widzę przeciwwskazań, żeby potraktować procentami i tę wersję… Keto marcepan jako pyszny bożonarodzeniowy smakołyk Ciasto jest mocno migdałowe i takie prawdziwie świąteczne w smaku. Żurawina w połączeniu ze skórką pomarańczową , suszonymi wiśniami oraz marcepanem tworzy zaiste smakowite połączenie. Przepis na świetny keto marcepan znalazłam tutaj i zakochałam się w nim od… drugiego wejrzenia. Za pierwszym razem próbowałam ominąć gumę guar(...)konsystencję uzyskuje się dopiero z jej użyciem. Za drugim razem powstały z niego te oto kulki marcepanowe , które bardzo przypadły mi do gustu. Oczywiście ja zmniejszam tutaj ilość użytego likieru amaretto, który ma dość dużą zawartość cukru. Daję go tylko odrobinkę dla smaku, uzupełniając recepturę ekstraktem migdałowym . Można go też całkiem wyeliminować na rzecz wspomnianego ekstraktu z migdałów wymieszanego
Modern Cave Girlorzechów włoskich 50 g migdałów 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej 1/3 szklanki syropu klonowego lub płynnego miodu 2 jajka rozbełtane lub piana ubita z 2 białek 2-4 łyżki stołowe oleju migdałowego lub oleju arachidowego lub oleju kokosowego opcjonalnie: 2-3 łyżki posypki czekoladowej i 2 łyżki likieru Amaretto Uwaga : jako składników możemy też użyć innych suszonych owoców (moreli
Kulinaria - potrawy z różnych stron światawkrótce się skończy, a ja się nimi jeszcze nie nasyciłam. Tym razem kupiłam jednak takie trochę oszukane - niektóre, i owszem, były cudownie krwiste; większość jednak nieprzyjemnie zaskakiwała klasycznym, pomarańczowym kolorem. Co robić...? Bardzo chciałam, żeby moje lody miały ten piękny, różowy kolor... Wtedy przypomniałam sobie o sorbecie , który przygotowałam trzy lata temu. Do pomarańczy dodałam malin, i kolor wyszedł obłędnie(...)zaskoczenie. Polecam Wam ogromnie na te coraz cieplejsze dni. Lody pomarańczowo-malinowe z różowym pieprzem Składniki: (na 1,3 l lodów) 350 ml soku z czerwonych pomarańczy (7-8 owoców) 125 g cukru 125 g malin 400 ml śmietany kremówki (38%) 150 ml mleka skondensowanego niesłodzonego 2 łyżki likieru Cointreau 1 łyżeczka różowego pieprzu 100 ml soku z pomarańczy podgrzać
Pożeraczka, czyli raz adobrzeorzechów włoskich 50 g migdałów 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej 1/3 szklanki syropu klonowego lub płynnego miodu 2 jajka rozbełtane lub piana ubita z 2 białek 2-4 łyżki stołowe oleju migdałowego lub oleju arachidowego lub oleju kokosowego opcjonalnie: 2-3 łyżki posypki czekoladowej i 2 łyżki likieru Amaretto Uwaga : jako składników możemy też użyć innych suszonych owoców (moreli
Kulinaria - potrawy z różnych stron światalikier w przeciwieństwie do likierów owocowych nie wymaga tak długiego czasu dojrzewania. Wystarczą zaledwie dwa tygodnie, a co bardziej niecierpliwi mogą zacząć degustację nawet już po tygodniu. Jest delikatny i aromatyczny. Do jego przygotowania użyłam gotowej czarnej herbaty z dodatkiem wanilii i skórki pomarańczowej oraz tyrolskiej wódki pomarańczowej. Herbatę dostałam w prezencie, a wódką obdarowali mnie gospodarze pensjonatu, w którym
Wiem co jemkoleżanki z pracy może okazać się miłą niespodzianką. Na zdjęciu powyżej: daktyle nadziewane marcepanem i połówkami orzechów i polane ciemną czekladą - wegańskie (jak w tym wpisie ), trufelki kokosowo pomarańczowe ( tutaj ), oraz czekoladki z masłem orzechowym z pomysłu Nigelli ( tutaj - z podanej ilości składników powinno wyjść 48 sztuk w papilotkach na mini-muffiny, ja robiłam z połowy i rzeczywiście wyszło(...)przy użyciu tylko ciemnej czekolady i odrobiny (około łyżeczki) oleju kokosowego). Przebojem okazały się rodzynki/sułtanki (te są nieco lepsze, bo bez pestek) namoczone w amaretto, albo likierze kokosowym - pomysł Nigelli, z ksiażki Nigella Christmas . Smakują znakomicie z lodami waniliowymi, albo z bitą śmietaną - koniecznie domową, nie tym kupnym nonsensem w areozolu. No i są przeznaczone tylko
