likier kawowy - 642 przepisów (strona:27/43)

Bezy Tiramisu MINI PAVLOVA 102

push({}); Bezy Tiramisu MINI PAVLOVA Składniki: Beza: 6 białek 330g cukru Krem: 250g serka mascarpone 320ml śmietanki kremówki 30% lub 36% 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Sos karmelowo – kawowy: 250ml mocnej kawy 200ml likieru Kahlúa + 2 łyżki 160g cukru Dodatkowo: kakao do posypania Beza: 1. Białka przełożyć do czystej, suchej miski, dodać cukier i ubijać mikserem, aż cukier się rozpuści, potrwa(...)najmniejszy i gotować przez około 20-25 minut. 5. Sos zdjąć z ognia, odstawić do ostygnięcia na około 15-20 minut i dodać 1-2 łyżki likieru, wymieszać. Sos karmelowo – kawowy jak ostygnie to trochę zgęstnieje. Krem: 6. Śmietankę kremówkę ubić (można z fixem). 7. Do ubitej śmietanki dodać serek mascarpone, ekstrakt waniliowy i wymieszać mikserem do połączenia składników

Mała Cukierenka
Lody kawowe-kawa mrożona 136

zaparzacza z połowy dozy; rozpuszczalną daję dla siebie w proporcji 2 łyżeczki na 250 ml, więc na całość daję około 8 łyżeczek na litr wrzątku 1-2 łyżki likieru śmietankowego, kawowego, czekoladowego bądź waszego ulubionego- u mnie wymiennie, tym razem użyłam likieru śmietankowego- ale każda opcja jest pyszna- likier nadaje aromatu kawie- można również użyć likieru bezalkoholowego bądź syropu smakowego

KreatywnePiny
Sernik Kapitański 243

wyobrażam sobie Świąt Wielkanocnych bez sernika... a dziś dodatkowo zaproponuję idealną wersję na tą okazję - czyli Sernik Kapitański, na czekoladowo-kawowym spodzie, z dodatkiem likieru Advocat i czekolady śmietankowo-kawowej, zwieńczony warstwą bitej śmietany, posypanej delikatnie kakao. Sernik jest w smaku bardzo delikatny i kremowy, a Advocat w nim absolutnie nie dominuje, tylko jest miłym uzupełnieniem. Składniki (na tortownicę(...)być w temperaturze pokojowej 75 dag twarogu mielonego ( może być wiaderkowy ) 2/3 szklanki drobnego cukru 4 jajka 200 ml śmietanki 30% budyń śmietankowy ( proszek ) 2/3 szklanki likieru Advocat 100 g czekolady śmietankowo-kawowej ( dwuwarstwowej ) Warstwa śmietanowa: 250 g serka mascarpone 250 ml śmietanki 30% 2 łyżka cukru pudru Zaczynamy od przygotowania spodu sernika. Herbatniki zmielić lub rozdrobnić blenderem. Masło rozpuścić

Świat Ciasta
Shot Iguana 69

Shot Iguana to pyszne połączenie 3 składników. Idealny shot dla wielbicieli kawy. Trzeba jednak nieco uważać, bo potrafi zaszumieć w głowie ze względy na dodatek dwóch

Kulinarne Przeboje
Tarta kawowa z likierem i malinami 117

takie zwyczajne Składniki 350 g serka naturalnego 1/2 szklanki likieru śmietankowego ciasteczka amaretti lub biszkopty 2 czubate łyżki żelatyny + 1/2 szklanki mleka 3 łyżeczki … Czytaj dalej Tarta kawowa z likierem i malinami

czarrna od kuchni
Keto Baileys (Paleo, LowCarb) 234

  Keto likier Baileys Kochaj mnie jak Irlandię Z czym Wam się kojarzy Irlandia? Bo mi z pięknymi widokami i likierem Baileys. Co prawda nigdy tam

Modern Cave Girl
Sernik z likierem Baileys i migdałami w karmelu 104

spodzie, posypany migdałami w karmelu. Bardzo kremowy, łączący różne smaki i tekstury- od lekko słonawych ciasteczek digestive na spodzie, przez pyszną czekoladowo- serową masę z nutką kawową i likierem Baileys, do chrupkich, słodkich migdałów w karmelu. Myślicie, że to lekka przesada i rozpusta? Być może, ale kiedy jak nie w Święta? :) :)  0 false

Smaczny zeszyt
Deser brzoskwiniowo-Sheridanowy 104

więc dałem jako dekoracja :D ) Składniki brzoskwinie w puszce (2 połówki i syrop) 4 łyżki sera z wiaderka 1 łyżka żelatyny 200 ml śmietany 30% 30 ml likieru Sheridan (kawowy) figi w syropie Przygotowanie   Syrop wraz z serem podgrzewamy (nie zagotowujemy) ,cały czas mieszając. Dodajemy żelatynę ,schładzamy. Gdy masa zacznie tężeć dodajemy pokrojone w kostkę połówki brzoskwiń. Mieszamy

R'n'G Kitchen
Brownie z żurawiną 60

drobnego cukru 4 średnie jajka 1/2 opakowanie cukru waniliowego lub 1 łyżka ekstraktu waniliowego 120 g świeżej żurawiny 200 g mąki pszennej 1 szczypta soli 120 ml likieru kokosowego kawowego lub adwokat - w zależności czym dysponujecie Instructions Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st C. Masło włożyć do rondelka, rozpuścić, a następnie dodać połamaną na kawałki czekoladę mieszać do całkowitego rozpuszczenia

