likier w 5 minut - 1506 przepisów (strona:73/101)

Nalewka klementynkowa - jadalne prezenty na ostatnią chwilę 215

P rosta a zarazem smaczna, aromatyczna i orzeźwiająca naleweczka, przesycona olejkami aromatycznymi znajdującymi się w skórce, które wprowadzą Was w błogi spokój ;). Sprawdza się jako jadalny

SzczyptaSmaQ
Nalewka z leśnych jagód ( korzenna ). 150

Otrzymany sok wlej do rondelka, dodaj przyprawy : lekko rozgniecione w moździerzu goździki i cynamon, skórkę z pomarańczy oraz kłącze tataraku. Rondelek podgrzewaj na małym ogniu przez około 15 minut. Po wystygnięciu przefiltruj przez gazę. Z wody i cukru przygotuj syrop, wystudź go. Pamiętaj, aby podczas gotowania syropu cały czas go powoli mieszać, aby się nie przypalił. Do dużego, czystego słoja(...)zakorkuj. Na butelki naklej etykiety z opisem. Odstaw nalewkę na co najmniej 2 miesiące w chłodne i ciemne miejsce, w tym czasie naleweczka dojrzeje.  P amiętaj : Nalewki i likiery nie służą do tego, aby się nimi upić.  Nalewki i likiery mają właściwości zdrowotne i lecznicze. Picie ich poprawia nam także nastrój i samopoczucie. Przed podaniem nalewki lub likieru

Przepisy i porady kulinarne
Ciasto czekoladowe z serem i wiśniami 167

150g gramów zmielonego twarogu 50g cukru  1 jajko Ponadto: około 250g wiśni (u mnie deserowe w syropie - Rolnik ; mogą być też wiśnie świeże, mrożone, z kompotu, czy z likieru)  Przygotować ciasto czekoladowe. Czekoladę połamać na kawałki i wraz z masłem umieścić w niewielkim rondelku. Całość rozpuścić (nie zagotować!) i pozostawić do ostudzenia. W międzyczasie należy utrzeć jajka(...)spodzie równomiernie rozsmarować połowę ciasta czekoladowego, następnie masę serową oraz ułożyć odsączone wiśnie. Na końcu wyłożyć resztę ciasta czekoladowego. Całość wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec około 40-45 minut w 180 stopniach

Di gotuje
KRUCHE TARTALETKI Z POMIDORAMI / SPIS PRZEPISÓW NA SYLWESTRA 155

przyprawami tak, aby pozostawić 2-3 cm od krawędzi. Układam na wierzchu pomidory i zakładam krawędzie (coś na kształt galette).  Wierzch smaruję roztrzepanym jajkiem. Piekę 20 minut w 180 stopniach. Podaję skropione dobrą oliwą z oliwek. SMACZNEGO ! ***** A poniżej to, co śmiało możesz podać na małym, domowy party (jak i wielkiej imprezie na 50 osób!). Kliknij w nazwę(...)WĘDZONEGO ŁOSOSIA WEGETARIAŃSKIE JAJKA PO SZKOCKU KRUCHE BABECZKI Z GRZYBAMI OGÓRKI Z PASTĄ ORZECHOWĄ PIKANTNA PASTA Z CZERWONEJ FASOLI MUSZLE ZAPIEKANE ZE SZPINAKIEM BURGERY Z CZARNEJ SOCZEWICY GUACAMOLE MIĘTOLADA LIKIER A'LA MALIBU MOJITO MELONOWE TRUSKAWKOWY DRINK BEZALKOHOLOWY Pozdrawiam

W kuchni Karmel-itki
Konfitura morelowa z amaretto z wolnowaru 120

Składniki ilość na wolnowar o pojemności 5,7 lub 6 litrów 3 kg moreli sok z jednej małej cytryny 2 szklanki cukru (około 400 - 420 gramów) około pół szklanki likieru amaretto (około 100 do 125 ml) opcjonalnie środek żelujący np. żelfix  Przygotowanie Morele dokładnie myję i pozbawiam pestek. Nie obieram ze skórki, rozpadnie się podczas gotowania. Kroję na połówki(...)godziny, aby odparować nadmiar soku (jeśli nie chcecie odparowywać soku możecie dodać środek żelujący). Na koniec dodaję amaretto, mieszam i gorącą konfiturę przekładam do wyparzonych słoiczków. Pasteryzuję około 15 minut. Po zapasteryzowaniu słoiki ustawiam do góry dnem i przykrywam ściereczką. Metoda tradycyjna Konfiturę morelową można oczywiście przygotować tradycyjną metodą. Sposób postępowania jest niemalże ten sam. Zamiast wolnowarzyć gotujemy morele przez

