likier pomaranczowy - 502 przepisów (strona:6/34)

CZEKOLADOWE NALEŚNIKI Z RICOTTĄ, GRANATEM I POLEWĄ CZEKOLADOWO-ŚLIWKOWĄ 111

puszystą ricottą i miodem (lub dżemem pomarańczowym). Podane ze skórką otartą z pomarańczy, pestkami granatu i czekoladową polewą.  Świetne na jesienny popołudniowy deser lub słodkie śniadanie.  Ricottę można zastąpić rozmiksowanym twarogiem. ______________________________________________________ SKŁADNIKI 4-6 czekoladowych naleśników, np. z tego przepisu 250 g sera ricotta  1-2 łyżki miodu lub dżemu pomarańczowego opcjonalnie: 10 g masła  POLEWA(...)gorzkiej czekolady 2 łyżki powideł śliwkowych 2 łyżki likieru cointreau (pomarańczowego) DO PODANIA: pestki granatu, świeży rozmaryn, skórka otarta z pomarańczy ______________________________________________________ WYKONANIE Naleśniki smażymy według przepisu. Ricottę mieszamy z miodem lub dżemem pomarańczowym. W rondelku, na małym ogniu rozpuszczamy połamaną na kostki czekoladę lub nutellę z powidłami śliwkowymi oraz likierem pomarańczowym. Mieszamy, aż składniki połączą się i utworzą gładką polewę

cool and minty
TORCIK KORZENNY Z KREMEM POMARAŃCZOWYM I BEZĄ 150

Skórka otarta z jednej pomarańczy          250 gram mascarpone  Do nasączenia:         1/2 szklanki soku pomarańczowego plus jedna miarka likieru pomarańczowego (40 ml)  Wykonanie: Przygotowanie biszkoptu rozpocznij od ubicia białek na sztywno ze szczyptą soli. Następnie stopniowo dodawaj cukier cały czas miksując białka aż zupełnie się rozpuszczą. Dodaj żółtka(...)bezą. Tak przygotowaną bezę susz w piekarniku nagrzanym do 120 stopni minimum 2 godziny.  Gotowy i ostudzony biszkopt przekrój na 3 blaty. Każdy z nich nasącz sokiem pomarańczowym wymieszanym z likierem. Ułóż pierwszy blat na talerzu, jego wierzch posmaruj kremem. Połóż upieczoną bezę i posmaruj jej wierzch łyżką kremu. Połóż kolejny blat biszkoptu delikatnie dociskając do poprzedniej warstwy

Mango Papaja
Lody pomarańczowe a‘la Nigella 137

pomarańcza 2 limonki 2 łyżki rodzynek (namoczyć w likierze pomarańczowym przez ok. 1 godz.) 1 szklanka cukru pudru 2 i pół szklanki słodkiej śmietanki (najlepiej kremówki) Zetrzyj skórkę z pomarańczy i z 1 limonki. Wyciśnij sok ze wszystkich owoców i wlej do cukru. Dodaj startą skórkę i odsączone z likieru rodzynki. Mieszaj, aż cukier się rozpuści, dodaj śmietanę. Ubij wszystko

Gotujemy i jemy
Lody pomarańczowe a‘la Nigella 148

pomarańcza 2 limonki 2 łyżki rodzynek (namoczyć w likierze pomarańczowym przez ok. 1 godz.) 1 szklanka cukru pudru 2 i pół szklanki słodkiej śmietanki (najlepiej kremówki) Zetrzyj skórkę z pomarańczy i z 1 limonki. Wyciśnij sok ze wszystkich owoców i wlej do cukru. Dodaj startą skórkę i odsączone z likieru rodzynki. Mieszaj, aż cukier się rozpuści, dodaj śmietanę. Ubij wszystko

Korniszonki
Pomarańczowa Pannacotta z likierem blue curacao 218

masy śmietanowej, choć proces przygotowania jest identyczny jak ten w przepisie na waniliową panna cottę o której pisałam  tutaj  . Do przygotowania użyłam  likieru Blue Curaco,zamiast ekstraktu waniliowego. Likier ten nadał masie piękną i delikatną barwę w odcieniu błękitu. Deser zyskał takę drugi wymiar dzięki kandyzowanej skórce cytrynowej. Cóż żadne słowa nie oddadzą pełni smaku, więc koniecznie(...)łyżeczki (10-11 g) żelatyny 3 łyżki likieru pomarańczowego blue curacao sok z połowy pomarańczy lub kilka kropel aromatu pomarańczowego sok z ćwiartki cytryny niewielka ilość oleju lub roztopionego masła do wysmarowania foremek Ponadto: łyżka skórki cytrynowej kandyzowanej cukier puder do  oprószenia  lub wiórki kokosowe 1.Mleko, śmietankę,likier i cukier podgrzewamy ( nie gotujemy!!!) na bardzo małym ogniu

