masła, roztopionego i przestudzonego 6 żółtek 45 g świeżych drożdży lub 21 g drożdży suchych 6 łyżek cukru pół łyżeczki soli 1,5 łyżki spirytusu (lub wódki, rumu, likieru migdałowego) ziarenka z 1 laski wanilii lub 1 łyżeczka pasty waniliowej Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku, dodać cukier, dodać 3 łyżki mąki (odjąć z 3 szklanek). Dodać pozostałe składniki i wyrobić(...)łyżek miodu (około 250 gr) kilka kropel olejku (aromatu) migdałowego lub 2 łyżeczki ekstraktu migdałowego 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżka masła, w temperaturze pokojowej pół szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej 6 białek Mak zalać wrzątkiem, tylko do pokrycia i odstawić na noc. Następnego dnia mak odsączyć na ręczniku lnianym lub na sitku, z drobnymi oczkami. Można też kupić mak zmielony
moj przepis namasła, roztopionego i przestudzonego 6 żółtek 45 g świeżych drożdży lub 21 g drożdży suchych 6 łyżek cukru pół łyżeczki soli 1,5 łyżki spirytusu (lub wódki, rumu, likieru migdałowego) ziarenka z 1 laski wanilii lub 1 łyżeczka pasty waniliowej Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku, dodać cukier, dodać 3 łyżki mąki (odjąć z 3 szklanek). Dodać pozostałe składniki i wyrobić(...)łyżek miodu (około 250 gr) kilka kropel olejku (aromatu) migdałowego lub 2 łyżeczki ekstraktu migdałowego 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżka masła, w temperaturze pokojowej pół szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej 6 białek Mak zalać wrzątkiem, tylko do pokrycia i odstawić na noc. Następnego dnia mak odsączyć na ręczniku lnianym lub na sitku, z drobnymi oczkami. Można też kupić mak zmielony
moj przepis naaromatyczny włoski likier orzechowy z okolic Parmy (przezornie nazwy nie wymienię) o słodko-korzennym i lekko gorzkim smaku jest jednym z moich ulubionych trunków, który lubię popijać w długie zimowe wieczory i to nie z powodu dolegliwości żołądkowych, ale z uwagi na jego wyborny smak. Gdy przed domem mojej mamy rósł okazały orzech włoski, robiłam każdego lata spore jego ilości(...)pomyśleć o posadzeniu nowego drzewka. Można by wtedy trochę pokombinować z różnymi smakami. Ja zazwyczaj robię ze skórką cytrynową, ale można by spróbować z płatkami róży cukrowej bądź skórką pomarańczową. Czytaj więcej
Wiem co jemDzisiaj i jutro terroryzuje i okupuje przestrzeń kuchenną. Każdy od tej pory do końca tygodnia będzie tam wchodził na własną odpowiedzialność czyli musi się liczyć z
ciastkarnia na kruchym spodziepostanowicie przygotować go sami w domu i sprawić nim komuś odrobinę radości. Cukier i ekstrakt waniliowy, cukierki czekoladowo-orzechowe, żurawina do mięs, musujące kule do kąpieli, cytryny w syropie, likier piernikowy, kawowy peeling do ciała, orzechowe krówki czy dżem mandarynkowy to pomysły na prezenty, które możemy przygotować w zaciszu swojej kuchni. Niektóre z nich możemy przygotować w 10 minut(...)potrzebujemy: 500 g sody oczyszczonej, 250 g kwasku cytrynowego, 3 łyżki oleju kokosowego, 1 łyżkę oliwy z oliwek oraz 1 łyżeczkę naturalnego olejku zapachowego (u mnie spożywczy – pomarańczowy, ekologiczny). Sodę warto kupić w dużych 0,5 lub 1 kg opakowaniach – kosztuje znacznie mniej niż w małych torebkach (za 1 kg sody zapłaciłam w Makro mniej niż
