likier pomaranczowy - 502 przepisów (strona:16/34)

Drink Portofino 228

samej nazwie, to powstanie nam nieco słodszy drink. Zamiennie zamiast Sprite można użyć napoju 7UP. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drink Portofino – Składniki: 50 ml wódki 150 ml soku pomarańczowego 25 ml likieru Blue Curacao (lub ewentualnie syropu – wtedy drink będzie bardziej słodki) 100 ml Sprite (lub mniej/więcej do smaku) 2-3 kostki lodu (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przepis(...)drink Portofino: Wódkę, sok pomarańczowy i skruszone kostki lodu wymieszać w shakerze (chociaż można też to zrobić po prostu w szklance). Wlać zawartość shakera do szklanki, dodać 100 ml Sprite (lub mniej/więcej do smaku), a na koniec dolać likier Blue Curacao (lub syrop Blue Curacao jeśli chcemy słodszą wersję drinka). Ozdobić drink plasterkiem pomarańczy lub cytryny. Smacznego! Więcej inspiracji

Kulinarne Przeboje
Torcik Malakoff-Austriacki tort migdałowy 149

mąki ziemniaczanej 3 łyżki mąki pszennej 1 łyżka świeżo wyciśniętego soku z cytryny 1 łyżka likieru cointreau 5 dag mielonych migdałów   Poncz: 120 ml   dobrego soku pomarańczowego 50 ml likieru cointreau   Dodatkowo: ½ szklanki frużeliny lub konfitury z malin ½ szklanki płatek migdałowych   Sposób przygotowania: Pół szklanki mleka zmiksować   ze śmietanką, żółtkami, mąką pszenną i ziemniaczaną(...)puch, dodawać po łyżce zimnego budyniu aż powstanie krem, na sam koniec dodać sok z cytryny i likier ponownie zmiksować, wsypać mielone migdały i wymieszać szpatułką. Poncz: Sok pomarańczowy wymieszać z likierem cointreau .     Jedną warstwę biszkoptów ułożyć w kwadratowej formie wyłożonej pergaminem, nasączyć połową   ponczu, na biszkoptach nałożyć konfiturę małymi kleksami , wyłożyć połowę kremu i czynność powtórzyć

Wanilia i Kardamon
Sex on the beach 232

również na w spisie Międzynarodowym Stowarzyszeniu Barmanów. Ma on dość słodki owocowy smak i idealnie nadaje się na ciepłe letnie dni! Składniki: 40 ml wódki 20 ml likieru brzoskwiniowego 40 ml sok pomarańczowy 40 ml sok żurawinowy kostki lodu Sposób wykonania: Na początek do szklanki do pełna wypełnionej lodem nalewamy 40 ml soku żurawinowinowego następnie pozostałe składniki 20 ml likier

Drinkologia
Harvey Wallbanger 168

oraz z likierem Galliano ( jest to likier powstający na bazie 70 ziół, pochodzący z Włoch). Drink powstał w latach 60. Jednak dopiero od niedawna odradza się popularność tego drinka. Koktajl podawany zawsze w wysokiej szklance. Drink Harvey Wallbanger znajduje się na liście Międzynarodowego Stowarzyszenia Barmanów (IBA). Składniki: 45 ml wódka 15 ml likier Galliano 90 ml sok pomarańczowy Plaster limonki(...)oraz mięta (do dekoracji) Lód Sposób wykonania: Wysoką szklankę typu highball wypełnij lodem. Wlej wódkę oraz sok pomarańczowy. Składniki delikatnie wymieszaj łyżką barową. Na końcu na powierzchnię drinka dolej likier Galliano. Szklankę ozdabiamy plasterkiem limonki oraz gałązką mięty. Artykuł Harvey Wallbanger pochodzi z serwisu Drinkologia - przepisy na drinki, koktajle, nalewki, shoty

