Domowy likier pomarańczowy przepis na domowy likier typu Grand Marnier Domowy likier pomarańczowy jest wspaniałym pomysłem na spotkanie z przyjaciółmi lub miły babski wieczór, ale też składnikiem wielu potraw. Często dodaję likier do kawy , naleśników, deserów i używam do nasączania ciast, którym nadaje cudowny pomarańczowy aromat. To właśnie tym likierem nasączam biszkopt, kiedy przygotowuję roladę buche de noel(...)drobiu, zwłaszcza kaczki z pomarańczami. Świetnie pasuje do lodów waniliowych i ciast z owocami. Również popularny drink Margarita zawiera w swoim składzie ten właśnie likier lub Cointreau (likier z gorzkich pomarańczy). Domowy likier pomarańczowy
Cztery FajeryWczoraj był przepis na ciasteczka pomarańczowe , a dziś coś pasującego do nich :)Rozgrzewającego , słodkiego ... Warto się podelektować w zimowe chłodne wieczory. Składniki : 1,5 szklanki cukru400
Malinowa KawiarenkaKawa cesarzowej Marii Teresy Café Maria Theresia Wyjątkowa kawa przygotowywana zazwyczaj na bazie podwójnego przedłużonego espresso z pysznym likierem pomarańczowym i bitą śmietaną urzeka smakiem, każdego kto jej próbował. Kawa cesarzowej Marii Teresy, nazwana tak na część słynnej władczyni z rodu Habsburgów, jest popularna w całej Austrii, można się nią delektować w niemal każdej kawiarni, choć najlepszą, moim zdaniem(...)innego likieru pomarańczowego około 170-180 ml świeżo zaparzonej, mocnej kawy bita śmietana skórka otarta z pomarańczy lub drobno pokrojona kandyzowana skórka pomarańczowa opcjonalnie pół łyżeczki startej gorzkiej czekolady Przepis na kawę cesarzowej Marii Teresy Przed przygotowaniem kawy ogrzej filiżankę, napełniając ją wrzącą wodą. Po dwóch - trzech minutach wylej wodę, wlej do filiżanki likier pomarańczowy i wsyp cukier. Wymieszaj
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataswoich zbiorach nie zliczę. Ten jest iście królewski, na spodzie z kruchych ciasteczek, aksamitny, śmietankowy, mega delikatny a zarazem treściwy, z puszystym czekoladowym musem niczym chmurka dodatkiem likieru pomarańczowego, wypiek godny każdej uroczystej okazji. Swoją delikatność zawdzięcza długiemu pieczeniu w niskiej temperaturze, dzięki temu nie rośnie gwałtownie i po upieczeniu jest równy jak stół. Bez pęknięć. Jest(...)nieprzyzwoicie smaczny. Zamiast likieru pomarańczowego możecie dodać do musu ciemny rum czy nawet kawowy likier kahula, odrobina alkoholu wspaniale podkręca jego smak. Myślę, że będzie prawdziwą słodką ozdobą świątecznego stołu. Bajka! Składniki na tortownicę o wym 24 cm Ciasteczkowy spód: 25 dag kruchych ciastek użyłam Brześć 70 g roztopionego masła Masa serowa: ½ kg mielonego twarogu z wiaderka
Wanilia i KardamonSłodkie, aromatyczne, zacnie pomarańczowe Crêpes Suzette naleśniki z pomarańczami po francusku. Crêpes Suzette to karmelizowane w sosie pomarańczowym z karmelem przepyszne kąski. Sos pomarańczowy na bazie karmelu, cytrusowy nie za słodki, kremowy i rozpływający się w ustach. Do tego te rajskie naleśniki… Nie mogłam się oderwać. INNE PRZEPISY NA DESERY: TRUFLE DAKTYLOWO ORZECHOWE, CZYLI KULKI MOCY SERNIK(...)aromatyczne, zacnie pomarańczowe Crêpes Suzette naleśniki z pomarańczami po francusku. Crêpes Suzette to karmelizowane w sosie pomarańczowym z karmelem przepyszne kąski. Course Breakfast Cuisine French Keyword Crêpes Suzette, Crepes Suzette, Naleśniki, Prep Time 30 minutes Cook Time 30 minutes Servings 2 Author Globus Kulinarny Ingredients Pomarańcze – 3 sztuki Cukier trzcinowy – 4 łyżki / około 40g / Masło – 50 g Likier pomarańczowy