Poezja smakuJesli poszukujecie inspiracji do upieczenia swiatecznego sernika ,mysle ten przepis polozy kres Waszym poszukiwaniom.Proponuje sernik pomaranczowy,ale z nienarzucajacym sie aromatem pomaraczy,bo aromatyzowany sokiem ze swiezo wycisnietych owocow i swiezo starta skorka.Dodatek kremu kokosowego sprawia ,ze jest nie tylko idealnie kremowy,ale znaczaco podnosi jego walory zdrowotne.Jak zdrowe jest mleko kokosowe pisalam tutaj:kokosdomowe-mleko-i-wiorki-kokosowe.Dodanie do sernika kremu kokosowgo jest(...)sera 3xmielonego180 g cukru3 jajka L (jesli M to 4)250 g kremu kokosowego (65%)skorka starta z 2 pomaranczysok wycisniety z 2 pomaranczy-125 ml1-2 lyzki likieru cointreau lub rumu 3 lyzki maczki kukurydzianej -mondamin (lub ziemniaczanej) Skladniki na polewe czekoladowa:70-100 g czekolady (45 % kakao)3-4 lyzki mlekaDo ozdoby:smazona skorka pomaranczowa i cukier perlowyWykonanie
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!pszennej 120 ml letniego mleka 90 g roztopionego przestudzonego masła 30 g świeżych lub 14 g suchych drożdży 5 żółtek 4 łyżki cukru 1 łyżka czystej wódki lub likieru migdałowego 1 łyżeczka cukru waniliowego duża szczypta soli Przygotowanie ciasta Jeśli korzystamy ze świeżych drożdży to najpierw musimy przygotować rozczyn - tutaj znajdziecie przepis. Jeżeli używamy suchych drożdży a ciasto będziemy(...)powyższego przepisu. Składniki masy makowej 2,5 szklanki maku 1 szklanka cukru pudru 50 do 80 g rodzynek 50 g posiekanych orzechów włoskich 50 g smażonej lub kandyzowanej skórki pomarańczowej 50 ml rumu lub amaretto 4 białka 3 łyżki płynnego miodu 1 łyżka miękkiego masła 1 łyżeczka aromatu migdałowego szczypta soli do ubijania piany z białek Przygotowanie masy makowej
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataakurat dysponuję suszona skórką, ale nic nie stoi na przeszkodzie, żeby była świeża. Tylko pamiętajcie, że musi być bez albedo, czyli tej białej warstwy pod skórką. Tylko sama pomarańczowa skórka, cieniutko ścięta. Wódka miodowa – wykonanie: Potrzebny nam będzie głęboki garnek, bo miód, który będziemy gotować bardzo się pieni. Ja użyłem 5 litrowego, myślę, że taki jest optymalny. Miód wlewamy(...)rodzaju miodu. Ja nie znam się w ogóle na miodach, ale miałem jakiś bardzo ciemny. Użyjcie po prostu takiego miodu, jaki lubicie. Smacznego! Polecamy również nasz przepis na likier cytrynowy limoncello
Marder&Marder Manufactureprzyprawę do piernika, pomarańczową skórkę. Znajdziecie również przepis na idealne ciasto na pierogi. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Seromakowiec Sernik wiedeński. Pralinki kokosowe. Sernik z makiem i brzoskwiniami. Makowiec japoński – makowiec z jabłkami. Dwukolorowy sernik – łaciaty. Ciasto z wiśniami bez pieczenia. Piernik z polewą czekoladową i dżemem Piernik z masą orzechową i powidłami śliwkowymi Skórka pomarańczowa – kandyzowana – Jak zrobić skórkę kandyzowaną Przyprawa(...)masła. Ciasto na pierogi – Jak zrobić ciasto na pierogi Pierogi z kapustą i grzybami Pierogi z łososiem i szpinakiem Sałatka jarzynowa Sałatka z wędzonym łososiem Sałatka jarzynowa z buraczkami. Likier kawowy Baileys homemade Artykuł Przepisy na Boże Narodzenie pochodzi z serwisu To co lubię gotuję
