likier w 5 minut - 1506 przepisów (strona:65/101)

Tarta bananowa z kremem patissiere 202

przykryć folią aluminiową (razem z bokami)  a na dno wyłożyć obciążenie np: groch,fasolę,ryż.Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika (180 º  C) i piec przez 15 minut,po tym czasie zdjąć folię z obciążeniem i piec jeszcze ok.13 minut.Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Tartę piekłam w formie o średnicy 25 cm.Ciasta spokojnie starczy na większą blachę(...)drugą prostokątną tartę o średnicy 35x12 cm. Krem patissiere: 900 ml mleka laska wanilii 9 żółtek 150 g cukru 60 g mąki pszennej 60 g mąki ziemniaczanej 30 ml likieru W garnku zagotować mleko z ziarenkami wanilii i samą laską.Doprawić do wrzenia i wyciągnąć laskę wanilii i odstawić.Cukier utrzeć z żółtkami do białości,wsypać wymieszane mąki i zmiksować

Anielskie wypieki
Tiramisu 264

wypieków - 750 g serka mascarpone (3 opakowania) - 38 sztuk podłużnych biszkoptów (savoiardi) - ½ szklanki wody (125 ml) - dobre kakao do dekoracji (ciemne) Poncz kawowy: - 250 ml kawy espresso - 60 ml likieru amaretto - 90 g drobnego cukru do wypieków Przygotowujemy poncz kawowy. Zaparzamy mocną kawę espresso. Zaparzoną (bez fusów) wlewamy do garnka, dodajemy cukier i zagotowujemy, aż powstanie syrop kawowy. Odstawiamy(...)mieszamy. Przygotowujemy krem. Jajka dokładnie myjemy, żółtka wbijamy do misy miksera (białka zużywamy, np. na bezy ). Do garnka wlewamy ½ szklanki wody, wsypujemy cukier. Zagotowujemy i gotujemy ok. 1,5 minuty od zagotowania, aż powstanie syrop. W międzyczasie, gdy gotuje się syrop włączamy mikser i ubijamy same żółtka. Gdy syrop jest gotowy wlewamy go cienkim strumieniem do ubijanych żółtek. Ubijamy

mojewypiekiinietylko
CIASTO CZEKOLADOWA CHMURKA 202

niej masło i czekamy aż się rozpłynie, a całość lekko przestygnie. Ubijamy 2 całe jajka i 4  żółtka z 75g cukru, potem delikatnie dodajemy czekoladę z masłem z likierem i skórką z pomarańczy. W innej misce ubijamy 4 białka na pianę, a następnie dodajemy partiami 100g cukru i cały czas ubijamy aż do uzyskania błyszczącej piany. Dodajemy kilka łyżek(...)dokładnie mieszamy, a następnie całą masę czekoladową przekładamy do białek. Całość wykładamy do przygotowanej wcześniej tortownicy (spód wyłożony papierem do pieczenia, boki przesmarowane) i zapiekamy, ok. 35-40 minut, w temp. 180*C, na programie góra-dół, bez termoobiegu lub do czasu, aż ciasto wyrośnie i popęka, a środek nie będzie już płynny.            już

Smaczne Zdrowe
Piernikowy torcik czekoladowy z pomarańczowo-śliwkową nutą 195

wodnej, odstawiamy aby przestygła.Białka oddzielamy od żółtek.Masło ucieramy z cukrem na jasną i puszystą masę. Stopniowo dodajemy żółtka, jedno po drugim, cały czas ucierając. Dodajemy czekoladę i likier, miksujemy. Na końcu wsypujemy mąkę z przyprawą korzenną, miksujemy na małych obrotach, tylko do połączenia się składników. Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania stopniowo, w małych ilościach(...)łączymy za pomocą łyżki z ciastem. Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni. Formę o średnicy około 21 cm wykładamy papierem do pieczenia . Przekładamy ciasto, wyrównujemy i pieczemy przez około 30 minut, do tzw. suchego patyczka. Upieczone ciasto studzimy. W garnuszku podgrzewamy śmietanę, dodajemy czekoladę i mieszamy do momentu jej rozpuszczenia. Odstawiamy w chłodne miejsce na co najmniej godzinę. Śmietana musi ponownie

