likier w 5 minut - 1506 przepisów (strona:87/101)

Świąteczny tort makowo - pomarańczowy 185

oraz makowca.  W tym roku natknęłam się na pięknie wyglądający tort na stronie Moje Wypieki. Nie byłabym sobą gdybym przepisu nie zmodyfikowała pod siebie samą. Największą zmianą jest likier pomarańczowy, zastąpiony wódką o tym smaku i dużą ilością soku ze świeżo wyciśniętych pomarańczy (tort nabrał charakterystycznego smaku i aromatu pomarańczy) oraz miód, którego w oryginalnym przepisie zabrakło.  Postanowiłam(...)makowej. Ta sama szpatułką szybko łączymy składniki.   Masę przekładamy do wcześniej przygotowanej tortownicy (u mnie średnica 24 cm) i wstawiamy do rozgrzanego do 175 stopni piekarnika na 50 minut (należy sprawdzić patyczkiem, czy placek nie jest w środku mokry). Pieczemy z termoobiegiem. Zimną śmietanę ubijamy na puszystą masę. Pod koniec ubijania dodajemy cukier waniliowy oraz cukier puder. Serek mascarpone

ChilliJemy
Krupnik miodowo - korzenny ( Mocno rozgrzewający ). 152

Sposób wykonania :   W odę wlej do emaliowanego rondla, dodaj miód, oraz pozostałe składniki oprócz spirytusu. Rondel postaw na ogniu, zagotuj, a następnie gotuj na najmniejszym ogniu przez 15 minut, zbierając tworzącą się na powierzchni pianę. Następnie zdejmij rondel z ognia, odstaw, aby płyn trochę wystygł. Jeszcze ciepły syrop przecedź przez lnianą ściereczkę lub gazę złożoną we czworo. Do lekko(...)część ściereczki, zrób na środku palcami lekki dołek. Wlewaj powoli trunek na środek dołka, poczekaj, aż cały płyn się przefiltruje, wtedy wlej kolejną porcję trunku. P amiętaj : Nalewki i likiery nie służą do tego, aby się nimi upić.  Nalewki i likiery mają właściwości zdrowotne i lecznicze. Picie ich poprawia nam także nastrój i samopoczucie. Przed podaniem nalewki lub likieru

Przepisy i porady kulinarne
olejek miętowy, syrop i nie tylko. 149

olejek miętowy i nie tylko Jest wiele sposobów, na wykorzystanie tej niepozornej rośliny. Możemy stosować ją przy wyrobie domowych cukierków. Świeża miętowa nuta,  świetnie uzupełnia smak likierów, czy ciast. W końcu, mięta, jest niezastąpionym dodatkiem, do sałatkowych dipów, czy też dań z jagnięciny. Kolejnym powodem dla którego, jeżeli tylko mogę, wykorzystuje miętę, jest fakt ze kilka lat wcześniej, dosyć(...)cukru Kilkanaście łodyg mięty wkładamy do garnka, zalewamy dwoma litrami letniej wody i zagotowujemy. Kiedy woda zawrze, zmniejszmy moc palnika i na bardzo małym ogniu gotujemy dalsze pięć minut. Wyłączamy palnik i zostawiamy nasz wywar w garnku, na 5-6 godzin. Następnie do garnka wsypujemy pół kilo cukru i całość zagotowujemy ponownie. Gotujemy przez minutę, wyłączamy palnik i znów zostawiamy

Miód i pieprz
Papaja i whisky w jednym, pysznym, zdrowym lodowym drinku, który ma na imię Slushy 203

Domyślam się, że kiedy niebawem przyjdzie do Polski letni, parny upał będziecie potrzebowali nieco ochłody podczas grilowych imprez na świeżym powietrzu. Lód w Polsce nie jest

