likier w 5 minut - 1506 przepisów (strona:82/101)

Pani Walewska - Pychotka 281

porzeczki (450 g) 120 g płatków migdałowychSkładniki na masę budyniową:500 ml mleka3 łyżki mąki pszennej2 łyżki mąki ziemniaczanej2 żółtka3 łyżki cukru16 g cukru waniliowego200 g masła2 łyżki likieru Amaretto  Tak mi zasmakowało w ubiegłym tygodniu ciasto, że postanowiłam na ten weekend przygotować również coś z kremem. Zdecydowałam się na Panią Walewską. Już od dawna przymierzałam się(...)koniec dodać mąkę ziemniaczaną, delikatnie wymieszać. Następnie wyłożyć połowę masy bezowej (fot.1). Na masę bezową wysypać połowę płatków migdałowych (fot.2).Placek piec w temperaturze 175ºC przez około 40 minut. Tak samo postąpić z drugą częścią ciasta. Można obydwa placki piec razem w piekarniku (z termoobiegiem) lub jeden po drugim, ale wtedy najlepiej drugą drugą bezę przygotować tuż przed pieczeniem. Placki

Świat Ciasta
Czekoladowy pijak z wiśniami 458

Mega czekoladowe i wilgotne ciasto nasączone ponczem z likieru wiśniowego, czekoladowy krem w połączeniu z galaretką i wiśniami daje wspaniałe tortowe ciasto. Wbrew pozorom bardzo łatwe do przygotowania, wychodzi dość wysokie,  zrównoważone w smaku, nieprzesłodzone, jednym słowem klasyka z lekkim twistem. Idealne na świąteczny stół. Składniki: Blacha 25/30 cm Ciasto: 15 dag mąki pszennej 3 jajka 2 czubate łyżki(...)puch z brązowym cukrem, wlewamy mleko oraz olej, mieszamy. Wsypujemy mąkę z kakao, mieszamy ręcznie trzepaczką tylko do połączenia. Gotowe ciasto wylewamy do blaszki wyłożonej pergaminem.  Pieczemy 35 minut w temp 170*c, lub do suchego patyczka na grzaniu góra dół. Lekko ciepłe przekładamy na kratkę dołem do góry aby było równe. Zostawiamy do całkowitego wystygnięcia .  Zimne wkładamy

Wanilia i Kardamon
Sycylijskie migdałowe ciasteczka- biscotti di mandorla 168

więcej. Ciastka mogą bardzo długo leżeć, ale obawiam się, że nie poleżą. Powinno Wam wyjść 40 ciasteczek wersji mini. Ja zrobiłam je większe.Te ciasteczka pasują idealnie do włoskiego likieru Amaretto! Koniecznie je zróbcie i powiedzcie jak Wam smakowały! Do dzieła! Składniki 300 g ekologicznej mąki z migdałów  SYMBIO 3 białka 300 g cukru pudru + mniej więcej tyle samo(...)Powinno się je sparzyć i obrać ze skórki, ale ja lubię rzeczy rustykalne i nie obrałam ich. Wyszły równie pyszne! Należy piec w 180 stopniach nie więcej niż 15 minut. Ciasteczka są wspaniale chrupiące dookoła i skrywają lekko ciągnące się wnętrze. Zjecie kilka na ciepło, gwarantuję! Smacznego

Z Kuchni Do Kuchni
Lody kawowe z 3 składników (do przygotowania w 5 minut, bez maszyny) 31592

Zbierałam się i zbierałam do przygotowania jakichkolwiek lodów... I już kilka razy obiecywałam Zuzi, że zrobimy jeżynowe. Niestety, jeżyny się skończyły i wykorzystywane były do wszystkiego

Kolorowy Przepisownik
Ciasto Kapitańskie 1144

mleka 1 szklanka cukru 1/2 opakowania cukru waniliowego 5 pełnych łyżek mąki pszennej 4 pełne łyżki mąki ziemniaczanej 3 żółtka 20dkg miękkiego masła 180 ml likieru "Adwokat" ( musi być bardzo gęsty) Krem z bitej śmietany 500 ml śmietanki 30 lub 36 % 2 łyżki cukru pudru 2 śmietan-fixy oraz: małe opakowanie okrągłych biszkopcików 2 łyżki kakao(...)przesiać i delikatnie, za pomocą łyżki lub szpatułki wymieszać z masą jajeczną. Ciasto wlać do blachy wyłożonej od spodu papierem do pieczenia. Piec w temp 175 C ok. 30 minut do tzw. suchego patyczka.   3. Masa ajerkoniakowa: Miękkie masło zmiksować  i dodawać po  łyżce zimnego budyniu ciągle miksując Na koniec ostrożnie wlewać Adwokat i połączyć delikatnie

