likier pomaranczowy - 502 przepisów (strona:31/34)

Lody tiramisu z ciasteczkami Amaretti 151

znacznie ułatwia ich przygotowanie. Zróbcie koniecznie, nie tylko w upały Składniki: 500 g śmietany kremówki 4 jajka 3 żółtka 1 szklanka cukru 5 łyżeczek kawy rozpuszczalnej 1/3 szklanki likieru Amaretto 1/3 szklanki mleka około 270 g ciasteczek Amaretti 2 łyżki cukru pudru 40 g gorzkiej czekolady + około 40 g startej na tarce o małych oczkach 15 g mlecznej czekolady kakao(...)czekolady (15 g mlecznej i 40 g gorzkiej) i kawę rozpuszczalną. Mieszać aż składniki się połączą, do uzyskania aksamitnej konsystencji. Ostudzić i wymieszać z połową masy. Do pozostałej wlać likier Amaretto i wymieszać. Dwie wysokie foremki o wymiarach 20 x 13 cm (lub jedną dużą) wyłożyć folią spożywczą. Na dnie ciasno ułożyć ciasteczka Amaretti i posypać je cienką warstwą startej

Oryginalny smak
Ciasteczka brownie z migdałami i amaretto 181

Polecam do popołudniowej kawki Składniki (na około 40 ciasteczek) : 130 g masła 200 g gorzkiej czekolady 3 jajka 3/4 szklanki cukru 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki likieru Amaretto 1/2 szklanki migdałów (ze skórką) szczypta soli Przygotowanie: W rondelku roztopić masło, wyłączyć gaz i dodać posiekaną czekoladę. Mieszać do uzyskania gładkiej konsystencji. Ostudzić. Jajka zmiksować z cukrem(...)pieczenia i za pomocą łyżeczki nakładać porcje ciasta, zostawiając odstępy. Piec w piekarniku nagrzanym do 175°C przez około 8 minut. Smacznego To też może Cię zainteresować: Brownie Pomarańczowe brownie z kremem dyniowym Murzynek Trufle czekoladowe     (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Oryginalny smak
Tort z musem z truskawek i masą śmietankowo – karmelową 88

przestudzenia. krem 500 g serka mascarpone 300 g śmietany 36% 4-5 łyżek cukru pudru 2-3 łyżki masy krówkowej 1 łyżeczka soku z cytryny 1/2 łyżeczki olejku pomarańczowego W misie umieszczamy serek mascarpone i cukier. Miksujemy do połączenia składników. Następnie dodajemy porcjami śmietanę, sok z cytryny, masę krówkową, olejek. Miksujemy na puszysty, gładki krem. Odstawiamy do lodówki, aby lekko(...)przykładamy drugim blatem, na który wykładamy drugą porcję musu i krem, przykrywamy trzecim biszkoptem. wykończenie 100 g serka mascarpone 2-3 łyżki śmietany 36% 1 łyżka cukru 1 łyżka likieru kokosowego lub cytrynowego perełki cukrowe / wiórki i płatki kokosowe / świeże owoce / kwiaty / gałązki eukaliptusa i pistacji / bezy Artykuł Tort z musem z truskawek i masą śmietankowo – karmelową pochodzi

Raj dla Podniebienia
Tort z musem z truskawek i masą śmietankowo – karmelową 91

przestudzenia. krem 500 g serka mascarpone 300 g śmietany 36% 4-5 łyżek cukru pudru 2-3 łyżki masy krówkowej 1 łyżeczka soku z cytryny 1/2 łyżeczki olejku pomarańczowego W misie umieszczamy serek mascarpone i cukier. Miksujemy do połączenia składników. Następnie dodajemy porcjami śmietanę, sok z cytryny, masę krówkową, olejek. Miksujemy na puszysty, gładki krem. Odstawiamy do lodówki, aby lekko(...)przykładamy drugim blatem, na który wykładamy drugą porcję musu i krem, przykrywamy trzecim biszkoptem. wykończenie 100 g serka mascarpone 2-3 łyżki śmietany 36% 1 łyżka cukru 1 łyżka likieru kokosowego lub cytrynowego perełki cukrowe / wiórki i płatki kokosowe / świeże owoce / kwiaty / gałązki eukaliptusa i pistacji / bezy Artykuł Tort z musem z truskawek i masą śmietankowo – karmelową pochodzi