Jem więc Jestem
Bruschetta al pomodoro 138

terenie słonecznej Italii. Calabria nauczyła mnie jak robić bruschettę, jak przeżyć po zjedzeniu peperoncino, nauczyła robić Limoncello. Pokazała najpiękniejsze tereny tamtejszego Regionu, który słynie z najsłodszych mandarynek i pysznego likieru Mandarino. Tamtejsza kuchnia jest niesamowicie aromatyczna, niejednorodna i bardzo bogata. Salami, wino, sery, soczyste pomidory, mozzarella i oliwa, to tylko niektóre z podstawowych produktów. Mieszkając w domu u pewnego znanego(...)poszarpaną bazylię oraz czosnek. Mozzarellę pokrój w kosteczkę i dołóż do pomidorów. Wlej oliwę z oliwek, posól . Wymieszaj delikatnie. Jeśli masz mocne nerwy i cierpliwość, możesz odłożyć na 15 minut, aż wszystko się przegryzie. Na grzanki nakładaj dość sporo nadzienia. Pamiętaj Calabresi jadają obfitą i bogato nadzianą bruschettę z produktów najwyższej jakości. Bruschetta nie ma być twarda, ale chrupiąca

Z Kuchni Do Kuchni
Pączki z dżemem morelowym i cynamonową posypką 136

koraliki … i pięknie udekorowane stoły z równie kunsztownie przybranym jedzeniem. Niemiecki poradnik cukiernika z 1908 roku, to niezwykła książka. Jej pierwsza połowa, to przepisy na ciasta, torty, masy, marmolady, likiery i kompoty. Jest też cały rozdział poświęcony marcepanowi. Druga połowa tej książki, to piękne ilustracje dekoracji ciast i tortów. Ilustracje poprzedzielane są woskowaną bibułą, jak w starych książkach dla dzieci(...)wymieszany z cynamonem do posypania dżem morelowy Zaczyn: Drożdże rozpuścić w cukrze, dodać letnie mleko, mąkę i wymieszać rzadkie ciasto. Przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na około 20 minut. Ciasto: Najpierw do zaczynu dodać mąkę, później po jednym żółtku, skórkę z cytryny, szczyptę soli i wszystko dobrze wyrobić, aż będzie odchodzić od ręki. Na końcu wlać przestudzone masło

Posadzone i zjedzone
Karpatka z kremem budyniowo- adwokatowym, czy ajerkoniakowym:) 368

więc można to tak zastąpić:) Ja zawsze robię ją z co najmniej dwóch porcji, gdyż znika bardzo szybko. Krem może być budyniowy lub można dodać adwokat lub inny gęsty likier, w zależności od smaku i możliwości. Ciasto ptysiowe, parzone: 6dkg margaryny ¼ litra wody 12dkg mąki 4 jajka Ponadto: Około 50ml oleju 30g margaryny (do wysmarowania blaszki) 1 łyżka mąki pszennej(...)tych opcji, ale najszybsza i najmniej pracochłonna jest metoda z malakserem , którą zastosowałam i tym czasem. Praktycznie tylko wrzucamy ciasto, potem dorzucamy po jednym jajku i w kilka minut wychodzi piękna masa, bez grudek. Jeśli ucieramy ręcznym mikserem to trzeba zwrócić uwagę żeby go nie przegrzać. (Coś o tym wiem, bo już kilka mikserów mam na swoim sumieniu;) Więc robimy

Smakowy Raj
Knedle z morelami? Tyrolski smak inaczej. 194

Doskonałe! Jeśli najdzie Was przypadkiem tęsknota za knedlami, a świeże morele będą poza zasięgiem, koniecznie wypróbujcie tej wersji. Pamiętajcie, by odpowiednio wcześniej namoczyć morele w dobrym alkoholu - ja wybrałam likier morelowy - doda im to cudownego "pazura". Moje knedle są znacznie mniejsze od tych prawdziwych, tyrolskich, ale pomyślałam, że w tym rozmiarze i w takiej wersji mogą być podane także jako(...)środek wkładać pokrojone morele. Zlepić brzegi i dłońmi uformować zgrabne, małe kulki. Tak przygotowane oba rodzaje knedli wkładać do gotującej się słonej wody i gotować przez 5 minut. Ugotowane układać na talerzu i udekorować zrumienioną na maśle tartą bułką oraz morelową konfiturą. Posypać z wierzchu cynamonem. Pycha! *   *   * P rzepis powstał w ramach promocji Związku Farmerów Południowego