To co lubię - gotuję i polecamdzieci. Mega czekoladowe, wilgotne i wręcz rozpływające się w ustach ciasto, doskonałe na świąteczne dni! Składniki: Ciasto brownie: 3 jaja 80ml gęstego jogurtu naturalnego 100ml soku pomarańczowego lub ananasowego 200g gorzkiej czekolady 200g masła 250g cukru 150g mąki 2 łyżki kakao szczypta soli 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej Polewa czekoladowa: 150g czekolady mlecznej Dodatkowo(...)lukru robimy oczy *** *** W środek oczu wkładamy kawałki czekolady *** *** Reniferki są od razu gotowe do jedzenia *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: Ciasta i wypieki świąteczne! Przepis tutaj (KLIK) Najlepsze likiery i nalewki świąteczne Przepisy tutaj (KLIK) Top 10 najlepszych sałatek na święta! Przepisy tutaj (KLIK) Artykuł Reniferki brownie pochodzi z serwisu Blog z apetytem
Blog z ApetytemDomyślam się, że kiedy niebawem przyjdzie do Polski letni, parny upał będziecie potrzebowali nieco ochłody podczas grilowych imprez na świeżym powietrzu. Lód w Polsce nie jest
Jem więc Jestemozdobą całego krajobrazu. Kwitnąć zaczyna w maju, ale – patrząc od strony kulinarnej – kwiaty nas nie interesują. Pod sam koniec lata kwiaty zaczynają przemieniać się w piękne pomarańczowo-czerwone owoce, które dojrzewają jesienią. Zwykle robi się z nich wspaniale wyglądające ozdoby, jak na przykład korale, czy jesienne bukiety. I zapomina się o jej wartościach nie tylko kulinarnych(...)dobę mrozić (jeśli zerwaliśmy je jeszcze przed przymrozkami). To właśnie z tego powodu. Jarzębina daje nam praktycznie niekończące się możliwości wykorzystania jej w kuchni. Można z niej zrobić chociażby likier, nalewkę, sok czy konfiturę do mięs na wiele sposobów. Albo niekoniecznie do mięs. Doskonale też wychodzą z niej słodkie marmolady, musy i powidła. Uda się również kompot, galaretka czy jarzębinowa
Marder&Marder Manufacturekilka dni Wigilia, więc pewnie większość osób już przygotowuje świąteczne potrawy, likiery, lub robi przedświąteczne zakupy. Ale pomiędzy tymi obowiązkami trzeba też coś zjeść, a przede wszystkim zadbać o coś smacznego do jedzenia dla dzieci. Wymyśliłam więc na podwieczorek bananowe naleśniki. Bardzo proste do zrobienia, z fajną nutką smakową i przemyconym owocem. Można je dodatkowo podać z serem, dżemem, cukrem(...)naleśniki orzechowe z orzechowym serem (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/03/nalesniki-orzechowe-z-serem.html), naleśnikowe rogaliki z białym serem (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/08/nalesnikowe-rogaliki-z-serem.html), tradycyjne naleśniki z serem i z pomarańczową nutą (https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/07/nalesniki-z-serem-z-nuta-pomaranczowa.html), czy naleśniki serowe (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/02/nalesniki-serowe.html). SMACZNEGO
Waniliowe Improwizacjekolejne smaczne danie dodatkowe, które doskonale nadaje się na grilla. Jest łatwa w przygotowaniu i smakuje wyśmienicie! Potrzebne będzie 6 łyżek oliwy z oliwek, 1/4 filiżanki kolendry, sok pomarańczowy, ocet balsamiczny i 1 ząbek mielonego czosnku. Połowę marynaty wykorzystaj jako dressing. Następnie pokrój jabłka na cienkie kawałki i grilluj przez trzy do czterech minut z każdej strony. Po upieczeniu dodaj(...)jakie przyprawy dodać do grillowanych owoców. Na szczęście istnieje wiele wspaniałych sposobów na podkreślenie smaku grillowanych owoców. Oprócz stosowania świeżych ziół, można również moczyć owoce w marynatach zawierających różne likiery lub soki owocowe. Aby zapobiec przenikaniu niepożądanych smaków do owoców, należy dbać o czystość rusztu. W przypadku deserów dobrze sprawdza się ruszt z podwyższoną krawędzią, dzięki czemu słodkie owoce
Patchwork