likier w 5 minut - 1506 przepisów (strona:83/101)

Nalewka na owocach pigwy ( z miodem lipowym ). 96

wykonania :   O woce pigwy opłucz, osusz, usuń gniazda nasienne, miąższ pokrój na cienkie plastry. Pokrojoną pigwę wsyp do rondla, zalej wodą , gotuj na małym ogniu przez około 45 minut pod przykryciem. Następnie rondel zdejmij z ognia, odstaw do wystygnięcia. Przecedź przez gazę , dokładnie wyciśnij resztki soku z owoców. Dodaj cukier, miód oraz arcydzięgiel, dokładnie wymieszaj, aby cukier się rozpuścił(...)bibułę . Nalewkę rozlej do butelek, szczelnie zakorkuj. Na butelki naklej etykiety z opisem. Odstaw w ciemne i chłodne miejsce na co najmniej pół roku.  P amiętaj : Nalewki i likiery nie służą do tego, aby się nimi upić.  Nalewki i likiery mają właściwości zdrowotne i lecznicze. Picie ich poprawia nam także nastrój i samopoczucie. Przed podaniem nalewki lub likieru

Przepisy i porady kulinarne
Ciasto kawowe 129

dodajemy stopniowo cukier i miksujemy do uzyskania „bezy”. Dodajemy żółtka. Miksujemy na najniższych obrotach. Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem i mieszamy. Ciasto przekładamy do tortownicy i pieczemy 40 minut w temp. 180 stopni. Studzimy. Kroimy na 3 równe blaty. Z jednego blatu literatką wycinamy biszkopty Masa tiramisu I: ¾ szklanki kremówki fix do śmietan lub masa śmietanowa cukier puder(...)żelatynę. Nasączenie: 5 łyżek kawy sypanej + 5 łyżek cukru - zalewamy 400 ml wrzącej wody , następnie odcedzamy fusy i studzimy . Po ostudzeniu wlewamy 150 ml amaretto bądź innego, mocnego migdałowego likieru. Całość mieszamy Dodatkowo: 3-4 łyżki kakao deserowego ekstra gorzkiego   WYKONANIE:   nasączony biszkopt (nie żałujemy ponczu!:))   masa tiramisu I   blat biszkoptowy nasączony bogato ponczem   masa

Domowe ciasta
Słodkości na Walentynki: praliny z rumem, praliny z likierem pomarańczowym, ciasteczka czekoladowe z chili, koktajl z prosecco ( 149

mascarpone 1 cucchiaio di liquore all'arancia PRZYGOTOWANIE Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, od czasu do czasu mieszając. Do czekolady dodajemy mascarpone i 1  łyżk ę   likieru. Masę miksujemy. Schładzamy w lodówce ok. 2-3 godzin. Ze schłodzonej masy formujemy pralinki. **** PREPARAZIONE Sciogliete a bagnomaria il cioccolato bianco, mescolando di tanto in tanto.  Aggiungete il mascarpone(...)koniec dodajemy żółtka i chili w proszku. Ciasto dokładnie wyrabiamy, owijamy foli ą  i schładzamy w lod ó wce ok. 30 minut. Ciasto rozwałkowujemy i wykrawamy dowolne kształty ciasteczek, np. serduszka. Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Ciasteczka dekorujemy cukrem

La grande e la piccola cuoca
Niezwykłe pączki z tahini i różą 177

stosunku do oryginału zmniejszyłam ilość masła; sto gram to zbyt dużo, biorąc pod uwagę, że tahini sama w sobie jest dość tłusta. Następnym razem, szczerze mówiąc, dałabym jeszcze mniej... Likier morelowy pominęłam, gdyż dżem z tych właśnie owoców zamieniłam na pączkową marmoladę różaną, którą kupiła mi Mamunia. Do tego nutka kardamonu, i mamy iście bliskowschodnie połączenie smaków. Oczywiście, w kęsach(...)masła dodatkowo: 450 g gęstej marmolady różanej 2 łyżki cukru pudru Drożdże rozmieszać z mlekiem i 1 łyżką cukru pudru. Dodać 2 łyżki mąki, wymieszać. Odstawić na 15 minut. W tym czasie ubić jajka, zółtka i pozostały cukier na puszystą, jasną masę. Dodać cały zaczyn, tahini, ekstrakt i śmietanę. Jeszcze chwilę ubijać, po czym zmienić końcówkę miksera

