likier pomaranczowy - 502 przepisów (strona:22/34)

KORZENNE TRUFLE 111

prezent dla najbliższych. Tym bardziej fajny, bo przygotowany własnoręcznie i od serca. SKŁADNIKI: ok 100 g korzennych ciasteczek 100 g białej czekolady 1 łyżka startej skórki pomarańczowej 2 łyżki serka mascarpone 1 łyżka likieru czekoladowego kakao A jak to zrobić: Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Ciasteczka i skórkę, zblendować, powinny mieć konsystencję lekko mokrego pasku. Wszystkie składniki, przełożyć do roztopionej

Kuchnia w opałach
Marchewkowe cupcakes z kremem ananasowym i kwiatami z ananasa 173

marchewka to... pewnie było spotkanie Geek Girls Carrots!Już 3 raz przygotowywałam poczęstunek na spotkanie krakowskich Karotek.Co przygotowałam poprzednio? piernikowe cupcakes z marchewką muffinki choinki z likierem jajecznym pączki  z konfiturą marchewkowo-pomarańczową Tym razem również postawiłam na marchewkę i przygotowałam babeczki z marchewką i orzechami włoskimi oraz krem na bazie śmietany i mascarpone z ananasem, a całość udekorowałam kwiatami

Pora coś zjeść
minipączki z advocatowym kremem patisserie 142

soli 50 g stopionego masła na krem: 6 żółtek 40 g mąki pszennej 450 ml mleka ziarenka wanilii lub łyżeczka esencji waniliowej 75 ml likieru jajecznego dodatkowo: sok  z cytryny cukier puder skórka kandyzowana pomarańczowa 1 litr oleju lub smalcu Pączki najlepiej zacząć od przygotowania kremu: Połowę mleka wymieszać z mąką, żółtkami i wanilią. Resztę zagotować, wlać masę żółtkową(...)mieszając gotować aż krem będzie gęsty i aksamitny. Zdjąć z ognia, wystudzić i zmiksować z likierem.   Przygotować rozczyn drożdżowy: mleko podgrzać aby było letnie, dodać drożdże, łyżkę cukru i łyżkę mąki. Wymieszać i odstawić na kwadrans. Kiedy drożdże zaczną pracować wlać je do przesianej mąki, dodać resztę składników i wyrobić ciasto. Ciasto należy wyrabiać długo aby było porządnie napowietrzone

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Boże Narodzenie 453

białym makiem Rogaliki z orzechów laskowych Sałatka szuba Krokiety z mięsem Pierniczki królewskie z marcepanem Piernik staropolski z powidłami śliwkowymi Ciasteczka z kremem karpatkowym Likier piernikowy Miodownik z kremem grysikowym wiśniami i orzechami Pomarańczowe paluszki Tort piernikowy Ciasteczka cieszyńskie koniczynki Witrażyki z miodem Czerwononose rudolfy Gwiazdki cytrynowe Barszcz świąteczny czysty Zakwas buraczany Mikołaj Ciasteczka misie Domowy cukier waniliowy

Ala piecze i gotuje
Muffinki pomarańczowe 94

mocno pomarańczowe. Teraz, kiedy muffinki już zniknęły przyszedł mi do głowy pomysł, aby następnym razem polać je sosem zrobionym z białej czekolady i likieru Cointreau. Zapewniam, że z takim sosem będą jeszcze lepsze! Print Muffinki pomarańczowe .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Pyszne i aromatyczny. Course Desery Cuisine Polska Keyword pomarańcza Prep Time 10 minutes Cook

SprawdzonaKuchnia.pl
Jak przygotować kutię? 169

Obecnie można już na szczęście kupić ją w formie wyłuskanych ziaren do ugotowania. Oprócz tego zboża przepisy na kutię uwzględniają: mak, miód, bakalie (różne odmiany orzechów i rodzynki), skórkę pomarańczową, słodką śmietankę. Kutia nie wymaga użycia dedykowanych elementów wyposażenia kuchni – potrzebny będzie tylko garnek do zagotowania składników oraz maszynka do mielenia maku (w sprzedaży dostępna jest też już gotowa masa(...)sparzenie go wrzątkiem i zmielenie za pomocą maszynki. Pszenicę należy połączyć z makiem oraz roztopionym miodem i zalać słodką śmietanką (można ją zastąpić np. likierem lub ekstraktem waniliowym). Na koniec wsypać orzechy, skórkę pomarańczową i rodzynki, a całość dokładnie wymieszać. Wigilijna kutia gotowa! Teraz wystarczy przełożyć ją do świątecznej zastawy stołowej. Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za reklamowy produkt

