likier w 5 minut - 1506 przepisów (strona:88/101)

Makowczyki - mini strucle z makiem 185

pszennej 180 ml letniego mleka 90 g roztopionego przestudzonego masła 30 g świeżych lub 14 g suchych drożdży 4 żółtka 4 łyżki cukru 1 łyżka stołowa czystej wódki lub likieru migdałowego szczypta soli Masy makowa 600 g masy makowej z tego przepisu  lub 500 gotowej masy makowej i po 30g posiekanych orzechów włoskich, rodzynek, kandyzowanej skórki pomarańczowej i rumu(...)wolnego miejsca. Każdy rulonik pokroić na mniejsze 2-3 cm kawałki, posmarować wierzch żółtkiem rozmąconym z mlekiem, posypać grubym cukrem do wypieków i odstawić na 15-20 minut do wyrośnięcia. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni około 20 minut makowczyki na pożegnanie zimy

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Coca (hiszpańska pizza) z tapenadą, anchois, rukolą i pieczoną papryką 162

już prawdziwa coca.Co ciekawe, cocę można przygotować również na słodko - piecze się ją ze smalcem dla większej kruchości, zaś wierzch posypuje cukrem, orzeszkami pinii lub skórką cytrynową i skrapia likierem anyżowym. Coca to danie o wielu obliczach i jestem pewna, że każdy z Was może stworzyć swoją ulubioną wersję:) Cocę przygotowałam na podstawie przepisu z tej strony internetowej, jednak postanowiłam(...)troszku resztę, cały czas kontrolując konsystencję ciasta, aby nie było za mokre.  Zacznij zagniatać ciasto rękoma. Przełóż je na oprószony mąką blat i zagniataj przez 5-8 minut, aż ciasto stanie się elastyczne. Po naciśnięciu palcem powinno wrócić. Uformuj z ciasta kulę i przełóż do miski wysmarowanej oliwą. Przykryj ściereczką i odstaw na 1-2 godz. w ciepłe miejsce

Chilli Czosnek i Oliwa
Lody tiramisu z ciasteczkami Amaretti 184

talerzyku. Czego chcieć więcej?       Składniki: 5 żółtek 160 g  cukru 375 ml  mleka 625 ml  kremówki (30%) 1 laska wanilii 70 ml likieru Amaretto 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 1 łyżka kakao 1 opakowanie ciasteczek Amaretti (250 g) 60 ml kremówki (30%) 609 g gorzkiej czekolady 1 łyżka kakao do posypania      Wykonanie(...)wyczerpania składników.     Zamknęłam pojemnik i wstawiłam na noc do zamrażarki. A rano... nie mogłam się doczekać kiedy je spróbuję. Najpierw musiałam odczekać około 20 minut, żeby lekko się ogrzały i żeby bez trudu można je było wyjąć na talerzyk             Na takie lody warto zrobić miejsce w zamrażarce i żeby mieć

Kuchnia u Krysi
Makowiec świąteczny z bakaliami 234

pszennej 120 ml letniego mleka 90 g roztopionego przestudzonego masła 30 g świeżych lub 14 g suchych drożdży 5 żółtek  4 łyżki cukru 1 łyżka czystej wódki lub likieru migdałowego 1 łyżeczka cukru waniliowego duża szczypta soli Przygotowanie ciasta Jeśli korzystamy ze świeżych drożdży to najpierw musimy przygotować rozczyn - tutaj znajdziecie przepis. Jeżeli używamy suchych drożdży a ciasto będziemy(...)oczkach. Do zmielonego maku dodać cukier, aromat migdałowy i bakalie.  Na patelni rozpuścić masło, dodać miód i mak wymieszany z bakaliami Całość przesmażyć na niewielkim ogniu około 10 minut. Przesmażoną masę makową pozostawić do całkowitego wystygnięcia (musi być zupełnie zimna) po czym dodać alkohol i wymieszać. Dodać ubitą na sztywno pianę z białek i ponownie delikatnie wymieszać. Przygotowanie makowca

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Babka ajerkoniakowo - kawowa 140

ajerkoniaku i kawy w wypiekach/deserach - ta babka przypadnie Wam do gustu :) Ja już ją wpisałam na listę świątecznych wypieków ;) Jest mięciutka, puszysta, wilgotna, słodka w sam raz, a smak likieru jajecznego jest w niej naprawdę dobrze wyczuwalny. Może nawet przyćmiewa trochę smak kawowy...ale tylko trochę ;) poza tym to też pewnie zależy od użytej kawy. Tym razem ograniczyłam się tylko(...)wysmarowanej masłem i oprószonej mąką lub bułką tartą, wyłożyć jasne ciasto, wyrównać. Na to wyłożyć ciasto kawowe, wyrównać. Piec w temperaturze 175°C przez około 40 minut, do suchego patyczka. Upieczoną babkę chwilę przestudzić w formie, następnie wyjąć z formy i odłożyć na kratkę do całkowitego wystudzenia. Wystudzoną babkę posypać cukrem pudrem lub polukrować. * Użyłam kawy rozpuszczalnej granulowanej; rozpuściłam