Drinkologia
Drink Wa Hoo Wa 6421

ciekawy kolor, który uzyskujemy poprzez połączenie soku pomarańczowego z likierem blue curacao. Przygotowanie takiego drinka nie wymaga specjalnych zdolności barmańskich, a możemy nim zaskoczyć naszą rodzinę czy znajomych na imprezie urodzinowej i nie tylko! Składniki: 20 ml likieru blue curacao 40 ml czystej wódki 90 ml soku pomarańczowego (w zależności od wielkości szklanki) kilka kostek lodu Przygotowanie: 1. Kilka kostek(...)lodu wrzucić do wysokiej szklanki. Następnie wlać czystą wódkę oraz likier blue curacao. Całość uzupełnić sokiem pomarańczowym, który delikatnie lejemy po kostkach lodu w szklance. Szklankę można udekorować kawałkiem cytryny lub limonki. Przed podaniem drink proponuję wymieszać w celu połączenia smaków

Danka Pichci
Sex on the beach drink 144

beach to pyszny drink z dodatkiem soku pomarańczowego i żurawinowego. Jest on hitem każdej imprezy! Gorąco polecam! Składniki: 80 ml wódki 40 ml likieru brzoskwiniowego 80 ml soku żurawinowego lub grenadyny 80 ml soku pomarańczowego 8-10 k The post Sex on the beach drink appeared first on KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
CZEKOLADKI 147

moje drugie podejście do czekoladek domowej roboty. Uważam, że udane :) Pyszna dwukolorowa czekoladka, a w środku delikatny krem z likierem czekoladowo-pomarańczowym. Trzeba poświęcić trochę czasu, wykazać się odrobiną cierpliwości i można się rozkoszować. SKŁADNIKI: 100 g białej czekolady 100 g mlecznej czekolady 100 ml śmietanki 30 % 1 łyżka (kopiasta) serka mascarpone 1 łyżka cukru pudru mały kieliszek likieru czekoladowo(...)pomarańczowego 10 małych papilotek na muffinki A jak to zrobić: Białą czekoladę połamać na kawałki, roztopić w kąpieli wodnej i przy pomocy pędzelka wysmarować dokładnie papierowe foremki. Odstawić do lodówki, do zastygnięcia. Czekoladę mleczną tak samo roztopić w kąpieli wodnej i wysmarować pędzelkiem po zastygniętej białej czekoladzie, jako druga warstwę. Odstawić do lodówki, do zastygnięcia. Gdy stwardnieją delikatnie ściągnąć papierowe

Kuchnia w opałach
Drink Żar tropików 163

czyli za pomocą zwykłej szklanki i dużej łyżki. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drink Żar tropików – Składniki: 25 ml grenadiny 50 ml rumu 50 ml likieru Blue Curacao (nie może być syrop) ok. 250 ml soku pomarańczowego (w zależności od wielkości szklanki) 4 kostki lodu (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przepis na drink Żar Tropików: Na dno wysokiej szklanki wrzucić 4 kostki lodu(...)wlać 25 ml grenadiny (ewentualnie można użyć syropu malinowego). Następnie delikatnie, najlepiej po odwróconej dużej łyżce wlewać ok. 250 ml soku pomarańczowego. W shakerze (lub jeśli go nie macie, to w zwykłej szklance) wymieszać ze sobą likier Blue Curacao (nie może być to syrop!). Kolejno zawartość shakera przelać też po odwróconej łyżce do szklanki z grenadiną i sokiem pomarańczowym

Kulinarne Przeboje
CIASTO DYNIOWE Z ORZECHAMI PEKAN I CZEKOLADĄ 213

orzechów pekan lub włoskich / grubo posiekanych 100 g gorzkiej czekolady / grubo posiekanej POLEWA CZEKOLADOWA 50 g gorzkiej czekolady 20 g masła 50 g białej czekolady 2 łyżki likieru lub soku pomarańczowego WYKONANIE Piekarnik nagrzewamy do 180℃ z włączoną funkcją grzanie góra/dół bez termoobiegu. Formę z kominem o średnicy 22 cm smarujemy masłem i oprószamy mąką. W rondelku(...)połączenia składników). Przekładamy do formy, wstawiamy do piekarnika. Pieczemy około 35-40 minut, do tzw. suchego patyczka. POLEWA :  białą czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej i mieszamy z likierem lub sokiem pomarańczowym. Polewamy po ostudzonym cieście. Połamaną na kostki gorzką czekoladę roztapiamy z masłem w kąpieli wodnej. Rozprowadzamy  po cieście

