likier pomaranczowy - 502 przepisów (strona:19/34)

Złoty tort pomarańczowo-cytrynowy 198

Tort pomarańczowo-cytrynowy Biszkopt pomarańczowy (mała tortownica) 5 jajek 5 łyżek mąki pszennej (może być tortowa) 2 łyżki mąki ziemniaczanej 4 łyżki cukru pudru łyżka skórki otartej z pomarańczy łyżeczka skórki otartej z cytryny łyżka świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy szczypta soli, cukier waniliowy Krem pomarańczowy (orange curd) 2 jajka 2 żółtka 2 nieduże pomarańcze (sok i skórka) łyżeczka skórki(...)konsystencji budyniu  zdjąć z ognia i dodać masło. Wszystko dolej wymieszać rózgą i schłodzić w lodówce. Biszkopt przeciąć na trzy blaty. Każdy lekko nasączyć sokiem pomarańczowym wymieszanym z dowolnym likierem cytrusowym (może być włoskie limoncello, cointreau, arancello). Blaty przełożyć kremem pomarańczowym

Korniszonki
Delicja ciasto na wyjątkowe okazje 1106

wynagrodzi. Bo czy może być coś lepszego niż dwa placki orzechowe skrywające pomiędzy sobą masę chałwową i pijane biszkopty z nutką kawy, a do tego tą słodką całość wieńczy pomarańczowa galaretka, to taki akcent orzeźwiający przełamujący słodycz? Ciasto: 8 białek 3 żółtka 1 szklanka cukru 200 g (ok 1,75 szklanki) drobno posiekanych orzechów włoskich 1 szklanka wiórków kokosowych(...)łyżce zimnego budyniu i ucieramy do uzyskania gładkiej masy. Dodatkowo: 16 biszkoptów kakaowych typu "kocie języczki" 150 ml mocnej kawy 30 ml likieru kawowego (lub kieliszek wódki, jeśli akurat nie mamy likieru) 2 galaretki pomarańczowe Galaretki rozpuszczamy w 750 ml wody i odstawiamy do lekkiego stężenia. Odkładamy ok 3 łyżek masy, połowę pozostałej wykładamy na jeden z placków

Cynamonowe szczęście
Bezowy wieniec wigilijny (Bezowy wieniec świąteczny) 100

wieńca. M oja wersja wieńca bezowego jest z dodatkiem ciemnego, gorzkiego kakao, równoważącego słodycz bezy. Do tego wiśnie w żelu aromatyzowane świąteczną przyprawą do piernika, gotowane w soku pomarańczowym z dodatkiem likieru Cointreau oraz krem z mascarpone i bitej śmietany. Tort bezowy w kształcie wieńca oprószyłam płatkami migdałów, liofilizowanymi truskawkami (możecie pominąć jeśli chcecie), gorzką czekoladą i cynamonem. Deser wyszedł

Moja Delicja
Torcik truskawkowy 119

żelatyny w proszku ( 4 łyżeczki ) Polewa: pół szklanki już przetartego dżemu truskawkowego ( można dać troszkę więcej ) 4 g żelatyny w proszku ( 1 łyżeczka ) Nasączenie: 1/4 szklanki likieru kokosowego lub pomarańczowego ( w wersji bezalkoholowej można zastąpić herbatą ) 4 łyżki soku z cytryny Dodatkowo: około 300 g truskawek Wykonanie: Biszkopt: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Tortownicę o średnicy

Opowieści z piekarnika
Płonące naleśniki – Crepes suzette 187

nogi z angielskiego albo nie chcą mówić po angielsku…ich sprawa. W każdym bądź razie naleśniki zjadłam bez bezproblemowo. Crepes suzette zazwyczaj podaję się z sosem pomarańczowym i zapalam likierem cointreau z dodatkiem wódki. Ale…jak zwykle jest wiele wersji klasycznego deseru. Jedną z nich jest płonące naleśniki z jabłkami w cynamonie. Rytuał zapalania naleśników to nie lada

codojedzenia
Torcik z piernika staropolskiego 152

piernika o średnicy talerzyka 10-15 cm • pierniczki do dekoracji torcika – małe choinki i reniferki • 1 słoiczek powideł śliwkowych wymieszany z 5 łyżkami likieru anyżkowego lub pomarańczowego • 200 g gotowej masy marcepanowej • śnieżynki opłatkowe Polewa czekoladowa • 2 czubate łyżki miękkiego masła • po 2 łyżki cukru, kakao i wody   Wykonanie: • Blaty piernikowe przełożyć

To co kocham
Bezowy wieniec wigilijny 172

kształcie wieńca. Moja wersja bezowego wieńca jest z dodatkiem ciemnego, gorzkiego kakao, równoważącego słodycz bezy. Do tego wiśnie w żelu aromatyzowane świąteczną przyprawą do piernika, gotowane w soku pomarańczowym z dodatkiem likieru Cointreau oraz krem z mascarpone i bitej śmietany. Całość oprószyłam płatkami migdałów, liofilizowanymi truskawkami (możecie pominąć jeśli chcecie), gorzką czekoladą i cynamonem. Deser wyszedł przepyszny! Przepięknie się prezentuje

Moja Delicja
Torcik marchewkowy z pomarańczą, migdałami i kremem serowym - najlepszy 175

philadelphia, 100 g serka mascarpone, 1/2 szklanki cukru pudru, łyżka zielonego syropu miętowego, 6 płatków żelatyny (ok. 10 g), 1 łyżeczka ekstraktu wanilii, 50 ml limoncello lub innego likieru cytrynowego albo pomarańczowego (w wersji bezalkoholowej woda), sok z cytryny, sok z pomarańczy. Do przełożenia: polecam niskosłodzoną konfiturę z czarnej porzeczki lub czeremchy. Ja użyłam domowej konfitury z czeremchy z czekoladą

