łyżek cukru · pół łyżeczki soli · 1,5 łyżki spirytusu (lub wódki, rumu, likieru migdałowego) · ziarenka z 1 laski wanilii lub 1 łyżeczka pasty waniliowej Przygotowanie: Drożdże suche wymieszać z mąką pszenną (z drożdży świeżych najpierw zrobić(...)odstawić do wystygnięcia, odsączyć z nadmiaru wody, dwukrotnie zemleć w maszynce do mięsa z drobnym sitkiem. (Mak można też zalać wrzątkiem do przykrycia i gotować przez 20 minut, odcisnąć z nadmiaru wody i wystudzić. Dwukrotnie zemleć w maszynce do mięsa z drobnym sitkiem). Do przygotowania masy makowej można również użyć często dostępnego w sklepach suchego maku zmielonego . Jest
Proste Potrawypoprawny, a są takie, w których zawsze coś jest nie tak... Kolejny raz skusiłam się na przepis z książki Róży Makarewiczowej "Praktyczne przepisy ciast drożdżowych, tortów, ciastek, lodów i likierów" z 1926 roku i kolejny raz musiałam kombinować, aby wypiek się udał. Złe proporcje mąki, jajek, itp. Nie możemy zrzucić winy na "inne czasy, inne produkty", gdyż przepisy z innych(...)Kółka wrzucać do wrzącej wody, gdy wypłyną wyjmować. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować rozbełtanym żółtkiem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 140 stopni. Piec 20 - 30 minut, aż się przyrumienią. Czas pieczenia zależy od wielkości ciasteczek
królestwo garówProste do przygotowania, bardzo efektowne i super smaczne ciasteczka waniliowo - kakaowe urozmaicą każde towarzyskie spotkanie. Spodobają się dzieciom i dorosłym. Wybornie smakują z kakao lub kawą " wzmocnioną " likierem Amaretto Składniki 300 g mąki pszennej 150 g miękkiego niesolonego masła 125 g drobnego cukru 1 jajko 1-2 łyżki dobrej jakości kakao (użyłam kakao Van Houten(...)kawałków ciasta rozwałkować na kwadrat o wymiarach około 20 x 20 cm, nałożyć jeden na drugi, zwinąć w roladę i zawinięty w folię odłożyć na około 30 minut do lodówki. Schłodzone ciasto pokroić ostrym nożem na plastry o grubości około 4-5 mm. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15 minut. Smacznego
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataczekolady mlecznej lub gorzkiej (ja użyłam mlecznej milki) 2 łyżki dobrej jakości masła 2 łyżeczki domowego ekstraktu pomarańczowego lub sok i skórka otarta z 1/2 pomarańczy lub dwie łyżki likieru pomarańczowego SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Ciasto rozwałkowujemy na grubość 3-4 mm, w miarę potrzeby podsypujemy mąką jeśli ciasto się zbyt klei. Wykrawamy pierniczki (u mnie serduszka i koła). W miseczce dokładnie(...)pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy około 8-10 min. Pilnujemy aby pierniczki się nie spiekły. Po wyjęciu z piekarnika, dajemy kilka minut pierniczkom aby odpoczeły i lekko stwardniały ( po wyjęćiu są bardzo miękkie) i ściągamy je z blaszki. Kiedy pierniczki się studzą przygotowujemy polewę. W rondelku podgrzewamy masło. Do gorącego masła wrzucamy połamaną
DefinicjaSmakukakao Krem: 500 g serka mascarpone 600 ml śmietany kremówki 36% 4 żółtka 8 łyżek cukru pudru 2 śmietan-fix Poncz: 400 ml wrzątku 3 łyżki kawy 85 ml likieru amaretto 70 ml wódki 9 ml aromatu migdałowego Mus brzoskwiniowy: 500g brzoskwiń z puszki 130ml wody 1 galaretka brzoskwiniowa Wykonanie: 1. Krem: Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na bardzo(...)ułożyć jedną warstwę podłużnych biszkoptów nasączonych ponczem, posypać kakao, rozsmarować 1/3 kremu i wylać połowę tężejącego musu z brzoskwiń. Wstawić do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie ułożyć drugą warstwę nasączonych biszkoptów, posypać kakao, rozsmarować drugą część kremu, wylać resztę musu brzoskwiniowego i ponownie wstawić do lodówki na około 30 minut. Na końcu ułożyć ostatnią warstwę nasączonych biszkoptów