Cztery Fajery
Konfitura morelowa z amaretto z wolnowaru 212

Składniki ilość na wolnowar o pojemności 5,7 lub 6 litrów 3 kg moreli sok z jednej małej cytryny 2 szklanki cukru (około 400 - 420 gramów) około pół szklanki likieru amaretto (około 100 do 125 ml) opcjonalnie środek żelujący np. żelfix  Przygotowanie Morele dokładnie myję i pozbawiam pestek. Nie obieram ze skórki, rozpadnie się podczas gotowania. Kroję na połówki(...)godziny, aby odparować nadmiar soku (jeśli nie chcecie odparowywać soku możecie dodać środek żelujący). Na koniec dodaję amaretto, mieszam i gorącą konfiturę przekładam do wyparzonych słoiczków. Pasteryzuję około 15 minut. Po zapasteryzowaniu słoiki ustawiam do góry dnem i przykrywam ściereczką. Metoda tradycyjna Konfiturę morelową można oczywiście przygotować tradycyjną metodą. Sposób postępowania jest niemalże ten sam. Zamiast wolnowarzyć gotujemy morele przez

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Tort z musem czekoladowym i wiśniami 201

Doskonały puszysty tort który zaskakuje lekkością i konsystencją, a dodatek wiśni z likieru sprawia, że smak jest miłą niespodzianką. Składniki: biszkopt : 6 jajek 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki łyżeczka proszku do pieczenia krem budyniowy : opakowanie budyniu śmietankowego lub waniliowego 420ml mleka 3 łyżki cukru 20 dag masła laska wanilii mus czekoladowy : 200g czekolady deserowej 2 łyżki brandy 4 łyżki(...)porcjami wsypujemy cukier. Nie przerywając ubijania, kolejno dodajemy żółtka. Stopniowo wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Mieszamy. Ciasto wlewamy do tortownicy o średnicy 28cm i pieczemy około 25 minut w 170 stopniach c. Po wychłodzeniu przekrawamy na pół. Krem budyniowy: Odlewamy pół szklanki mleka i rozrabiamy w nim budyń, pozostałą cześć mleka zagotowujemy z miąższem wanilii i cukrem

Pyry na Gaz
Pijany przekładaniec (Pijak) 264

ziemniaczanej 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub 1 torebka cukru waniliowego 1,5 szklanki mleka 200 g masła IV warstwa: 200 g okrągłych biszkoptów pół szklanki alkoholu - u mnie likier amaretto (może być sok pomarańczowy w wersji bezalkoholowej) Polewa czekoladowa: 150 ml śmietany (użyłam 30% do ubijania) 100 g czekolady mlecznej 50 g czekolady gorzkiej Przygotowanie: I warstwa: Białka oddzielić(...)wierzch ścinałam bo ciasta wyszły za wysokie, więc śmiało można użyć większej tortownicy) . Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 175°C przez ok. 30-35 minut (do momentu suchego patyczka). Ostudzone ciasto posmarować dżemem. Na dżemie można rozsmarować kilka łyżek masy z 3. warstwy. II warstwa: Białka ubić na sztywną pianę i (cały czas ubijając) wsypywać kolejno cukier

Domowa Cookierenka Agi
KOKOSANKI 261

kiedy przegryziecie się przez chrupiącą skórkę poczujecie się jak na mega rajskiej wyspie (Bounty? :)) Czego Wam życzę z całego serca. SKŁADNIKI:  - 10 białek (mi zostały po produkcji  likieru jajecznego ) -  300 g cukru - 400 g wiórków kokosowych - szczypta soli BIAŁKA UBIJ ZA SZTYWNĄ PIAN Ę z dodatkiem szczypty soli. Kiedy piana będzie sztywna powoli dodawaj cukier. Jeśli używasz(...)blachę wyłożoną papierem do pieczenia układaj kokosanki, najwygodniej robić to dwoma łyżkami. Ciasteczka powinny mieć wielkość orzecha włoskiego, później urosną :) KOKOSANKI POWINNY BYĆ GOTOWE  w 15 minut, jeśli chcesz możesz udekorować je czekoladą lub inną polewą, ja z tego zrezygnowałam, bo te kokosanki są pyszne same w sobie. Smacznego

Kuchnia bezglutenowa Loli
Sernik z musem śliwkowym 203

mąki ziemniaczanej 5 jajek skórka starta z 1/2 cytryny (można pominąć) Mus śliwkowy: 800-900 g śliwek* (waga z pestkami) 1,5 łyżki żelatyny (ok 20g) 5-6 łyżek likieru amaretto /kokosowego (można zastąpić wodą) 600 g śmietanki kremówki 30%  2/3 szklanki cukru pudru 2-3 łyżki cukru z wanilią * można użyć mrożonych 1. Spód: ciastka zmiksować w malakserze(...)stopniowo po 1 jajku (za każdym razem miksując ok 10-15 sekund przed wbiciem kolejnego) i na koniec skórkę z cytryny. Masę wylać na spód ciasteczkowy. Piec przez 15 minut w 175*C, a następnie zmniejszyć temperaturę do 120*C i piec kolejne 30-35 minut (wierzch musi być dobrze ścięty). Całość wyjąć i wystudzić. 3. Mus śliwkowy: śliwki wypestkować