Mania Gotowania
Tort czekoladowo-kawowy z powidłami śliwkowymi 157

MLECZNĄ CZEKOLADĄ (WSZYSTKIE SCHŁODZONE) 400 ml śmietany kremówki 36% 2 łyżki serka mascarpone 1 łyżka cukru pudru 50 g mlecznej czekolady, startej na tarce SKŁADNIKI NA NASĄCZENIE: 130 ml likieru kawowego lub mocnej kawy 50 ml wody SKŁADNIKI NA POLEWĘ KAKAOWĄ Z ŻELATYNĄ (błyszcząca i miękka, nawet wyjęta z lodówki): 4 łyżki cukru 1 łyżeczka żelatyny 60 g masła(...)wyrównać. UWAGA: Jeśli macie większą formę, to składniki trzeba proporcjonalnie powiększyć, bo inaczej ciasto biszkoptowe będzie za małe i za niskie. Piec w temperaturze 170ºC przez około 30 - 40 minut lub do tzw. suchego patyczka. Przestudzić w formie, następnie wyjąć i wystudzić na kratce. Wystudzone ciasto przekroić na 3 równe blaty czekoladowe. Robić to powoli i starannie, by wyciąć równe

Calzonella.com
Winne wiśnie na serniku amaretto 181

Wykonanie:  1. Ser mielimy a następnie łączymy z kremówką . Masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na jasną i puszystą masę. Dodajemy pojedynczo jajka. Przesiewamy proszek budyniowy. Wlewamy likier lub olejek. Wszystko dobrze ze sobą łączymy, miksując na niskich obrotach.  2. Masę serową przekładamy do reszty i miksujemy do połączenia składników. Pod koniec dodajemy pastę migdałową i mieszamy(...)papierem do pieczenia i wylać masę .  4. Do dużej formy wlewamy wrzątek i ustawiamy na najniższy, stopniu w piekarniku. keksówkę ustawiamy na środkowej półce w piekarniku. Po 30 minutach przykrywamy wierzch sernika folią aluminiową by nie spiec wierzchu.  5. Sernik pieczemy w 160 st C przez 1,5 godziny. Po upieczeniu zostawiamy sernik w piekarniku uchylając drzwi

vaniliowoczekoladowa
Makowiec na cieście ucieranym czyli poWeekendowe Łakocie odc.162 177

siekanych migdałów i orzechów włoskich 500 ml mleka 180 g cukru 2 łyżki miodu ziarenka z 1 laski wanilii skórka starta z jednej cytryny 80 g masła 1 łyżka likieru amaretto 1 łyżka soku z cytryny 100 g rodzynek (namoczonych we wrzątku) ciasto: 460 g mąki pszennej (ok. 3 szkl.) 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli(...)jajko + 2 żółtka 1-2 łyżki śmietany lub jogurtu Mleko zagotowujemy i zalewamy nim mak. Gotujemy często mieszając na małym ogniu ok. 15 (30 jeśli mamy niemielony mak) minut.  Mak odcedzamy na gęstym sitku i mielimy w maszynce do mielenia mięsa przynajmniej 2 razy, z najdrobniejszym sitkiem, jeśli   używamy  maku niemielonego . Masło rozpuszczamy w garnku, dodajemy zmielony