Szalona Kuchnia Ewelinymielonych migdalow50 g maki1 lyzeczka proszku do pieczeniaSkladniki na krem: 1 paczuszka platkow zelatyny-10 g375 ml soku z pomaranczy100 g drobnego cukru400-500 ml smietany kremowki5 lyzek likieru pomaranczowego Polewa pomaranczowa-Tortenguss250 ml soku z pomaranczy2 lyzki drobnego cukru 1 op.Tprtenguss lub 2 lyzki maczki ziemniaczanejPRZYGOTOWANIE BISZKOPTU:wlaczyc piekarnik na 180°C ( z termoobiegiem(...)bialek i delikatnie przy pomocy szpatulki wymieszac.Dodac reszte piany,.migdaly z proszkiem do pieczenia i 50 g maki ,wymieszac.wypelnic foremke przygotowanym ciastem,wyrownac gore szpatulka i piec 45 minut w 180°C.studzic na kratcePRZYGOTOWANIE KREMU:zelatyne namoczyc w zimnej wodziewycisnac sok z 3 duzych pomaranczy.Przecedzic przez sitko,by pozbyc sie klaczkow.Mozna wykorzystac gotowy 1-dniowy sok budyn wymieszac dokladnie
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Świetne ciasto na bazie kakaowego biszkoptu nasączonego delikatnym migdałowym likierem, orzeźwiających malin i aksamitnej masy czekoladowej to obowiązkowa pozycja dla fanów owocowych deserów z czekoladą. Składniki: Biszkopt : 4 jajka 75g cukru pudru 85g mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka cukru wanilinowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki kakao szczypta soli olej Warstwa malinowa: 500g malin 2 galaretki(...)Ciasto wlać do formy o wymiarach 24 cm x 24 cm wysmarowanej olejem i wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20-25 minut. Po tym czasie wystudzić i przekroić na dwa równe blaty. 2. Warstwa malinowa: Maliny umyć i osuszyć. Galaretki rozpuścić we wrzątku, pozostawić do lekkiego stężenia. Po tym czasie dodać maliny
Szalona Kuchnia Ewelinyjest dobra – nie tylko niedzielni goście, by umilić sobie czas pieczeniem i słodkim małym co nieco, które idealnie współgra z popołudniową kawą czy herbatą, dla niektórych nawet lekkim likierem Tak jest i tym razem, nie tracąc czasu, mimo upałów postanowiłam z Mamą upiec ciasto – w przerwie między kiszeniem ogórków i gotowaniem dżemów. Oczywiście wybór padł na ciasto(...)wymiarach 20 x 26 cm (blaszka średnia). Ciasto jest wyższe, dłużej się piecze. Zamiast bułki tartej i tłuszczu do formy użyłam papieru do pieczenia. Ciasto piekłam o ok. 40 minut dłużej (w temp. 180C). Wszystko zależy też od piekarnika. W piekarniku mojej Mamy każde ciasto czy pieczeń zazwyczaj piekę 2 x dłużej niż u siebie i w przepisie, z którego
Zasmakuj Kuchnimąki pszennej (użyłam tortowej) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 160g cukru 2/3 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczki zmielonego imbiru Do nasączenia: 80-100ml wody 100ml likieru pomarańczowego Krem czekoladowy: 300ml śmietanki kremówki 30% lub 36% 100g gorzkiej czekolady (użyłam o zawartości kakao 64%) 100g mlecznej czekolady 1 łyżeczka cynamonu Wierzch i boki: 500ml schłodzonej śmietanki kremówki(...)patrz FILM ). 4. Tortownicę o średnicy 20cm lub 21cm wyłożyć papierem do pieczenia, tylko dno. Ciasto przełożyć do blaszki, wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 40 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. Krem czekoladowy (biszkopt i krem można przygotować dzień wcześniej): 5. Do rondelka wlać śmietankę, dodać cynamon i zagotować (jeśli cynamon dobrze się
Mała Cukierenkałyżka miodu1 łyżeczka likieru kokosowegocukier puder, kakao lub wiórki kokosowe do posypaniaSposób przygotowania: Do garnka z grubym dnem wlewamy śmietankę, dodajemy miód, połamaną czekoladę i likier kokosowy, całość podgrzewamy na bardzo małym ogniu regularnie mieszając aż do roztopienia się czekolady i miodu. Masę przekładamy do miski, studzimy, a kolejno wkładamy na lodówki na minimum 2 godziny. Gdy masa będzie półtwarda(...)podgrzewamy na bardzo małym ogniu stale mieszając aż do całkowitego rozpuszczenia. Gdy czekolada się rozpuści zdejmujemy ją z ognia i studzimy, na początku w chłodnym miejscu, kolejno ok. 20 minut w lodówce, by osiągnęła temp serka. Gdy czekolada będzie już mocno schłodzona serek mascarpone miksujemy na średnich obrotach miksera na puszystą masę. Kolejno dodajemy do niej roztopioną, schłodzoną czekoladę