cool and minty
Drink Sex on the Beach 283

likieru brzoskwiniowego 100 ml soku pomarańczowego 10 ml syropu barmańskiego grenadine Wykonanie: Do szklanki wkładamy kostki lodu. Składniki drinka nalewamy do szklanki w następującej kolejności: wódka, likier brzoskwiniowy, sok pomarańczowy, syrop grenadine. Syrop jest gęsty, więc opadnie na dno, nie mieszając się z drinkiem. Całość lekko słomką mieszamy, dzięki czemu powstaną kolorowe warstwy

Smak mojego domu
Ciasteczka pomarańczowo - czekoladowe 94

170g mąki 100g mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100g cukru pudru jajko cukier wanilinowy 80 g płatków czekoladowych 100  kandyzowanej skórki pomarańczowej Sposób przyotowania: Ze wszystkich składników (oprócz czekoladą i skórką pomarańczową) zanieść głądkie ciasto.Konsystencją powinno być podobne do plasteliny.Następnie dodajemy  pozostałe składniki i ponownie zagniatamy. Z ciasta formujemy 2 wałki,które zawijamy osobno(...)godzinę do zamrażarki.Po upływie tego czasu kroimy je na plastry grubości 1 cm. Ciastka pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 15 minut. Uwaga!!! Opcjonalnie możemy dodać Contreu (likier pomarańczowy-wersja dla dorosłych) lub ekstrakt waniliowy (najlepiej własnej produkcji) Smacznego! Przepis pochodzi ze strony Mojeciasto.pl ciacha są super,dlatego zamieszczam przepis również u siebie,żebyście mogli również spróbować

Wielki apetyt
Sernik Piernikowy - pieczony, łatwy 192

mojej głowie już od dawna. Na tą okazję trzymałam w pojemniku kilka piernikowych ludzików z przepisu "Pierniczki prawie jak alpejskie", które upiekłam na święta. Posmarowanie spodu konfiturą pomarańczową z likierem to był strzał w dziesiątkę. Po upieczeniu nie widać konfitury, ale ją czuć. Ze zdjęciami ubogo, bo po upieczeniu wstawiłam sernik do lodówki, a jak wróciłam do domu zastałam tylko(...)roztopione masło. Powstał taki "puszysty" mokry piasek. Nie trzeba długo miksować pierników. Spód wyłożyłam do tortownicy, lekko ugniotłam i wstawiłam do lodówki na kilka minut. Potem posmarowałam całość konfiturą pomarańczową. POLEWA ŚMIETANOWA: 180 ml gęstej, kwaśnej śmietany 18% 1 kopiastą łyżkę cukru pudru 1 łyżeczka  ekstraktu z wanilii  <--- przepis Wszystkie składniki dokładnie zmiksowałam. MASA SEROWA

Blondynka Gotuje
Crêpes Suzette 84

naleśnikowych na świecie, które oczywiście powstało we Francji. Naleśniki w klasycznych restauracjach francuskich ma się rozumieć, robione są przy gościach. Crêpes Suzette są podawana rzecz jasna z sosem pomarańczowym z likierem – Grand Marnier – którego niestety nie dostałem i polewane Brendy, które jest zapalane, przed samym podaniem… W wyniku tego, że nie pije alkoholu 😉 u mnie wersja(...)najlepsze naleśniki na świecie Crêpes Suzette. Składniki Naleśniki Mąka 120 gram Mleko 110 ml Woda 110 ml Jajka 2 sztuki Masło miękkie 25 gram plus do smażenia Sok pomarańczowy 3 łyżki Skórka pomarańczowa 1 łyżeczka Sól 1/4 łyżeczki Sos Masło 100 gram Cukier 50 gram Skóra z pomarańczy 1 łyżka Sok z pomarańczy 3 sztuki Dodatki Kwaśna śmietana Mięta Jeżyny