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Tort czekoladowy z sernikiem dyniowym 324

mniejszą średnicę. W zależności od tego jak duża „górka” nam urośnie. Ważne, żeby blaty miały taką samą grubość. Z reszty ciasta przygotować dekorację. Rozdrobnione okruchy połączyć z likierem i rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą. Część kulek obtoczyć w wiórkach kokosowych, a część w temperowanej czekoladzie. Sernik dyniowy. Dynię hokkaido oczyścić i pokroić w małą kostkę usuwając wcześniej pestki(...)dobrze schłodzić. Krem kokosowy. Żelatynę zalać zimną woda i odstawić, a kiedy napęcznieje rozpuścić. Czekoladę posiekać i umieścić w miseczce. Szklankę kremówki podgrzać i gorącą zalać czekoladę. Odstawić na minutę, po czym delikatnie mieszając rozpuścić. Wlać rozpuszczoną żelatynę i odstawić do wystudzenia, kontrolując gęstość. Zmielony twaróg zmiksować z cukrem i mleczkiem kokosowym. Połączyć z gęstym kremem czekoladowym i dodać wiórki

https:KKuchniaMniam
Ciasto z kremem i polewą czekoladowo – wiśniową 414

opakowanie cukru wanilinowego 32g 1 budyń waniliowy w proszku bez cukru 4 żółtka 250g masła w temperaturze pokojowej 200g suszonych śliwek bez pestek około 150ml ciepłej wody (można zastąpić likierem wiśniowym lub innym alkoholem) Polewa: 200g gorzkiej czekolady 1/2 szklanki kwaśnej śmietany 18% 125g masła lub margaryny 1 galaretka wiśniowa w proszku   1. Śliwki zalać ciepłą wodą i odstawić(...)każdym dodaniu wymieszać delikatnie łyżką. Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 25x35cm wyłożonej papierem do pieczenia, tylko dno. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 40 minut (biszkopt trochę opadnie, proszę się nie przejmować). 7. Po wyjęciu z piekarnika ciasto odstawić do całkowitego ostygnięcia. Nożem oddzielić ciasto od brzegów blaszki i ostrożnie je wyjąć. Zdjąć papier do pieczenia

Mała Cukierenka
Eklerki kokosowe 576

zestawić z ognia i przykryć folią spożywczą w taki sposób, aby dotykała ona powierzchni budyniu. Odstawić do całkowitego wystudzenia. Miękkie masło utrzeć na jasną, puszystą masę ( ucierać przez kilka minut ). Do napowietrzonego masła partiami dodawać wystudzony budyń, miksując do połączenia po każdym dodaniu. Miksować należy na niższych obrotach miksera i niezbyt energicznie, aby krem się nie zwarzył. Powinien powstać gładki(...)Gotowe eklerki przechowywać w lodówce. * Mleko kokosowe w puszce zazwyczaj dostępne jest w puszkach o pojemności 400 ml. Moje miało 425 ml. Brakującą część do 500 ml uzupełniłam likierem kokosowym, ale można również zwykłym mlekiem.  Jeszcze jedna uwaga dotycząca mleka kokosowego - moje mleko, mimo przechowywania  w temperaturze pokojowej, składało się w większości z twardej śmietanki ( co świadczy

Opowieści z piekarnika
Tort bezowy z kremem budyniowym i truskawkami wg Aleex 248

łyżeczka mąki ziemniaczanej Krem migdałowo - waniliowy: • 300 ml mleka • 1 laska wanilii • 3 duże żółtka • 50 g cukru • 20 g mąki pszennej • 20 g skrobi ziemniaczanej • 20 ml likieru amaretto • 125 g serka mascarpone, w temperaturze pokojowej Dodatkowo: • 500 g truskawek • podpieczone migdały w płatkach lub słupkach (opcjonalnie) Sposób przygotowania: 1. Przygotować składniki, które powinny być w temperaturze pokojowej(...)rozgrzać do temperatury 150ºC. Włożyć do niego obie blachy z bezami i natychmiast zmniejszyć temperaturę do 120ºC (z termoobiegiem). 9. Piec bezowe blaty przez około 1 godzinę i 45 minut do 2 godzin, aż beza będzie chrupka i wypieczona z wierzchu. Wyłączyć piekarnik - pozostawić do wystudzenia na kilka godzin lub na całą noc. 10. W rondelku zagotować mleko z ziarenkami

