ciasto jogurtowe Lekkie jogurtowe ciasto, jest wyśmienitym rozwiązaniem na deser. A dodanie do ciasta, owoców wiśni z likieru (czy też z domowej nalewki), sprawi że całość nabierze niepowtarzalnego aromatu i smaku. składniki 2 szklanki mąki 1 szklanka cukru 1 szklanka naturalnego jogurtu 3 jajka 1 szklanka owoców wiśni za likierowej ( lub mrożonych) 2 łyżeczki proszku do pieczenia dodatkowo do posypania(...)wykładamy wcześniej pergaminem ( ja do pieczenia użyłem tortownicy o średnicy 21 cm ). Ciasto wkładamy do nagrzanego wcześniej, do 180 stopni, piekarnika i pieczemy przez 35-40 minut. Na koniec sprawdzamy drewnianym patyczkiem stopień wypieczenia ciasta w środku ( koniec patyczka musi być suchy). Wyłączamy piekarnik zostawiając w nim ciasto jeszcze na 5 minut. Wyjęte ciasto studzimy posypujemy jego
Miód i pieprzalkoholem samym w sobie ( prócz słodkich likierów) nie przepadam, o tyle uwielbiam smak tortowego ciasta przesiąknięty czymś mocniejszym;) Ten przekładaniec to mocnoczekoladowy puszysty biszkopt „nawilżony” sporą dawką domowego wyrobu śliwowicy( która powstaje przy robieniu bazy do masy). Mocne, wyraziste, z lekką goryczką połączoną ze słodką mleczno- śliwkową masą. W smaku jak popularna śliwka nałęczowska w czekoladzie. Pycha. Składniki na biszkopt(...)mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i delikatnie, ale dokładnie mieszamy. Na końcu dodajemy kakao i jeszcze raz mieszamy. Wylewamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 35-40 minut w temp. 180 stopni. Studzimy. kroimy na 2 równe blaty. Składniki na masę: śliwki: 200 g suszonych śliwek 120 ml spirytusu Śliwki przekładamy do słoika, wlewamy alkohol, zakręcamy i odstawiamy
Domowe ciastamigdały dla szukających przepisu na ciastka, które można długo przechowywać Składniki na ciasto: 500g migdałów mielonych + 150g w rezerwie 300g cukru pudru 2 białka 2 łyżeczki cynamonu 2 łyżki likieru amaretto lub olejku migdałowego Składniki na glazurę: białko 125g cukru pudru Wykonanie tradycyjne: Wykonanie ciasta: Wszystkie składniki wrzucić do miski i wyrobić na jednolitą masę. Można pomóc sobie mikserem. Posypać(...)ponownie dosypując migdały rezerwowe, aż masa przestanie się kleić. Resztę ciasta rozwałkować i posmarować resztą glazury. Czynność powtarzać, aż do zakończenia migdałowej masy i glazury. Piec ok. 10-15 minut w temp. 150 stopni. Gotowe ciasteczka można przechowywać aż do 6 tygodni w puszce. Wykonanie w Thermomixie: Wykonanie ciasta: Wszystkie składniki włożyć do naczynia miksującego i wyrobić
Mania Wypiekaniakakao i proszkiem - delikatnie, ale dobrze połączyć składniki. Masę wylać do wyłożonej papierem tortownicy o średnicy 20 cm. Piec w temperaturze 160 stopni C przez około 30 minut. Upieczony biszkopt wyjąć z tortownicy i pozostawić do ostygnięcia. Ostygnięty przekroić na 3 części. 2. W rondelku zagotować mrożone maliny z cukrem. Żelatynę zalać odrobiną zimnej wody i odstawić(...)zmiksować z cukrem pudrem. Następnie dodać płynną czekoladę i miksować. Podczas miksowania wlewać niewielkim strumieniem śmietankę. Blat biszkoptowy ułożyć w tortownicy. Można blaty nasączyć rozcieńczonym alkoholem - np. wiśniówka lub likier kawowy. Na blat biszkoptowy wyłożyć mniej niż 1/2 część kremu czekoladowego. Przykryć drugim biszkoptem. Wokół brzegu biszkoptu wycisnąć pasek kremu czekoladowego, tak by środek pozostawał zupełnie pusty - krem
kolorowotorcikowoupiec nawet na święta! Upiekłam tort z połowy porcji z poniższego przepisu. Tort czekoladowy Składniki: okrągła forma o średnicy 26 cm 225 g gorzkiej czekolady, 70% kakao 2 łyżki likieru amaretto 100 g masła 2 jajka 4 żółtka 75 g brązowego cukru1 łyżeczka waniliowego ekstraktu 60 g pszennej mąki ½ łyżeczki proszku do pieczenia 60 g zmielonych migdałów Beza 4 białka(...)puszystą masę. Dodaj po kolei ostudzoną czekoladę z masłem, mąkę wymieszaną z migdałami i proszkiem do pieczenia. Mieszaj delikatnie. Wylej masę do formy i piecz ciasto przez 25 minut (z połowy porcji piekłam przez 15 minut). Wyjmij ciasto z piekarnika i wtedy dopiero zacznij ubijać pianę, inaczej piana opadnie. Ciasto jest niedopieczone ale nic mu się nie stanie. Ubij białka