Lejdi of the houseWarstwa kawowa: 500 g śmietany kremówki 30 % 250 g serka mascarpone 5 łyżeczek kawy rozpuszczalnej 3 łyżki likieru Amaretto 1/2 szklanki cukru pudru 3 łyżeczki żelatyny 1/3 szklanki wody Dodatkowo: około 90 g okrągłych biszkoptów 3/4 szklanki zaparzonej mocnej kawy 4 łyżki likieru Amaretto + do nasączenia brownie (2 – 3 łyżki) kakao do oprószenia Przygotowanie: Brownie: W rondelku roztopić masło(...)likier Amaretto i wymieszać. Wyłożyć na brownie, wyrównać i wstawić do lodówki, aż stężeje. Zaparzoną kawę ostudzić, wlać likier Amaretto i wymieszać. Biszkopty zanurzać w kawie (kilka sekund) i układać jeden obok drugiego na wierzchu ciasta. Następnie oprószyć kakao (przez sitko). Smacznego To też może Cię zainteresować: → Ciasto czekoladowe z musem kawowym → Brownie z bananami i kremem orzechowym → Pomarańczowe brownie
Oryginalny smakrozpływającej się w ustach czekolady i pyszną, pachnącą skórką pomarańczową. Nie ma słów w żadnym języku świata, które mogłyby opisać jak bardzo są wspaniałe. Och. PS Sezon zdjęć robionych na podłodze pod oknem balkonowym uważam za otwarty. Margarynę utrzeć z cukrem. Dodać jajka, mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę i likier. Zmiksować wszystko razem. Czekoladę posiekać na niezbyt grube kawałki
wcinaj toPrzepis na ciasto ryżowe z dodatkiem cytryn i pomarańczy to idealna dietetyczna propozycja :), smakuje wybornie i może być daniem głównym jak również deserem. Składniki
Apetyczna babeczkapyszny drink na bazie soku pomarańczowego i wódki. Pewnie większości z Was kojarzy się on z jego droższą wersją, a mianowicie z Tequila Sunrise. Jeśli akurat nie możecie nigdzie kupić Grenadiny, to śmiało można ją zastąpić np. syropem malinowym. Inspiracja: 2drink Może zainteresują Was również te przepisy: Shot Smerfetka Likier kawowy Vodka […] The post Vodka Sunrise appeared first
Kulinarne Przebojedodatku cukru i sztucznych substancji. Sok pomarańczowy, jabłkowy, ananasowy czy brzoskwiniowy to tylko niektóre z możliwości. Pamiętaj, że sok owocowy powinien być tylko jednym ze składników koktajlu, a nie jego główną bazą. 3. Alkohol Jeśli chcesz przygotować koktajl alkoholowy, wybierz odpowiedni rodzaj alkoholu. Możesz użyć wódki, rumu, tequili, ginu, whisky czy likierów. Pamiętaj, aby dobierać alkohol w zależności od smaku
Żyję by jeśćforma 24 cm) spód: 300 g herbatników czekoladowych (lub po 150 jasnych i ciemnych) 100 g masła masa czekoladowa: 4 tabliczki czekolady deserowej 500 ml śmietany 30% 100 ml likieru kawowego lub amaretto masa śmietankowa: 250 g serka mascarpone 250 ml śmietany 30% 5 łyżek cukru pudru łyżeczka ekstraktu waniliowego skórka otarta z pomarańczy wierzch: kakao do dekoracji Przygotowanie(...)ciepłej śmietanki. Dodajemy likier, studzimy i odstawiamy do lodówki na 1-2 godziny. Pozostałą śmietanę ubijamy. Ubitą śmietanę delikatnie łączymy z masą czekoladową wyjętą z lodówki, a następnie przekładamy na ciasteczkowy spód. masa śmietankowa: Śmietanę ubijamy na sztywno, a następnie łączymy z cukrem i zmiksowanym serkiem mascarpone oraz skórką pomarańczową. Masę przekładamy na warstwę czekoladową i odstawiamy
Bon appetit mon amiedość aromatyczne, żółte z pomarańczowym rumieńcem. T ak nalewka wygląda po 3 tygodniach. Dziś przecedzę ją przez sitko i odstawię na 2 tygodnie, aby się ładnie sklarowała. Później ją przefiltruję i rozleję do butelek. Ciekaw jestem, jaki będzie mieć aromat i smak, kolor ma całkiem, całkiem. P amiętaj : Nalewki i likiery nie służą do tego, aby się
Przepisy i porady kulinarnePrzed świętami podziwiałam na instagramie mazurkowe dzieła sztuki i chyba pozazdrościłam zabawy, bo zdecydowałam się na upieczenie drugiego mazurka w życiu. Pierwszym był pomarańczowy mazurek z
wcinaj topozbawione mąki a dzięki pomarańczowemu syropowi wilgotny.Składniki:- 100 g mielonych orzechów włoskich- 1 szklanka bułki tartej- 4 jajek- 2 i 1/2 łyżki miodu- 1/3 szklanki cukru- 100 g stopionego masła- 1 i 1/2 łyżeczki cynamonu- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia syrop:- sok z 1 pomarańczy- 2 łyżki cukru- 1 łyżeczka likieru pomarańczowegoPrzygotowanie:Wszystkie składniki łączymy
Zainspirowana w kuchni