likier pomaranczowy - 502 przepisów (strona:13/34)

Pożegnanie... 149

bańka prysła...  Może kiedyś znów odnajdę radość w robieniu tego co lubię, a może utwierdzę się w przekonaniu, że to nie było dla mnie... Na zakończenie mocny akcent... Likier pomarańczowo - kawowy 3 duże pomarańcze 12 dag kawy w ziarnach 50 dag cukru 0,75l wody 1,5l alkoholu 95% 1 malutka kora cynamonu Pomarańcze szorujemy, parzymy i wycieramy(...)miesiące. Bardzo ważne, aby alkohol całkowicie zakrył owoce. Od czasu do czasu otwieramy słój i delikatnie mieszamy nalew. Po wymaganym czasie zlewamy nalewkę, niezbyt mocno odciskając pomarańcze przez gazę. Likier filtrujemy i odstawiamy w butelkach do piwnicy. Powinien jeszcze dojrzewać minimum 3 miesiące. Na zdrowie

http://szpilkinamiotle.blogspot.com/
Tort Malakow (tort migdałowy bez pieczenia) 245

250g masła 5 żółtek 200g cukru pudru 350ml śmietany 30 lub 36% łyżeczka ekstraktu z wanilii skórka otarta z cytryny 300g podłużnych biszkoptów śmietanfix (fix do śmietany) szczypta cynamonu likier (pomarańczowy, kawowy) lub rum lub ekstrakt pomarańczowy łyżka cukru płatki migdałowe (do dekoracji) wiśnie kandyzowane (do dekoracji) Wykonanie: Migdały zmielić. Masło utrzeć na gładką masę powoli dodając żółtka i cukier(...)wymieszać.  Na dnie tortownicy napiąć przezroczystą folię i zacząć układać biszkopty jeden obok drugiego (muszą być ułożone ciasno, a wszystkie wolne przestrzenie trzeba wypełnić rozkruszonymi biszkoptami). Skropić biszkopty likierem (rumem, ekstraktem), a następnie posmarować kremem. Ułożyć w ten sposób 3 warstwy biszkoptowe i przekładać je kremem (kolejne warstwy biszkoptów muszą być układane odwrotnie, by tort nie rozpadł się przy

Mania Wypiekania
Ciasto pomarańczowe 78

Czas czytania: 2 min Ciasto pomarańczowe jestem pewna, że pokochacie je za smak i łatwość wykonania. Do przygotowania ciasta potrzebować będziemy dobrego dżemu z pomarańczy najlepiej, gdyby był z dodatkiem skórki. Do tego jeszcze wiórki kokosowe i semolina, czyli mąka gruboziarnista lub inaczej drobna kaszka z pszenicy durum. Smak ciasta jest wspaniały, a to za sprawą połączenia właśnie smaku kokosa(...)semoliny 1 łyżka mielonych migdałów 1 łyżeczka proszku do pieczenia Składniki na syrop 50 ml wody 70 g cukru 1 łyżka wody z kwiatów pomarańczy ja dałam 2 łyżki likieru pomarańczowego Dodatkowo do podania gęsty jogurt grecki z odrobiną skórki z pomarańczy Instructions Piekarnik rozgrzać do 180 st C z opcją górnej i dolnej grzałki

SprawdzonaKuchnia.pl
Tarta z musem czekoladowym 127

jajka i dodatkowo 1 żółtko – 200 g czekolady gorzkiej, albo mlecznej, albo mieszanej – to już zależy od Was – 3-4 łyżki cukru pudru – 4 łyżki likieru pomarańczowego (jeśli nie macie możecie wymieszać np. wódkę/ spirytus z sokiem z pomarańczy, najlepiej świeżo wyciśniętym) – opcjonalnie bita śmietana Wykonanie: Składniki na spód zmiksować razem w malakserze. Gotową masę(...)naczynie nie może dotykać wrzącej wody; nie należy jej rozpuszczać bezpośrednio na ogniu). Białka oddzielić, ubić na sztywno stopniowo dodając cukier (masa będzie bardzo gładka). Do przygotowanej czekolady dodajemy likier i po kolei żółtka na zmianę z ubitymi białkami. Mus wyłożyć na schłodzony wcześniej spód czekoladowy. Całość włożyć do lodówki na minimum kilka godzin – najlepiej na całą noc. Tartę

Pociąg Do Kuchni
Tarta z czekoladowym musem 143

jajka i dodatkowo 1 żółtko – 200 g czekolady gorzkiej, albo mlecznej, albo mieszanej – to już zależy od Was – 3-4 łyżki cukru pudru – 4 łyżki likieru pomarańczowego (jeśli nie macie możecie wymieszać np. wódkę/ spirytus z sokiem z pomarańczy, najlepiej świeżo wyciśniętym) – opcjonalnie bita śmietana Wykonanie: Składniki na spód zmiksować razem w malakserze. Gotową masę(...)naczynie nie może dotykać wrzącej wody; nie należy jej rozpuszczać bezpośrednio na ogniu). Białka oddzielić, ubić na sztywno stopniowo dodając cukier (masa będzie bardzo gładka). Do przygotowanej czekolady dodajemy likier i po kolei żółtka na zmianę z ubitymi białkami. Mus wyłożyć na schłodzony wcześniej spód czekoladowy. Całość włożyć do lodówki na minimum kilka godzin – najlepiej na całą noc. Tartę