RafalCook
Shot Zielona Ropucha 113

Shot Zielona Ropucha – brzmi ciekawie? Na imprezie nie wszyscy preferują picie shotów z czystej wódki, dlatego idealnie w takiej sytuacji sprawdzą się tzw. kolorowe shoty

Kulinarne Przeboje
Czekoladowy tort z masłem orzechowym 116

pokruszone biszkopciki lub kruche ciastka czekoladowe, owsiane, amaretti słoiczek dżemu malinowego lub wiśniowego Do nasączenia 1/4 szklanki wody lub herbaty 1/4 szklanki likieru Amaretto jeśli nie macie likieru Amaretto może być dowolny alkohol np. likier kawowy, pomarańczowy, bananowy... Instructions Przygotowanie biszkoptu Piekarnik rozgrzać do temperatury 170 st C. Dno formy o średnicy 22-23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć

SprawdzonaKuchnia.pl
Zielona wdowa (green widow) 1628

Follow my blog with Bloglovin Follow my blog with Bloglovin Zielona wdowa (Green Widow) to napój, który wymaga tylko dwóch składników. Zobacz jak łatwo zrobić drinka

CRAVEmonkey
Drink Wa Hoo Wa 136

Drink Wa Hoo Wa to drink idealny na imprezę, czy to np. urodziny, czy też Sylwestra, a nawet na babski wieczór. Cieszy nie tylko oko, ale

Kulinarne Przeboje
Leśny Mech 279

wysokości) a następnie pokruszyć go palcami na drobne kawałki. Mocno schłodzoną kremówkę ubić w mikserze, pod koniec dodając tężejącą galaretkę. Całą masę wyłożyć na ciasto (spód można nasączyć likierem, np. pomarańczowym), rozprowadzić i posypać pokruszonym wierzchem. Udekorować i wstawić do lodówki na ok godzinę do stężenia. Smacznego

Złote przepisy
Kokosowe orzeźwienie 172

Prosty, lekki i bardzo smaczny drink. Składniki 60 ml soku pomarańczowego 180 ml Bazilio Caraibo di Coco plasterek pomarańczy lód Przygotowanie Sok pomarańczowy i likier o smaku kokosowym mocno schłodzone wymieszałem w shakerze z lodem. Wlałem do kieliszków. Udekorowałem plasterkami pomarańczy

R'n'G Kitchen
Noworoczny sernik o smaku piernika 194

jeszcze więcej chrupkości wzbogaciłam je drobno posiekanymi migdałami. Masa serowa natomiast ma cynamonowy aromat i lekko pomarańczowy smak. Ogólnie sernik pomimo tego, że jest z dodatkiem miodu, nie jest słodki. Gdybyśmy przygotowywali wersję tylko dla dorosłych, można sok pomarańczowy zastąpić likierem. Trzeba wówczas zmniejszyć nieco ilość miodu, aby sernik nie był za słodki.” Czytaj więcej

Wiem co jem
Ciasto czekoladowe z bitą śmietaną (wg Nigelli Lawson) 294

prawdziwa BELGIJSKA TRUFLA:) I miała rację:) Składniki: 250g gorzkiej czekolady (najlepiej z 70% kakao); 125g miękkiego masła; 6 jaj; 175g cukru kryształu; skórka otarta z 1 pomarańczy; 2 łyżki likieru (ja dałam kawowy); 500 ml śmietany 36%; 2 łyżeczki cukru waniliowego; 1-2 łyżeczki gorzkiego kakao; Wykonanie: Piekarnik rozgrzać do 180 o C. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej(...)gorącej czekolady dodać masło i dobrze wymieszać do chwili, aż masło się rozpuści. Ostudzić. 2 jaja i 4 żółtka ubić z 75g cukru, dodać przestudzoną czekoladę z masłem, likier i pomarańczową skórkę, bardzo delikatnie wszystko wymieszać. Oddzielnie ubić na sztywną pianę 4 białka, dodać pozostały cukier i ubijać do momentu uzyskania gładkiej, sztywnej i lśniącej piany. Do ubitej piany dodać

In my kitchen