tiramisu : Składniki: biszkopt 4 jajka 100g mąki pszennej 33 g mąki ziemniaczanej 130 g drobnego cukru do nasączenia 160 ml ostudzonej mocnej kawy 80 ml likieru może być kawowy albo amaretto na masę: 750g serka mascarpone 100g drobnego cukru 150 ml śmietanki kremówki 100g czekolady gorzkiej startej na dużych oczkach. Przygotowanie: Biszkopt - oddzielamy białka od żółtka. Ubijamy(...)średnicy 22 cm, wyłożyć papierem do pieczenia tylko dno formy. Boków niczym nie smarować . Wyłożyć ciasto . Pieczemy w temperaturze 160 -175 stopni, przez 45 min . Kawę z likierem wymieszać . Masa- kremówkę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy cukier. Dodać serek mascarpone na małych obrotach zmiksować. Wykonanie : Pierwszy blat biszkopta kładziemy na tortownicy, nasączamy 1/3 likieru
Wypieki UliCiasto na bazie masy serowej z nutą wanilii, biszkoptu nasączonego migdałowym likierem z akcentem kawowym i orzeźwiającej, truskawkowej galaretki w kształcie serca. Całość oblana delikatną, słodką czekoladą, udekorowana afrodyzjakami w postaci świeżych truskawek będzie z pewnością słodką niespodzianką dla naszej drugiej połówki i świetnym dodatkiem do lampki wina lub szampana w Dniu Zakochanych. Składniki: Biszkopt: 3 jajka 3 łyżki cukru(...)kakao 1 łyżka cukru wanilinowego Masa serowa: 500g serka homogenizowanego waniliowego 200ml śmietany 36% 5 łyżeczek żelatyny 60ml mleka 1 łyżka cukru pudru Poncz: 100ml kawy espresso 2 łyżki likieru amaretto Polewa: 100g mlecznej czekolady 50g gorzkiej czekolady 200g śmietany 30% 2 łyżki miodu 2 łyżeczki miodu 80ml wody 2 łyżki masła Dodatkowo: 2 galaretki truskawkowe 6 truskawek bita śmietana
Szalona Kuchnia Ewelinymleka zagęszczonego słodzonego 3 łyżki mąki pszennej ½ łyżeczki aromatu waniliowego 1/2 laski wanilii lub łyżka ekstraktu waniliowego 2 jajka 100 g gorzkiej czekolady 1 łyżka kakao 2 łyżki likieru czekoladowego lub kawowego Czekoladowe ganache: 100 g gorzkiej lub deserowej czekolady 50 g śmietanki 30% Dodatkowo: 200 g truskawek płatki migdałowe do posypani Przygotowanie: Mąkę przesiewamy, dodajemy masło, cukier i żółtka(...)Mieszamy cały czas lekko podgrzewając, do momentu, aż czekolada się rozpuści. Dodajemy kakao i mieszamy. Masę odstawiamy na 10 minut aby lekko ostygła. Następnie dodajemy do niej mąkę, jajka, likier, wanilię i aromat. Miksujemy wszystko dokładnie. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na okrągły placek i przekładamy do formy na tartę. Przykrywamy wierzch ciasta papierem do pieczenia i obciążamy je np. fasolą
Mania Gotowaniaśmietany kremówki 4 żółtka 6 łyżek cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny 100 ml wrzątku 50 ml mleka Dodatkowo: 80 ml mocnej kawy (podwójne espresso) 80 ml likieru amaretto lub kawowego, Baileys około 30 podłużnych biszkoptów ciemne kakao Przygotowanie: Biszkopt: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Białka oddzielamy od żółtek. Z białek ubijamy sztywną pianę, uważając(...)ubijamy na gęstą, puszystą masę, następnie dodajemy do niej żółtka. Mieszamy. Kiedy składniki się połączą dodajemy żelatynę i miksujemy krótko, ale na najwyższych obrotach. Kawę mieszamy z likierem i nasączamy blaty z biszkoptu, które przekładamy przygotowanym kremem. Boki i wierzch tortu także smarujemy kremem. Boki tortu obkładamy podłużnymi biszkoptami i dość ciasno przewiązujemy wstążką, by podczas chłodzenia biszkopty przykleiły
