likier pomaranczowy - 502 przepisów (strona:17/34)

Shot Zielona Ropucha 113

Shot Zielona Ropucha – brzmi ciekawie? Na imprezie nie wszyscy preferują picie shotów z czystej wódki, dlatego idealnie w takiej sytuacji sprawdzą się tzw. kolorowe shoty

Kulinarne Przeboje
Czekoladowy tort z masłem orzechowym 116

pokruszone biszkopciki lub kruche ciastka czekoladowe, owsiane, amaretti słoiczek dżemu malinowego lub wiśniowego Do nasączenia 1/4 szklanki wody lub herbaty 1/4 szklanki likieru Amaretto jeśli nie macie likieru Amaretto może być dowolny alkohol np. likier kawowy, pomarańczowy, bananowy... Instructions Przygotowanie biszkoptu Piekarnik rozgrzać do temperatury 170 st C. Dno formy o średnicy 22-23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć

SprawdzonaKuchnia.pl
Zielona wdowa (green widow) 1628

Follow my blog with Bloglovin Follow my blog with Bloglovin Zielona wdowa (Green Widow) to napój, który wymaga tylko dwóch składników. Zobacz jak łatwo zrobić drinka

CRAVEmonkey
Drink Wa Hoo Wa 136

Drink Wa Hoo Wa to drink idealny na imprezę, czy to np. urodziny, czy też Sylwestra, a nawet na babski wieczór. Cieszy nie tylko oko, ale

Kulinarne Przeboje
Leśny Mech 279

wysokości) a następnie pokruszyć go palcami na drobne kawałki. Mocno schłodzoną kremówkę ubić w mikserze, pod koniec dodając tężejącą galaretkę. Całą masę wyłożyć na ciasto (spód można nasączyć likierem, np. pomarańczowym), rozprowadzić i posypać pokruszonym wierzchem. Udekorować i wstawić do lodówki na ok godzinę do stężenia. Smacznego

Złote przepisy
Kokosowe orzeźwienie 172

Prosty, lekki i bardzo smaczny drink. Składniki 60 ml soku pomarańczowego 180 ml Bazilio Caraibo di Coco plasterek pomarańczy lód Przygotowanie Sok pomarańczowy i likier o smaku kokosowym mocno schłodzone wymieszałem w shakerze z lodem. Wlałem do kieliszków. Udekorowałem plasterkami pomarańczy

R'n'G Kitchen
Noworoczny sernik o smaku piernika 194

jeszcze więcej chrupkości wzbogaciłam je drobno posiekanymi migdałami. Masa serowa natomiast ma cynamonowy aromat i lekko pomarańczowy smak. Ogólnie sernik pomimo tego, że jest z dodatkiem miodu, nie jest słodki. Gdybyśmy przygotowywali wersję tylko dla dorosłych, można sok pomarańczowy zastąpić likierem. Trzeba wówczas zmniejszyć nieco ilość miodu, aby sernik nie był za słodki.” Czytaj więcej

Wiem co jem
Ciasto czekoladowe z bitą śmietaną (wg Nigelli Lawson) 294

prawdziwa BELGIJSKA TRUFLA:) I miała rację:) Składniki: 250g gorzkiej czekolady (najlepiej z 70% kakao); 125g miękkiego masła; 6 jaj; 175g cukru kryształu; skórka otarta z 1 pomarańczy; 2 łyżki likieru (ja dałam kawowy); 500 ml śmietany 36%; 2 łyżeczki cukru waniliowego; 1-2 łyżeczki gorzkiego kakao; Wykonanie: Piekarnik rozgrzać do 180 o C. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej(...)gorącej czekolady dodać masło i dobrze wymieszać do chwili, aż masło się rozpuści. Ostudzić. 2 jaja i 4 żółtka ubić z 75g cukru, dodać przestudzoną czekoladę z masłem, likier i pomarańczową skórkę, bardzo delikatnie wszystko wymieszać. Oddzielnie ubić na sztywną pianę 4 białka, dodać pozostały cukier i ubijać do momentu uzyskania gładkiej, sztywnej i lśniącej piany. Do ubitej piany dodać