Raj dla Podniebienia
Tort z musem z truskawek i masą śmietankowo – karmelową 149

przestudzenia. krem 500 g serka mascarpone 300 g śmietany 36% 4-5 łyżek cukru pudru 2-3 łyżki masy krówkowej 1 łyżeczka soku z cytryny 1/2 łyżeczki olejku pomarańczowego W misie umieszczamy serek mascarpone i cukier. Miksujemy do połączenia składników. Następnie dodajemy porcjami śmietanę, sok z cytryny, masę krówkową, olejek. Miksujemy na puszysty, gładki krem. Odstawiamy do lodówki, aby lekko(...)przykładamy drugim blatem, na który wykładamy drugą porcję musu i krem, przykrywamy trzecim biszkoptem. wykończenie 100 g serka mascarpone 2-3 łyżki śmietany 36% 1 łyżka cukru 1 łyżka likieru kokosowego lub cytrynowego perełki cukrowe / wiórki i płatki kokosowe / świeże owoce / kwiaty / gałązki eukaliptusa i pistacji / bezy Artykuł Tort z musem z truskawek i masą śmietankowo – karmelową pochodzi

Raj dla Podniebienia
Sernik tiramisu 204

container: 'ceneoaffcontainer463979', ad_formatTypeId: 1, ad_contextual: false, ad_recommended: false, ad_showRank: false }; Czym zastąpić amaretto? Amaretto to likier migdałowy, który jest jednym z kluczowych składników w tiramisu, nadając mu oryginalny smak i aromat. Inne opcje to likier kawowy, koniak lub brandy.. Jeśli w ogóle nie chcemy używać alkoholu, można po prostu pominąć amaretto i dodać do tiramisu(...)łyżek wrzątku Bita śmietana: 200 ml śmietanki 36% 2 łyżeczki cukru pudru 1 opakowanie śmietan-fixu (9 g) Dodatkowo: 4 kostki czekolady mlecznej 250 ml espresso 100 ml likieru amaretto Jak zrobić sernik tiramisu? Przygotowanie biszkoptów Rozpocznij od przygotowania biszkoptów. Oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę, a następnie dodaj do nich cukier i cukier waniliowy. Całość ubijaj

okolicepalnika.pl
Makowiec 674

przestudzonego 6 żółtek  45 g świeżych drożdży lub 21 g drożdży suchych 6 łyżek cukru pół łyżeczki soli 1,5 łyżki spirytusu (lub wódki, rumu, likieru migdałowego) ziarenka z 1 laski wanilii lub 1 łyżeczka pasty waniliowej Drożdże suche mieszamy z mąką pszenną (z drożdży świeżych najpierw zrobić rozczyn ). Dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto, dodając pod koniec(...)posiekanych 3 łyżki miodu 2 łyżeczki ekstraktu z migdałów lub aromatu migdałowego 1 łyżeczka cynamonu  1 łyżka masła, w temperaturze pokojowej pół szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej 6 białek Mak zalewamy wrzącą wodą (do pokrycia), odstawiay do wystygnięcia, odsączamy z nadmiaru wody, dwukrotnie zemleć w maszynce do mięsa z drobnym sitkiem.  Do przygotowania masy makowej można

Pudełko rozmaitości
Tort tęczowy z masą twarożkową 170

Poniżej opis jak upiec blaty dwukolorowe. Do masy dodajemy pierwszy barwnik spożywczy (czerwony) i mieszamy. Do formy wylewamy połowę porcji, a do pozostałej dodajemy żółty barwnik spożywczy i mieszamy. Pomarańczową masę wylewamy na górę masy czerwonej i delikatnie wygładzamy. Wstawiamy do piekarnika. Następnie tak samo postępujemy z blatami żółto-zielonym i niebiesko-fioletowym. Pieczenie: Temperatura - 170ºC Czas - ok. 25 minut(...)dodajemy wyciśnięty sok z cytryn. Poncz powinien być raczej kwaśny. Ja piekłam tort dla dziecka, ale jeśli pieczecie dla dorosłych możecie pokusić się o dodanie odrobiny alkoholu - np. likieru kokosowego lub rumu. Krem twarożkowy: 1 kg twarogu dobrej jakości np. Mój Ulubiony 990 ml śmietany kremówki (30-36%) 6 łyżek + 2 łyżki cukru pudru 1 laska wanilii

