łyżki likieru Grand Marnier (zastąpiłam domową pomarańczówką i dałam więcej:) 1 łyżka dropsików z gorzkiej czekolady (jeśli nie macie, można zastąpić drobno posiekaną gorzką czekoladą) 1 łyżka dropsików z mlecznej czekolady (jeśli nie macie, można zastąpić drobno posiekaną mleczną czekoladą) masło do wysmarowania foremek Piekarnik nagrzać do temperatury 190 stopni. Foremki do zapiekania wysmarować masłem. W misce połączyć likier, jajka(...)kawałki ciasta były w całości pokryte mlekiem. Piec w piekarniku ok. 35 minut do momentu, aż urosną i pięknie się zarumienią. Ja po lekkim przestudzeniu polałam jeszcze wierzch likierem pomarańczowym, co moim zdaniem było wręcz wskazane! Oryginalne źródło sugeruje jeszcze dodatek lodów waniliowych i ja się pod tą wersją podpisuję, ale wówczas podam ją jako deser, a nie śniadanie. Choć
KUCHARNIAtylko proponuję drink, który na pewno zaspokoi gust smakoszy MartiniSKŁADNIKIkostki lodupół filiżanki soku z mandarynki1 łyżeczka likieru pomarańczowego1 kieliszek wódki typu wyborowaMartini do uzupełnieniaWYKONANIEw shakerze umieszczamy lód, wlewamy sok z mandarynek, wódkę, likier pomarańczowy, uzupełniamy Martini. Energicznie wstrząsnąć. Drink wlać do szklanek odpowiednio udekorować.SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj
W kuchennym oknie Ewypodane, odpowiednio przyrządzone i wyglądały niezwykle apetycznie, ale w pozytywnym odbiorze przeszkadzała ich „bylejakość” w smaku.Całe szczęście deser okazał się doskonały! Delikatny, piankowy kogel-mogel z likierem pomarańczowym (15 zł) skradł nasze serca, zaś wisienką na torcie okazały się przepyszne kawowe shoty – idealnie schłodzone, idealnie słodkie i idealnie pyszne! Dla tych ostatnich atrakcji warto było odwiedzić
karmelowyobręcz i studzić na kratcewykonać krem z przepisu tutajprzygotować poncz.Do 3/4 szklanki zaparzonej,osłodzonej i ostudzonej herbaty dodać 2-3 łyżki rumu ,bądź innego alkoholu np. amaretto lub likieru pomarańczowego wystudzone ciasto przekroić na pół.Pierwszy blat ułożyć na paterze ,napączować i posmarować cienka warstwą dżemu.Wyłożyć krem i równomiernie rozsmarować,zostawiając część do ozdobienia góry tortu.Nałożyć
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!wpadka, szybko wyłączamy płomień, a do masy dolewamy łyżkę mleka. Mieszamy energicznie do uzyskania jednolitej masy. W wersji tylko dla dorosłych możemy zamiast mleka dodać niewielką ilość alkoholu, np. likieru pomarańczowego. Sos będzie wtedy smakował niczym trufle. Gotowy sos czekoladowy wlewamy na dno szerokich szklanek i odstawiamy do ostygnięcia. Budyń przygotowujemy tak samo jak ten z papierka. 1,5 szklanki
Ratunku obiadsamej nazwie, to powstanie nam nieco słodszy drink. Zamiennie zamiast Sprite można użyć napoju 7UP. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drink Portofino – Składniki: 50 ml wódki 150 ml soku pomarańczowego 25 ml likieru Blue Curacao (lub ewentualnie syropu – wtedy drink będzie bardziej słodki) 100 ml Sprite (lub mniej/więcej do smaku) 2-3 kostki lodu (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przepis(...)drink Portofino: Wódkę, sok pomarańczowy i skruszone kostki lodu wymieszać w shakerze (chociaż można też to zrobić po prostu w szklance). Wlać zawartość shakera do szklanki, dodać 100 ml Sprite (lub mniej/więcej do smaku), a na koniec dolać likier Blue Curacao (lub syrop Blue Curacao jeśli chcemy słodszą wersję drinka). Ozdobić drink plasterkiem pomarańczy lub cytryny. Smacznego! Więcej inspiracji
Kulinarne Przebojemąki ziemniaczanej 3 łyżki mąki pszennej 1 łyżka świeżo wyciśniętego soku z cytryny 1 łyżka likieru cointreau 5 dag mielonych migdałów Poncz: 120 ml dobrego soku pomarańczowego 50 ml likieru cointreau Dodatkowo: ½ szklanki frużeliny lub konfitury z malin ½ szklanki płatek migdałowych Sposób przygotowania: Pół szklanki mleka zmiksować ze śmietanką, żółtkami, mąką pszenną i ziemniaczaną(...)puch, dodawać po łyżce zimnego budyniu aż powstanie krem, na sam koniec dodać sok z cytryny i likier ponownie zmiksować, wsypać mielone migdały i wymieszać szpatułką. Poncz: Sok pomarańczowy wymieszać z likierem cointreau . Jedną warstwę biszkoptów ułożyć w kwadratowej formie wyłożonej pergaminem, nasączyć połową ponczu, na biszkoptach nałożyć konfiturę małymi kleksami , wyłożyć połowę kremu i czynność powtórzyć
Wanilia i Kardamonrównież na w spisie Międzynarodowym Stowarzyszeniu Barmanów. Ma on dość słodki owocowy smak i idealnie nadaje się na ciepłe letnie dni! Składniki: 40 ml wódki 20 ml likieru brzoskwiniowego 40 ml sok pomarańczowy 40 ml sok żurawinowy kostki lodu Sposób wykonania: Na początek do szklanki do pełna wypełnionej lodem nalewamy 40 ml soku żurawinowinowego następnie pozostałe składniki 20 ml likier