Symfonia Smakówschłodzonego 5 - 6 łyżek cukru pudru skórka otarta z 2 limonek, wyszorowanych i sparzonych świeżo wyciśnięty sok z 1 limonki opcjonalnie - 1 opakowanie "śmietan - fixu" Nasączenie: 50 ml likieru miętowego 50 ml mocnej herbaty miętowej 50 ml świeżo wyciśniętego soku z limonki Dodatkowo: 1 słoiczek dżemu z agrestu i kiwi ( 280 g ), użyłam dokładnie TAKIEGO wiórki z białej czekolady(...)białkom. Należy więc mieszać naprawdę bardzo delikatnie, aby nie zniszczyć pęcherzyków powietrza. Masę przelać do tortownicy, wyrównać. Piec w piekarniku nagrzanym do 160° - 170°C przez 30 - 40 minut, do suchego patyczka. Upieczony biszkopt wyjąć z piekarnika i z wysokości około 40 - 50 cm upuścić w formie na podłogę ( pionowo ). Odstawić do całkowitego wystudzenia. Po wystudzeniu ( nie wcześniej
Opowieści z piekarnikaproponowanym dziś deserze nie brakuje. Budyniowe tiramisu powstało tak nagle, jak nagle zrodził się plan w mojej głowie. Miałam już ugotowany budyń, więc deser mogłam przygotować w przeciągu kilku minut. Jeśli zatem planujecie zaskoczyć dziś kogoś słodkim i kuszącym deserem kawowym, koniecznie już rano ugotujcie budyń. A wieczorem szybciutko dokończycie dzieło. Kawowy deser z kremem budyniowym wygląda niemalże jak klasyczne(...)młodzi kochankowie... Składniki: 500 ml mleka 1 torebka budyniu waniliowego bez cukru 3 łyżki cukru 100 g biszkoptów 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 1/3 szklanki wody 100 ml likieru kawowego ( lud dowolnego alkoholu o smaku kawowym ) 330 ml śmietanki 30 % 2 łyżeczki cukru pudru 1/2 laski wanilii ( nie koniecznie ) 1 łyżka ciemnego kakao Wykonanie: Mleko przelać do rondla, zostawiając nieco
kolorowotorcikowokońcówkę od ogonka. Zachować białe części torebek nasiennych. To właśnie w nich mamy bogactwo pektyn . Kawałki pigwowców zagotować w 0,4 litra wody. Gotować do miękkości owoców (ok. 20 minut). Odstawić do ostudzenia. Jabłka obrane ze skórek i pozbawione torebek nasiennych (w nich też są pektyny, ale nie tak dużo jak w pigwowcach) pokroić na kawałki (byle jakie). Kawałki jabłek(...)używać na kanapki, do naleśników czy omletów. Może być też dodatkiem do mięs lub serów. Wykorzystałam ją niedawno jako nadzienie do orkiszowych rogalików . ----------- Podobne: Jabłka na zimę do szarlotki Likier z aronii Jeżyny w sosie własnym
Weekendy w domu i ogrodziekakao Krem: 500 g serka mascarpone 600 ml śmietany kremówki 36% 4 żółtka 8 łyżek cukru pudru 2 śmietan-fix Poncz: 400 ml wrzątku 3 łyżki kawy 90 ml likieru amaretto 70 ml wódki 9 ml aromatu migdałowego Żelka jagodowa: 450g świeżych lub mrożonych jagód 300ml wody 2 galaretka jagodowe Dodatkowo na dekorację: 125g jagód bita śmietana Wykonanie(...)wymiarach 24 x 24 cm ułożyć jedną warstwę podłużnych biszkoptów nasączonych ponczem, posypać kakao, rozsmarować 1/3 kremu i wylać połowę tężejącej żelki jagodowej. Wstawić do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie ułożyć drugą warstwę nasączonych biszkoptów, posypać kakao, rozsmarować drugą część kremu, wylać resztę żelki jagodowej i ponownie wstawić do lodówki na około 30 minut. Na końcu ułożyć
Szalona Kuchnia Ewelinystarając się mieszać jak najdelikatniej, aby masa nie utraciła puszystości. Gotową masę wlewamy do formy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury ok. 180°C. Pieczemy ok. 25-30 minut do "suchego patyczka". Tuż po upieczeniu odwracamy ciasto do góry dnem (szczególnie jeżeli ciasto wyrosło na środku). Całkowicie studzimy. Ciasto przekrawamy wzdłuż na dwie części. Masa wiśniowa: Syrop podgrzewamy(...)ubijamy do zesztywnienia śmietan y . Śmietanę dodajemy do mascarpone i delikatnie mieszamy do otrzymania gładkiej masy. Na zimne wiśnie wykładamy masę kakaową - wyrównujemy. Całość przykrywamy górnym biszkoptem. Ciasto ponczujemy likierem wiśniowym (samym syropem lub wódką wymieszaną z syropem wiśniowym). Masa śmietanowa: Ś mieta nkę ubijamy. Gdy tylko śmietanka zacznie gęstnieć stopniowo dodajemy cukier puder oraz fix (opcjonalnie) i jeszcze
Słodka Strona