likier w 5 minut - 1506 przepisów (strona:74/101)

Miętowo-migdałowe babeczki z kremem z czarnej porzeczki 194

miękkiego masła 85 gr drobnego cukru 3 duże jajka w temperaturze pokojowej 100 gr mąki kukurydzianej 100 gr mielonych na mąkę migdałów 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka likieru miętowego 1 łyżeczka kropelek miętowych* lub esencji miętowej barwnik niebieski mąka kukurydziana i masło do wysmarowania formy Krem migdałowy: 25 gr mąki ryżowej 50 gr mielonych migdałów 50 gr cukru(...)połączenia składników. Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego i wypełnić foremki do 3/4 wysokości. Piec na najniższej półce w 160 st. przez 30 min. (do suchego patyczka). Ja piekłam 22 minuty w 170 i za mocno się zbrązowiły z zewnątrz (nie widać ślicznego zielonego kolorku). Babeczki wyjąć z piekarnika, postawić na kratce, poczekać aż całkowicie przestygną i wyjąć z formy. Wystudzone

moj przepis na
Szarlotka Świąteczna 165

jabłek (reneta) 1/4 szklanki cukru trzcinowego 1 płaska łyżeczka przyprawy piernikowej sok z 1/2 cytryny 1 łyżka cukru wanilinowego 1 łyżka budyniu śmietankowego opcjonalnie 2 - 3 łyżki likieru kokosowego lub amaretto Warstwa orzechowa: 1/3 szklanki orzechów pekan lub włoskich 2 płaskie łyżeczki przyprawy piernikowej 1/4 szklanki rodzynek 2 łyżki smażonej skórki pomarańczowej (lub starta skórka z 1/2 pomarańczy) Dodatkowo(...)godziny.  Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, powycinać gniazda nasienne. Pokroić na plasterki. Do garnka z grubym dnem wsypać cukier, na wierzch przełożyć jabłka. Podgrzewać przez około 3 - 4 minuty aż cukier zacznie się karmelizować. Wlać sok z cytryny, dodać cukier wanilinowy i co chwilę mieszając, gotować jabłka przez około 10 minut. Na koniec wymieszać z przyprawą piernikową i sypkim

Świat Ciasta
Sernik kokosowy (bounty) na zimno 405

spód, boków niczym nie smarować. Masę ciasteczkową wysypać na spód formy, wyklepać z niej spód, wyrównując łyżką. Masa serowa: W misie miksera umieścić jogurt, serek mascarpone, cukier puder, likier, wiórki kokosowe. Zmiksować (końcówki miksera do ubijania białek) do otrzymania jednolitej masy. Do masy serowej dodać mleczko kokosowe i ponownie wymieszać. Żelatynę w proszku zalać 50 ml gorącej wody, dokładnie wymieszą(...)przez kilka godzin w lodówce, najkorzystniej przez noc. Polewa czekoladowa: W małym garnuszku podgrzać śmietanę kremówkę, prawie do wrzenia, zdjąć z palnika. Zalać nią posiekaną czekoladę, odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać do powstania gładkiego sosu czekoladowego. Schłodzony sernik polać gęstniejącą przestudzoną polewą czekoladową, rozprowadzić. Odstawić do lodówki do stężenia polewy. Można dodatkowo oprószyć wiórkami kokosowymi. Smacznego, Anulla

Fabryka pomysłów
Placek jogurtowy – truskawkowo morelowy 193

kokosowymi (dzięki temu owoce nie utoną w cieście). Układamy przygotowane truskawki i morele (naprzemiennie) i posypujemy je kokosem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 190°C i pieczemy 50 minut. Po wyjęciu, gdy lekko przestygnie oprószamy cukrem pudrem. Placek jogurtowy – truskawkowo morelowy jest ciastem, którego w zasadzie nie trzeba reklamować. Najprostszy, najszybszy i chyba najsmaczniejszy. Idealny na każdą porę(...)pyszne ciasto z fantą i truskawkami - Izioni pyszne smaki – kremówki z bitą śmietaną - Na Ciasteczkowych Papierach – truskawkowiec - Kuchnia i podróże – Ciasto truskawkowe z likierem Wszystkim uczestniczkom bardzo dziękuję za wspólną zabawę i udział w pieczeniu. Wpis zostanie uzupełniony po zakończeniu akcji. Wydrukuj przepis The post Placek jogurtowy – truskawkowo morelowy appeared first on Moje Wypieki

