pszenną, skrobię ziemniaczaną i proszek do pieczenia - przesiać, odłożyć. W naczyniu umieścić masło i cukier i utrzeć do powstania jasnej i puszystej masy. Dodać jajko i zmiksować, do połączenia(...)mlekiem, mieszać drewnianą łyżką tylko do połączenia. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Przelać do nich ciasto, do około 3/4 ich wysokości. Piec w temperaturze 160 stopni przez około 25 minut. Wyjąć, wystudzić. Udekorować polewą czekoladową. Smacznego :) Polewa czekoladowa: 100 g mlecznej czekolady 75 ml kremówki W rondelku podgrzać śmietanę kremówkę, prawie do wrzenia, natychmiast zdjąć z ognia. Dodać posiekaną czekoladę

Domowa cukiernia Ewy
minipączki z advocatowym kremem patisserie 142

Połowę mleka wymieszać z mąką, żółtkami i wanilią. Resztę zagotować, wlać masę żółtkową i mieszając gotować aż krem będzie gęsty i aksamitny. Zdjąć z ognia, wystudzić i zmiksować z likierem.   Przygotować rozczyn drożdżowy: mleko podgrzać aby było letnie, dodać drożdże, łyżkę cukru i łyżkę mąki. Wymieszać i odstawić na kwadrans. Kiedy drożdże zaczną pracować wlać je do przesianej mąki(...)porządnie napowietrzone. Będzie dość luźne ale takie ma być, nie należy dodawać mąki, bo pączki wyjdą twarde. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 45 minut. Wyrośnięte ciasto przełożyć na obsypany mąką blat, delikatnie rozwałkować na grubość około centymetra i wycinać kółka (wycinałam większą literatką). Przykryć ponownie ściereczką i odczekać jeszcze pół godziny. W płaskim szerokim

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Dolce vita do kwadratu, czyli klasyczne włoskie tiramisu 191

espresso. Likier kawowy (np. Kahlua czy Baileys) i Amaretto są już same w sobie słodkie. Jeśli chcecie, można śmiało w tym wypadku zrezygnować z sypania cukru do kawy, sam likier wystarczy. Jeśli tak jak ja użyjecie rumu, płaska stołowa łyżka cukru to ilość w zupełności zadowalająca do delikatnego osłodzenia płynu. Napar z alkoholem całkowicie studzimy, przelewamy do płaskiego naczynia(...)leciutko mruga, ale nie gotuje się gwałtownie woda. Woda nie może dotykać dna miski z jajkami. Ubijamy puszysty kogel-mogel na ciepło, na parze. Miksujemy jajka około 5-8minut, aż żółtka potroją swoją objętość a kogel-mogel będzie lekki i puszysty.   Do masy jajecznej, po jej lekkim przestygnięciu (3-4 minuty po zdjęciu miski z kąpieli wodnej), trzepaczką

Karo in the Kitchen
Pomarańczowe tiramisu (Tiramisu all'arancia) 498

pudru 100 ml soku pomarańczowego* 2 łyżki startej gorzkiej czekolady 2 łyżki startej sk ó rki z pomarańczy   * W wersji dla dorosłych do soku dodaje kilka łyżeczek likieru pomarańczowego  **** INGREDIENTI 250 g di mascarpone 250 g di ricotta 250 g di savoiardi 50 g di zucchero a velo 100 ml di  succo d'arancia* 2 cucchiai(...)succo d'arancia si possono aggiungere alcuni cucchiaini di liquore d'arancia PRZYGOTOWANIE Przygotowanie kremu rozpoczynamy od odsączenia ricotty, pozostawiając ricott ę  na sitku przez ok. 15 minut. Ricott ę miksujemy z  mascarpone i cukrem pudrem do uzyskania gładkiej konsystencji. **** PREPARAZIONE Per preparare il tiramisu iniziate mettendo la ricotta a sgocciolare in un colino per circa

La grande e la piccola cuoca