proponuję zmniejszyć ilość alkoholi do 20 ml każdy. Lista zakupów: Sok pomarańczowy (ok. 140 ml) Sok „Żurawina” (ok. 140 ml) Nie jest to stricte sok żurawinowy, a napój o smaku żurawinowym z Hortexu. 25 ml wódki Bardzo dobrze smakuje również z białym rumem. 25 ml likieru brzoskwiniowego listonic_type='other';listonic_theme='addToShoppingList1';listonic(...)name='Sex on the beach'; listonic_content='Sok pomarańczowy (ok. 140 ml) Sok \\\"Żurawina\\\" (ok. 140 ml) 25 ml wódki 25 ml likieru brzoskwiniowego'; document.write(" "); Na dno szklanki wlewamy wódkę oraz likier brzoskwiniowy. Uzupełniamy szklankę sokiem pomarańczowym oraz żurawinowym, mniej więcej 50/50 każdego. I gotowe! Smacznego! Dlaczego zamieściłem ten przepis? Po pierwsze: jest lekki i słodki. Dobrze nadaje się
Proste-przepisy.plubiegłym tygodniu obiecałam jeszcze jakieś trufelki i oto są. Tym razem w wersji dla dorosłych, czyli z dodatkiem alkoholu. Intensywnie pomarańczowe, za sprawą „pomarańczowych” składników: czekolady, likieru i skórki. Ja wprost uwielbiam te aromaty i smaki, ale wiem, że nie wszyscy za nim przepadają. Nie muszę daleko szukać, bo mój mąż też należy do tej grupy. Można w takim przypadku
Wiem co jemskórka pomarańczowa,daktyle.Ten zapach roznosi się po całym domu, nadając mu niepowtarzalny zapach.W towarzystwie aromatycznej kawy przyciąga do stołu niczym magnes.Dla mnie osobiście nigdy żaden choćby najlepszy sernik z nim nie wygra, no ale to oczywiście rzecz gustu.Zapraszam więc na pyszne ciasto. Składniki na biszkopt makowy 800 g suchego maku czubata łyżka skórki pomarańczowej(...)orzechów włoskich 5-6 drobniutko posiekanych daktyli sok z połowy pomarańczy Składniki na poncz: 1/2 szklanki ostudzonej przegotowanej wody sok z jednej pomarańczy Dekoracja: brzoskwinie z puszki skórka pomarańczowa wiśnie z likieru wiórki kokosowe rodzynki kakao Sposób przygotowania: Mak sparzyć i dwukrotnie przekręcić przez maszynkę o najdrobniejszych oczkach. Przełożyć do miski.Oddzielić żółtka od białek, dodać cukier i zmiksować
Gosia gotujewódki 20 ml likieru brzoskwiniowego* 80 ml soku żurawinowego 80 ml soku z pomarańczy ** kostki lodu (do 2/3 wysokości szklanki) dodatkowo pół plasterka pomarańczy do dekoracji Likier brzoskwiniowy* – to najdroższy i nie wszędzie dostępny składnik. Kosztuje około 70 zł za butelkę (lipiec 2022r.). Jeśli planujesz wykonać kilkanaście drinków, to warto się w taki likier zaopatrzeć. Jeśli jednak chcesz wykonać(...)minimum 2/3 wysokości szklanki (u mnie ozdobna o pojemności 440 ml) wkładam kostki lodu i wlewam sok żurawinowy. W oddzielnej szklance (najlepiej w shakerze) mieszam ze sobą sok pomarańczowy, wódkę oraz likier brzoskwiniowy. Całość wlewam ostrożnie do ozdobnej szklanki z kostkami lodu i sokiem z żurawiny. Aby uzyskać efekt dwóch warstw, wlewam po łyżce umieszczonej w szklance. Bardzo ważna jest
Ania gotujeczekoladowo-pomarańczowy wygląda absolutnie pysznie! 🍫🍊 Idealne połączenie czekolady i pomarańczy, a do tego Baileys dodaje mu wyjątkowego charakteru. Myślę, że na pewno sprawdzi się na świątecznym stole lub przy jakiejś wyjątkowej okazji. Bardzo lubię takie desery, które są zarówno eleganckie, jak i łatwe do przygotowania. Jeśli szukasz dodatkowego akcentu, możesz spróbować dodać do masy kilka drobnych kawałków orzechów lub migdałów(...)święta lub specjalną okazję? Sprawdź jakie to proste! Przepis na 6 porcji Składniki: 157 g czekolady pomarańczowej 100 g gorzkiej czekolady 100 ml Baileys (lub inny likier kremowy) ½ łyżeczki skórki pomarańczowej 300 ml śmietany kremówki 100 g herbatników (np. Lotus Biscoff) 25 g roztopionego masła Przygotowanie: Przygotowanie spodu: Herbatniki wrzuć do miski i rozgnieć wałkiem na małe okruchy. Dodaj