mojewypiekiinietylko
Kora orzechowa 186

wymieszane suche składniki i delikatnie mieszamy. Ciasto dzielimy na pół i wylewamy na  wyłożone papierem do pieczenia dwie jednakowe blaszki. Pieczemy w temperaturze 160 stopni przez ok 35 minut. Uwaga! Ciasto nie może przed upieczeniem stać, więc jeśli nie mamy jednakowych blaszek składniki dzielimy na pół i każdy spód przygotowujemy osobno bezpośrednio przed pieczeniem. Krem brzoskwiniowy: syrop z jednej(...)gotującego się syropu i gotujemy budyń. Budyń odstawiamy do wystudzenia. Masło ucieramy na gładką masę, następnie dodajemy zimny budyń i miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Ponadto: 1/3 szklanki likieru kawowego lub kawy wymieszanej z wódką 2 opakowania delicji o smaku pomarańczowym 2 galaretki pomarańczowe brzoskwinie pozostałe z puszki pokrojone w plasterki Galaretki rozpuszczamy w 750 ml wody i odstawiamy

Słodka Kraina Wypieków
Lekki Tort z Truskawkami i Białą Czekoladą 192

tego ciasta...Lekki Tort z Truskawkami i Białą Czekoladą - Składniki:Biszkopt:4 jajka8 łyżek cukrułyżka mąki tortowej3/4 szklanki mąki ziemniaczanejłyżeczka proszku do pieczeniacukier waniliowyMasa:600 ml śmietanki kremówki2 tabliczki czekoladyłyżka likieru malibuok. 4 łyżki dżemu truskawkowego (lub malinowego)ok. 4 kostki białej czekolady (opcjonalnie)Lekki Tort z Truskawkami i Białą Czekoladą - Sposób przygotowania:Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową(...)partiami wsypujemy mąkę tortową i ziemniaczaną wraz z proszkiem do pieczenia.Gotową masę wlewamy do formy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 175°C. Pieczemy ok. 20 minut do "suchego patyczka".Przestudzony biszkopt przekrawamy na dwa równe krążki.Masa:Śmietankę podgrzewamy wraz z połamaną czekoladą. Gdy tylko czekolada rozpuści się ściągamy z ognia (nie doprowadzamy do wrzenia). Studzimy

Słodka Strona
Tort czekoladowo-kokosowy jak Bounty 245

czekolady  2 łyżki mleka Przygotowanie: Śmietanę kremówkę ubijamy do otrzymania puszystego kremu. Uważamy aby się nie zważyła. Pod koniec ubijania dodajemy cukier. Następnie dodajemy mascarpone, wiórki kokosowe i likier kokosowy, mieszamy wszystko na najniższych obrotach miksera do połączenia się składników. Odstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę. Formę o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Boki smarujemy masłem(...)składnikami dodajemy jajka, maślankę oraz czekoladę z masłem. Miksujemy na wolnych obrotach aby składniki dokładnie się połączyły. Wlewamy ciasto do formy i wstawiamy do piekarnika.Pieczemy około 80-90 minut. Ciasto dokładnie studzimy. Dzielimy ciasto na 2 lub 3 równe blaty. Przekładamy kremem. Jeśli starczy ozdabiamy boki ciasta. Czekoladę na polewę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodając do niej odrobinę

