mielonych migdalow50 g maki1 lyzeczka proszku do pieczeniaSkladniki na krem: 1 paczuszka platkow zelatyny-10 g375 ml soku z pomaranczy100 g drobnego cukru400-500 ml smietany kremowki5 lyzek likieru pomaranczowego Polewa pomaranczowa-Tortenguss250 ml soku z pomaranczy2 lyzki drobnego cukru 1 op.Tprtenguss lub 2 lyzki maczki ziemniaczanejPRZYGOTOWANIE BISZKOPTU:wlaczyc piekarnik na 180°C ( z termoobiegiem(...)bialek i delikatnie przy pomocy szpatulki wymieszac.Dodac reszte piany,.migdaly z proszkiem do pieczenia i 50 g maki ,wymieszac.wypelnic foremke przygotowanym ciastem,wyrownac gore szpatulka i piec 45 minut w 180°C.studzic na kratcePRZYGOTOWANIE KREMU:zelatyne namoczyc w zimnej wodziewycisnac sok z 3 duzych pomaranczy.Przecedzic przez sitko,by pozbyc sie klaczkow.Mozna wykorzystac gotowy 1-dniowy sok budyn wymieszac dokladnie
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Świetne ciasto na bazie kakaowego biszkoptu nasączonego delikatnym migdałowym likierem, orzeźwiających malin i aksamitnej masy czekoladowej to obowiązkowa pozycja dla fanów owocowych deserów z czekoladą. Składniki: Biszkopt : 4 jajka 75g cukru pudru 85g mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka cukru wanilinowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki kakao szczypta soli olej Warstwa malinowa: 500g malin 2 galaretki(...)Ciasto wlać do formy o wymiarach 24 cm x 24 cm wysmarowanej olejem i wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20-25 minut. Po tym czasie wystudzić i przekroić na dwa równe blaty. 2. Warstwa malinowa: Maliny umyć i osuszyć. Galaretki rozpuścić we wrzątku, pozostawić do lekkiego stężenia. Po tym czasie dodać maliny
Szalona Kuchnia Ewelinyjest dobra – nie tylko niedzielni goście, by umilić sobie czas pieczeniem i słodkim małym co nieco, które idealnie współgra z popołudniową kawą czy herbatą, dla niektórych nawet lekkim likierem Tak jest i tym razem, nie tracąc czasu, mimo upałów postanowiłam z Mamą upiec ciasto – w przerwie między kiszeniem ogórków i gotowaniem dżemów. Oczywiście wybór padł na ciasto(...)wymiarach 20 x 26 cm (blaszka średnia). Ciasto jest wyższe, dłużej się piecze. Zamiast bułki tartej i tłuszczu do formy użyłam papieru do pieczenia. Ciasto piekłam o ok. 40 minut dłużej (w temp. 180C). Wszystko zależy też od piekarnika. W piekarniku mojej Mamy każde ciasto czy pieczeń zazwyczaj piekę 2 x dłużej niż u siebie i w przepisie, z którego
Zasmakuj Kuchnimąki pszennej (użyłam tortowej) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 160g cukru 2/3 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczki zmielonego imbiru Do nasączenia: 80-100ml wody 100ml likieru pomarańczowego Krem czekoladowy: 300ml śmietanki kremówki 30% lub 36% 100g gorzkiej czekolady (użyłam o zawartości kakao 64%) 100g mlecznej czekolady 1 łyżeczka cynamonu Wierzch i boki: 500ml schłodzonej śmietanki kremówki(...)patrz FILM ). 4. Tortownicę o średnicy 20cm lub 21cm wyłożyć papierem do pieczenia, tylko dno. Ciasto przełożyć do blaszki, wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 40 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. Krem czekoladowy (biszkopt i krem można przygotować dzień wcześniej): 5. Do rondelka wlać śmietankę, dodać cynamon i zagotować (jeśli cynamon dobrze się
Mała Cukierenkałyżka miodu1 łyżeczka likieru kokosowegocukier puder, kakao lub wiórki kokosowe do posypaniaSposób przygotowania: Do garnka z grubym dnem wlewamy śmietankę, dodajemy miód, połamaną czekoladę i likier kokosowy, całość podgrzewamy na bardzo małym ogniu regularnie mieszając aż do roztopienia się czekolady i miodu. Masę przekładamy do miski, studzimy, a kolejno wkładamy na lodówki na minimum 2 godziny. Gdy masa będzie półtwarda(...)podgrzewamy na bardzo małym ogniu stale mieszając aż do całkowitego rozpuszczenia. Gdy czekolada się rozpuści zdejmujemy ją z ognia i studzimy, na początku w chłodnym miejscu, kolejno ok. 20 minut w lodówce, by osiągnęła temp serka. Gdy czekolada będzie już mocno schłodzona serek mascarpone miksujemy na średnich obrotach miksera na puszystą masę. Kolejno dodajemy do niej roztopioną, schłodzoną czekoladę
