likier pomaranczowy - 502 przepisów (strona:27/34)

Ciasto Słodka Frezja 240

oleju, ½ łyżki proszku do pieczenia, 1 łyżka octu, Masa jabłkowa: 1 kg jabłek, ½ szklanki wody, 2 opakowania galaretki pomarańczowej, Masa budyniowa: 500 ml mleka, 2 opakowania budyniu waniliowego, 1 opakowanie cukru waniliowego, 200g masła, 2 łyżki cukru pudru, 1 kieliszek likieru waniliowego, Dodatkowo: ½ słoiczka powideł śliwkowych, perełki do dekoracji. PRZYGOTOWANIE: 1. Biszkopt: Białka ubijam na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania

Tradycyjna kuchnia Kasi
Tort marcepanowy 84

niezwykle łatwy. Wystarczy, że ubijecie dobrze pianę z białek, a reszta pójdzie jak z płatka. Krem jest również bardzo prosty i bardzo pyszny. Dla podkreślenia marcepanowego smaku biszkoptu użyłam pomarańczowego ponczu i dżemu. Jeszcze tylko soczysty, dojrzały owoc mango, warstwa masy marcepanowej i kilka pralinek migdałowych i tort gotowy. Koniecznie wypróbujcie jest obłędny i elegancki. Print Tort marcepanowy .wprm-recipe(...)pieczenia 75 g mąki pszennej tortowej Składniki na poncz sok z jednej pomarańczy 60 ml likieru Cointreau 30 ml wody Składniki na krem 250 g serka mascarpone 150 ml 30 % śmietany 1 łyżka ekstraktu waniliowego 4 łyżki cukru pudru Dodatkowo 1 mały słoiczek dżemu pomarańczowego 300 g masy marcepanowej 12 sztuk migdałów bez skórki 150 g ciemnej czekolady 3 łyżka

SprawdzonaKuchnia.pl
Keks piernikowy 83

miodu dałam gryczany 60 g suszonych daktyli 4 łyżki rodzynek 60 g suszonej żurawiny 2 łyżki likieru Cointreau lub likier Amaretto 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 2 łyżki soku z cytryny 60 g oleju kokosowego 300 ml mleka 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej 50 g orzechów laskowych Instructions Daktyle drobno posiekać, wymieszać z rodzynkami i zalać alkoholem, odstawić

SprawdzonaKuchnia.pl
Szarlotka Świąteczna 135

piernikowej sok z 1/2 cytryny 1 łyżka cukru wanilinowego 1 łyżka budyniu śmietankowego opcjonalnie 2 - 3 łyżki likieru kokosowego lub amaretto Warstwa orzechowa: 1/3 szklanki orzechów pekan lub włoskich 2 płaskie łyżeczki przyprawy piernikowej 1/4 szklanki rodzynek 2 łyżki smażonej skórki pomarańczowej (lub starta skórka z 1/2 pomarańczy) Dodatkowo: 1 jajko do posmarowania ciasta Zaczynamy od przygotowania ciasta. Mąkę wsypać

Świat Ciasta
Nalewka porzeczkowa 124

Przepis zaczerpnięty z książki "Likiery" wydawnictwa Weltbild z moimi modyfikacjami...Składniki: 300 g czerwonych porzeczek, 200 g brązowego cukru (u mnie 150 g białego cukru), 1 łyżeczka aromatu skórki pomarańczowej, 200 ml grenadiny, 0,7 brandy 38% (u mnie wódka 40%).  Polecam także wypróbowanie przepisu na nalewkę malinową, , miętową, aroniową, wiśniową i z czarnego bzu. Przygotowanie:    Porzeczki

Aga w kuchni
Makowiec zawijany 230

masła, roztopionego i przestudzonego 6 jajek 45 g świeżych drożdży lub 21 g drożdży suchych 6 łyżek cukru pół łyżeczki soli 1,5 łyżki spirytusu (lub wódki, rumu, likieru migdałowego) ziarenka z 1 laski wanilii lub 1 łyżeczka pasty waniliowej 500 g suchego maku 170 g jasnego brązowego cukru lub drobnego cukru do wypieków (można zrezygnować z cukru na rzecz(...)pokojowej pół szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej'; document.write(" "); Ciasto drożdżowe na 3 strucle: 3 szklanki mąki pszennej + 3 łyżki do podsypywania 180 ml letniego mleka 150 g masła, roztopionego i przestudzonego 6 żółtek 45 g świeżych drożdży lub 21 g drożdży suchych 6 łyżek cukru pół łyżeczki soli 1,5 łyżki spirytusu (lub wódki, rumu, likieru migdałowego) ziarenka z 1 laski

moj przepis na
Jamajski drink 74

Egzotyczny i kolorowy Jamajski drink zachwyca nie tylko smakiem, ale także i wyglądem. Jest to pyszny drink na bazie likieru kokosowego i białego rumu, dzięki któremu