Cooking Monster
Makowiec 168

żółtek  21 g drożdży suchych lub 45 g świeżych drożdży (ja użyłam suchych - mniej roboty) 6 łyżek cukru pół łyżeczki soli 1,5 łyżki spirytusu (lub wódki, rumu, likieru migdałowego - ja użyłam tego ostatniego) ziarenka z 1 laski wanilii lub 1 łyżeczka pasty waniliowej (musiałam ratować się cukrem waniliowym, gdyż zapomniałam kupić wanilii) Drożdże suche wymieszać z mąką pszenną(...)przygotowano od podstaw, ja użyłam gotowej masy i trochę ją "podrasowałam". ;) Masa makowa: 850 g gotowej masy makowej ok. 50 g rodzynków (namoczonych wcześniej) ok. 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej ok. 50 g orzechów włoskich, posiekanych 3 łyżeczki miodu 2 łyżeczki aromatu migdałowego Gotową masę przełożyłam do miski, dodałam do niej wszystkie składniki i wymieszałam. Jest dosyć "luźna", ale dzięki

Cooking Monster
Nalewka imbirowo - szafranowa ( na specjalne okazje ) 136

zakorkuj. Na butelki naklej etykiety z opisem. Nalewkę odstaw jeszcze na co najmniej miesiąc, w tym czasie trunek nabierze odpowiedniego smaku i aromatu.   N alewka ta ma piękny pomarańczowo - złoty kolor, jest aromatyczna o lekko korzennym smaku. Podana na stół doskonale prezentuje się w ozdobnej karafce lub butelce. Jest ona dość droga, a to za sprawą bardzo drogiego szafranu(...)gustu.   N alewka ta przyda nam się podczas przeziębienia, zawiera składniki bakteriobójcze. Możemy też zrobić tę nalewkę w tańszej wersji bez szafranu.   P amiętaj : Nalewki i likiery nie służą do tego, aby się nimi upić.  Nalewki i likiery mają właściwości zdrowotne i lecznicze. Picie ich poprawia nam także nastrój i samopoczucie. Przed podaniem nalewki lub likieru

Przepisy i porady kulinarne
Sorbet z czerwonych pomarańczy 190

przepis na sorbet. Z dodatkiem malin. Gdy zobaczyłam zdjęcia i ten absolutnie obłędny kolor wiedziałam, że to jest dokładnie to, czego szukałam.Lody wyszły obłędne! Niezbyt słodkie, bardzo intensywnie pomarańczowe, z lekką nutą malinową w tle. Cudownie orzeźwiające, na lato wprost wymarzone. Zakochałam się w nich bez pamięci!Jeśli tylko wpadną Wam w ręce czerwone pomarańcze, nie wahajcie się(...)zagotować syrop, ostudzić.Maliny, kiedy puszczą sok, przetrzeć przez sitko. Dodać 60 ml soku z pomarańczy, wymieszać. Następnie wlać ostudzony syrop, połączyć. Wlać resztę soku, sok z limonki i likier. Wymieszać.Schłodzić w lodówce, następnie przelać do maszyny do lodów. Gdy skończy pracę, przełożyć do plastikowego pojemnika i zamrozić.Smacznego!Mam nadzieję, że uda mi się je jeszcze kupić. Jest