Maślane ciasteczko
Sernik z ajerkoniakiem 208

masła, roztopionego Masa serowa: 1 kg twarogu półtłustego lub tłustego 5 jajek 150 g cukru pudru 300 g kwaśnej śmietany 18% 3 łyżki mąki pszennej 300 ml likieru jajecznego ( ajerkoniaku, advocaatu ) Polewa czekoladowa: 50 g czekolady gorzkiej lub deserowej 1 łyżka masła 3 łyżki mleka Wykonanie: Spód: Herbatniki zmielić w blenderze na piasek lub pokruszyć, np. za pomocą wałka(...)zmiksować tylko do połączenia. Masę serową przelać na przygotowany spód, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 150°C ( najlepsza opcja pieczenia: grzanie góra - dół ) i piec około 90 minut. Środek sernika powinien być ścięty i sprężysty przy dotknięciu patyczkiem. Nie należy wydłużać czasu pieczenia " na wszelki wypadek " - sernik " dojdzie " w gorącym piekarniku. Po upieczeniu piekarnik lekko uchylić i pozostawić

Opowieści z piekarnika
Sernik z ajerkoniakiem i krówkami 181

Pyszny sernik w żółtym kolorze. Ajerkoniak wg mnie jest dość mocno wyczuwalny. Likier jajeczny jest bowiem dodatkiem zarówno samego sernika, jak i znaczna jego ilość znajduje się na wierzchu w postaci ajerkoniakowej żelki. Tym co jednak urzekło mnie w tym serniku najbardziej jest dodatek krówek. Pięknie się roztopiły, tworząc brązowe, pyszne łatki. Nie wiem czy przyjmie się on na stałe(...)śmietanę i ajerkoniak. Miksujemy krótko, tylko do połączenia. Masę serową przelewamy na ciasteczkowy spód. Dodajemy pokrojone krówki, delikatnie dociskamy je do masy za pomocą łyżki. Pieczemy około 50-60 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni (sernik jest gotowy, gdy masa serowa jest ścięta, a sam sernik już tylko delikatnie drży na środku. Nie pieczemy dłużej, sernik jeszcze „dojdzie

Smaki Na Talerzu
Tort malinowo-kokosowy 178

łyżką. Na koniec dodajemy wiórki kokosowe i wszystko delikatnie mieszamy do połączenia składników. Ciasto przelewamy do formy i wkładamy do piekarnika. Pieczenie: Temperatura - 170ºC z termoobiegiem Czas - ok. 40 minut, do suchego patyczka Zaraz po wyjęciu biszkopt upuszczamy z wysokości ok. 50-60 cm na blat lub podłogę. To zapobiegnie opadaniu. Następnie pozwalamy mu chwilę ostygnąć, aby odwrócić(...)puder i lekko ubijamy. Następnie wsypujemy wiórki kokosowe oraz dodajemy mascarpone i mieszamy dokładnie kilkoma szybkimi ruchami miksera. Gotowe!   Nasączenie: woda kokosowa odsączona z mleka kokosowego 4 łyżki likieru kokosowego (np. Malibu lub domowej roboty - przepis TUTAJ ) Do miseczki z wodą kokosową dodajemy likier i mieszamy. Gotowe! :) Nadzienie z malin: ok. 500 g mrożonych lub świeżych malin

Cooking Monster
Ciasto Kubanka 410

Świetne ciasto z mokrym kawowym biszkoptem z nutą migdałowego likieru, aksamitną, mocno czekoladową, słodką masą, która idealnie współgra z orzeźwiającym dżemem z czarnej porzeczki i puszystą masą śmietanową to znakomity deser do małej czarnej z najbliższymi. Składniki: Biszkopt : 3 jajka 70g cukru 1 łyżka cukru wanilinowego 60g mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki(...)Ciasto wlać do formy o wymiarach 24 cm x 24 cm wysmarowanej olejem i wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20-25 minut.  Następnie pozostawić do wystudzenia. 2. Poncz: Kawę espresso zalać wrzątkiem, następnie wystudzić, dodać amaretto i dokładnie wymieszać. 3. Masa czekoladowa: Połowę mleka zagotować z cukrem, drugą połowę wymieszać

Szalona Kuchnia Eweliny
Ciasto Pawełek 6047

batony "Pawełek" o smaku toffi + 3 łyżki mleka 250 g masła, w temperaturze pokojowej Nasączenie: 1/3 szklanki świeżo zaparzonej kawy + 1/3 szklanki wódki, może być również odpowiednio: likier kawowy + woda, a w wersji bezalkoholowej sama kawa ( 2/3 szklanki ), niezbyt mocna Ponadto: 5 - 6 łyżek powideł śliwkowych Polewa toffi: 3/4 szklanki cukru trzcinowego Demerara 90 ml śmietanki kremówki(...)Delikatne mieszanie jest gwarancją znakomicie wyrośniętego biszkoptu. Ciasto przelać do przygotowanej formy, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 165°C - 170°C i piec przez około 25 - 30 minut, do suchego patyczka. Po upieczeniu biszkopt wyjąć z piekarnika i z wysokości około 30 - 40 cm upuścić pionowo w formie na podłogę. Wystudzić w temperaturze pokojowej. Po tym czasie biszkopt