KUCHARNIA
Makowiec 655

przestudzonego 6 żółtek  45 g świeżych drożdży lub 21 g drożdży suchych 6 łyżek cukru pół łyżeczki soli 1,5 łyżki spirytusu (lub wódki, rumu, likieru migdałowego) ziarenka z 1 laski wanilii lub 1 łyżeczka pasty waniliowej Drożdże suche mieszamy z mąką pszenną (z drożdży świeżych najpierw zrobić rozczyn ). Dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto, dodając pod koniec(...)niego dwukrotnie, pozostawiając około 1 cm luzu pomiędzy ciastem a papierem (nie więcej). Nie jest konieczne pozostawianie uformowanych makowców do ponownego wyrośnięcia, ale można je odłożyć na 15 minut w ciepłe miejsce. Uwaga: jeśli ciasto jest zbyt klejące, podsypać delikatnie mąką w celu zawinięcia masy. Makowce ułożyć na dużej blaszce, w sporych odstępach od siebie. Piec w temperaturze 190ºC przez

Pudełko rozmaitości
Jabłkowe Crêpes Suzette 112

Magda Crêpes Suzette to klasyczny francuski deser z naleśników skąpanych w karmelowym sosie, pomarańczach, z efektywnym flambirowaniem likieru pomarańczowego. W mojej odsłonie postawiłam na jesienne smaki dojrzałych, słodkich jabłek i aromat cynamonu. Do tego podpalanie w pachnącej, słodkiej brandy. Takiemu deserowi trudno się oprzeć, ale czasem aż trzeba zgrzeszyć Składniki (na 2 porcje): 1 szklanka mleka 1 jajko łyżka oleju(...)kolejną łyżkę masła, zmniejszamy ogień i smażymy chwilę do rozpuszczenia masła i cukru. Następnie wlewamy na patelnię połowę z przygotowanej porcji wrzątku, czekamy chwilę aż zredukuje – maksymalnie 3 minuty.   Jabłka na patelni zgarniamy na brzegi a na środek układamy złożone w ćwiartki naleśniki. Kolistymi ruchami patelni pokrywamy naleśniki sosem z patelni. Na patelnie wlewamy połowę kieliszka Brandy

Smaczna Strona
Kokosowe babeczki z budyniem i malinowym kremem 140

alternatywę dla urodzinowego tortu :) Składniki na około 12 babeczek: 120 g mąki pszennej 3 duże jajka 150 g masła 100 g cukru 60 g wiórków kokosowych 2 łyżeczki likieru kokosowego ( w razie braku można dodać ekstraktu z wanilii ) 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia  Krem malinowy: 250 g malin, świeżych lub mrożonych około 5 łyżek cukru ( lub więcej(...)cukrem na jasną, puszystą masę ( jak w przypadku wszystkich ciast ucieranych, czynność tę należy wykonać bardzo starannie, niezwykle istotne jest bowiem odpowiednie napowietrzenie masła, należy więc ucierać minimum 10 minut ). Po dokładnym utarciu masła z cukrem dodawać jajka, jedno po drugim, miksując do połączenia po każdym dodaniu.   Dodać przygotowane suche składniki i wymieszać delikatnie szpatułką lub łyżką, tylko