Mania Gotowania
Naleśniki Tiramisu 226

Pozostały sos czekoladowy można wstawić do lodówki i po kilku godzinach zastygnięty idealnie zastępuje krem czekoladowy na kanapki dla dzieci. ale w wersji bez likieru amaretto. Naleśniki są pyszne i mocno sycące. Ciasto naleśnikowe: 2 jajka mąka pszenna mleko woda mineralna gazowana 2 łyżeczki cukru cukier waniliowy szczypta soli odrobina oleju Nie podałam proporcji, ponieważ naleśniki zawsze robię(...)białka 250 g serka mascarpone 4 łyżki cukru pudru Jajka wyparzamy w gorącej wodzie! Żółtka ucieramy z 3 łyżkami cukru pudru na puszysty krem przez około 5 minut. Dodajemy serek mascarpone, mieszamy lub miksujemy. Białka ubijamy na bardzo sztywną pianę, dodajemy 1 łyżkę cukru pudru i miksujemy jeszcze przez 2 minuty. Łączymy z masą mascarpone. Do czasu rozsmarowania

Blondynka Gotuje
Biszkopt z masą chałwową 186

łyżeczka kawy rozpuszczalnej Masa chałwowa: 300 g masła (w temperaturze pokojowej) 2 łyżki cukru pudru 250 g chałwy szklanka śmietany kremówki 30% lub 36% łyżeczka dowolnego alkoholu (np. likieru kawowego) Dodatkowo: 2 opakowania karmelu z serii Decorada Delecty Przygotowania rozpoczynamy od biszkoptu. Rozdzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Do ubitych białek dodajemy ŁYŻKA PO ŁYŻCE (to bardzo(...)wylewamy do formy (33×22 cm) i pieczemy w 180° z termoobiegiem do tzw. suchego patyczka. Biszkopt z 5 jajek powinien być gotowy po około 20 – 25 minutach, ale wszystko zależy od mocy piekarnika. Biszkopt najlepiej przygotować dzień wcześniej, wtedy dużo lepiej się go kroi. Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy do niej pokruszoną chałwę

PatiGotuje
Bezglutenowa tarta marcepanowa z marchewkowym musem 186

marchewek 2 łyżki miodu 1 łyżeczka świeżo startego imbiru 10 młodych listków bazylii Wykonanie: Jajka, olej kokosowy (zimny), mielone migdały, płatki quinoa, mąkę quinoa, mąkę kokosową, mąkę z tapioki, likier amaretto i cukier kokosowy umieszczamy w malakserze i miksujemy na ciasto. Ewentualnie wyrabiamy ręcznie. Gotową masę zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na minimum godzinę do lodówki. Marchewkę obieramy, kroimy(...)dosłodzić jedną łyżką cukru kokosowego, ale jeśli mandarynki były słodkie, to nie jest to konieczne. Schłodzone ciasto wyjmujemy z lodówki i wylepiamy nim formę do tarty. Pieczemy około 20 minut w temperaturze 170 stopni. Wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do przestygnięcia. Żelatynę bardzo starannie rozpuszczamy w gorącej wodzie, a następnie dokładnie mieszamy z marchewkową pulpą i wylewamy na spód tarty

Quinoa Raz!
Trufle Rafaello 243

Składniki: (na około 20-35 trufli) 200 g wiórków kokosowych  70 ml śmietanki kremówki 30 % 70 g cukru pudru  30 g masła 2 łyżki likieru śmietankowego- bądź kokosowego 40 ml mleka kokosowego 150 g białej czekolady całe migdały wiórki kokosowe do obtoczenia trufli od 50 do 100 g pokruszone wafeli do lodów 5-10 sztuk w zależności(...)małym ogniu aż masło i czekolada się rozpuszczą 3. zagotować, po doprowadzeniu do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować na małym ogniu od czasu do czasu mieszając, około 5-15 minut masa będzie bulgotać- uważać by nie przypalić masy 3. zdjąć z ognia i zalać wiórki z cukrem pudrem, dokładnie wymieszać, Jeśli zauważysz, że masa jest zbyt rzadka, dodaj odrobinę wiórków