Opowieści z piekarnika
Ciasto maślankowe 196

całe zakupy. Ekologiczne suszone owoce morwy czarnej to niezwykle ciekawa w smaku i pożywna przekąska. Morwa doskonale sprawdza się również jako składnik sałatek, kompotów, dżemów, marmolad, win i likierów. Przyrządzony z owoców morwy gęsty syrop z dodatkiem cukru trzcinowego może stanowić wartościowy zamiennik środków słodzących, idealny np. do słodzenia herbaty. Cukier kokosowy (palmowy) nierafinowany, powstały z kwiatów palmy kokosowej. Ma charakterystyczną(...)krótko, niezbyt porządnie łyżką. Od razu przelać ciasto do formy. Ułożyć rabarbar i suszone owoce morwy  i posypać kruszonką. Wstawić do całkowicie rozgrzanego piekarnika i piec ok. 45 minut

Moje domowe kucharzenie
Nalewka z owoców jarzębiny. 136

Fotolia.com Składniki : 1 kg dojrzałych owoców jarzębiny 1 l spirytusu 95% 30 dkg cukru 2-3 szklanki wody Sposób wykonania : Owoce jarzębiny wsypać na wrzącą wodę i gotować klika minut. W ten sposób usuniemy z nich goryczkę. Następnie odsączamy je na sitku i pozostawiamy , aby obeschły. Odcieknięte owoce wsypujemy do czystego słoja, zalewamy spirytusem, słój szczelnie zamykamy i odstawiamy(...)także dużo witaminy C, oraz ułatwiającej jej przyswajanie witaminy P, a także prowitaminy A  Owoce jarzębiny zawierają dwa razy więcej karotenu niż marchewka. http://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/medycyna-niekonwencjonalna/lecznicza-nalewka-z-jarzebiny-przepis_41806.html  Wszystkie likiery czy nalewki sporządzone z owoców wysokiej jakości czy ziół są zdrowe i lecznicze.   Uważajmy tylko, aby od nich nie zakręciło nam się w głowie

Przepisy i porady kulinarne
Ciasto bez pieczenia – kokosowa zebra 783

ciasta proste no i nie trzeba przy nich włączać piekarnika Kokosowa zebra to taka troszkę inna odmiana rafaello na krakersach , a od strony przygotowania prawie identyczna z przekładańcem z likierem jajecznym . Oba ciasta są zresztą bez pieczenia. Ciacho przesiedziało całą noc w lodówce i na drugi dzień miało konsystencję i smak wręcz idealny Wyszło przepysznie. W oryginale środkowa warstwa przykryta(...)żeby cukier się rozpuścił. Do gotującego się mleka wlewamy masę jajeczną, jednocześnie zmniejszając gaz na minimalny. Gotujemy ciągle mieszając, aż budyń mocno zgęstnieje. U mnie zajęło to około 2 minut. Odstawiamy budyń do całkowitego ostudzenia. Po tym czasie ścieramy czekoladę na tarce z grubymi oczkami. Masło miksujemy, aż będzie jaśniejsze i konsystencją będzie przypominać krem. Wówczas dodajemy do niego

Relaxtime
Bożonarodzeniowy sernik pomarańczowo czekoladowy 205

śmietany kremówki 36% 3 duże jajka 165 g drobnego cukru do wypieków 100 g startej czekolady gorzkiej 2 łyżki kakao 0,5 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 1 łyżka likieru kawowego 3 łyżki mąki pszennej Do dekoracji :  posypki w kolorze czerwonym i niebieskim oraz Decorada o smaku mango wiśnie z kompotu  starta czekolada deserowa  200 g serka mascarpone(...)Delikatnie mieszamy z pozostałymi składnikami tylko do momentu połączenia 6.Masy serowe przelewamy najpierw pomarańczową a później czekoladową na ciasteczkowy spód i pieczemy w temperaturze 150ºC przez około 50-60 minut w kąpieli wodnej*. Cała powierzchnia sernika powinna być wypieczona i ścięta przy sprawdzeniu suchym  patyczkiem. W razie konieczności można lekko wydłużyć czas pieczenia. 7. Po wystudzenia dekorujemy sernik

vaniliowoczekoladowa
Truskawkowe Tiramisu bez jajek 204

Klasyczna wersja Tiramisu zrobiona jest na bazie jajek, ma mocny intensywny smak likieru i kawy. Dzisiaj jednak szybki i mało wymagający deser na zimno, przypominający Tiramisu stąd jego nazwa, jest on przepełniony smakiem kawy i truskawek, jest on również bez dodatku jajek :) Idealny na upalne dni, kiedy poprostu chcemy leżeć na tym 34-stopniowym słoneczku i jedyne czego pragniemy(...)plasterki i położyc na warstwę kremu. 7. Znów położyć warstwę nasączonych biszkoptów, Kłaść następne warstwy jak poprzednio na przemian. Zakończyć warstwą truskawek. 8. Schłodzić w lodówce od 30 minut do 2 godzin w zależności od stopnia schłodzenia lodówki Podawać schłodzone Smacznego

KreatywnePiny