vaniliowoczekoladowa
Sernik czekoladowy ricotta aromatyzowany pomarańczą 191

łyżki ciemnego kakao typu holenderskiego  skórka otarta z 1 pomarańczy 2 łyżki domowego likieru pomarańczowego 80 g mąki ziemniaczanej Cząstki pomarańczy do podania Wykonanie:  1. Ser mielimy a następnie łączymy z ricottą . Margarynę ucieramy z cukrem i startą skórką pomarańczową oraz likierem na jasną i puszystą masę. Dodajemy pojedynczo jajka. Przesiewamy mąkę ziemniaczaną oraz kakao. Wszystko dobrze

vaniliowoczekoladowa
Lody morelowe (bez maszynki i jajek) 193

moje kochane morele, które plasują się u mnie przed brzoskwiniami czy nektarynami. Uwielbiam je w postaci suszonej, a świeże mogłabym jeść bez końca. Lody z moreli z dodatkiem domowego likieru pomarańczowego na bazie śmietanki kremówki oraz jogurtu greckiego to czysta poezja dla podniebienia. Koniecznie musicie spróbować. Moje znikły tak szybko, że gdyby nie fakt braku miejsca i dostępu do zamrażalnika

vaniliowoczekoladowa
Babka pomarańczowa 146

zobaczymy, niemniej odświeżam przepis na babkę piaskową z nutą pomarańczy. Pyszna , delikatna i .... pomarańczowa;) SKŁADNIKI: 1 p. masła 4 jaja 1 szkl cukru ( 200 g) 1 szkl. mąki pszennej ( 130 g ) 3/4 szkl. mąki ziemniaczanej ( 110 g) 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia skórka pomarańczowa kandyzowana likier pomarańczowy 2 łyżki , lub kilka kropel olejku pomarańczowego cukier waniliowy

Z Marcepanem
Tort makowy z kremem śmietankowo-czekoladowym i pomarańczowo-kardamonową nutą 171

także uznał, że był doskonały. Dla mnie po prostu bardzo smaczny, bez wielkiej rewelacji. No ale ja nie jestem wielką fanką makowców. Tort makowy z kremem śmietankowo-czekoladowym i pomarańczowo-kardamonową nutą Przepis zakłada upieczenie ciasta dzień przed przygotowaniem. Ja nie miałam tyle czasu, ale śmiało mogę stwierdzić, że tego samego dnia też da się nieźle pokroić. Zamiast kremu(...)kardamonem. Pozostałą śmietankę ubić w wysokim schłodzonym naczyniu. Połączyć z mascarpone i masą czekoladową. Można jeszcze schłodzić. do nasączenia 1/3 szklanki (85 ml) lekko osłodzonej herbaty pomarańczowej lub likieru pomarańczowego; może też być lekko rozcieńczony syrop po kandyzowaniu pomarańczy dodatkowo 200-250 g konfitury pomarańczowej Składanie Na paterze ułożyć pierwszy blat ciasta, trochę nasączyć, posmarować konfiturą pomarańczową (½). Konfiturę przykryć kremem

Pełny talerz
Pierożki z serem i pomarańczami 187

pszenna ( durum ) – 200 g * jajko – 2 szt * oliwa extra virgin – 1 łyżka * sól – 1 szczyptaSOS POMARAŃCZOWY :* małe pomarańcze – 2 szt * masło – 25 g * cukier trzcinowy – 30 g * sok pomarańczowy – 50 ml * likier pomarańczowy Cointreau – 50 mlDODATKOWO : * ser biały – ok. 250 g * cukier puder – 1 łyżka SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :PIEROŻKI:Stolnicę(...)rozpuszczenia się.Uwaga – robimy to drewnianą łyżką!Dodajemy nasze pierogi i delikatnie podsmażamy z dwóch stron w karmelu.Dodajemy sok pomarańczowy i otartą skórkę.Całość smażymy ok. 3 minuty do momentu odparowania soku.Zwiększamy płomień i wlewamy ostrożnie likier , a gdy zacznie mocno parować podpalamy ( uważając! ).Gdy alkohol się wypali Agnolotti wyciągamy na talerze , na których zamierzamy podawać.Do sosu