SzczyptaSmaQ
Drink Słoneczne Orzeźwienie 878

rodziną, na przykład przy grillu. Gorąco polecam wypróbować poniższy przepis na najbliższą imprezkę. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na drink Słoneczne Orzeźwienie: 40 ml likieru kokosowego Malibu 40 ml jasnego rumu (można użyć wódki) 120 ml soku pomarańczowego 80 ml soku grejpfrutowego kilka kostek(...)lodu (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie drinka Słoneczne Orzeźwienie: Do szklanki wrzucić kilka kostek lodu (mogą to być całe kostki lub kruszony lód). Do szklanki wlać kolejno likier kokosowy, jasny rum (lub wódkę), sok pomarańczowy i sok grejpfrutowy. Jeżeli posiadacie shaker to możecie wszystkie składniki wlać do shakera i energicznie nim wstrząsnąć. Kolejno całość przelać do szklanki. Wedle uznania szklankę możecie

Danka Pichci
PONCZ Z LODEM KONSUMPCYJNYM 245

Składniki: 1 l białego wytrawnego wina 50 ml likieru  80 ml soku pomarańczowego 250 ml wody 25 dkg cytryn 25 dkg pomarańczy 1 szklanka cukru kryształu 250 ml araku Sposób wykonania: Cytryny umyć, sparzyć wrzącą wodą, osuszyć, zetrzeć wierzchnią warstwę skórki za pomocą tarki do ścierania skórek cytrusów, wymieszać z wodą i cukrem.  Zagotować, przecedzić i wystudzić. Wycisnąć

Przepisy kulinarne babci Antoniny
To jest maj! Głowę w bzy na stracenie. Tort bezowo-orzechowy z nutą kardamonu, kawy i pomarańczy 218

drobnego cukru do wypieków 1 łyżeczka soku z cytryny 1/2 łyżeczki esencji waniliowej 1/2 łyżeczki zmielonego kardamonu Dodatkowo: ok. 50 ml pomarańczówki lub innego likieru do nasączenia blatu orzechowego kilka łyżek marmolady pomarańczowej  Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodawać cukier aż piana będzie gęsta i lśniąca. Delikatnie, najlepiej za pomocą metalowej łyżki, wmieszać zmielone orzechy, kardamon(...)masą mascarpone.  Masę podzielić na 3 części.  Jedną część masy kawowo-karmelowej rozsmarować na blacie bezowym. Nałożyć na niego blat orzechowy - wcześniej nasączony likierem,  a na nim rozprowadzić pomadę pomarańczową oraz kolejną część masy kawowo-karmelowej. Nakryć drugim blatem bezowym. Całość pokryć ostatnią porcją masy. Schłodzić ok. 1 godziny przed podaniem. Smacznego! * Rwanie bzu, Julian Tuwim

KUCHARNIA
Drink z kiwi i sokiem pomarańczowym 72

Pysznie smakuje i super się prezentuje? Tak! To drink z kiwi i sokiem pomarańczowym. Należy on do drinków o lekkim smaku, więc na pewno przypadnie do

Kulinarne Przeboje
Singapore Sling 225

ananasowego 300 ml soku pomarańczowego Sok z limonki Grenadyna Woda gazowana Plaster ananasa, wisienka (do dekoracji) Lód Sposób wykonania: Do shakera wypełnionego lodem dodajemy gin, cointreau, likier Bénédictine, wiśniową brandy, sok ananasowy, sok pomarańczowy, odrobinę grenadyny, sok z limonki. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy ze sobą. Tak przygotowanego drinka przelewamy do ozdobnego kieliszka, którego wcześniej wypełniamy lodem. Drinka możemy dopełnić

Drinkologia
Wielkanocna colomba bez wyrastania (Colomba di Pasqua senza lievitazione) 136

pomarańczowej ani cytrynowej. Ciasto jest niezwykle puszyste, delikatne w smaku i nie traci na smaku w porównaniu z drożdżową babk ą  ;) Polecam serdecznie! SKŁ ADNIKI Colomba 250 g mą ki pszennej 150 g cukru 100 g masła 70 g mleka 50 g rodzynek 50 g kandyzowanej skó rki pomarańczowej 16 g proszku do pieczenia 3 jajka 2 łyżki likieru

La grande e la piccola cuoca
Ciasto ucierane z chrupiącą pasypką 84

suche a u góry chrupiące. Wykonanie ciasta – masło z cukrem utrzeć na gładką masę. Dodawać po jednym żółtku i cały czas mieszać. Następnie wlać likier, mleko, dodać skórkę pomarańczową ze sparzonej pomarańczy, szczyptę soli, mąkę, proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszać na gładką masę. Przygotowanie polewy – białka ubić na sztywną pianę. Dodać cukier, znowu chwilkę ubijać. Mąkę kukurydzianą(...)momentu aż białka będą sztywne, wyjąć białka z naczynia i odstawić wyjąć motylek do naczynia dodać masło, cukier, szczyptę soli, wymieszać obroty 5, czas 1 minuta dodać żółtka, likier, olejek, mąkę, mleko, wymieszać obroty 6, czas 1,5 minuty zdjąć ciasto z boków naczynia z pomocą kopystki i ponownie wymieszać, obroty 6, 10 sekund dodać ubite białka i delikatnie wymieszać

Kuchnia Pokoleń

Proponowane wyszukiwania