Kto ugości moich gości?
Kostka Wiśniowa 565

umieszczamy w garnku, zasypujemy cukrem i podgrzewamy, aż cukier się rozpuści. Miksujemy blenderem na puree. Żelatynę zalewamy odrobiną zimnej wody, ale tylko tak aby była wilgotna. Odstawiamy na 10 minut do napęcznienia. Następnie zalewamy ją gorącą, ale nie wrzącą wodą (przez wrzącą wodę, żelatyna straci właściwości żelujące). Mieszamy dokładnie tak, aby nie było grudek. Wlewamy do ciepłego puree z wiśni(...)całkowicie nie zastygł. Polewa czekoladowa: Śmietankę umieszczamy w garnuszku, doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy posiekaną czekoladę, mieszamy. Odstawiamy do lekkiego zgęstnienia. Układamy kolejno: 1. Ciasto kakaowe- ciasto można nasączyć likierem wiśniowym, lub sokiem z cytryny 2. Połowa kremu wiśniowego 3. Ciasto kakaowe- również możemy nasączyć 4. Połowa kremu wiśniowego- ciasto wstawiamy do lodówki, a gdy krem wiśniowy całkowicie stężeje, wykładamy polewę

Czerwona Porzeczka
Cappuccino z wiśniami 167

fareast-language:EN-US;} Biszkopt ciemny Składniki: 5 jajek 1 szklanka cukru ¾ szklanki mąki krupczatki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki ciemnego kakao Do nasączenia u mnie likier amaretto Z podanych składników upiec biszkopt wymiary formy 25x37cm Masa wiśniowa Składniki:   700g wiśni drylowanych w syropie, w   kompocie 500ml soku wiśniowego 4 płaskie łyżki cukru Laska cynamonu Skórka(...)wrzącej wody Do posypania ciasta kakao lub tarta gorzka czekolada Masa wiśniowa Wykonanie:   Sok wiśniowy zagotować z cukrem, cynamonem oraz skórką cytrynową. Gotować na małym ogniu ok 10 minut po czym skórkę i cynamon wyjąć z soku. Przygotować mąkę ziemniaczaną wlać do soku i zagotować. Dodać wiśnie i dokładnie wymieszać. Odstawić do lekkiego wystudzenia, po czym wyłożyć masę wiśniową

W garach u Gosi
Amaretti - migdałowe ciasteczka (bez glutenu) 208

Amaretto 1 średnia cytryna drobny cukier do obtoczenia  Cytrynę dokładnie wyszorować szczoteczką. Zetrzeć skórkę z połowy cytryny. Migdały wsypać do miski, dodać cukier, startą skórkę z cytryny, wlać likier i wymieszać. Białka lekko roztrzepać trzepaczką. Dwie blachy wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do temperatury 160 ° C z włączonym termoobiegiem. Do sypkich produktów stopniowo dodawać białka, mieszając masę łyżką(...)sporych odstępach - ciasteczka urosną! Ciasteczka można również przygotować przy pomocy rękawa cukierniczego zakończonego okrągłą 1 cm końcówką. Po zapełnieniu blaszki, wstawić ją do nagrzanego piekarnika. Piec około 15 - 20 minut, do ładnego zarumienienia się ciasteczek.  Ciasteczka pieczone krócej będą bardziej miękkie i ciągnące, dłużej - twardsze i bardziej chrupkie.  Ciasteczka powinny po 10 minutach zacząć rosnąć i pękać

maniapieczenia
Kombinowanie: co zrobić z ubitą kremówką? 151

dodać na przykład wanilię. Świeże owoce z takim deserem z pewnością skomponowałyby się znakomicie - ja akurat niczego w domu nie miałam...Deser podałam w kieliszkach, które kupiłam kiedyś z likierem - szalenie mi się podobają, bo się bujają, a mimo wszystko nic się z nich nie wylewa. Urocze są! Taka deserowa porcja jest w sam raz - człowiek się nie zasłodzi(...)płatków owsianych20 g jasnego brązowego cukru20 g masłamasa:60 ml śmietany kremówki (38%)250 g jogurtu jagodowo-bananowegoMasło rozpuścić z cukrem na patelni. Wsypać płatki, smażyć 4-5 minut, aż płatki nabiorą złotej barwy. Zdjąć z ognia, pozostawić do całkowitego ostygnięcia.Kremówkę ubić na sztywno, dokładnie wymieszać z jogurtem.Na dno małych szklaneczek wyłożyć po dwie łyżki kruszonki, na to warstwę

Pożeraczka, czyli raz adobrze