Dzieje kuchennej Wiewióry
Ciasto czekoladowe z wiśniami 170

mlecznej czekolady 100 g gorzkiej czekolady Mąkę, kakao przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą i cukrem. W drugim naczyniu jajka z maślanką, ekstraktem wanliowym i likierem wymieszać mikserem ustawionym na najniższych obrotach przez około 30 sekund. W rondelku podgrzać wodę, posiekane masło i sól, wymieszać, podgrzewać do rozpuszczenia masła. Do suchych składników powoli dodawać, mieszając(...)krótko mieszać, tylko do połączenia składników. Wiśnie ułożyć na dnie blaszki wymiarach 20 x 30 cm, wyłożonej papierem do pieczenia i zalewać ciastem. Piec przez około 40-45 minut, do tzw. suchego patyczka. Ciasto wyjąć z piekarnika, przestudzić przez około 15 minut. Po tym czasie ciasto odwrócić, zdjąć papier o pieczenia i całkowicie wystudzić. Polewa czekoladowa - W rondelku podgrzać

Domowa cukiernia Ewy
Sałatka z karmelizowanymi figami i kozim serem 120

oliwy 1 łyżka cukru roszponka rukola 60 g uprażonych orzeszków piniowych 200 g świeżego sera koziego ( rolada ) Sos: pół łyżeczki musztardy Dijon półtora łyżki czerwonego octu winnego 2 łyżeczki likieru porzeczkowego lub soku porzeczkowego 3 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki oleju z orzechów włoskich ( można zastąpić oliwą ) sól pieprz     Przygotowanie   Sos : wymieszałem wszystkie składniki sosu(...)oliwie. Na desce do krojenia rozsypałem cukier, położyłem na nim figi stroną przecięcia do dołu, lekko docisnąłem. Mocno rozgrzałem żeliwną patelnię , rozłożyłem na niej figi, karmelizowałem około 3 minuty. Sałatka : wymieszałem listki sałat z uprażonymi na suchej patelni orzeszkami piniowymi i sosem (2/3). Ułożyłem na talerzu, na wierzchu rozłożyłem figi i pokrojony na kawałki ser kozi. Całość skropiłem sosem

R'n'G Kitchen
PIJANA W-Z Z LUSTRZANĄ POLEWĄ 240

koktajl alkoholowy 18% o smaku kawy lub likier 3 łyżki  Krem: śmietana kremówka 36% 400 g.  cukier puder 1 łyżka koktajl alkoholowy 18% o smaku kawy lub likier 3 łyżki  żelatyna 2 łyżeczki  woda zimna, tylko do pokrycia żelatyny ok. 4-5 łyżek  Polewa lustrzana: cukier puder 120 g.  woda 80 ml.  kakao(...)woda do jej pokrycia ok. 3-4 łyżki  Dodatkowo: dżem malinowy 5-6 łyżek  METODA: Ciasto: W mikserze ucieramy jaja z cukrem na najwyższych obrotach ok. 10 minut na puszystą masę. Potem dodajemy olej i trzema partiami przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, miksując na niskich obrotach. Dodajemy kakao i mieszamy szpatułką. Ciasto przelewamy do tortownicy o średnicy

Kuchnia Paulettes
CIASTECZKA AMARETTI 215

Wyjątkowych Smaków. Składniki: - 180g zmielonych migdałów (u mnie ze skórką) - 90g drobnego, nierafinowanego cukru trzcinowego (lub zwykłego) - 1/2 łyżeczki kakao - 1 jajko - 1 łyżeczka olejku migdałowego (dałam 1 łyżeczkę likieru amaretto i kilka kropli olejku) Dodatkowo: - puder trzcinowy do obtoczenia kulek Wszystkie składniki oprócz pudru trzcinowego umieszczamy w misie miksera i mieszamy do połączenia składników. Z powstałej masy odrywamy małe(...)włoskich, które obtaczamy dokładnie i dość grubo w pudrze i umieszczamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Delikatnie spłaszczamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180*C. Pieczemy ok.15 minut na termoobiegu. Po wystudzeniu przechowujemy w zamkniętym pojemniku. Smacznego