Opowieści z piekarnika
Makowiec 138

żółtek  21 g drożdży suchych lub 45 g świeżych drożdży (ja użyłam suchych - mniej roboty) 6 łyżek cukru pół łyżeczki soli 1,5 łyżki spirytusu (lub wódki, rumu, likieru migdałowego - ja użyłam tego ostatniego) ziarenka z 1 laski wanilii lub 1 łyżeczka pasty waniliowej (musiałam ratować się cukrem waniliowym, gdyż zapomniałam kupić wanilii) Drożdże suche wymieszać z mąką pszenną(...)podsypywania, co ułatwi zawinięcie. Makowce należy przełożyć na dużą blaszkę, w sporych odstępach od siebie. Pieczenie: Temperatura - 190 ºC (u mnie z termoobiegiem) Czas - ok. 30-40 minut (u mnie wystarczyło pół godziny) Ciasto jest gotowe, gdy nabierze złoto-brązowego koloru, co wyraźnie widać przez papier. Następnie ciasta wyjąć, przeciąć papier na górze i pozostawić je do wystygnięcia. Ciepłe ciasto

Cooking Monster
Domowy przecier pomidorowy (i Wielka Księga Własnych Wyrobów) 150

raczej gęstszą jak koncentrat. Gdy uzyskamy właściwą konsystencję to blenderem miksujemy na gładką masę i przekładamy do słoików. Mocno zakręcamy, przekładamy do garnka z wodą i pasteryzujemy przez 20 minut w 90 stopniach (tutaj możemy np. posłużyć się termometrem od Dobrej Kiełbasy: KLIK ). Przecieru niczym nie doprawiamy. Dopiero w chwili, gdy będziemy z niego korzystać można wedle woli i potrzeby(...)wiedzieć (absolutnie wszystko) i mnóstwo przepisów. W każdym dziale jest właśnie tak: absolutnie wyczerpująca porcja informacji i kilkadziesiąt przepisów. Kolejne działy to: - Kiełbasy własnego wyrobu - Chleb własnego wypieku - Wina, likiery, soki owocowe własnego wyrobu - Przechowywanie i konserwowanie żywności - Grzyby w własnej uprawy w domu i ogrodzie To tak jakby kilka książek zebranych w jednej. Każdy dział stanowi odrębną, pełną treści

Marder&Marder Manufacture
Makowiec zawijany 231

masła, roztopionego i przestudzonego 6 żółtek 45 g świeżych drożdży lub 21 g drożdży suchych 6 łyżek cukru pół łyżeczki soli 1,5 łyżki spirytusu (lub wódki, rumu, likieru migdałowego) ziarenka z 1 laski wanilii lub 1 łyżeczka pasty waniliowej Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku, dodać cukier, dodać 3 łyżki mąki (odjąć z 3 szklanek). Dodać pozostałe składniki i wyrobić(...)trzonkiem, później łyżkę wyjąć i będzie akurat 1 cm luzu. Makowce ułożyć na dużej blaszce, w sporych odstępach od siebie. Piec w temperaturze 190ºC przez około 30 – 40 minut, do złotego brązowego koloru (kolor będzie wyraźnie przebijał przez papier). Wyjąć, rozciąć papier od góry, przestudzić. Ciepłe makowce można lukrować lub polewać czekoladą. U mnie jeszcze przed dekoracją. Jeżeli chcemy

moj przepis na
Creme brulee z nutką amaretto i o mojej drugiej książce 119

Jesień 2016 roku. Rzeszów. Robię herbatę i siadam przy stole z laptopem i książką. Włączam nastrojową muzykę. Nastrajającą mnie do pisania. Na zegarku kilkanaście minut po północy, a ja zasiadam na kolejną godzinę do pisania. Jest cicho i spokojnie. Zapach waniliowej świecy unosi się w pokoju. Gdzieś w oddali słyszę znajome dźwięki ulicy. Owinięta w koc zaczynam klikać po klawiaturze(...)zdania mojej drugiej książki Składniki na 4 – 5 porcji 4 żółtka 400 ml śmietanki kremówki 30% 100 ml mleka 3,2% ziarenka z 1 laski wanilii 2 łyżeczki likieru amaretto 3,5 łyżki cukru pudru kilka łyżeczek brązowego cukru Wykonanie Żółtka wbijamy do miseczki, mieszamy rózgą razem z cukrem na gładką masę, tak, aby cukier połączył się

Raj dla Podniebienia
Serce Fit Cake 194

mieszanka) 1 czubata łyżka karob powder PRZYGOTOWANIE: Wszystkie składniki zmiksować blenderem. Przelać do sylikonowej foremki i wstawić do rozgrzanego piekarnika [200 stopni, opcja góra i dół] na 30-40 minut. KAROB   Creta Karob to kreteńska firma założona w 2006 roku, od 2011 zajmuje się wytwarzaniem różnych produktów biologicznych z mączki chleba świętojańskiego. Siedziba firmy znajduje się w niewielkiej wiosce(...)odkryli karob na nowo i  od tego momentu jego sprzedaż stale wzrasta. Rośnie też lista produktów, w których karob znajduje zastosowanie. Można go spotkać zarówno w makaronie, czekoladzie, likierach, chałwie, sosach, sucharach dakos, zupach, w lodach, a także w serach. Przy czym lista ta nie wyczerpuje jego zastosowań. To dobre źródło białka, witamin oraz minerałów przy jednoczesnym braku glutenu

