likier w 5 minut - 1506 przepisów (strona:76/101)

Babeczki z parówką 183

składników, dokładnie wymieszać.Piekarnik nagrzać do 170°C. Ciasto wlewać do formy na muffinki do 3/4 wysokości. Na środku każdej muffinki umieścić kawałek parówki . Piec na złoto 15-20 minut. Lubczyk znany jest od czasów starożytnych, kiedy to Grecy i Rzymianie stosowali go, jako lekarstwo na dolegliwości układu oddechowego, moczowego i pokarmowego. Lubczyk pochodzi z Iranu i Afganistanu. Obecnie(...)nasiona lubczyku są dodawane, w kuchni angielskiej, do chleba i ciast.•    Lubczyk jest stosowany do produkcji kostek bulionowych, a, w przemyśle alkoholowym, do aromatyzowania wódki i likierów.Właściwości lecznicze:•    Lubczyk ma działanie moczopędne.•    Lubczyk działa wykrztuśnie, dlatego jest zalecany przy nieżytach górnych dróg oddechowych.•    Lubczyk jest stosowany

Moje domowe kucharzenie
Rolada truflowa z rodzynkami 208

gorzkiej czekolady 200 ml śmietanki kremówki 30 % 150 g serka mascarpone, schłodzonego 80 g rodzynków 80 ml ciemnego rumu ( zamiast rumu można użyć wódki, likieru kawowego lub likieru Amaretto ) Nasączenie: 3 - 4 łyżki alkoholu pozostałego z moczenia rodzynków + 3 łyżki wody Polewa czekoladowa: 50 g czekolady gorzkiej lub deserowej 40 ml śmietanki kremówki 30 % Wykonanie: Biszkopt kakaowy: Wszystkie składniki(...)składniki i  bardzo delikatnie wymieszać szpatułką lub łyżką do połączenia. Płaską blachę z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Na blachę wyłożyć ciasto biszkoptowe, wyrównać. Piec około 10 minut w temperaturze 180°C, do suchego patyczka. Podczas gdy rolada się piecze, na blacie rozłożyć czystą ściereczkę. Równomiernie rozsypać na niej cukier waniliowy lub drobny cukier kryształ. Upieczone ciasto położyć

Opowieści z piekarnika
Chałka nadziewana makiem 216

międzyczasie przygotować masę makową. Odmierzyć do garnuszka mleko, dodać miód, masło i zagotować. Gorącym mlekiem zalać mak i wymieszać. Odstawić do napęcznienia. Gdy nieco przestygnie dodać skórkę pomarańczową i likier. Gdyby masa była za rzadka zagęścić mielonymi orzechami laskowymi wyrośnięte ciasto podzielić na 2 równe części. Z każdej części odważyć 3 o jednakowej wadze kawałki. Kolejno rozwałkowywać je na długość(...)sposób przygotować drugą chałkę chałki przykryć ściereczką kuchenną i odstawić do ponownego wyrośnięcia. Wyrośnięte chałki posmarować żółtkiem rozbełtanym z mlekiem i posypać makiem piec w 180`C 25-30 minut do zrumienienia. Nie przetrzymywać chałek bez potrzeby dłużej w piekarniku, bo będą suche. Ciasto nadaje się do mrożenia

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Sernik na zimno z adwokatową nutą 160

masła Przygotowanie: Masło rozpuszczamy i studzimy. Herbatniki miksujemy i dodajemy do nich roztopione masło, dokładnie mieszamy i wykładamy do kwadratowej formy, dokładnie przyciskając. Wkładamy do lodówki na ok. 30 minut. Sernik: - 500 g tłustego serka homogenizowanego - 250 g ricotty - 250 ml śmietany kremówki 30 % - 1/2 szklanki cukru pudru - 4 kopiaste łyżeczki żelatyny Przygotowanie: Żelatynę rozpuszczamy w 5 łyżkach gorącej wody(...)posypania Przygotowanie: Żelatynę rozpuszczamy w 5 łyżkach gorącej wody i odstawiamy. Śmietanę miksujemy  aż zrobi się gęsta, następnie  dodajemy po łyżce serka. Nie przerywając miksowania wlewamy likier jajeczny. Wolnym strumieniem wlewamy żelatynę i dokładnie zmiksujemy składniki. Całość przelewamy na warstwę sernika, posypujemy wiórkami startej czekolady i wstawiamy do lodówki na ok. 3 godziny. Życzę smacznego