Smaczne Zdrowe
Puszysty tort imieninowy 245

Białka ubij na sztywno, dodaj cukier i cukier waniliowy, dalej ubijaj. Dodaj żółtka. Wsyp mąkę i proszek do pieczenia. Piecz w okrągłej blaszce (średnica 26 cm) ok 35-40 minut w temperaturze 180 st. C Krem: 2 waniliowe kremy do tortów 2 opakowania bitej śmietany śnieżka 250 g serka mascarpone 1 opakowanie cukru waniliowego 600 ml mleka Do mleka wsyp(...)Dodaj serek mascarpone i cukier waniliowy dokładnie zmiksuj. Dobrze jest rozmieszać serek przed dodaniem do masy. Poncz: 2 łyżki kawy rozpuszczalnej 200 ml gorącej wody 100 ml amaretto lub likieru kawowego Zimny biszkopt przetnij na 3 części. Spód nasącz chłodnym pączem i posmaruj 1/3 masy. Połóż drugi biszkopt i nasącz go i posmaruj 2 częścią kremu. Przykryj trzecim biszkoptem

Cynamonowe szczęście
CYNAMONOWY SERNIK Z POWIDŁAMI ŚLIWKOWYMI 176

cukru (użyłam ok. 50 tabl. stewii) ~5 dużych jajek ~1/3 szklanki śmietany kremówki (użyłam jogurtu greckiego) Mus śliwkowy: ~15-20 łyżeczek powideł śliwkowych (najlepsze domowe :)) ~2-3 łyżki alkoholu ; likieru, brandy, wina (pominęłam) Składniki na masę wyjąć z lodówki ok. 1,5h wcześniej, żeby ogrzały się do temperatury pokojowej. Spód: Pierniczki włożyć do miski i dokładnie rozkruszyć dłonią i powyrabiać(...)Wyłożyć je spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównać powierzchnię. Masa serowa: Do misy miksera wyłożyć ser, budyń, ekstrakt (lub cukier waniliowy) i cynamon. Miksować ok. 2-3 minuty, aż masa stanie się gładka. Stopniowo dodawać cukier ciągle miksując na małych obrotach. Wbijać kolejno całe jajka, miksując po każdym ok. 15s. Na koniec zmiksować ze śmietanką. Masę wylać

chili & sugar
Pomarańczowa tarta z batatów na jaglanym spodzie 284

żółtko, 2-3 łyżki lodowatej wody, szczypta soli.  Krem: 1 szklanka puree z pieczonych batatów , 2 pomarańcze, 200 ml mleka kokosowego z obniżoną zawartością tłuszczu, 70 ml likieru pomarańczowego (opcjonalnie), 1 łyżeczka ekstraktu wanilii, agar-agar 10 g/litr kremu, ksylitol lub cukier do smaku . Przybranie: plastry pomarańczy. Przygotowanie: Kruchy spód: Masło schłodzić. W malakserze wymieszać suche składniki (tryb pulsacyjny(...)mniejsze kawałki, miksować kilka sekund. Masło powinno by w widocznych kawałkach. Dodać żółtko i lodowatą wodę, wymieszać. Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą, schłodzić (min. 30 minut w lodówce). Ciasto rozwałkować, wyłożyć do formy posmarowanej masłem, nakłuć widelcem. Piec 30 minut w temperaturze 200 stopni, wystudzić.     Krem: Pomarańcze wyszorować szczotką, sparzyć wrzącą wodą, otrzeć skórkę, obrać