Smakowity Blog Kulinarnyszklanka cukru 4 łyżki likieru łyżeczka proszku do pieczenia SKŁADNIKI NA KREM: 750ml. śmietany kremówki 36% dobrze schłodzonej 750g. serka mascarpone 1 i 1/2 szk. cukru pudru 200ml. likieru Baileys lub kawowego DODATKOWO: Cukrowe różyczki (opis jak zrobić cukrowe różyczki znajdziecie tutaj: Cukrowe Różyczki, krok po kroku ) w ilości: 3 duże 12 średnich 36- 40 małe DO NASĄCZANIA: Mocna kawa(...)proszkiem do pieczenia mąkę przesiewamy. Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy z dwiema łyżkami cukru, na bardzo gęstą pianę. W oddzielnym naczyniu ubijamy żółtka z pozostałym cukrem i likierem, aż do uzyskania kremowej konsystencji. Do masy powstałej z ubitych żółtek, dodajemy przesianą mąkę (pszenną, ziemniaczaną lub budyń) z proszkiem do pieczenia i pięć łyżek ubitej piany z białek (białka
Domowe TortyKrem: 160g miękkiego masła (w temperaturze pokojowej) 160g gorzkiej czekolady (użyłam 64%) 120ml śmietanki kremówki 30% lub 36% (śmietana do deserów) 1-2 łyżki cukru pudru 4 łyżki likieru jajecznego lub kawowego lub rumu około 19 łyżeczek konfitury z czarnej porzeczki lub dżemu Dodatkowo: posypka cukrowa złoty barwnik w proszku Ciasto: 1. Do mąki przesiać cukier puder, dodać masło(...)przez około 2 minuty. Następnie w 3 partiach dodać krem czekoladowy, po każdym dodaniu wymieszać mikserem do połączenia składników ( patrz FILM ). Dodać alkohol wymieszać mikserem (ja dodałam 3 łyżki likieru i 1 łyżkę rumu). Na krem przesiać cukier puder, wymieszać. 6. Gotowy krem przełożyć do rękawa cukierniczego z tylką (użyłam metalowej końcówki Wilton 1M), patrz FILM . 7. Kruche ciasto wyjąć
Mała Cukierenkamasła 1/2 szklanki cukru pudru 2 łyżki mleka 3 łyżki kakao 5 łyżek powideł śliwkowych Nasączenie: 1/2 szklanki likieru śliwkowego lub likieru amaretto ( pasować też będzie likier czekoladowy lub kawowy; w wersji bezalkoholowej - mocna herbata, osłodzona, z dodatkiem soku z cytryny ) 1/4 szklanki wody Dodatkowo: 50 g płatków migdałowych, uprażonych na suchej patelni Wykonanie: Biszkopt: Wszystkie składniki(...)dodając 2 - 3 łyżki gorącej wody. Postępujemy tak gdyż zbyt zwarty nie połączy nam się ładnie z serkiem mascarpone. Złożenie ciasta: Jeden z blatów biszkoptowych nasączyć połową mieszanki likieru i wody. Następnie wyłożyć cały śliwkowy krem i wyrównać. Przykryć drugim kakaowym blatem i nasączyć drugą połową ponczu. Wierzch polać polewą i posypać płatkami migdałów. Wstawić na kilka godzin
Opowieści z piekarnikacukru 100ml oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki Naturalnego ekstraktu Wanilia Bourbon z Madagaskaru z ziarenkami Dr. Oetkera Do nasączenia: 120ml zaparzonej, mocnej, ostudzonej kawy 60ml likieru migdałowego lub kawowego lub pomarańczowego (w wersji bez alkoholu dać więcej kawy i posłodzić ją 2 łyżeczkami cukru pudru) Krem: 500ml schłodzonej śmietanki kremówki 36% 500g serka mascarpone 6-7 łyżek