Kulinarne Przeboje
Keto ajerkoniak (LowCarb, bez nabiału) 211

chorobliwą potrzebą posiadania kontroli nad wszystkim. A przy wszelkich wyrobach domowej roboty mam 100% kontroli nad przebiegiem produkcji i nad końcowym produktem. I to mi się bardzo podoba. Keto likier jajeczny Keto ajerkoniak – pali rurę i w berecik też trzaska Zaprawdę powiadam Wam – jest moc! Keto ajerkoniak wprost wymiata, a raczej zwala z nóg… Cała filozofia z keto ajerkoniakiem sprowadza(...)mają intensywnie pomarańczowego koloru. Ja korzystam właściwie tylko z jaj ekologicznych i zaobserwowałam, że żółtka w tych jajach bywają raczej bardziej żółte niż pomarańczowe, stąd mój keto ajerkoniak nie jest zbyt intensywny w kolorze. Mi to jednak nie przeszkadza, chociaż jesteśmy przyzwyczajani do mocnego koloru ajerkoniaku na sklepowych półkach. Ajerkoniak Nie ma to co domowy likier jajeczny na Wielkanoc

Modern Cave Girl
Makowczyki - mini strucle z makiem 183

suchych drożdży 4 żółtka 4 łyżki cukru 1 łyżka stołowa czystej wódki lub likieru migdałowego szczypta soli Masy makowa 600 g masy makowej z tego przepisu  lub 500 gotowej masy makowej i po 30g posiekanych orzechów włoskich, rodzynek, kandyzowanej skórki pomarańczowej i rumu (lub amaretto) oraz piana z 3 białek Do posmarowania i ozdobienia 1 żółtko rozmącone

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Łatwe pączki z serkiem nadziewane konfiturą 633

budyniowym) przy pomocy strzykawki, największej jaką można kupić w aptece. Tym razem użyłam konfitury dyniowo-pomarańczowej z imbirem oraz domowego limoncello (przepis) .   Czas przygotowania: 25 minut Porcje: 20 Składniki: 300 g serka homogenizowanego (naturalnego lub waniliowego), 2 szklanki mąki, 50 ml nalewki, likieru lub wódki,  2 łyżeczki proszku do pieczenie, 4 jaja, 2-3 łyżki cukru z naturalną

SzczyptaSmaQ
Tort makowy z pomarańczami 152

jajek 6 łyżek mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Przełożenie: 3 pomarańcze 1 galaretka pomarańczowa 500 ml śmietanki 36% (zimna) 250 g mascarpone 4 łyżki cukru pudru 1 op. cukru wanilinowego 2 szt. śmietan-fix Nasączenie blatów: około 5-6 łyżek likieru Amaretto 1/3 szklanki mocnej herbaty ekspresowej Polewa: 100 g czekolady deserowej 3 łyżki oleju roślinnego 1 łyżka

Świat Ciasta
Cytrynowe tiramisu (Tiramisu al limone) 146

Biszkopty savoiardi namoczyłam w ponczu z dodatkiem soku cytrynowego i likieru limoncello.  Nie ma słów do opisania, jak smakuje ten  deser. To prawdziwa  eksplozja smaku i aromatu ! Jeżeli podobnie jak ja, jesteście fanami owocowych i lekkich jak puch deserów, polecam Wam również mój wcześniejszy przepis na pomarańczowe tiramisu . Mam nadziej ę , że oba przepisy przypadną(...)aroma! SKŁADNIKI Krem 500 g serka mascarpone 250 g ricotty 50 g cukru pudru Poncz 50 g cukru 100 ml wody 50 ml soku z cytryny 50 ml likieru cytrynowego Limoncello Dodatkowo 250 g ciasteczek savoiardi 2-3 łyżki startej sk ó rki z cytryny   * W wersji dla dzieci zamiast likieru mo ż ecie doda

La grande e la piccola cuoca
Nalewka pomarańczowa ( korzenna ). 112

dokładnie sok. 3 szklanki wody zagotuj z cukrem, wystudź i wlej do przefiltrowanego płynu pomarańczowego. Rozlej trunek do czystych butelek, szczelnie zakorkuj i odstaw na co najmniej 6 miesięcy. Po tym czasie nalewka jest gotowa do picia.   D o wyrobu domowych nalewek i likierów używajmy tylko zdrowych, dorodnych i dojrzałych owoców, a wtedy nasze trunki będą miały piękny smak

Przepisy i porady kulinarne
Nalewka z agrestu 143

zaowocował w liczne nalewki. Zaczęło się niewinnie od tej z rabarbaru , potem postanowiłam wyczarować w ramach leku na przeziębienie malinówkę . Z ciekawości powstał też likier brzoskwiniowy , a dla zasady creme de cassis . Nie obyło się również bez nalewki wiśniowej na miodzie akacjowym , której smak urzekł mnie najbardziej. Dziś prezentuję Wam smaczną, słoneczną i cudownie aromatyczną nalewkę agrestową . W kolejce czeka(...)jeszcze na coś pomarańczowo- korzennego. Składniki (około 550 ml nalewki po przefiltrowaniu): 500 gram agrestu 250 ml spirytusu 300 ml wódki 1 szklanka cukru Agrest zalewam alkoholem i odstawiam na 4- 6 tygodni. Po tym czasie zlewam alkohol a agrest zasypuję cukrem. Odstawiam na 2-3 dni, po tym czasie cukier powinien się rozpuścić. Zlewamy likier i mieszamy

Mango Papaja