Kulinarne życie
Ło śliwce, co niy macała gorzołki, ale sie zegziōła ze szokoladōm (Likier czekoladowy aromatyzowany śliwką) 168

trocha wymiyszo, to wlywołcie tam rozpuszczōno (we jaki misce nad gorkym ze wrzōntkym|) szokolada, trocha gorzołki 14 i włōnczołcie. Potyn reszta halby i niech sie to tam połra 15 minut fajnie pomiyszoł. Jak niy mołcie blyndera, to wciepcie masło i cuker do plastikowyj miski i włōnczcie sie mikser. Za chwila dociepcie 16 tam żōłtka i miksujcie, aż cuker sie rozmiyszoł(...)górę 13 brud 14 wódka 15 kilka 16 dorzućcie 17 przejmujcie 18 rozpuści 19 można 20 nazwie Artykuł Ło śliwce, co niy macała gorzołki, ale sie zegziōła ze szokoladōm (Likier czekoladowy aromatyzowany śliwką) pochodzi z serwisu Chop w kuchni

Chop w kuchni
Lekko kokosowy sernik z malinami i kruszonką 434

półtłustego lub dobrej jakości sera z wiaderka 6 dużych jajek 100 g masła 260 g drobnego cukru 1 puszka mleka kokosowego ( 400 ml ) * 100 wiórków kokosowych 3 łyżki likieru kokosowego 3 łyżki mąki pszennej 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej lub budyniu śmietankowego ( proszku ) Ponadto: 400 - 450 g malin 2 łyżki mąki ziemniaczanej lub budyniu śmietankowego ( proszku ) Wykonanie : Kruche ciasto: Wszystkie(...)lodówki. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C. Na czas nagrzewania piekarnika blachę z kruchym ciastem wstawić do lodówki. Przed pieczeniem ciasto nakłuć widelcem. Podpiec wstępnie przez 10 – 13 minut, do lekkiego zarumienienia ciasta. Masa serowa: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Twaróg zmielić w maszynce do mięsa przynajmniej dwukrotnie. Masło roztopić i przestudzić. Z puszki z mlekiem kokosowym wyjąć

Opowieści z piekarnika
Rolada biszkoptowa tiramisu 154

wariacja na temat słynnego deseru tiramisu, tym razem w wersji zakręconej. Rolada jest lekka, puszysta i absolutnie obłędna w smaku. Delikatny biszkopt, cudowny smak aromatycznego espresso i migdałowego likieru amaretto, to po prostu niebo w gębie. Już Cię skusiłam? Bardzo proste do przygotowania i wykwintne w smaku ciacho, polecam! Ciasto na każdą okazję! Idealne na pierwszą niedzielę Nowego Roku! Składniki(...)pomocy szpatułki delikatnie wmieszać obie mąki (wcześniej wymieszane), tak by nie zniszczyć struktury ciasta ciasto równomiernie rozsmarować na blaszce z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia piec około 10-15 minut w 180' C do lekkiego zrumienienia gorący biszkopt wyłożyć na kuchenną ściereczkę papierem na wierzch. Delikatnie zdjąć papier, a biszkopt razem ze ściereczką zwinąć w roladę i pozostawić na kratce

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Tort kokosowy. 176

nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 30 minut. Ważne jest, żeby podczas pieczenia nie otwierać piekarnika, ponieważ ciasto może opaść. Ciasto wyciągamy i odstawiamy do ostygnięcia formy (około 10 minut), następnie nożem objeżdżamy ciasto wokół formy i wyciągamy odwracając dnem do góry na kratkę -zostawiamy do całkowitego ostygnięcia biszkoptu. Składniki na krem kokosowy: 500 g serka mascarpone 250 ml śmietanki(...)połączenia składników. 1/3 masy odkładamy do lodówki (do dekoracji boków i wierzchu tortu). Do reszty masy natomiast dodajemy wiórki, mieszamy do połączenia. Składniki do nasączenia biszkoptu: 75 ml likieru migdałowego (amaretto) 75 ml mleczka kokosowego Likier i mleczko mieszamy ze sobą. Jeden blat biszkoptu kładziemy na paterze/talerzu, nasączamy go 1/2 mieszanki likieru i mleczka. Wykładamy połowę masy kremowej z wiórkami