SprawdzonaKuchnia.pl
Tort mocno czekoladowy a'la tiramisu 127

mleka,     1 łyżka cukru,    1 opakowanie galaretki wiśniowej,    200 g masła,    3-5 łyżek likieru wiśniowego (opcjonalnie)              4.   Napar kawowy:       3 łyżeczki kawy mielonej,     150 ml wody     5.   Polewa czekoladowa(...)masy. Następnie budyń szczelnie przykryć folią spożywczą (aby nie powstał "kożuch") i odstawić do wystudzenia. Zimny budyń utrzeć z masłem oraz (opcjonalnie) pod koniec ucierania można dodać likier wiśniowy. 4.   Napar kawowy:   kawę mieloną zaparzyć w 1/2 szklanki wody, przestudzoną przelać przez siteczko (aby pozbyć się fusów). Do naparu można dodać 2-3 łyżki likieru wiśniowego

Kulinarna (nie)codzienność
Mus czekoladowy z likierem i kryształkami soli 84

Opowiem Wam dzisiaj o dwóch niezwykłych wiszniówkowych fankach: Mają na imię Jola i Ewa. Pochodzą z Łodzi. Poznały się na wywiadówce swoich dzieci – ich synowie chodzili

Wiszniówka
Pożegnanie... 136

prysła...  Może kiedyś znów odnajdę radość w robieniu tego co lubię, a może utwierdzę się w przekonaniu, że to nie było dla mnie... Na zakończenie mocny akcent... Likier pomarańczowo - kawowy 3 duże pomarańcze 12 dag kawy w ziarnach 50 dag cukru 0,75l wody 1,5l alkoholu 95% 1 malutka kora cynamonu Pomarańcze szorujemy, parzymy i wycieramy do sucha(...)miesiące. Bardzo ważne, aby alkohol całkowicie zakrył owoce. Od czasu do czasu otwieramy słój i delikatnie mieszamy nalew. Po wymaganym czasie zlewamy nalewkę, niezbyt mocno odciskając pomarańcze przez gazę. Likier filtrujemy i odstawiamy w butelkach do piwnicy. Powinien jeszcze dojrzewać minimum 3 miesiące. Na zdrowie

http://szpilkinamiotle.blogspot.com/
Tort Malakow (tort migdałowy bez pieczenia) 223

masła 5 żółtek 200g cukru pudru 350ml śmietany 30 lub 36% łyżeczka ekstraktu z wanilii skórka otarta z cytryny 300g podłużnych biszkoptów śmietanfix (fix do śmietany) szczypta cynamonu likier (pomarańczowy, kawowy) lub rum lub ekstrakt pomarańczowy łyżka cukru płatki migdałowe (do dekoracji) wiśnie kandyzowane (do dekoracji) Wykonanie: Migdały zmielić. Masło utrzeć na gładką masę powoli dodając żółtka i cukier puder(...)wymieszać.  Na dnie tortownicy napiąć przezroczystą folię i zacząć układać biszkopty jeden obok drugiego (muszą być ułożone ciasno, a wszystkie wolne przestrzenie trzeba wypełnić rozkruszonymi biszkoptami). Skropić biszkopty likierem (rumem, ekstraktem), a następnie posmarować kremem. Ułożyć w ten sposób 3 warstwy biszkoptowe i przekładać je kremem (kolejne warstwy biszkoptów muszą być układane odwrotnie, by tort nie rozpadł się przy

Mania Wypiekania
Własnoręcznie zrobione apetyczne prezenty na Święta 199

przygotować go sami w domu i sprawić nim komuś odrobinę radości. Cukier i ekstrakt waniliowy, cukierki czekoladowo-orzechowe, żurawina do mięs, musujące kule do kąpieli, cytryny w syropie, likier piernikowy, kawowy peeling do ciała, orzechowe krówki czy dżem mandarynkowy to pomysły na prezenty, które możemy przygotować w zaciszu swojej kuchni. Niektóre z nich możemy przygotować w 10 minut – innym(...)przykryciem ok. 10-15 minut – cytryny puszczą sok. Przekładamy cytryny do małych słoiczków i zalewamy syropem. Garnek Loremis+ od Ambition ma przezroczystą pokrywkę, dlatego można podglądać cytryny. Likier piernikowy Prosty i szybki likier piernikowy to typowy alkohol deserowy – jest gęsty, aromatyczny i korzenno-słodki. Nie musi leżakować – nadaje się do picia już na drugi dzień. Nasza porcja

Poezja smaku
Kawowe pianki w czekoladzie 120

Wersja pianek to takie XXL - spora ilość pianki i mniejsza ilość czekolady. Delikatnie, rozpływające się w ustach, kawowe i z dodatkiem czekoladowego likieru. Deser lekko słodki, bardzo kawowy i zdecydowanie tylko dla dorosłych.  Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband(...)100g czekolady gorzkiej Żelatynę rozpuszczamy w 100ml gorącej wody, odstawiamy do wystudzenia. Ser miksujemy z jogurtem, cukrem oraz kawą. Nadal miksując wlewamy likier, do połączonej masy dodajemy ostudzoną żelatynę.  Kwadratową foremkę wykładamy folią aluminiową, wlewamy masę kawową, wyrównujemy wierzch i wkładamy do lodówki na 12 godzin.  Schłodzoną i sztywną piankę wyciągamy z foremki, kroimy w kostkę lub prostokąty

Gotowanie i blogowanie