ClauditteMissCooking
Sernik prawie Wiedeński 177

fasolą. Polecam jednak wersję z nakłuwaniem :).Ciasto wsadzamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy 15-20 minut (termoobieg), zależnie od skuteczności Twojego piekarnika. Mi wychodzi zawsze 17 minut i jest idealne.*Jeżeli przy wykładaniu do formy przed pieczeniem zostanie ci nadmiar ciasta, to ulep z niego małe kuleczki, wciśnij w środek po malince i posyp z wierzchu cukrem(...)godziny piekarnik i czekać aż wystygnie. Polecam później włożyć upieczony sernik do lodówki i podać następnego dnia. Schłodzony zawsze smakuje lepiej. Podawać z listkami mięty, likierem orzechowym, lodami, frużeliną bądź w tradycyjnej wersji bez dodatków.Polecam polewę z gorzkiej czekolady Wawel 90%. Świetnie łączy się z naszym sernikiem.Zagotowuję śmietanę kremówkę i zdejmuję z palnika. Wrzucam kilka kostek czekolady

Eat Shrimps
Piersi z kurczaka Nell Gwyn 266

jestem w stanie zweryfikować czy faktycznie tak jest. Można spotkać różne przepisy na piersi z kurczaka Nell Gwyn, przy czym zawsze zawierają jakąś formę pomarańczy – miąższ, skórkę, sok, likier pomarańczowy, itp. Poza tym większość przepisów na jakie natrafiłem należy do jednej z dwóch grup: opierają się albo na takich składnikach i dodatkach jak bekon, szynka parmeńska i sos grzybowy, albo(...)oliwy 1 łyżka mascarpone sól (1 płaska łyżeczka + do gotowania makaronu) 1/2 łyżeczki pieprzu 160g pełnoziarnistego spaghetti Instrukcje Piersi z kurczaka nacieramy solą i pieprzem. Odkładamy na kilka(naście) minut. Cukinię kroimy w wąskie słupki (ok. 5mm). Cebulę obieramy, dzielimy na pół i kroimy w wąskie (kilka milimetrów) półtalarki. Z papryki usuwamy nasiona i kroimy w paski o szerokości

Kulinarna Pokusa
Przyjemność i Brandy Snaps 227

temperatury 170 stopni. Piec ok. 10 minut - do momentu aż masa rozleje się, zacznie "bąbelkować" i zarumieni się uzyskując ciemny karmelowy kolor. Po wyjęciu z piekarnika chłodzić - maksymalnie 1 minutę, jeśli przekroczycie ten czas, placki będą za twarde i nie uda się uformować z nich rurek czy koszyczków.  W celu uzyskania rurek gorące placki owijać wokół metalowego lub drewnianego(...)pistacjami. Za nadzienie może posłużyć dowolny mus lub krem, ja użyłam bitej śmietany z dodatkiem kardamonu. Świetnie będzie też smakować z bitą śmietaną o smaku kawowym (ubitą z odrobiną likieru kawowego lub kilkoma łyżeczkami mocnego espresso).  Końcówki nadzianych rurek można także oprószyć zmielonymi pistacjami. Jeśli nie macie ochoty na tego typu dodatki, wystarczy nadziać rurki ulubionym nadzieniem i chrupać

KUCHARNIA
Włoska babka bożonarodzeniowa – Panettone 265

wysokie, cylindryczne ciasto, podaje się pokrojone w wąskie plastry ze słodkim likierem, herbatą, kremem zabaglione lub kremem z serka mascarpone. To tradycyjny włoski deser jedzony w okresie Bożego Narodzenia i Nowego Roku.   Piekarze i cukiernicy szykują prawdziwe włoskie Panettone na młodym ‘słodkim zakwasie’, ja nie miałam aż tyle czasu to raz, a dwa – w kamienicy jest już zbyt zimno(...)kolejną łyżkę masła dodając dopiero wtedy, gdy poprzednia idealnie połączy się z ciastem. Po zużyciu całego miękkiego masła (150g) zwiększamy delikatnie prędkość obrotów i zagniatamy ciasto około 12-15 minut , aż stanie się gładkie, miękkie, spójne i elastyczne. Nie wolno skracać czasu zagniatania – mąka musi wytworzyć silne wiązania glutenowe. Ciasto finalnie będzie lekkie i bardzo puszyste, mocno wyrośnięte

Karo in the Kitchen
Nalewka jagodowa z lawendą. 215

Niedawno wybrałam się na jagody, z myślą o tym, żeby zrobić z nich między innymi nalewkę. W tamtym roku ją robiłam i ta nalewka stała się

Zakątek rozkoszy kulinarnych