codojedzeniapół szklanki + 1 łyżka cukru pół szklanki mąki 1/4 szklanki kakao pół łyżeczki proszku do pieczenia (opcjonalnie) Do nasączenia: pół szklanki zaparzonej mocnej herbaty wymieszanej z 3-4 łyżkami likieru amaretto Masa budyniowa: 2 torebki budyniu śmietankowego z cukrem 150 ml mleka (lub 150 ml ostudzonego kompotu z truskawek) 250 ml kompotu z truskawek (potrzeba ok. 200 g mrożonych truskawek(...)kakao i delikatnie wymieszać za pomocą szpatułki. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 170°C przez ok. 35 minut (do momentu suchego patyczka). Gorący biszkopt wyjąć z piekarnika i z wysokości ok. 60 cm opuścić go w formie na podłogę. Wyjąć z formy po całkowitym wystudzeniu, przekroić
Domowa Cookierenka Agizapachami w kuchni,efekt jest zaskakująco smaczny..... Składniki 40 dag makaronu spaghetti 60 dag fileta z kurczaka 50 g świeżego imbiru 1 papryka czerwona 2 limetki 4 łyżki likieru miodowego 3 łyżki sosou sojowego szczypta szafranu 2 ząbki czosnku 1 łyżka oleju słonecznikowego 150 ml bulionu drobiowego sól himalajska do smaku pieprz kolorowy do smaku 1 łyżeczka maki ziemniaczanej szczypta(...)patelni rozgrzewam łyżkę oleju i obsmażam pierś na rumiano,następnie dodaję obrany przeciśnięty przez praskę czosnek,pokrojony w cienkie plasterki imbir i posiekaną drobno paprykę,duszę 2-3 minuty,po czym przekładam mięso do rondla podlewam bulionem drobiowym,dodaję wyciśnięty sok z limetki-możemy zastąpić z powodzeniem cytryną,wlewam sos sojowy i dusze wszystko razem pod przykryciem 10 minut
Wanilia i KardamonSkładniki: (na około 20-25 pączków) 500 g mąki 250 ml mleka 25 g świeżych drożdży 1,5 łyżki likieru jajecznego 2 jajka 60 g roztopionego masła 60 g cukru nadzienie: serek mascarpone 2 łyżeczki cukru pudru dekoracja: serek mascarpone świeże truskawki pokrojone w kosteczkę Przygotowanie: Drożdże zmieszać z połową mleka łyżeczką cukru i łyżką mąki. Odstawić do momentu(...)godzin by ciasto urosło. Rozwałkować na oprószonym mąką blacie na grubość 1,5 cm. Wykrawać serduszka odpowiednią foremką do ciasteczek. Smażyć na rozgrzanym oleju, kilka minut po obu stronach. Temperatura oleju nie może być zbyt wysoka, ponieważ pączki spalą się z zewnątrz a w środku będą surowe. Rozgrzej olej a następnie zmniejsz ogień i powoli piecz pączki
KreatywnePinymasła 3/4 szkl. śmietanki kremówki 30% 1 1/2 szkl schłodzonej śmietanki kremówki 36% 150 g serka mascarpone Poncz: 1/2 szkl słodzonej herbaty 2 kieliszki (40 ml) likieru Amaretto Dodatkowo: słoiczek dżemu brzoskwiniowy 100 g wiórków kokosowych 100 g płatków migdałowych pralinki Rafaello do dekoracji Przygotowanie: Biszkopt: Wszystkie składniki biszkoptu powinny być w temperaturze pokojowej! Białka oddzielić od żółtek(...)średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia (tylko dno, boki niczym nie wykładać!). Ciasto przelać do formy. Piec w rozgrzanym do 160 st.C piekarniku przez około 30-40 minut do zarumienienia (warto zrobić test patyczkiem- jeśli wbity do ciasta będzie suchy, oznacza to, że biszkopt jest upieczony). Po tym czasie piekarnik uchylić, a biszkopt pozostawić w nim do studzenia
Nastoletnie Wypiekaniezrobić ze świeżej. Zamiast żurawiny można dodać czerwona borówkę. Bezowy deser świąteczny Składniki: na 8 porcji 4 duże białka szczypta soli 180 g cukru ½ g mielonego szafranu 1 łyżeczka likieru amaretto 80 g zmielonych migdałów 3 łyżki skrobii kukurydzianej Nadzienie 300 ml śmietanki, 36% 50 g żurawiny, u mnie mrożona 2 łyżki wody 3 łyżki cukru 1 łyżka utartych pierników(...)tylkę o okrągłym otworze. Napełnij rękaw cukierniczy bezą i wyciśnij podłużne paski wzdłuż formy, zachowując 2 mm odstępy. Wstaw bezę do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 18-20 minut. W połowie pieczenia uchyl na moment drzwiczki piekarnika. Upieczoną bezę wyjmij z piekarnika i odwróć na czysty papier do pieczenia. Oderwij papier, na którym piekła się beza. Ostudź bezę