Mała Cukierenkaszklance po whisky to super pomysł na małe co nieco na wieczór, dobrze sprawdza się na imprezie oraz w łatwy sposób można zabrać je do pracy :p. Miodowy likier świetnie łączy kawowe nutki z klasycznym mleczno-żółtkowym smakiem tiramisu. Wystarczy kilka godzin i słodkie szklaneczki idealne na jesienne dni będą gotowe. ZAPRASZAM! Dla 3-4 osób Czas przygotowania
Kuchnia PROzdrowotnaszczypta soli 1 łyżeczka sody 100 g gorzkiej czekolady Polewa 100 g gorzkiej czekolady 1 łyżka cukru pudru 3 łyżki mleka szczypta soli (2 łyżki mleka możemy zastąpić likierem czekoladowym albo kawowym) 1. Do miski przesiewamy mąkę, kakao, sodę i sól i dodajemy kawę. Czekoladę drobno kroimy lub ścieramy na tarce. 2. Masło ucieramy z cukrem aż zrobi się puszyste
UgotujmyTo.pljest o smaku toffi. Składniki: Kostki lodu 500 ml wody 6 łyżeczek kawy rozpuszczalnej o smaku toffi 3 łyżeczki cukru brązowego* Kawa 6-8 kawowych kostek lodu 1 szkl zimnego mleka 50 ml likieru Canari smak toffi sos do deserów o smaku toffi Przygotowanie: Kostki lodu: Do garnuszka wsypać kawę rozpuszczalną, zalać przegotowaną wodą, wsypać cukier, wymieszać i odłożyć(...)ostudzenia. Zimną kawę wlać do woreczków na lód i zamrozić. Kawa: Kawowe kostki lodu rozkruszyć, wsypać do szejkera. Wlać zimne mleko i likier toffi. szczelnie zamknąć i energicznie potrząsać. W środku ściankę szklanki polać sosem i wlać wstrząśniętą kawę. Podawać od razu po przygotowaniu. *Jeśli nie lubimy słodkiej kawy cukier pomijamy. Do przygotowania kawy używamy bardzo zimnego mleka i schłodzony
Ala piecze i gotujeŚwiąteczny likier z pieczonych jabłek likier rumowy z korzennymi przyprawami. Świąteczny likier z pieczonych jabłek najlepiej smakuje, gdy za oknem śnieg i mróz, a salon rozświetlają
Cztery Fajeryprzestudzona masę jajeczna i ubijać , aż powstanie pulchny kem. Gotowy krem możemy barwić barwnikami, kakao, lub roztopioną czekoladą ale nie gorącą. Do białego kremu można dodać ulubiony likier lub mocny napar kawowy. Artykuł Krem Russel pochodzi z serwisu Pomysłowa kuchnia
Pomysłowa kuchniaJeśli lubicie deser Tiramisu, to te babeczki z pewnością przypadną Wam do gustu. Delikatnie kawowe, o wyczuwalnym aromacie likieru Amaretto. Krem możecie wykonać zarówno z bitej śmietany, jak i serka mascarpone, dzięki któremu babeczki będą jeszcze bardziej w smaku przypominały oryginalny deser. Tiramisu Cupcake Składniki: 100 g miękkiego masła 100 g cukru trzcinowego 110 g mąki pszennej pół łyżeczki
Mania Gotowaniadrobnego cukru do wypieków - 750 g serka mascarpone (3 opakowania) - 38 sztuk podłużnych biszkoptów (savoiardi) - ½ szklanki wody (125 ml) - dobre kakao do dekoracji (ciemne) Poncz kawowy: - 250 ml kawy espresso - 60 ml likieru amaretto - 90 g drobnego cukru do wypieków Przygotowujemy poncz kawowy. Zaparzamy mocną kawę espresso. Zaparzoną (bez fusów) wlewamy do garnka, dodajemy cukier i zagotowujemy, aż powstanie syrop
mojewypiekiinietylko