Niezły Młynekczekoladowo-pomarańczowy wygląda absolutnie pysznie! 🍫🍊 Idealne połączenie czekolady i pomarańczy, a do tego Baileys dodaje mu wyjątkowego charakteru. Myślę, że na pewno sprawdzi się na świątecznym stole lub przy jakiejś wyjątkowej okazji. Bardzo lubię takie desery, które są zarówno eleganckie, jak i łatwe do przygotowania. Jeśli szukasz dodatkowego akcentu, możesz spróbować dodać do masy kilka drobnych kawałków orzechów lub migdałów(...)święta lub specjalną okazję? Sprawdź jakie to proste! Przepis na 6 porcji Składniki: 157 g czekolady pomarańczowej 100 g gorzkiej czekolady 100 ml Baileys (lub inny likier kremowy) ½ łyżeczki skórki pomarańczowej 300 ml śmietany kremówki 100 g herbatników (np. Lotus Biscoff) 25 g roztopionego masła Przygotowanie: Przygotowanie spodu: Herbatniki wrzuć do miski i rozgnieć wałkiem na małe okruchy. Dodaj
Niezły Młynekkupowałam, aby mieć naczynia. składniki (5 naczynek po ok 100 ml) 1 laska wanilii 400 ml śmietanki 30% 4 żółtka 30 - 35 g cukru 1 łyżka likieru migdałowego lub pomarańczowego (opcjonalnie) przygotowanie Nagrzać piekarnik do 150 st C. Umieścić 5 naczynek w wysokiej, odpowiedniej wielkości blaszce. Odstawić. Ostrym małym nożem przeciąć wzdłuż laskę wanilii, wyskrobać ziarenka(...)podgrzewać na średnim ogniu tak długo, aż się prawie zagotuje, często mieszając. Zdjąć z ognia, odstawić przykryte na ok 15 - 20 minut. W misce ubić żółtka z cukrem i likierem - tak długo aż cukier się rozpuści a masa zbieleje. Wlać, mieszając, ciepłą śmietanę. Rozlać masę do przygotowanych foremek. Wlać do blaszki gorącą wodę, tak aby sięgała do połowy wysokości
Stare GaryTort pomarańczowo-cytrynowy Biszkopt pomarańczowy (mała tortownica) 5 jajek 5 łyżek mąki pszennej (może być tortowa) 2 łyżki mąki ziemniaczanej 4 łyżki cukru pudru łyżka skórki otartej z pomarańczy łyżeczka skórki otartej z cytryny łyżka świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy szczypta soli, cukier waniliowy Krem pomarańczowy (orange curd) 2 jajka 2 żółtka 2 nieduże pomarańcze (sok i skórka) łyżeczka skórki(...)konsystencji budyniu zdjąć z ognia i dodać masło. Wszystko dolej wymieszać rózgą i schłodzić w lodówce. Biszkopt przeciąć na trzy blaty. Każdy lekko nasączyć sokiem pomarańczowym wymieszanym z dowolnym likierem cytrusowym (może być włoskie limoncello, cointreau, arancello). Blaty przełożyć kremem pomarańczowym
Gotujemy i jemyTort pomarańczowo-cytrynowy Biszkopt pomarańczowy (mała tortownica) 5 jajek 5 łyżek mąki pszennej (może być tortowa) 2 łyżki mąki ziemniaczanej 4 łyżki cukru pudru łyżka skórki otartej z pomarańczy łyżeczka skórki otartej z cytryny łyżka świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy szczypta soli, cukier waniliowy Krem pomarańczowy (orange curd) 2 jajka 2 żółtka 2 nieduże pomarańcze (sok i skórka) łyżeczka skórki(...)konsystencji budyniu zdjąć z ognia i dodać masło. Wszystko dolej wymieszać rózgą i schłodzić w lodówce. Biszkopt przeciąć na trzy blaty. Każdy lekko nasączyć sokiem pomarańczowym wymieszanym z dowolnym likierem cytrusowym (może być włoskie limoncello, cointreau, arancello). Blaty przełożyć kremem pomarańczowym
Korniszonkiwynagrodzi. Bo czy może być coś lepszego niż dwa placki orzechowe skrywające pomiędzy sobą masę chałwową i pijane biszkopty z nutką kawy, a do tego tą słodką całość wieńczy pomarańczowa galaretka, to taki akcent orzeźwiający przełamujący słodycz? Ciasto: 8 białek 3 żółtka 1 szklanka cukru 200 g (ok 1,75 szklanki) drobno posiekanych orzechów włoskich 1 szklanka wiórków kokosowych(...)łyżce zimnego budyniu i ucieramy do uzyskania gładkiej masy. Dodatkowo: 16 biszkoptów kakaowych typu "kocie języczki" 150 ml mocnej kawy 30 ml likieru kawowego (lub kieliszek wódki, jeśli akurat nie mamy likieru) 2 galaretki pomarańczowe Galaretki rozpuszczamy w 750 ml wody i odstawiamy do lekkiego stężenia. Odkładamy ok 3 łyżek masy, połowę pozostałej wykładamy na jeden z placków
Cynamonowe szczęście