codojedzeniaricottę na mascarpone, i to już kolejny raz...może dzięki temu wyszedł tak pyszny...). Piekłam w tortownicy o śr.25cm. Składniki: Spód: - 200g ciastek amaretti - 50g masła - 1 łyżka likieru amaretto - 2 łyżki mielonych migdałów (gdyby masa była zbyt mokra) Masa serowa: - 850g mascarpone - 350g ricotty (dałam twaróg "Juliko") - 150g cukru trzcinowego lub zwykłego (lub ksylitolu) - 150g mielonych migdałów(...)amaretto wrzucamy do miski i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Masę wylewamy na schłodzony spód i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160*C i pieczemy ok. 90 minut na programie góra-dół, bez termoobiegu. Przed podaniem oprószyć pudrem trzcinowym lub zwykłym
Smaczne ZdroweJeśli szukacie przepisu na lody, których przygotowanie zajmie Wam kilka minut a w dodatku smakują obłędnie, to właśnie znaleźliście odpowiedni przepis. Te lody kawowe nie dość, że nie wymagają dużo pracy, to są lekkie i puszyste, a do tego kawowe Smakują obłędnie! Oryginalnie przepis pochodzi z ksiażki Nigelli Lawson ‚Nigellissima’ a znalazłam go na blogu Niebo na talerzu. Najtrudniejsze(...)puszka słodzonego mleka zagęszczonego 395 g80-100 ml mocnego naparu z kawy (można dodać 1-2 łyżki spirytusu lub użyć 50 ml naparu z kawy i 50 ml likieru kawowego)Wszystkie składniki wlać do dużej miski i miksować aż zrobi się puszysta masa. Przelać do 2 litrowego pojemnika i wstawić do zamrażarki na kilka godzin, najlepiej na całą noc.Smacznego Post
UgotujmyTo.plczerwonym kolorze (użyłam żurawinowej, ale może być wiśniowa, truskawkowa) 250g masła w temperaturze pokojowej 1 puszka papai w syropie 425g – możemy zastąpić gruszkami, brzoskwiniami Do nasączenia (poncz): 150ml likieru migdałowego 100ml wody Wierzch: 200g niesłodzonego mleka skondensowanego 1 galaretka brzoskwiniowa Dodatkowo: do ozdoby bratki (wierzch można też posypać startą czekoladą) 1. Budynie razem z 2 łyżkami cukru rozmieszać(...)można również nie wykładać). Biszkopty maczać w przygotowanym ponczu i wyłożyć nimi dno tortownicy (tylko połową biszkoptów). 4. Masło ucierać mikserem na najwyższych obrotach przez około 4-5 minut. Następnie cały czas ucierając mikserem, stopniowo dodawać galaretkę z budyniem. Mieszać, aż powstanie jednolity, dosyć gęsty krem. 5. Papaję osączyć na sitku. 6. Połowę kremu wyłożyć na biszkopty w tortownicy
Mała Cukierenkaczekolady, posiekanej ½ szkl drobno posiekanych orzechów laskowych (dałam mniej) Krem śmietankowy: 500 ml śmietanki kremówki 36% 100 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru Poncz: 1/2 szkl likieru karmelowego lub orzechowego 1/4 szkl wody Polewa czekoladowa: 100 g mlecznej czekolady 100 ml śmietanki kremówki 36% 1,5 łyżeczki miodu Dodatkowo: 250 ml śmietanki(...)składniki i bardzo delikatnie wmieszać je do piany. Tak przygotowane ciasto przelać do blaszki o wymiarach 25x40 wyłożonej papierem. Piec w 160 st.C przez ok. 40-45 minut do tzw. suchego patyczka. Upieczony biszkopt wyjąć i pozostawić do wystudzenia. Następnie przekroić wzdłuż na dwa równe blaty. Krem Ferrero Rocher: Posiekaną czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej
Nastoletnie Wypiekanienadal. Mąki przesiać z proszkiem. Partiami dodawać do jajek, mieszać delikatnie ręcznie rózgą ( bądź łyżką ). Z ostatnią porcją mąki wlać olej. Wylać ciasto do formy, piec ok. 25-30 minut w temperaturze 160'C do tzw. suchego patyczka. Po wyjęciu z piekarnika upuścić w formie z wysokości ok 40 cm. Pozostawić w formie do wystudzenia. Krem(...)żelatyną dodać łyżkę kremu, z którym będzie mieszana. Zapobiegnie to powstawaniu nieprzyjemnych skrzepów ze zbyt szybko ściętej żelatyny w masie. Nasącz: - 200 ml bardzo mocnej kawy - 100 ml likieru amaretto Składniki na poncz wymieszać ze sobą. - dodatkowo ciemne kakao do oprószania warstw kremu. Polewa: - 200 gr masy krówkowej ( pół puszki ) - 100 gr gorzkiej czekolady ( o zawartości
kawawszklance