In my kitchen
Pączki z nadzieniem makowym i lukrem amaretto 169

cukru do wypieków - 14 g drożdży instant - 1 łyżka likieru amaretto - 1 łyżka spirytusu Nadzienie: - ½ puszki masy makowej - 120g mielonych migdałów - rodzynki (garść) - po łyżce kandyzowanej skórki pomarańczowej i cytrynowej - 1 łyżka likieru amaretto Dodatkowo: - olej + smalec do smażenia - lukier (1 szklanka cukru pudru + 2-3 łyżki amaretto) - suchy mak do posypania pączków Mąkę przesiewamy, wsypujemy drożdże – mieszamy. Dodajemy cukier(...)miejsce na 1,5 godziny, aż podwoi swoją objętość. W międzyczasie szykujemy masę makową. Połowę masy z puszki przekładamy do miski, dodajemy mielone migdały, rodzynki, kandyzowaną skórkę pomarańczową i cytrynową oraz łyżkę likieru amaretto – mieszamy do połączenia składników. Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószony mąką blat, krótko wyrabiamy, rozwałkowujemy na grubość ok. 1 cm i wykrawamy duże krążki. Nakładamy po pełnej

mojewypiekiinietylko
Portofino 937

Portofino to kolejny prosty drink. Jak to moja żona określiła "taki kobiecy" jednocześnie bardzo orzeźwiający - idealny na ciepłe dni. Składniki : 50 ml wódki 150 ml soku pomarańczowego  20 ml likieru Blue Curacao sprite / 7up do dolania lód Przygotowanie : Do szejkera dajemy 2-3 kostki lodu, wódkę i sok pomarańczowy. Mieszamy. Wlewamy do szklanki na lód dolewamy sprite

Prosty Drink
Makowe ciastka francuskie 258

kulinarne. Makowe ciastka francuskie. Składniki: - 2 opakowania ciasta francuskiego (opakowanie po 375g x 2) Nadzienie: - ½ puszki masy makowej - 120g mielonych migdałów - rodzynki (garść) - po łyżce kandyzowanej skórki pomarańczowej i cytrynowej - 1 łyżka likieru amaretto Dodatkowo: - 2 jajka - brązowy cukier demerara - cukier puder do oprószenia ciastek   Ciasto francuskie wyjmujemy z lodówki na ok. 15 minut przed przygotowaniem ciastek. Masę(...)puszki przekładamy do miski, dodajemy mielone migdały, rodzynki, kandyzowaną skórkę pomarańczową i cytrynową oraz łyżkę likieru amaretto – mieszamy do połączenia składników. Rozwijamy płat ciasta (pozostawiamy na papierze, w który było zawinięte) oraz smarujemy całą powierzchnię rozkłóconym jajkiem (przy użyciu pędzla). Nakładamy masę makową, rozkładamy równomiernie, pozostawiając ok. 1,5 – 2 cm wolny margines przy dłuższych bokach. Drugi arkusz ciasta również

mojewypiekiinietylko
Świąteczny tort. 228

mąki pszennej 80 g mąki ziemniaczanej 2 łyżki kakao 2 łyżki ulubionej przyprawy piernikowej sok pomarańczowy do nasączenia powidła do przełożenia (śliwkowe/wiśniowe) 1 słoik 1/4 szkl likieru (najlepszy będzie pomarańczowy) 400 ml śmietany kremówki 30-36% 250 g sera mascarpone ok 2-4 łyżki cukru pudru cynamon do smaku kuleczki zbożowe w różowej skorupce Delecta kamyczki czekoladowe Delecta(...)części. Mocno schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem i cynamonem do smaku. Pod  koniec dodajemy ser mascarpone i całość razem dokładnie miksujemy. Ulubione powidła wymieszać z likierem. Pierwszy blat układamy na paterze, nasączamy go sokiem z pomarańczy i smarujemy częścią powideł, na to wykładamy część masy śmietanowej. Na to układamy kolejny blat ciasta, nasączamy go, smarujemy powidłami