Drinkologiaoraz z likierem Galliano ( jest to likier powstający na bazie 70 ziół, pochodzący z Włoch). Drink powstał w latach 60. Jednak dopiero od niedawna odradza się popularność tego drinka. Koktajl podawany zawsze w wysokiej szklance. Drink Harvey Wallbanger znajduje się na liście Międzynarodowego Stowarzyszenia Barmanów (IBA). Składniki: 45 ml wódka 15 ml likier Galliano 90 ml sok pomarańczowy Plaster limonki(...)oraz mięta (do dekoracji) Lód Sposób wykonania: Wysoką szklankę typu highball wypełnij lodem. Wlej wódkę oraz sok pomarańczowy. Składniki delikatnie wymieszaj łyżką barową. Na końcu na powierzchnię drinka dolej likier Galliano. Szklankę ozdabiamy plasterkiem limonki oraz gałązką mięty. Artykuł Harvey Wallbanger pochodzi z serwisu Drinkologia - przepisy na drinki, koktajle, nalewki, shoty
Drinkologiaciekawy kolor, który uzyskujemy poprzez połączenie soku pomarańczowego z likierem blue curacao. Przygotowanie takiego drinka nie wymaga specjalnych zdolności barmańskich, a możemy nim zaskoczyć naszą rodzinę czy znajomych na imprezie urodzinowej i nie tylko! Składniki: 20 ml likieru blue curacao 40 ml czystej wódki 90 ml soku pomarańczowego (w zależności od wielkości szklanki) kilka kostek lodu Przygotowanie: 1. Kilka kostek(...)lodu wrzucić do wysokiej szklanki. Następnie wlać czystą wódkę oraz likier blue curacao. Całość uzupełnić sokiem pomarańczowym, który delikatnie lejemy po kostkach lodu w szklance. Szklankę można udekorować kawałkiem cytryny lub limonki. Przed podaniem drink proponuję wymieszać w celu połączenia smaków
Danka Pichcibeach to pyszny drink z dodatkiem soku pomarańczowego i żurawinowego. Jest on hitem każdej imprezy! Gorąco polecam! Składniki: 80 ml wódki 40 ml likieru brzoskwiniowego 80 ml soku żurawinowego lub grenadyny 80 ml soku pomarańczowego 8-10 k The post Sex on the beach drink appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne Przebojemoje drugie podejście do czekoladek domowej roboty. Uważam, że udane :) Pyszna dwukolorowa czekoladka, a w środku delikatny krem z likierem czekoladowo-pomarańczowym. Trzeba poświęcić trochę czasu, wykazać się odrobiną cierpliwości i można się rozkoszować. SKŁADNIKI: 100 g białej czekolady 100 g mlecznej czekolady 100 ml śmietanki 30 % 1 łyżka (kopiasta) serka mascarpone 1 łyżka cukru pudru mały kieliszek likieru czekoladowo(...)pomarańczowego 10 małych papilotek na muffinki A jak to zrobić: Białą czekoladę połamać na kawałki, roztopić w kąpieli wodnej i przy pomocy pędzelka wysmarować dokładnie papierowe foremki. Odstawić do lodówki, do zastygnięcia. Czekoladę mleczną tak samo roztopić w kąpieli wodnej i wysmarować pędzelkiem po zastygniętej białej czekoladzie, jako druga warstwę. Odstawić do lodówki, do zastygnięcia. Gdy stwardnieją delikatnie ściągnąć papierowe
Kuchnia w opałachczyli za pomocą zwykłej szklanki i dużej łyżki. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drink Żar tropików – Składniki: 25 ml grenadiny 50 ml rumu 50 ml likieru Blue Curacao (nie może być syrop) ok. 250 ml soku pomarańczowego (w zależności od wielkości szklanki) 4 kostki lodu (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przepis na drink Żar Tropików: Na dno wysokiej szklanki wrzucić 4 kostki lodu(...)wlać 25 ml grenadiny (ewentualnie można użyć syropu malinowego). Następnie delikatnie, najlepiej po odwróconej dużej łyżce wlewać ok. 250 ml soku pomarańczowego. W shakerze (lub jeśli go nie macie, to w zwykłej szklance) wymieszać ze sobą likier Blue Curacao (nie może być to syrop!). Kolejno zawartość shakera przelać też po odwróconej łyżce do szklanki z grenadiną i sokiem pomarańczowym
Kulinarne Przebojeorzechów pekan lub włoskich / grubo posiekanych 100 g gorzkiej czekolady / grubo posiekanej POLEWA CZEKOLADOWA 50 g gorzkiej czekolady 20 g masła 50 g białej czekolady 2 łyżki likieru lub soku pomarańczowego WYKONANIE Piekarnik nagrzewamy do 180℃ z włączoną funkcją grzanie góra/dół bez termoobiegu. Formę z kominem o średnicy 22 cm smarujemy masłem i oprószamy mąką. W rondelku(...)połączenia składników). Przekładamy do formy, wstawiamy do piekarnika. Pieczemy około 35-40 minut, do tzw. suchego patyczka. POLEWA : białą czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej i mieszamy z likierem lub sokiem pomarańczowym. Polewamy po ostudzonym cieście. Połamaną na kostki gorzką czekoladę roztapiamy z masłem w kąpieli wodnej. Rozprowadzamy po cieście
cool and minty