Opowieści z piekarnika
Mufinki waniliowe 187

śmietany[ ja wymieszałam łyżką] .Ciasto wlewać do 3/4 wysokości foremek - powinno go wystarczyć na 12 średnich ciastek. Waniliowe muffinki pieczemy 15 minut w piekarniku podgrzanym do 180 stopni. Dwie minuty przed końcem warto włożyć wykałaczkę i sprawdzić czy ciastka nie są już gotowe. Jeśli patyczek będzie suchy, oznacza to że można już wyciągnąć blachę z ciastkami do wystygnięcia.Posypać cukrem(...)Aromatyzuje się nią desery, ciasta, lody, czekoladę, napoje alkoholowe i tytoń;•    Jest dodawana do potraw z białego sera;•    Wanilia jest ważnym składnikiem popularnych likierów: Creme de cacao i Galliano;•    W przemyśle spożywczym stosuje się zamiennik wanilii- wanilinę. Jest to tani produkt, który, z prawdziwą wanilią ma niewiele wspólnego. Wykorzystuje się

Moje domowe kucharzenie
DOMOWY DŻEM Z WIŚNI 162

wiśni możemy robić soki, nalewki, przet wory, kompoty, wino, likiery.  Są świetnym dodatkiem do wypieków, Dżem wiśniowy jest nie tylko znakomitym dodatkiem do pieczywa, ale może być również wykorzystany do przekładania ciast lub ciasteczek, smarowania naleśników, nadziewania pączków i rogalików, przybierania budyniów, lodów i galaretek oraz przygotowania rozmaitych, słodkich deserów.   Mają pyszny kwaskowo-słodki smak. Są cenione przede(...)dużego garnka. Zasypałam cukrem i  odstawiłam  na 2 godziny, żeby puściły sok. Podlałam niewielką ilością wody, wsypałam  cukier żelujący  i gotowałam przez około 15 minut. Długość smażenia dżemu wiśniowego zależy jak gęsty dżem chcemy uzyskać. Czym dłużej smażymy tym dżem staje się gęstszy. Ja użyłam dżemixu, więc nie gotowałam go długo. W czasie gotowania powstawała piana

potrawyregionalne
Babeczki kawowo – chałwowe 164

jednak domową chałwę . Babeczki wyszły przepyszne, mięciutkie, wilgotne mocno czekoladowe. Oryginalny przepis na babeczki pochodzi ze strony Moje wypieki , ja go troszkę zmodyfikowałam. Zamiast kawy rozpuszczalnej dodałam espresso. Zamiast likieru kawowego dałam ajerkoniak. Wyszło mi 12 babeczek – standard i 5 mini babeczek. Na 3 dzień babeczki też smakują świetnie a ciasto smakuje jak najlepsza trufla czekoladowa. Bardzo ciekawy przepis(...)połączenia się składników. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Wypełnić je ciastem prawie do pełna, pozostawiając 1 cm wolnego od górnych brzegów papilotki. Piec w temperaturze 170ºC przez 20 minut lub dłużej, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić na kratce. Krem chałwowy: 200 gr śmietany 30% (u mnie z Lidla) 250 gr chałwy 250 gr serka mascarpone (u mnie z Lidla

moj przepis na
Włoskie ciasto "Sbrisolona" z Mantova (Sbrisolona mantovana) 168

popularne w okresie świąt Bożego Narodzenia. Dzieci uwielbiają maczać kawałki ciasta w mleku lub kakao, dorośli delektują się w towarzystwie słodkich win, likierów lub grappy. Jeżeli lubicie wszelakie ciasta z maślan ą  kruszonk ą , to sbrisolona powinna podbić Wasze serca a zwłaszcza podniebienia ;) polecam Wam serdecznie :) SKŁADNIKI(...)formy, dokładnie pokrywając okruszkami dno formy .  Wysokość ciasta powinna wynosić około 2-3 cm.  Na wierzchu układamy pozostałe migdały. Ciasto pieczemy ok. 40-45 minut na z ł oty kolor. **** Versate il composto sbriciolato dentro lo stampo, facendolo cadere a pioggia. Decorate la superficie con le mandorle rimaste. Infornate la torta per circa 40-45 minuti

La grande e la piccola cuoca