słodkiej śmietanki 30% 250 g serka mascarpone 100 g łuskanych orzechów laskowych 1 wafelek o smaku orzechowym (45 g) 1 łyżka cukru pudru 2 łyżki likieru kawowego lub czekoladowego 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady do posypania 1 łyżka kakao dodatkowo pralinki do dekoracji (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Ciasta Ferrero Rocher bez pieczenia: Suchą patelnię wstawić na gaz. Lekko podgrzać. Wsypać(...)miseczki. Dodać do niego łyżkę cukru pudru i razem dokładnie wymieszać. Wafelka drobno pokruszyć i wsypać do miski z pozostałym kremem. Dodać dwie łyżki masy kajmakowej oraz dwie łyżki likieru. Przełożyć połowę posiekanych orzechów laskowych. Całość zmiksować mikserem na niskich obrotach do połączenia składników. Herbatnikami kakaowymi wyłożyć spód naczynia szklanego lub blaszki uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia. Kolejno wyłożyć cały
Danka Pichci400g czekolady deserowej (można też użyć pół na pół deserowej z gorzką, zależy jak bardzo wytrawną truflę chcecie otrzymać) 500 ml śmietany 36% (nie można zamienić) 150 ml likieru kawowego 4 łyżki cukru pudru 1 łyżka kakao Wykonanie: Ciasteczka drobno pokruszyć (można zmielić w malakserze), wyrobić z masłem – uwaga, użyć jak najmniej masła, żeby spód nie wyszedł za twardy(...)drzwiach piekarnika. Kremówkę (500 ml) krótko zagotować w niewielkim garnku. Zdjąć z palnika, rozpuścić w niej czekoladę, dokładnie wymieszać. Masę schłodzić – powinna lekko zgęstnieć, ale nie całkowicie. Dodać likier i cukier puder i miksować. Masa truflowa powinna zgęstnieć, zwiększyć objętość i stać się jaśniejsza. Wykładamy masę na wystudzony sernik i wygładzamy powierzchnię. Schładzamy przez minimum kilka godzin w lodówce
Pociąg Do KuchniDomowy likier kawowy świetnie sprawdzi się jako drobny upominek świąteczny dla bliskiej osoby. Jest bardzo prosty w przygotowaniu i składa si ę tylko z kilku podstawowych składników. Do świąt pozostały jeszcze 2 tygodnie, dlatego zapraszam Was do jego przygotowania, póki czas ;) **** Mancano poco più di due settimane a Natale(...)cukier się rozpuści, rondelek zdejmujemy z gazu. Całość przelewamy do szklanej miseczki i odstawiamy do wystygnięcia. Do ostudzonej kawy, mleka i śmietany dolewamy alkohol, mieszamy. Likier przelewamy do szklanej butelki (wcześniej umytej i dokładnie osuszonej), szczelnie zamykamy, aby nie wchodziło powietrze. Likier odstawiamy do lodówki na ok. 5-7 dni. Przygotowany likier można
La grande e la piccola cuocacukru 1 jajko 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 430 ml śmietany kremówki (38%) 5 listków żelatyny 80 g białej czekolady 80 g mlecznej czekolady orzechowej 1 łyżka likieru kawowego 80 g ciemnej czekolady (70%) 1 łyżka kakao Najpierw przygotować rożki: Wyciąć z papieru do pieczenia 6 kwadratów o boku 30 cm. Każdy złożyć na pół po przekątnej. Ułożyć pierwszy trójkąt(...)lodówki na 15 minut. W tym czasie przygotować drugą warstwę: z mlecznej czekolady. Czekoladę posiekać, rozpuścić w kąpieli wodnej, ostudzić. Wlać do 375 ml masy serowej razem z likierem, zmiksować. 2 listki żelatyny odcisnąć, rozpuścić na parze, ostudzić. Dodać do żelatyny 2 łyżki masy serowej, dokładnie wymieszać. Wlać żelatynę do sernika, dokładnie zmiksować. Masę równomiernie wyłożyć na pierwszą warstwę, schłodzić
Pożeraczka, czyli raz adobrzełyżka cukru waniliowego 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej 250g miękkiego masła Polewa czekoladowa: 100g gorzkiej czekolady ok 50 ml mleka Dodatkowo: 1/3 szklanki zaparzonej kawy lub herbaty lub likieru kawowego – do nasączenia blatów ciasta *** Biszkopt: białka jaj oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno*** *** Gdy piana będzie gęsta i lśniąca dodajemy kolejno po jednym żółtku(...)masa zgęstnieje. Studzimy *** *** Miękkie masło ucieramy na gładką masę i dodajemy po łyżce ostudzonej masy budyniowej. Miksujemy do uzyskania jednolitego kremu *** *** Kakaowe blaty ciasta nasączamy kawą, herbatą lub likierem *** *** Na pierwszym blacie rozsmarowujemy połowę masy budyniowej. Na kremie układamy blat bezowy, a na niego resztę kremu. Całość przykrywamy drugim biszkoptem kakaowym i odkładamy do lodówki, do stężenia *** *** Przygotowujemy polewę
Blog z ApetytemZaparzoną kawę cedzę przez sitko lub filtr do kawy i słodzę do smaku. Opcjonalnie możesz do niej dodać odrobinę ulubionego alkoholu, choćby takiego jak np. domowy likier kawowy Kahlua . Buen provecho! Kawa gotowana z przyprawami