Malinowe Pocałunki
Drink Barbados Sunrise 176

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 20 ml rumu 15 ml grenadyny 30 ml likieru Blue Curacao sok pomarańczowy kostki lodu (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie: Do szklanicy wkładamy lód. Do kostek lodu dolewamy grenadynę. Następnie bardzo delikatnie wlewamy sok pomarańczowy. (po ściance). Alkohole rum i likier Blue curacao dość mocno mieszamy w shakerze. Wymieszane alkohole pomału, po łyżeczce wlewamy do szklanicy. (adsbygoogle

Olcia gotuje!
Likier Kukułka 170

jego przygotowania. Cukierki wystarczy zalać alkoholem i po 1 dniu likier jest gotowy. Trochę czasu zajmie nam filtracja likieru, ale po tym procesie uzyskamy likier o pięknym, bursztynowym kolorze i zachwycającym smaku. Likier można pic bez dodatków lub w postaci drinków w połączeniu z sokiem bananowym i pomarańczowym (40 ml likieru, po 80 ml każdego soku). Polecam! Likier Kukułka Składniki

Smak mojej kuchni
Sorbet kawa z mlekiem z pomarańczą 155

łyżeczki miodu- jeśli pijacie normalnie kawę bez cukru- nie dodajcie go i tutaj będzie zdrowiej :) dla wersji dla dorosłych 1- 1,5 łyżki likieru Sheridan's opcjonalnie łyżeczka likieru śmietankowego i 1 łyżeczka likieru kahlua Sorbet pomarańczowy: 100 ml wody sok z połowy bardzo dużej pomarańczy, bądź z całej małej lub średniej opcjonalnie pół łyżeczki cukru Dodatkowo potrzebne będą: wafelki(...)słodyczami. Przygotowanie: Sorbet kawa z mlekiem: 1. Zaparzyć kawę, dodać mleko i cukier/miód oraz likier, całość ostudzić w temperaturze pokojowej 2. Przelać do pojemniczka- może być to blaszka do pieczenia, pojemnik śniadaniowy, kokilki, filiżanki, miseczki bądź specjalne pojemniki do lodów. Sorbet pomarańczowy: 1. Zmieszać wszystkie składniki bardzo dokładnie 2. Wlać do naczynek typu kokilka bądź mała blaszka Mrozić

KreatywnePiny
Tarta pomarańczowo-czekoladowa z galaretką 189

kremowego serka mascarpone, likierem cytrynowym i skórką pomarańczową - całość jest wykończona pomarańczową galaretką. Muszę przyznać, że jak na całkowicie autorski przepis, to połączenie jest baaardzo udane :) Składniki na spód: 300 g ciasteczek czekoladowych z kremem np. Oreo lub dr.Gerard 30 g masła Składniki na nadzienie: 250 g serka mascarpone 100 ml likieru cytrynowego skórka otarta z pomarańczy sparzonej wrzątkiem(...)pomarańczowej 300 ml wody Ciasteczka umieszczamy w misie miksera i blendujemy do momentu, aż masa osiągnie konsystencję mokrego piasku. Dodajemy masło i ponownie miksujemy. Tortownicę o średnicy 26 cm wykładamy papierem do pieczenia (samo dno). Wysypujemy masę ciasteczkową i równomiernie rozkładamy. Brzegi mają ok. 2 cm. Dociskamy dnem szklanki. Wstawiamy do lodówki do stwardnienia. W misce umieszczamy serek, likier, skórkę

Chocolate Muffin Blog