KreatywnePiny
Tort makowy z kremem śmietankowo-czekoladowym i pomarańczowo-kardamonową nutą 171

pieczenia . Osobno ubić białka na sztywną pianę. Delikatnie połączyć z masą makową. Ciasto makowe przełożyć do przygotowanej tortownicy, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piec ok 40 minut, do suchego patyczka. Wystudzić w uchylonym piekarniku. Zimne ciasto przekroić na 3 blaty (najlepiej następnego dnia). Krem 200 g białej czekolady 400 g śmietanki kremówki (w tym 200g mocno schłodzonej(...)kardamonem. Pozostałą śmietankę ubić w wysokim schłodzonym naczyniu. Połączyć z mascarpone i masą czekoladową. Można jeszcze schłodzić. do nasączenia 1/3 szklanki (85 ml) lekko osłodzonej herbaty pomarańczowej lub likieru pomarańczowego; może też być lekko rozcieńczony syrop po kandyzowaniu pomarańczy dodatkowo 200-250 g konfitury pomarańczowej Składanie Na paterze ułożyć pierwszy blat ciasta, trochę nasączyć, posmarować konfiturą pomarańczową (½). Konfiturę przykryć kremem

Pełny talerz
Kogiel lub kogel 183

Często zapomniany albo nie wykonywany z obawy przed salmonellą. Na wszelki wypadek zawsze parzę jajka przez 2 minuty. Jedni mówią kogiel mogiel inni kogel, ale każdy zna ten smak z dzieciństwa.Składniki : żółtka jaj cukier wersje: sok z cytryny, kakao, miód W zależności od smaku na 1 żółtko sypiemy 1 lub 2 łyżeczki cukru i ucieramy, kolor żółtek zrobi się(...)porą lekarze polecają miodowy kogel mogel z sokiem z cytryny i kilkoma kroplami spirytusu. A skoro już jesteśmy przy spirytusie to warto wspomnieć, że taki kogel jest podstawa słodkich likierów

prawdziwe jedzenie
Babaczki tiramisu 159

ziemniaczanej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 8 łyżek mąki pszennej szczypta soli 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Poncz: 1 łyżeczka kawy rozpuszczonej w 5 łyżkach wrzącej wody 2 łyżeczki likieru amaretto Krem: 100ml śmietanki kremówki 150g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru (lub do smaku) dodatkowo kakao do posypania   Piekarnik nagrzewamy do 180°. Blachę do muffinek wykładamy papierowymi papilotkami(...)żółtka, ekstrakt waniliowy, dwie mąki i proszek do pieczenia i miksujemy krótko do połączenia składników. Gotowym ciastem wypełniamy papilotki do 2/3 wysokości, wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 20 minut na złoty kolor. Po upieczeni wykładamy na kratkę do ostygnięcia.   Gdy muffinki ostygną, nasączamy je uprzednio przygotowanym i ostygniętym ponczem – około 0,5 łyżeczki na jedną muffinkę. Przygotowujemy

Smaczna Strona
Nalewka śliwkowa ( korzenna ). 173

kilkukrotne wstrząśnięcie słojem, słój zamknij wieczkiem i odstaw na 2 tygodnie. Pamiętaj, aby codziennie wstrząsnąć słojem. Po tym czasie zlej syrop z owoców ( owoce pozostaw na sitku przez kilkanaście minut, aby odciekły resztki soku ), połącz go ze zlanym wcześniej nalewem. Trunek wlej do czystego słoja, szczelnie zamknij wieczkiem i odstaw do sklarowania na 3 miesiące. W tym czasie nie wstrząsaj(...)karafkach.   R ada : Aby otrzymać 2 l spirytusu 60 % należy zmieszać 1260 ml spirytusu 95 % z 800 ml przegotowanej i ostudzonej wody.  P amiętaj : Nalewki i likiery nie służą do tego, aby się nimi upić.  Nalewki i likiery mają właściwości zdrowotne i lecznicze. Picie ich poprawia nam także nastrój i samopoczucie. Przed podaniem nalewki lub likieru

Przepisy i porady kulinarne