Moje-pitraszenie
ciasto jogurtowe z likierowymi wiśniami 167

ciasto jogurtowe Lekkie jogurtowe ciasto, jest wyśmienitym rozwiązaniem na deser. A dodanie do ciasta, owoców wiśni z likieru (czy też z domowej nalewki), sprawi że całość nabierze niepowtarzalnego aromatu i smaku. składniki 2 szklanki mąki 1 szklanka cukru 1 szklanka naturalnego jogurtu 3 jajka 1 szklanka owoców wiśni za likierowej ( lub mrożonych) 2 łyżeczki proszku do pieczenia dodatkowo do posypania(...)wykładamy wcześniej pergaminem ( ja do pieczenia użyłem tortownicy o średnicy 21 cm ).  Ciasto wkładamy do nagrzanego wcześniej, do 180 stopni, piekarnika i pieczemy  przez 35-40 minut.  Na koniec sprawdzamy drewnianym patyczkiem stopień wypieczenia ciasta w środku ( koniec patyczka musi być suchy). Wyłączamy piekarnik zostawiając w nim ciasto jeszcze na 5 minut. Wyjęte ciasto studzimy posypujemy jego

Miód i pieprz
Ciasto czekoladowe z suszoną śliwką 198

alkoholem samym w sobie ( prócz słodkich likierów) nie przepadam, o tyle uwielbiam smak tortowego ciasta przesiąknięty czymś mocniejszym;) Ten przekładaniec to mocnoczekoladowy puszysty biszkopt „nawilżony” sporą dawką domowego wyrobu śliwowicy( która powstaje przy robieniu bazy do masy). Mocne, wyraziste, z lekką goryczką połączoną ze słodką mleczno- śliwkową masą. W smaku jak popularna śliwka nałęczowska w czekoladzie. Pycha. Składniki na biszkopt(...)mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i delikatnie, ale dokładnie mieszamy. Na końcu dodajemy kakao i jeszcze raz mieszamy. Wylewamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 35-40 minut w temp. 180 stopni. Studzimy. kroimy na 2 równe blaty. Składniki na masę: śliwki: 200 g suszonych śliwek 120 ml spirytusu Śliwki przekładamy do słoika, wlewamy alkohol, zakręcamy i odstawiamy

Domowe ciasta
Migdałowe gwiazdki z glazurą (bez glutenu i laktozy) 139

migdały dla szukających przepisu na ciastka, które można długo przechowywać Składniki na ciasto: 500g migdałów mielonych + 150g w rezerwie 300g cukru pudru 2 białka 2 łyżeczki cynamonu 2 łyżki likieru amaretto lub olejku migdałowego Składniki na glazurę: białko 125g cukru pudru Wykonanie tradycyjne: Wykonanie ciasta: Wszystkie składniki wrzucić do miski i wyrobić na jednolitą masę. Można pomóc sobie mikserem. Posypać(...)ponownie dosypując migdały rezerwowe, aż masa przestanie się kleić. Resztę ciasta rozwałkować i posmarować resztą glazury. Czynność powtarzać, aż do zakończenia migdałowej masy i glazury. Piec ok. 10-15 minut w temp. 150 stopni.  Gotowe ciasteczka można przechowywać aż do 6 tygodni w puszce.  Wykonanie w Thermomixie: Wykonanie ciasta: Wszystkie składniki włożyć do naczynia miksującego i wyrobić