Pociąg Do Kuchni
Tort Migdałowy Malakoff 244

Witajcie kochani! Zbliżają się Święta i postanowiłam przygotować coś wyjątkowego. Zapraszam na przepyszny Tort Migdałowy Malakoff. Jest kremowy, wilgotny, migdałowo – waniliowy i odrobinę pomarańczowy. Do jego przygotowania użyłam budyniów o smaku waniliowym bez cukru marki WINIARY . Tort udał się wyśmienicie. Nie jest trudny w przygotowaniu, a wygląda i smakuje obłędnie. Do ozdoby brzegu tortu zamiast marcepanu możemy użyć płatków migdałowych(...)pokojowej 1 łyżka cukru pudru 150g płatków migdałowych około 70-80g okrągłych biszkoptów Do nasączenia: sok wyciśnięty z 1 cytryny sok wyciśnięty z 1 pomarańczy 60ml rumu 60ml likieru pomarańczowego Wierzch i boki: 600ml śmietanki kremówki 36% 2-3 łyżki cukru pudru 2 fixy do śmietany 1 łyżeczka cukru wanilinowego WINIARY Dodatkowo: 3 łyżki konfitury lub dżemu z czarnej

Mała Cukierenka
Czekoladowe ciasto bez pieczenia - mus czekoladowy 264

180g ciasteczek maślanych 50g masła o temperaturze pokojowej opcjonalnie trochę mleka Składniki na mus czekoladowy: 150g gorzkiej czekolady dobrej jakości 3 duże jajka 3 łyżki cukru pudru 4 łyżki likieru pomarańczowego np. Curacao Sposób wykonania Przygotowanie spodu ciasta Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy żeby troszkę przestygła. Ciastka kruszymy jak najdrobniej choć nie przeszkadza gdy będzie trochę grubszych kawałków(...)następnie oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę pod koniec ubijania dodając cukier puder. W osobnym naczyniu mikserem ubijamy żółtka dodając po trochu roztopionej czekolady, po łyżeczce likieru, na zmianę rozluźniając masę połową białek. Na koniec dodać resztę białek i delikatnie wymieszać. Uzyskany mus przełożyć do formy z ciasteczkowym spodem i odstawić do lodówki najlepiej

W kuchennej krainie
Ciasto KOKOSOWA BRZOSKWINKA z kawą BEZ PIECZENIA 2034

około 200g podłużnych biszkoptów 300-350ml zaparzonej kawy (ja użyłam dość mocnej kawy) 2 łyżki likieru pomarańczowego – można zastąpić 2-3 kroplami aromatu pomarańczowego lub 1/3 łyżeczki ekstraktu pomarańczowego Wierzch: 1 puszka brzoskwiń lub moreli (o wadze 820g) 2 galaretki pomarańczowe + 800ml gorącej wody Budyń do kremu: 1. Do rondelka wlać około 400ml mleka, dodać cukier, cukier z prawdziwą(...)ciasta: 4. Blaszkę o wymiarach 25cm x 30cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie ułożyć pierwszą warstwę krakersów. 5. Na krakersy wyłożyć połowę kokosowego kremu, wyrównać. Kawę wymieszać z likierem lub aromatem i dobrze maczać w niej biszkopty. Nasączone biszkopty układać na kremie, patrz FILM . 6. Na biszkopty wyłożyć pozostały krem, wyrównać. Ułożyć ostatnią warstwę krakersów i ciasto wstawić lodówki

Mała Cukierenka
Francja: Crêpes Suzette 162

margin-bottom: 0.21cm; }   Na niedzielne popołudnie mam dla Was bardzo słodką i pomarańczową propozycję, którą zaprezentuję na tle nowego wydatku. Dostałam bowiem zwrot podatku! Tak, to jedna z lepszych rzeczy w ciągu roku, taki dodatkowy zastrzyk gotówki, który bez szczególnych wyrzutów sumienia można wydać na przyjemności. Toteż moją przyjemnością jest w tym roku porcelana (dla M. był(...)rozprowadzić po całym dnie patelnii. Crêpes Suzette 8 naleśników 3 łyżeczki miodu 250ml soku z pomarańczy (świeżo wyciśniętego, 2-3 sztuki) skórka starta z 1 pomarańczy 1 łyżeczka pomarańczowego likieru (opcjonalnie, ja użyłam amaretto) 50g masła bądź oleju kokosowego W rondelku podgrzać miód i dolać nieco soku z pomarańczy. Następnie dodać skórkę z pomarańczy i ewentualnie likier, wymieszać przez chwilę