SzczyptaSmaQ
Rożki morelowe 169

czekolady mlecznej do ozdobyCiasto francuskie rozmrozić. Wykroić 14 podłużnych trójkątów (fot.1). Budyń wymieszać z 3 łyżkami mleka. Pozostałe mleko zagotować, wlać mieszankę budyniową i ponownie zagotować. Wlać likier. Budyń wystudzić, mieszając od czasu do czasu. Morele odsączyć z syropu i pokroić na małe kawałki. Na każdym trójkącie położyć około łyżeczki masy budyniowej i kilka kawałków moreli (fot.2). Nadzienie nakładać(...)żeby nie wypłynęło podczas pieczenia. Zwinąć rożki w kierunku szpica. Na koniec zwinięte ciasto zgiąć, tworząc kształt rożka.  Rożki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 15 minut w temp. 220ºC. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Napełnić nią małą torebkę foliową albo szprycę z cieniutką końcówką i wycisnąć na gotowe rogaliki dekoracyjne zygzaki

Świat Ciasta
Kostka wiśniowa 242

śmietany kremówki 36 %, dobrze schłodzonej   Polewa czekoladowa: 125 ml śmietany kremówki 36 % 125 g gorzkiej lub deserowej czekolady ( lub pół na pół z mleczną ) Nasączenie: 2/3 szklanki likieru wiśniowego lub mocnej herbaty, osłodzonej, z dodatkiem soku z cytryny i wódki/spirytusu ( opcjonalnie ) Wykonanie: Biszkopt kakaowy: Wszystkie składniki na biszkopt powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną i kakao przesiać(...)wyłożonej uprzednio papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Wyrównać. Wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika i piec przez 20 - 25 minut, do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika i wystudzić. Wystudzony biszkopt przekroić wzdłuż na 2 blaty. Krem wiśniowy: Mrożone wiśnie należy wcześniej rozmrozić. UWAGA: Waga wiśni z przepisu - 800 g, to łączna waga wiśni

Opowieści z piekarnika
Szarlotka Ani (z bezą i rodzynkami) 138

innymi składnikami i wyszło w punkt pyszne i akurat wymiary mojej formy: 28 x 26 cm, wysokość 6 cm. Polecam szarlotkę z lodami i likierem czekoladowym i towarzystwem oczywiście!;) Składniki: 1 kg winnych jabłek 3 szklanki mąki 4 jaja 1,5 szklanki cukru 25 dag margaryny, u mnie 200 g masła plus 1 łyżka 2 łyżki śmietany, u mnie(...)mnie szklanka łyżeczka proszku do pieczenia, u mnie łyżka aromat śmietankowy, u mnie dwie szczypty cynamonu Przygotowanie: Jabłka zetrzeć na tarce o dużych oczkach, przesmażyć na patelni kilka minut z połową szklanki cukru i szczyptą cynamonu tak, aby odparował sok. Dodać opłukane rodzynki. Żółtka oddzielam od białek. W misce mieszam mąkę, sól, proszek do pieczenia, pół szklanki cukru, śmietanę, żółtka

Zasmakuj Kuchni
Wegański sernik królewski 253

najjaśniejszym kolorze masy, dlatego nie użyłam standardowo trzcinowego) 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej (40-50 g) opakowanie cukru wanilinowego *opcjonalnie, ale szczerze polecam 300-400 g wydrylowanych wiśni z likieru, moje są domowej roboty, a wcześniej z własnego ogródka), będą się też nadawały wiśnie z kompotu) Przygotowanie: Wszystkie suche składniki dokładnie wymieszać. Do suchych składników dodać olej kokosowy (w temperaturze(...)między palcami, do momentu aż ciasto zacznie przypominać gliniastą kruszonkę. Połową ciasta wylepić dno formy do pieczenia, wyłożonej papierem do pieczenia i podpiec w temp. 180 przez około 15 minut. Wszystkie składniki na masę serową zblendować na idealnie, powtarzam idealnie gładką masę. powtarzam idealnie gładką masę. Masę serową przełożyć na podpieczony spód ciasta. Na wierzchu ułożyć wiśnie, i przykryć resztą

greenscarf
Ucierane ciasto z malinami. 221

soli           Sposób przyrządzania:             Białka oddzielić od żółtek. Miękkie masło utrzeć na puszystą masę z cukrem. Kolejno dodawać żółtka, likier amaretto i mascarpone. Mąkę pszenną zmieszać z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Dodawać porcjami do ucieranej masy na przemian z mielonymi migdałami. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli(...)wymiarach 28 x 11 cm posmarować tłuszczem i oprószyć mąką, Nałożyć do niej ciasto, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 175ºC i piec przez około 60 minut. Ciasto przestudzić przez kilkanaście minut i wyciągnąć z formy na kratkę, zostawić do całkowitego ostudzenia. Ciacho przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. Smacznego