globuskulinarnyChałka to pyszne delikatne pieczywo, idealne na śniadanie lub deser. Dzisiejsza chałka wypełniona jest pachnącym, pomarańczowym nadzieniem makowym. Smak podbija dodatek likieru pomarańczowego do masy makowej. Gdy chałkę będą jadły dzieci zamień likier na sok z pomarańczy. Jak wszystkie moje wypieki chałka upieczona została ze zdrowszej wersji mąki - mąki orkiszowej. Bardzo prosta do przygotowania. Nie kupisz takiej chałki nawet(...)świeżych drożdży 60 g masła 2 jajka 1/2 łyżeczki soli Składniki na masę makową: 200 g suchego, mielonego maku 180-200 ml mleka 120 g skórki pomarańczowej 2 łyżki likieru pomarańczowego 3 łyżki miodu 2 łyżki mielonych orzechów laskowych 2 lyżki masła Dodatkowo: 1 żółtko+2 łyżki mleka 1 łyżka maku do posypania Wykonanie: drożdże rozetrzeć z kilkoma łyżkami mleka
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Margaritę najlepiej jest podawać w kieliszku do margarity, którą można dodatkowo ozdobić truskawkami. Aby przygotować prawdziwą margaritę truskawkową potrzebujecie oczywiście truskawek, najlepiej świeżych, ale mogą być mrożone, tequilę i likier pomarańczowy. Polecamy Wam również nasze inne przepisy na drinki . Składniki : Mus ze zmiksowanych truskawek 160 ml tequili 40 ml soku z limonki 2 łyżki stołowe cukru trzcinowego 40 ml likieru(...)pomarańczowego triple sec Lód w kostkach Sposób przygotowania: Do shakera wypełnionego lodem wlewamy tequilę, likier pomarańczowy oraz sok z limonki. Następnie do tego dodajemy również mus truskawkowy. Ilość dodawanego musu z truskawek możemy dodawać wedle swojego uznania. Jak chcemy by drink był mocniejszy to dodajemy mniej musu. Całość energicznie ze sobą mieszamy. Gotowego drinka przelewamy do kieliszków do margarity. Artykuł
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarneramach opróżniania barku postanowiłam zrobić naleśniki Suzette. Zamiast likieru pomarańczowego użyłam dwóch innych(...)limoncelli i likieru z kumkwatu. Odpuściłam sobie także smażenie na smalcu. Efekt był świetny - cytrusowy aromat i delikatnie pomarańczowy smak. Składniki 3/4 szklanki mąki 3 jajka szklanka mleka łyżka soku pomarańczowego 2 łyżki masła pół kieliszka likieru pomarańczowego sos 1/4 kostki masła 3 łyżki cukru pudru kieliszek likieru pomarańczowego Przygotowanie naleśników Z mąki, jajek, mleka, soku i likieru
Kulinarne Inspiracjeszukacie przepisu na coś słodkiego na walentynkow ą kolację , polecam Wam prosty i niewymagający wielu przygotowań deser. Serca z ciasta francuskiego przełożone aromatycznym kremem czekoladowo-pomarańczowym z dodatkiem likieru pomarańczowego. Taki deser powinien zachwycić Wasz ą drug ą po ł owk ę ;) SKŁADNIKI (2 porcje) 1 opakowanie ciasta francuskiego 250 g mascarpone 200 g czekolady(...)gorzkiej lub mlecznej) 1-2 łyżki likieru pomarańczowego 1 pomarańcza **** INGREDIENTI (2 porzioni) 1 rotolo di pasta sfoglia 250 g di mascarpone 200 g di cioccolato (fondente o al latte) 1-2 cucchiai di liquore all'arancia 1 arancia PRZYGOTOWANIE Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, odstawiamy do wystygnięcia. Rozpuszczoną czekoladę miksujemy z mascarpone i 1-2 łyżkami likieru pomarańczowego
La grande e la piccola cuocaCiasto pomarańczowe z migdałami przepis na ciasto z pulpy z wyciskarki Ciasto pomarańczowe z migdałami i cynamonem smakuje obłędnie o każdej porze roku. Jesienią i zimą dodaję do niego dużą szczyptę goździków, a czasami likier pomarańczowy. Także smażona skórka pomarańczowa świetnie podkreśla jego smak. Ciasto pomarańczowe z migdałami przepis Cztery Fajery Ciasto z pulpy pomarańczowej z wyciskarki to nasz sposób(...)wykorzystać na tysiące sposób - przepis na ciasto pomarańczowe jest jednym z nich. W przypadku wytłoczyn z mojej wyciskarki - Ronic Zyle WSJ Semi professional pulpa jest bardzo dobrze odciśnięta, dlatego aby uzyskać odpowiednią konsystencję masy pomarańczowej dodaję do niej niewielką ilość soku pomarańczowego. W wersji dla dorosłych sok pomarańczowy można częściowo zastąpić domowym likierem pomarańczowym albo francuskim Cointreau czy sycylijskim Arancello