Mania Wypiekania
Tort czekoladowy z wiśniami 208

kakao i proszkiem - delikatnie, ale dobrze połączyć składniki. Masę wylać do wyłożonej papierem  tortownicy o średnicy 20 cm. Piec w temperaturze 160 stopni C przez około 30 minut. Upieczony biszkopt wyjąć z tortownicy i pozostawić do ostygnięcia. Ostygnięty przekroić na 3 części. 2.  W rondelku zagotować mrożone maliny z cukrem. Żelatynę zalać odrobiną zimnej wody i odstawić(...)zmiksować z cukrem pudrem. Następnie dodać płynną czekoladę i miksować. Podczas miksowania wlewać niewielkim strumieniem śmietankę. Blat biszkoptowy ułożyć w tortownicy. Można blaty nasączyć rozcieńczonym alkoholem - np. wiśniówka lub likier kawowy. Na blat biszkoptowy wyłożyć mniej niż 1/2 część kremu czekoladowego. Przykryć drugim biszkoptem.  Wokół brzegu biszkoptu wycisnąć pasek kremu  czekoladowego, tak by środek pozostawał zupełnie pusty - krem

kolorowotorcikowo
Tort czekoladowy świąteczny z czekoladową bezą 178

upiec nawet na święta! Upiekłam tort z połowy porcji z poniższego przepisu. Tort czekoladowy Składniki: okrągła forma o średnicy 26 cm 225 g gorzkiej czekolady, 70% kakao 2 łyżki likieru amaretto 100 g masła 2 jajka 4 żółtka 75 g brązowego cukru1 łyżeczka waniliowego ekstraktu 60 g pszennej mąki ½ łyżeczki proszku do pieczenia 60 g zmielonych migdałów Beza 4 białka(...)puszystą masę. Dodaj po kolei ostudzoną czekoladę z masłem, mąkę wymieszaną z migdałami i proszkiem do pieczenia. Mieszaj delikatnie. Wylej masę do formy i piecz ciasto przez 25 minut (z połowy porcji piekłam przez 15 minut). Wyjmij ciasto z piekarnika i wtedy dopiero zacznij ubijać pianę, inaczej piana opadnie. Ciasto jest niedopieczone ale nic mu się nie stanie. Ubij białka

codojedzenia
Tort czekoladowy z pyszną masą budyniową 281

pół szklanki + 1 łyżka cukru pół szklanki mąki 1/4 szklanki kakao pół łyżeczki proszku do pieczenia (opcjonalnie) Do nasączenia: pół szklanki zaparzonej mocnej herbaty wymieszanej z 3-4 łyżkami likieru amaretto Masa budyniowa: 2 torebki budyniu śmietankowego z cukrem 150 ml mleka (lub 150 ml ostudzonego kompotu z truskawek) 250 ml kompotu z truskawek (potrzeba ok. 200 g mrożonych truskawek(...)kakao i delikatnie wymieszać za pomocą szpatułki. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 170°C przez ok. 35 minut (do momentu suchego patyczka). Gorący biszkopt wyjąć z piekarnika i z wysokości ok. 60 cm opuścić go w formie na podłogę. Wyjąć z formy po całkowitym wystudzeniu, przekroić

Domowa Cookierenka Agi
Makaron z kurczakiem na egzotyczny sposób 191

zapachami w kuchni,efekt jest zaskakująco smaczny..... Składniki 40 dag makaronu spaghetti 60 dag fileta z kurczaka 50 g świeżego imbiru 1 papryka czerwona 2 limetki 4 łyżki likieru miodowego 3 łyżki sosou sojowego szczypta szafranu 2 ząbki czosnku 1 łyżka oleju słonecznikowego 150 ml bulionu drobiowego sól himalajska do smaku pieprz kolorowy do smaku 1 łyżeczka maki ziemniaczanej szczypta(...)patelni rozgrzewam łyżkę oleju i obsmażam pierś na rumiano,następnie dodaję obrany przeciśnięty przez praskę czosnek,pokrojony w cienkie plasterki imbir i posiekaną drobno paprykę,duszę 2-3 minuty,po czym przekładam mięso do rondla podlewam bulionem drobiowym,dodaję wyciśnięty sok z limetki-możemy zastąpić z powodzeniem cytryną,wlewam sos sojowy i dusze wszystko razem pod przykryciem 10 minut

Wanilia i Kardamon