Symfonia Smakówschłodzonego 5 - 6 łyżek cukru pudru skórka otarta z 2 limonek, wyszorowanych i sparzonych świeżo wyciśnięty sok z 1 limonki opcjonalnie - 1 opakowanie "śmietan - fixu" Nasączenie: 50 ml likieru miętowego 50 ml mocnej herbaty miętowej 50 ml świeżo wyciśniętego soku z limonki Dodatkowo: 1 słoiczek dżemu z agrestu i kiwi ( 280 g ), użyłam dokładnie TAKIEGO wiórki z białej czekolady(...)białkom. Należy więc mieszać naprawdę bardzo delikatnie, aby nie zniszczyć pęcherzyków powietrza. Masę przelać do tortownicy, wyrównać. Piec w piekarniku nagrzanym do 160° - 170°C przez 30 - 40 minut, do suchego patyczka. Upieczony biszkopt wyjąć z piekarnika i z wysokości około 40 - 50 cm upuścić w formie na podłogę ( pionowo ). Odstawić do całkowitego wystudzenia. Po wystudzeniu ( nie wcześniej
Opowieści z piekarnikaproponowanym dziś deserze nie brakuje. Budyniowe tiramisu powstało tak nagle, jak nagle zrodził się plan w mojej głowie. Miałam już ugotowany budyń, więc deser mogłam przygotować w przeciągu kilku minut. Jeśli zatem planujecie zaskoczyć dziś kogoś słodkim i kuszącym deserem kawowym, koniecznie już rano ugotujcie budyń. A wieczorem szybciutko dokończycie dzieło. Kawowy deser z kremem budyniowym wygląda niemalże jak klasyczne(...)młodzi kochankowie... Składniki: 500 ml mleka 1 torebka budyniu waniliowego bez cukru 3 łyżki cukru 100 g biszkoptów 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 1/3 szklanki wody 100 ml likieru kawowego ( lud dowolnego alkoholu o smaku kawowym ) 330 ml śmietanki 30 % 2 łyżeczki cukru pudru 1/2 laski wanilii ( nie koniecznie ) 1 łyżka ciemnego kakao Wykonanie: Mleko przelać do rondla, zostawiając nieco
kolorowotorcikowokońcówkę od ogonka. Zachować białe części torebek nasiennych. To właśnie w nich mamy bogactwo pektyn . Kawałki pigwowców zagotować w 0,4 litra wody. Gotować do miękkości owoców (ok. 20 minut). Odstawić do ostudzenia. Jabłka obrane ze skórek i pozbawione torebek nasiennych (w nich też są pektyny, ale nie tak dużo jak w pigwowcach) pokroić na kawałki (byle jakie). Kawałki jabłek(...)używać na kanapki, do naleśników czy omletów. Może być też dodatkiem do mięs lub serów. Wykorzystałam ją niedawno jako nadzienie do orkiszowych rogalików . ----------- Podobne: Jabłka na zimę do szarlotki Likier z aronii Jeżyny w sosie własnym
Weekendy w domu i ogrodziekakao Krem: 500 g serka mascarpone 600 ml śmietany kremówki 36% 4 żółtka 8 łyżek cukru pudru 2 śmietan-fix Poncz: 400 ml wrzątku 3 łyżki kawy 90 ml likieru amaretto 70 ml wódki 9 ml aromatu migdałowego Żelka jagodowa: 450g świeżych lub mrożonych jagód 300ml wody 2 galaretka jagodowe Dodatkowo na dekorację: 125g jagód bita śmietana Wykonanie(...)wymiarach 24 x 24 cm ułożyć jedną warstwę podłużnych biszkoptów nasączonych ponczem, posypać kakao, rozsmarować 1/3 kremu i wylać połowę tężejącej żelki jagodowej. Wstawić do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie ułożyć drugą warstwę nasączonych biszkoptów, posypać kakao, rozsmarować drugą część kremu, wylać resztę żelki jagodowej i ponownie wstawić do lodówki na około 30 minut. Na końcu ułożyć