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Biszkopt z truskawkami kremem i galaretką 163

sezonu. Aktualnie oczywiście zaczynają królować truskawki! Składniki (na dużą blachę) Składniki na biszkopt: Jajka 8 szt. Cukier 8 łyżek Mąka pszenna 8 łyżek Proszek do pieczenia ½ łyżeczki Aromat pomarańczowy (kilka kropel) Tłuszcz do formy Wiórki kokosowe do formy Krem śmietankowy: 600 ml śmietanki 30-36% 1 opakowanie cukru wanilinowego 1 łyżka żelatyny ½ szklanki cukru pudru Ok 80 ml mleka(...)pieczenia i kilka kropel aromatu. Tortownicę posmarować tłuszczem, wysypać wiórkami i przelać ciasto. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 35 minut. Skropić ponczem (np. z kawy z likierem lub cytryną- około 100 ml) Wykonanie kremu: Zagotować wodę, dodać do niej żelatynę i mieszać dokładnie aż do uzyskania konsystencji pozbawionej grudek. Następnie dodać schłodzone mleko i wymieszać. W między czasie

Tradycyjna Kuchnia
KREM DYNIOWY O SMAKU KAWOWYM 192

minerały, a przy tym ma niewiele kalorii. Do przygotowania poniższego deseru najbardziej nadaje się dynia hokkaido (potimarron), która ma bardzo delikatny smak, ale możecie również użyć klasycznej dyni o pomarańczowej skórce. Jeśli wolicie zdrowe desery, spróbujcie zastąpić cukier np. syropem klonowym, który bardzo dobrze komponuje się z mascarpone. Pamiętajcie o tym, żeby ładnie podać deser, to pobudzi zmysły waszych gości(...)mleka ● 250 g serka mascarpone ● 50 cl śmietany kremówki ● 250 g drobnego cukru ● 1 laska wanilii ● 2 opakowania cukru waniliowego ● 60 g płatków migdałowych ● ok. 6 łyżek likieru kawowego (lub o smaku tiramisu)    Wykonanie:   Zetnij wierzchołki dyni. Wydrąż miąższ z dyni, usuń pestki. Pokrój miąższ w kostkę. Ugotuj przez około 15 minut w gotującej wodzie, po czym

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
CIASTA WIELKANOCNE 240

rhum". Podbijając Europę w latach 70 XIX wieku trafiła do Neapolu, gdzie zadomowiła się jako baba napoletano. Przybrała ona kształt grzyba bądź czapki kucharskiej. Zawsze jest mocno nasączona likierem na bazie cytryn lub ponczem. jeśli jest to baba duża z dziurą w środku napełnia ja ja kremem i polewa sosem z owocami. Zdaniem Włochów to klasyczny przysmak neapolitański, symbol miasta(...)makową, cytrynową lub cynamonową? Albo wybrać babkę majonezową albo z serkiem mascarpone? Babka białkowa z kokosem i makiem Babka cytrynowa   Babka cytrynowa II     Babka drożdżowa pomarańczowa z kruszonką   Babka grecka (mocno waniliowa)   Babka kajmakowa   Babka mocno migdałowa   Babka pomarańczowa   Babka pomarańczowo - kakaowa   Babka serowa   Babka tulipan z kokosem Mazurek Jest

Ciastka - domowe słodkości
Tort orzechowo migdałowo kawowy 116

łyżeczki żelatyny 110 g kawy capuccino waniliowe proszek/ może być inny smak/ 3 łyżki cukru trzcinowego przełożenie: 1 słoiczek konfitury z pomarańczy nasączenie: 150 ml kawy zaparzonej 50 ml likieru kawowego 2 łyżki spirytusu dekoracje: wafle, rurki, ciasteczka, orzechy, ziarna kawy, Biszkopt: Białka ubijam na sztywno. Dodaję stopniowo cukier i dalej ubijam aż cukier dobrze się rozpuści. Dodaję po jednym(...)Wlewam cienkim strumieniem do kremu i cały czas mieszam mikserem. Krem dzielę na trzy części Biszkopt kroję na trzy blaty. Dolny nasączam ponczem, smaruję 1/3 kremu, na nim konfiturę pomarańczową. Drugi blat biszkoptu układam, nasączam ponczem, smaruję 1/3 kremu. Ostatni blat biszkoptu nasączam. Smaruję kremem. Tort składam w obręczy i wstawiam do lodówki na noc. Na drugi dzień smaruję boki

wesoła kuchnia