Przepysznik - BLW i nie tylko
Kandyzowane kumkwaty z miodem, cynamonem, anyżem i likierem pomarańczowym 100

lodów, budyniu, ryżu na mleku, serników, panna cotty a nawet do owsianki. Składniki 250 g kumkwatów 100 g cukru trzcinowego 80 g miodu gwiazdka anyżu laska cynamonu 100 ml pomarańczowego likieru Wykonanie Kumkwaty myjemy, kroimy na pół wzdłuż, usuwamy pestki.  Do rondelka z grubym dnem wrzucamy kumkwaty, cukier, miód, przyprawy i wlewamy likier. Całość doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień

Tajemnice Smaku
Piernikowy Tort z Czekoladą i Pomarańczą 184

mąki pszennej (użyłam tortowej) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 160g cukru 2/3 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczki zmielonego imbiru Do nasączenia: 80-100ml wody 100ml likieru pomarańczowego Krem czekoladowy: 300ml śmietanki kremówki 30% lub 36% 100g gorzkiej czekolady (użyłam o zawartości kakao 64%) 100g mlecznej czekolady 1 łyżeczka cynamonu Wierzch i boki: 500ml schłodzonej śmietanki kremówki

Mała Cukierenka
TORT MAKOWY Z CYNAMONEM I ORZECHAMI 164

Pyszny, delikatny tort makowy na orkiszowym biszkopcie, bez dodatku cukru i proszku do pieczenia. Połączenie maku, cynamonu, musu z jabłek, orzechów z likierem pomarańczowym i migdałowym- hmmm, poezja smaku. Polecam bardzo gorąco. Ten tort to nasze wspólne, rodzinne dzieło, każdy dodał coś od siebie i wyszło takie oto świąteczne cudo. Piekłam w tortownicy o śr.25cm. Składniki na biszkopt(...)kremówką, dodać także ksylitol i ubić na sztywną masę, na końcu dodać cynamon, całość zamieszać i odstawić. Dodatkowo: - słoik ok.500g musu z jabłek (u mnie domowy) - tarte orzechy laskowe - likier do nasączenia blatów, u mnie: Amaretto i Cointreau Wystudzony biszkopt delikatnie okroiłam i wyjęłam z formy. Przekroiłam na 3 blaty. Pierwszy z nich wyłożyłam na talerz, skropiłam pędzlem maczanym

Smaczne Zdrowe
Tort „Jak Po Maśle” na 3. urodziny bloga 205

smaki: wanilia, róża i gorzka pomarańcza. Ta ostania fajnie balansuje słodycz ciasta. Tort składa się z 3 warstw delikatnego maślanego ciasta, inspirowanego belgijskim przepisem, nasączonym konfiturą pomarańczową i przekładanego waniliowym kremem  pâtisserie utartym z masłem. Boki oraz wierzch pokryte są kremem maślanym na bazie bezy szwajcarskiej aromatyzowanym wodą różaną, a spływa po nich karmelowa polewa. To jak, piszecie się(...)równe blaty, pamiętając o tym, aby ściąć delikatną górkę, która powstała podczas pieczenia. Każdy blat (oprócz ostatniego) posmaruj z wierzchu cienką warstwą konfitury. (Możesz je dodatkowo nasączyć alkoholem, np. likierem pomarańczowym). Układaj je kolejno na płaskim talerzu, okrągłej blaszce lub paterze, przekładając kremem budyniowym. Następnie tort wstaw do lodówki (na 30 minut), aby krem stężał (będzie łatwiej go obkładać

Food Square
Stek z sosem grzybowym z whisky 25

wiele potraw, w których dodatek napoju procentowego jest niezbędny. Nikt nie wyobraża sobie francuskiego boeuf bourguignon bez wina, irlandzkiego gulaszu wołowego bez piwa czy słodkich naleśników Crêpes Suzette bez likieru pomarańczowego. Alkohol podkreśla smak potraw i nadaje im wyjątkowy aromat. Można go używać w marynatach do mięs, do efektownego flambirowania potraw czy do deglasowania, czyli odklejania z patelni najbardziej aromatycznych

Na-talerzu.pl
Sernik nowojorski – Przepis 37

kęs to małe, niebiańskie doznanie. Czy znasz inne wariacje na temat sernika, które mogłyby zainteresować domowych kucharzy? Czy próbowałeś może eksperymentować z dodatkami do glazury, takimi jak skórka cytrynowa, likier pomarańczowy lub świeże owoce? Przy tworzeniu sernika nowojorskiego warto pamiętać, że choć jest to receptura klasyczna, da się ją wzbogacać o nowe smaki i tekstury, zachowując jednak tę niepowtarzalną bazę

Taste and Cook