Szalona Kuchnia Ewelinystarając się mieszać jak najdelikatniej, aby masa nie utraciła puszystości. Gotową masę wlewamy do formy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury ok. 180°C. Pieczemy ok. 25-30 minut do "suchego patyczka". Tuż po upieczeniu odwracamy ciasto do góry dnem (szczególnie jeżeli ciasto wyrosło na środku). Całkowicie studzimy. Ciasto przekrawamy wzdłuż na dwie części. Masa wiśniowa: Syrop podgrzewamy(...)ubijamy do zesztywnienia śmietan y . Śmietanę dodajemy do mascarpone i delikatnie mieszamy do otrzymania gładkiej masy. Na zimne wiśnie wykładamy masę kakaową - wyrównujemy. Całość przykrywamy górnym biszkoptem. Ciasto ponczujemy likierem wiśniowym (samym syropem lub wódką wymieszaną z syropem wiśniowym). Masa śmietanowa: Ś mieta nkę ubijamy. Gdy tylko śmietanka zacznie gęstnieć stopniowo dodajemy cukier puder oraz fix (opcjonalnie) i jeszcze
Słodka Stronaporzeczki (450 g) 120 g płatków migdałowychSkładniki na masę budyniową:500 ml mleka3 łyżki mąki pszennej2 łyżki mąki ziemniaczanej2 żółtka3 łyżki cukru16 g cukru waniliowego200 g masła2 łyżki likieru Amaretto Tak mi zasmakowało w ubiegłym tygodniu ciasto, że postanowiłam na ten weekend przygotować również coś z kremem. Zdecydowałam się na Panią Walewską. Już od dawna przymierzałam się(...)koniec dodać mąkę ziemniaczaną, delikatnie wymieszać. Następnie wyłożyć połowę masy bezowej (fot.1). Na masę bezową wysypać połowę płatków migdałowych (fot.2).Placek piec w temperaturze 175ºC przez około 40 minut. Tak samo postąpić z drugą częścią ciasta. Można obydwa placki piec razem w piekarniku (z termoobiegiem) lub jeden po drugim, ale wtedy najlepiej drugą drugą bezę przygotować tuż przed pieczeniem. Placki
Świat CiastaMega czekoladowe i wilgotne ciasto nasączone ponczem z likieru wiśniowego, czekoladowy krem w połączeniu z galaretką i wiśniami daje wspaniałe tortowe ciasto. Wbrew pozorom bardzo łatwe do przygotowania, wychodzi dość wysokie, zrównoważone w smaku, nieprzesłodzone, jednym słowem klasyka z lekkim twistem. Idealne na świąteczny stół. Składniki: Blacha 25/30 cm Ciasto: 15 dag mąki pszennej 3 jajka 2 czubate łyżki(...)puch z brązowym cukrem, wlewamy mleko oraz olej, mieszamy. Wsypujemy mąkę z kakao, mieszamy ręcznie trzepaczką tylko do połączenia. Gotowe ciasto wylewamy do blaszki wyłożonej pergaminem. Pieczemy 35 minut w temp 170*c, lub do suchego patyczka na grzaniu góra dół. Lekko ciepłe przekładamy na kratkę dołem do góry aby było równe. Zostawiamy do całkowitego wystygnięcia . Zimne wkładamy
Wanilia i Kardamonwięcej. Ciastka mogą bardzo długo leżeć, ale obawiam się, że nie poleżą. Powinno Wam wyjść 40 ciasteczek wersji mini. Ja zrobiłam je większe.Te ciasteczka pasują idealnie do włoskiego likieru Amaretto! Koniecznie je zróbcie i powiedzcie jak Wam smakowały! Do dzieła! Składniki 300 g ekologicznej mąki z migdałów SYMBIO 3 białka 300 g cukru pudru + mniej więcej tyle samo(...)Powinno się je sparzyć i obrać ze skórki, ale ja lubię rzeczy rustykalne i nie obrałam ich. Wyszły równie pyszne! Należy piec w 180 stopniach nie więcej niż 15 minut. Ciasteczka są wspaniale chrupiące dookoła i skrywają lekko ciągnące się wnętrze. Zjecie kilka na ciepło, gwarantuję! Smacznego
Z Kuchni Do KuchniZbierałam się i zbierałam do przygotowania jakichkolwiek lodów... I już kilka razy obiecywałam Zuzi, że zrobimy jeżynowe. Niestety, jeżyny się skończyły i wykorzystywane były do wszystkiego
Kolorowy Przepisownikmleka 1 szklanka cukru 1/2 opakowania cukru waniliowego 5 pełnych łyżek mąki pszennej 4 pełne łyżki mąki ziemniaczanej 3 żółtka 20dkg miękkiego masła 180 ml likieru "Adwokat" ( musi być bardzo gęsty) Krem z bitej śmietany 500 ml śmietanki 30 lub 36 % 2 łyżki cukru pudru 2 śmietan-fixy oraz: małe opakowanie okrągłych biszkopcików 2 łyżki kakao(...)przesiać i delikatnie, za pomocą łyżki lub szpatułki wymieszać z masą jajeczną. Ciasto wlać do blachy wyłożonej od spodu papierem do pieczenia. Piec w temp 175 C ok. 30 minut do tzw. suchego patyczka. 3. Masa ajerkoniakowa: Miękkie masło zmiksować i dodawać po łyżce zimnego budyniu ciągle miksując Na koniec ostrożnie wlewać Adwokat i połączyć delikatnie
Maślane ciasteczko