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Umiem mówić po duńsku, czyli o tym, jak zdałam egzamin. I ciasto uświetniające to podniosłe wydarzenie 136

się do pracy. Zamiast mleka dałam kwaśnej śmietany, bo akurat trochę mi zostało (dzięki temu wyszło chyba jeszcze bardziej wilgotne), a ekstrakt z pomarańczy zastąpiłam likierem. Jest miękkie i pyszne, pięknie pachnie pomarańczą. Słodki, pomarańczowy lukier idealnie uzupełnia kwaśny smak żurawin. Rewelacyjne ciasto jesienno-zimowe, nie tylko na pożegnanie szkoły.Pomarańczowe ciasto z żurawiną i lukremSkładniki:(na formę 25x25(...)łyżki soku z pomarańczyMąkę przesiać, wymieszać z proszkiemMasło utrzeć z cukrem na puszystą, jasną masę. Po jednym wbijać jajka, dokładnie miksując po każdym dodaniu. Dodać skórkę z pomarańczy i likier, połączyć.Partiami dodawać mąkę na zmianę ze śmietaną, miksując tylko do połączenia składników.Masę przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać wierzch. Równomiernie rozłożyć żurawiny, delikatnie wciskając

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Babka na zakwasie 101

Mąka 530 g Mleko 190 g Olej kokosowy lub margaryna 60 g Oliwa 20 g Zakwas 190 g Rodzynki 160 g Cukier/erytrytol 50 g Aromat pomarańczowy 1 łyżka Sól 1.5 łyżeczki Wino lub likier do namoczenia rodzynek Wieczór wcześniej nastawiamy na noc rodzynki do namoczenia, czyli zalewamy alkoholem i odstawiamy po przykryciem. Następnego dnia (gdy mamy dojrzały zakwas) mieszamy zakwas

rabarbarowo
Masa makowa 124

Masa makowa z poniższego przepisu to najlepsza masa z makiem do makowca zawijanego i nie tylko. Pyszne połączenie maku, rodzynek, orzechów i skórki pomarańczowej, to coś

Kulinarne Przeboje
Najlepsza masa makowa do makowca i solo 138

maku 150 g mielonych lub siekanych migdałów 1 l mleka 400 g cukru 4 łyżki miodu ziarenka z 1 laski wanilii 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej lub cykaty 160 g masła 2 łyżki likieru amaretto 2 łyżki soku z cytryny 100 g rodzynek (namoczone we wrzątku) Mleko zagotowujemy i zalewamy nim mak. Gotujemy często mieszając na małym ogniu

Dzieje kuchennej Wiewióry
Świąteczne przepisy – potrawy na Wigilię i święta Bożego Narodzenia 2151

whisky i wiśniówce Śledź w śmietanie – sałatka śledziowa Śledzie po szwedzku – inlagd sill Sałatka z paluszków krabowych w sosie Marie Rose Domowy likier Irish Cream – domowy Baileys Rum piernikowy. Kremowy likier na rumie piernikowym Wódka żurawinowa. Żurawinowo-pomarańczowa z wanilią Wigilijny kompot z suszu w wersji ‘modern’ Ciastka cytrynowe. Baaardzo cytrynowe Drożdżowy warkocz z ciasta brioche, z serem i żurawiną

Karo in the Kitchen
Panna Cotta pod wpływem i Barraquito deser 53

włoscy imigranci przywieźli ze sobą tradycję przyrządzania kawy z dodatkiem likieru i przypraw. Na Wyspach Kanaryjskich pojawił się pomysł na połączenie tej kawy z lokalnymi składnikami co dało początek Barraquito. Głównymi składnikami Barraquito są: espresso likier kawowy -najczęściej Licor 43 mleko skórkowy kawałek cytryny kawałek skórki pomarańczowej cynamon goździki oraz krople gęstej słodkiej i aromatycznej mlecznej pianki zwanej leche condensada

RafalCook
Bezglutenowy biszkopt przekładany kremem z batatów i daktyli z truskawkami 124

starte ziarenko bobu tonka 5 łyżeczek cynamonu 2 średnie bataty 4 duże daktyle świeże bez pestek sok z jednej cytryny pół szklanki soku pomarańczowego 3 łyżeczki żelatyny 7 dużych truskawek 1 świeża figa 3 łyżki likieru amaretto 2 łyżki pudru z liofilizowanej żurawiny Wykonanie: Jajka ucieramy razem z cukrem na gęstą masę, pod koniec ucierania dodajemy 2 łyżeczki cynamonu(...)daktylami, połową soku z cytryny, 3 łyżeczkami cynamonu. Sok pomarańczowy zagotowujemy, zdejmujemy z ognia i po chwili rozpuszczamy w nim żelatynę. Gdy się już dokładnie rozpuści mieszamy ją starannie z masą z batatów i daktyli.  Biszkopt przecinamy w połowie i obie części skrapiamy pozostałym sokiem cytrynowym i likierem amaretto. Na spodnią część biszkoptu nakładamy krem (zostawiamy dwie łyżki kremu

Quinoa Raz!