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataKocham keksy. To jedno z moich ulubionych "suchych" ciast. Koniecznie z dużą ilością bakalii i lekką nutką alkoholu, tym razem likieru pomarańczowego ( a przeważnie rumu). Keks z tego przepisu na strukturę podobną do babki piaskowej. Dlatego przy pieczeniu trzeba pilnować, żeby go nie przeciągnąć, bo może wyjść zbyt suchy. Na Święta to pozycja obowiązkowa. *keksówka 30 cm Składniki(...)budyniu waniliowego 250 g masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia 350 g bakalii (figi, rodzynki, suszona żurawina, orzechy, kandyzowane ananasy, kandyzowana skórka pomarańczowa) skórka otarta z pomarańczy 1/3 szklanki likieru pomarańczowego na lukier: 3 kopiate łyżki cukru pudru 2 łyżki likieru pomarańczowego (lub rumu) łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej Masło rozpuścić i wystudzić. Z mąki odłożyć łyżkę i wymieszać
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaChałka to delikatne pieczywo, idealne na śniadanie lub deser. Dzisiejsza chałka wypełniona jest aromatycznym, pomarańczowym nadzieniem makowym. Smak dodatkowo podbija likier pomarańczowy. Gdy chałkę będą jadły dzieci zamień likier na sok pomarańczowy. Jak wszystkie moje wypieki chałkę upiekłam ze zdrowszej wersji mąki - mąki orkiszowej. Bardzo prosta do przygotowania. Nie kupisz takiej chałki nawet w najlepszej piekarni. Polecam! Składniki(...)masła 4 łyżki miodu 2 jajka 1/2 łyżeczki soli Składniki na nadzienie makowe: 200 g suchego, zmielonego maku 180-200 ml mleka 3 łyżki miodu 2 łyżki likieru pomarańczowego 120 g kandyzowanej skórki pomarańczowej 2 łyżki mielonych orzechów laskowych 2 łyżki masła dodatkowo: 1 łyżka ziarenek maku do psypania 1 żółtko+2 łyżki mleka Wykonanie: drożdże rozetrzeć z kilkoma łyżkami
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!sposób co kokosowy. Gdy biszkopty wystygną wytnij pierścieniem cukierniczym z każdego blatu po osiem kółek o śr. 7,5cm. Konfitura morelowo-pomarańczowa Pokroić morele w paseczki. Wymieszać ze skórką pomarańczową, cukrem i sokiem pomarańczowym. Smażyć przez 10-15 minut cały czas mieszając. Odstawić i wystudzić. Krem ryżowy Zagotować mleko z cukrem. Na gotujące się wsypać powoli płatki ryżowe cały czas(...)zrób z plastikowej butelki po wodzie). Na spodzie umieść biszkopt kokosowy. Skrop go łyżeczką likieru pomarańczowego. Przykryj półcentymetrową warstwą kremu ryżowego. Na to wyłóż 1/4 konfitury morelowo-pomarańczowej i znowu przykryj półcentymetrową warstwą kremu ryżowego. Na wierzchu umieść biszkopt migdałowy. Nasącz go również likierem pomarańczowym. Na środku umieść rozetką z kremu ryżowego. Wokół niej rozsyp zmielone prażone migdały. Udekoruj świeżymi
Wiem co jemkakao 100 g kremowego serka typu Philadelphia 100 g masła w temperaturze pokojowej 150 g cukru pudru 2 duże jajka 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 1 łyżka likieru pomarańczowego ( Cointreau ) 180 ml wody Trufle czekoladowe: 120 g czekolady, min. 70% kakao 60 ml kremówki 36 % 30 g masła 1 łyżka cukru pudru 2 łyżki likieru pomarańczowego ( Cointreau ) kakao(...)kąpieli wodnej rozpuść czekoladę. Odstaw do przestudzenia. W osobnej misce utrzyj masło z cukrem pudrem i kremowym serkiem. Następnie wbij kolejno jajka, nie przerywając ucierania. Wlej olejek waniliowy i likier pomarańczowy. Zmiksuj ponownie. Zacznij dodawać powoli suche składniki i wlewać stopniowo wodę, cały czas miksując. Ciasto powinno mieć gładką i gęstą konsystencję. Gotową masę podziel na dwie formy
Food Square