Zakątek rozkoszy kulinarnych
Czekoladowa bomba (z bananem, żurawiną i płatkami owsianymi) 172

tego złego, co by na dobre nie wyszło". (Tortownica o średnicy 16 cm) 200g maki pszennej 100g cukru 250g margaryny 20g kakao 1 jajko  1-2 łyżki likieru orzechowego/toffi (opcjonalnie) 1 łyżeczka proszku do pieczenia  Dodatkowo: 1 banan 3 łyżki płatków owsianych (użyłam błyskawicznych) 2 łyżki suszonej żurawiny Opcjonalnie: orzeszki płatki migdałowe Margarynę rozpuścić i połączyć z resztą(...)będzie dość lepka.) Całość przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch obłożyć plasterkami banana, posypać żurawiną oraz opcjonalnie - orzeszkami i płatkami migdałowymi. Piec (w rozgrzanym piekarniku) 35-40 minut w 180 stopniach. (Patyczek powinien być suchy, a brzegi lekko zapieczone.) Kroić dopiero po ostudzeniu. Deser przechowywany w lodówce - zmienia konsystencję, ale jest tak samo pyszny jak przechowywany w temperaturze

Di gotuje
Trufle 113

przepisu uzyskacie ok. 30 czekoladowych kulek. Składniki: 2 tabliczki czekolady gorzkiej 1 tabliczka czekolady mlecznej 100 g masła 3 łyżki śmietanki 30% lub 36% 1-2 łyżki koniaku, rumu, likieru (lub innego mocnego alkoholu) ciemne kakao do obtaczania trufli Wykonanie: Czekoladę należy połamać na kawałki i rozpuścić w kąpieli wodnej (miseczkę z czekoladą stawiamy na garnku z niewielką ilością gotującej(...)połączy się z czekoladą dodajemy kremówkę i alkohol. Po wymieszaniu się wszystkich składników miseczkę z czekoladową masą odstawiamy do ostygnięcia. Następnie wstawiamy ją do lodówki na 10-15 minut, aby czekolada stwardniała (jednak nie na tyle, żeby nie można jej było uformować). Po upływie wyznaczonego czasu zwilżonymi dłońmi formujemy małe kulki (wielkości orzecha włoskiego) i obtaczamy w kakao. Gotowe trufle

MyCookBook.pl
Tort z truskawkami - urodzinowy 383

dosypujemy do jajek, mieszamy silikonową lub drewnianą szpatułką. Masę przelewamy do tortownicy o średnicy 24 cm, wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia. Biszkopt pieczemy w 160*C przez ok. 40 minut (do tzw. Suchego patyczka). Zaraz po upieczeniu wyjmujemy ciasto i z blaszką zrzucamy na podłogę (z wysokości około 50 cm). Wstawiamy do piekarnika i studzimy przy uchylonych drzwiczkach. Po wystudzeniu(...)połówki, galaretki rozpuszczamy we wrzątku, studzimy. Kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Dodajemy serek mascarpone, mieszamy tylko do połączenia składników. W tortownicy układamy pierwszy blat ciasta. Nasączamy likierem adwocatowym. Układamy połówki truskawek i zalewamy tężejącą galaretką. Wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia. Przykrywamy drugim blatem, smarujemy dokładnie kremem (wierzch i boki). Na górze układamy pokrojone truskawki i startą gorzką

VioletoweKucharzenie