W mojej kuchni
Makowiec zwijany 1186

łyżek cukru ·          pół łyżeczki soli ·          1,5 łyżki spirytusu (lub wódki, rumu, likieru migdałowego) ·          ziarenka z 1 laski wanilii lub 1 łyżeczka pasty waniliowej Przygotowanie: Drożdże suche wymieszać z mąką pszenną (z drożdży świeżych najpierw zrobić(...)odstawić do wystygnięcia, odsączyć z nadmiaru wody, dwukrotnie zemleć w maszynce do mięsa z drobnym sitkiem.  (Mak można też zalać wrzątkiem do przykrycia i gotować przez 20 minut, odcisnąć z nadmiaru wody i wystudzić. Dwukrotnie zemleć w maszynce do mięsa z drobnym sitkiem). Do przygotowania masy makowej można również użyć często dostępnego w sklepach suchego  maku zmielonego . Jest

Proste Potrawy
Albertynki - obwarzanki 137

poprawny, a są takie, w których zawsze coś jest nie tak... Kolejny raz skusiłam się na przepis z książki Róży Makarewiczowej "Praktyczne przepisy ciast drożdżowych, tortów, ciastek, lodów i likierów" z 1926 roku i kolejny raz musiałam kombinować, aby wypiek się udał. Złe proporcje mąki, jajek, itp. Nie możemy zrzucić winy na "inne czasy, inne produkty", gdyż przepisy z innych(...)Kółka wrzucać do wrzącej wody, gdy wypłyną wyjmować. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować rozbełtanym żółtkiem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 140 stopni. Piec 20 - 30 minut, aż się przyrumienią. Czas pieczenia zależy od wielkości ciasteczek

królestwo garów
Spiralki waniliowo - kakaowe 162

Proste do przygotowania, bardzo efektowne i super smaczne ciasteczka waniliowo - kakaowe urozmaicą każde towarzyskie spotkanie. Spodobają się dzieciom i dorosłym. Wybornie smakują z  kakao lub kawą " wzmocnioną " likierem Amaretto Składniki 300 g mąki pszennej   150 g  miękkiego niesolonego masła  125 g drobnego cukru   1 jajko 1-2 łyżki dobrej jakości kakao (użyłam kakao Van Houten(...)kawałków ciasta rozwałkować  na kwadrat o wymiarach około 20 x 20 cm, nałożyć jeden na drugi, zwinąć w roladę i zawinięty w folię odłożyć na około 30 minut do lodówki. Schłodzone ciasto pokroić ostrym nożem na plastry o grubości około 4-5 mm. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15 minut.  Smacznego

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Niebiańskie pierniczki nadziewane 204

czekolady mlecznej lub gorzkiej (ja użyłam mlecznej milki) 2 łyżki dobrej jakości masła 2 łyżeczki domowego ekstraktu pomarańczowego lub sok i skórka otarta z 1/2 pomarańczy lub dwie łyżki likieru pomarańczowego SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Ciasto rozwałkowujemy na grubość 3-4 mm, w miarę potrzeby podsypujemy mąką jeśli ciasto się zbyt klei. Wykrawamy pierniczki (u mnie serduszka i koła). W miseczce dokładnie(...)pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy około 8-10 min. Pilnujemy aby pierniczki się nie spiekły.  Po wyjęciu z piekarnika, dajemy kilka minut pierniczkom aby odpoczeły i lekko stwardniały ( po wyjęćiu są bardzo miękkie) i ściągamy je z blaszki. Kiedy pierniczki się studzą przygotowujemy polewę. W rondelku podgrzewamy masło. Do gorącego masła wrzucamy połamaną

DefinicjaSmaku
Tiramisu z brzoskwiniami 163

kakao Krem: 500 g serka mascarpone 600 ml śmietany kremówki 36% 4 żółtka 8 łyżek cukru pudru 2 śmietan-fix Poncz: 400 ml wrzątku 3 łyżki kawy 85 ml likieru amaretto  70 ml wódki 9 ml aromatu migdałowego Mus brzoskwiniowy: 500g brzoskwiń z puszki 130ml wody 1 galaretka brzoskwiniowa Wykonanie: 1. Krem: Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na bardzo(...)ułożyć jedną warstwę podłużnych biszkoptów nasączonych ponczem, posypać kakao, rozsmarować 1/3 kremu i wylać połowę tężejącego musu z brzoskwiń. Wstawić do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie ułożyć drugą warstwę nasączonych biszkoptów, posypać kakao, rozsmarować drugą część kremu, wylać resztę musu brzoskwiniowego i ponownie wstawić do lodówki na około 30 minut. Na końcu ułożyć ostatnią warstwę nasączonych biszkoptów

Szalona Kuchnia Eweliny