Cztery FajeryDodaj serek mascarpone i cukier waniliowy dokładnie zmiksuj. Dobrze jest rozmieszać serek przed dodaniem do masy. Poncz: 2 łyżki kawy rozpuszczalnej 200 ml gorącej wody 100 ml amaretto lub likieru kawowego Zimny biszkopt przetnij na 3 części. Spód nasącz chłodnym pączem i posmaruj 1/3 masy. Połóż drugi biszkopt i nasącz go i posmaruj 2 częścią kremu. Przykryj trzecim biszkoptem
Cynamonowe szczęścieszklanka syropu z puszki brzoskwiń 4 łyżki cukru 200ml mleka 1 opakowanie budyniu śmietankowego (bez cukru) 4 żółtka 1 łyżka mąki pszennej 200g miękkiego masła Dodatkowo: 1/3 szklanki likieru kawowego (lub 1/4 szklanki mocnej kawy + 2łyżki wódki) 2 opakowania delicji o smaku pomarańczowym 2 galaretki o smaku brzoskwiniowym brzoskwinie pozostałe z puszki *** Wykonujemy ciasto. Wszystkie składniki powinny(...)masy budyniowej odkładamy kilka łyżek – będzie nam potrzebny do posmarowania ciasta pod galaretką *** *** Resztę kremu dzielimy na pół. Jedną część kremu wykładamy na blat ciasta *** *** Delicje moczymy w likierze (lub w kawie z alkoholem) i układamy na kremie, czekoladą do dołu, delikatnie je wciskając ** *** Na delicje wykładamy pozostały krem. Całość przykrywamy drugim blatem ciasta, który cienko smarujemy odłożonym kremem
Blog z Apetytemczekolady mlecznej wówczas mniej cukru, można nawet całkiem pominąć ) 5 łyżek wody 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej ( w granulkach lub w proszku ) 250 ml śmietany kremówki 36 % Nasączenie: 50 ml likieru kawowego ( lub świeżo zaparzonej kawy ) 50 ml wody Dodatkowo: 2 - 3 łyżki dżemu z czarnej porzeczki 250 ml śmietany kremówki 36% 2 łyżeczki cukru pudru opcjonalnie - odrobina barwnika spożywczego(...)białych smug. Gotowy krem wstawić do lodówki do lekkiego stężenia ( u mnie trwało to około 5 minut, krem szybko tężał ). Złożenie tortu: Dolny blat czekoladowego ciasta nasączyć połową mieszanki likieru i wody. Następnie posmarować dżemem porzeczkowym ( bardzo sztywny dżem rozmieszać w miseczce do uzyskania bardziej smarownej konsystencji ). Wyłożyć około 2/3 kremu czekoladowego, wyrównać. Przykryć drugą częścią ciasta. Nasączyć pozostałym ponczem
Opowieści z piekarnikamasła. Ciasto na pierogi – Jak zrobić ciasto na pierogi Pierogi z kapustą i grzybami Pierogi z łososiem i szpinakiem Sałatka jarzynowa Sałatka z wędzonym łososiem Sałatka jarzynowa z buraczkami. Likier kawowy Baileys homemade Artykuł Przepisy na Boże Narodzenie pochodzi z serwisu To co lubię gotuję
To co lubię - gotuję i polecamorzechów włoskich - 1 łyżka gorzkiego kakao - 100 gram cukru trzcinowego - 1/4 łyżeczki soli - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia - 1 opakowanie cukru waniliowego - 1 jajo - 1 łyżeczka miodu - 2 łyżki likieru kawowego ( ewentualnie miodu pitnego lub białego wina ) - 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich - 95 gram miękkiego masła Wykonanie: Do miski przesiewamy obie mąki z proszkiem do pieczenia, solą i kakao. Mieszamy
Kronika PiekarnikaTime 15 minutes Total Time 15 minutes Author Anna Ingredients 300 g słodzonego mleka skondensowanego 500 ml śmietany 30% 3 łyżki kawy rozpuszczalnej 2 łyżki gorącej wody 3 łyżki likieru kawowego lub innego alkoholu Instructions Do miski miksera wlać śmietanę i zacząć ubijać na średnich obrotach. Kiedy śmietana zacznie robić się puszysta dodać puszkę mleka i nadal ubijać Kawę
SprawdzonaKuchnia.plbyć pokruszone biszkopciki lub kruche ciastka czekoladowe, owsiane, amaretti słoiczek dżemu malinowego lub wiśniowego Do nasączenia 1/4 szklanki wody lub herbaty 1/4 szklanki likieru Amaretto jeśli nie macie likieru Amaretto może być dowolny alkohol np. likier kawowy, pomarańczowy, bananowy... Instructions Przygotowanie biszkoptu Piekarnik rozgrzać do temperatury 170 st C. Dno formy o średnicy 22-23 cm wyłożyć papierem do pieczenia
SprawdzonaKuchnia.plnadchodzących świąt;) Ciemna " Krówka" Biszkopt - 5 jajek - pół szklanki karmelu ( ja użyłam gotowej masy ) - pół szklanki mąki pszennej - pół szklanki mąki ziemniaczanej Poncz: - 3/4 szklanki słodkiej kawy z odrobiną kawowego likieru Nadzienie: - 400ml śmietany kremówki - 2 łyżki kakao - szklanka cukru pudru - 1 łyżeczka żelatyny rozpuszczona w 1 łyżce ciepłej śmietany Polewa: - 50 g masła/margaryny - 3 łyżki słodkiego kakao
Kuchnia Pełna Emocjijednak domową chałwę . Babeczki wyszły przepyszne, mięciutkie, wilgotne mocno czekoladowe. Oryginalny przepis na babeczki pochodzi ze strony Moje wypieki , ja go troszkę zmodyfikowałam. Zamiast kawy rozpuszczalnej dodałam espresso. Zamiast likieru kawowego dałam ajerkoniak. Wyszło mi 12 babeczek – standard i 5 mini babeczek. Na 3 dzień babeczki też smakują świetnie a ciasto smakuje jak najlepsza trufla czekoladowa. Bardzo ciekawy przepis
moj przepis na