Ostra na Słodko
Ciasto z truskawkami na biszkoptach 6906

Fantastyczne ciasto bez pieczenia z truskawek na biszkoptach. Przełożone kremem z serka mascarpone i bitej śmietany. Charakteru dodaje likier i świeży sok pomarańczowy. W smaku lekkie, pyszne, orzeźwiające. Koleżanka powiedziała, że jest to po prostu truskawkowe tiramisu… Deser tak mi zasmakował, że spróbuję go przygotować teraz w formie tortu:). Bardzo polecam…     Składniki: około 400g podłużnych biszkoptów 800g(...)łyżki cukru pudru 500g serka mascarpone 5 łyżek likieru pomarańczowego lub migdałowego 1 galaretka truskawkowa   1. Blaszkę o wymiarach 25x25cm lub 26x26cm wyłożyć folią spożywczą. 2. Sok pomarańczowy dokładnie wymieszać z konfiturą z truskawek. 3. Truskawki pokroić na plastry. 4. Do serka mascarpone dodać likier i krótko wymieszać mikserem do połączenia składników. 5. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno

Mała Cukierenka
Deser na babski wieczór i nie tylko 174

odmiany coś słodkiego na każdą okazję... Składniki na deser (2 porcje): mała śmietana 30% łyżeczka cukru czekolada mleczna pomarańcz skórka pomarańczy biszkopty sok pomarańczowy i opcjonalnie likier pomarańczowy cynamon Zmiksować śmietanę tak, aby powstała bita śmietana i dodać do niej cukier. Rozpuścić czekoladę (z wyjątkiem dwóch kostek). Skórkę pomarańczy po uprzednim wyparzeniu zetrzeć, a następnie obrać resztę. Owoc pokroić

Karola gotuje
Domowy ekstrakt pomarańczowy 145

Likier pomarańczowy jest składnikiem wielu ciast i tortów, deserów. Najpopularniejszy w cukiernictwie jest likier o nawie  Cointreau.  Z uwagi na dostępność do tego produktu postanowiłam zrobić własną wersję tego trunku. U mnie w dwóch postaciach: pierwsza przygotowana i oparta wyłącznie na metodzie ekstrakcji a druga dodatkowo wzbogacona syropem pomarańczowym. Wszystko przygotowane z naturalnych składników bez chemicznych ulepszeń(...)razie jak na zdjęciu poniżej likier dopiero nabiera mocy, chodź z dnia na dzień bardziej pogłębia się jego kolor i zapach pomarańczy. Jeśli mam być szczera to nie chciało mi się kandyzować skórki pomarańczowej, bo taką już mam więc wykorzystałam ją jako bazę mojego ekstraktu. W zasadzie wszytko zaczęło się od tego, że z 2 kg pomarańczy zamierzałam przygotować konfiturę

vaniliowoczekoladowa
POMARAŃCZOWA BABKA DANUSI 197

smak i jakość ciasta. Składniki: 230 gram jogurtu naturalnego 5 średnich jajek 250 gram cukru zwykłego 125 gram oleju rzepakowego 125 gram masła ( masło stopić i przestudzić) 1 łyżka likieru pomarańczowego  skórka otarta z jednej całej pomarańczy 90 ml soku pomarańczowego świeżo wyciśniętego ( z 1 pomarańczy) 40 dkg mąki pszennej krupczatki- nie innej 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia(...)pomarańczy i wycisnąć z niej sok. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Zmiksować jajka z cukrem do rozpuszczenia cukru. Dodać stopione masło i olej i miksować. Dodać mąkę, likier, sok , skórkę pomarańczową, oraz jogurt i wszystko zmiksować razem na pełnych obrotach. Ciasto przelać do foremki i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180st. Piec ok. 55- 60 minut- do suchego patyczka

Walijskie Pichcenie
Piernikowy torcik przekładany kremem z nerkowców 196

łyżki kakao 2 łyżeczki korzennej mieszanki przypraw do pierników 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia ½ łyżeczki soli 1/3 szklanki rozpuszczonego oleju kokosowego kilka łyżek herbaty z dodatkiem pomarańczowego likieru (lub soku pomarańczowego) do nasączenia ciasta Krem z nerkowców: 1 szklanka nerkowców, uprzednio moczonych w zimnej wodzie przez kilka godzin 10 sztuk suszonych daktyli ½ szklanki mleka sojowego ziarenka wyłuskane(...)masę przelej w równej ilości do dwóch tortownic i wstaw do piekarnika na 30 minut. Pozostaw do ostudzenia, po czym wyjmij z forem. Przygotowane spody delikatnie nasącz herbatą z likierem.  Aby przygotować krem, odcedzone nerkowce przełóż do kielicha blendera. Daktyle wraz z mlekiem podgrzej w małym rondelku, a kiedy mleko zacznie parować zdejmij z ognia i pozostaw

Roślinna - blog wegański