likier kawowy - 642 przepisów (strona:37/43)

Oriental mocca - likier kawowy 119

syrop cukrowy. W garnku podgrzewamy 1 litr wody i dodajemy 1 kg cukru. Mieszamy i podgrzewamy żeby cały cukier się rozpuścił. Gotowy syrop cukrowy przelewamy do słoja z kawowym spirytusem. Do całości dodajemy 4 łyżki wrzącego mleka. Słój zakręcamy i odstawiamy na tydzień. Po tygodniu dokładnie filtrujemy. Ja, jak zawsze, używam filtrów do kawy. Zakładam filtr na słoik, mocuję gumką(...)przelewam właśnie na te kilka słoików. Jest kilka razy szybciej. Na koniec łączę wszystko w jeden słoik. Butelkujemy i zostawiamy na 6 tygodni. DEGUSTACJA: Bardzo przyjemny w smaku likier. Nie wiem ile ma procent, ale chyba jest dość mocny. Co ciekawe, w smaku tej mocy w ogóle nie czuć. Wszystko się ładnie przegryzło i czuć jedynie mocny, słodki smak kawy

Marder&Marder Manufacture
Pyszności w Domaine La Francoise 154

bekonem ułożony na sosie beszamelowym. Achhh... palce lizać:) A teraz coś, na co zawsze czekałam z niecierpliwością... desery:) Ciasto kawowe i malinowe z lekkim musem podane z kulką lodów kawowych na keksie bitej śmietany:) Pyszny naleśnik przełożony ... cukrem brązowym i podsmażony na masełku, a jakby tego było mało to podany na pysznym sosie pomarańczowym. I wierzcie mi, wcale(...)gałka lodów waniliowych na kleksie bitej śmietany. Malinki... piękne i mocno czerwone... podane z odrobiną gorącego sosu waniliowego:) Mniam mniam...:) A do tego były różne pyszne sery, przepyszne wina, likier porzeczkowy i anyżowy i szampan z syropem fiołkowym... I wiele, wiele innych.... Kiedyś dodam więcej zdjęć tutaj, obiecuję

In my kitchen
Ciasto potrójnie orzechowe 191

Kiedy znalazłam  przepis  na to ciasto postanowiła go wypróbować, ponieważ bardzo lubimy wszystkie orzechowce. Ciasto miodowe, biszkopt orzechowy, orzechy i delikatna nutka kawowa. Ciasto nie jest zbyt słodkie, ładnie się kroi i prezentuje. Najlepsze po 2-3 dniach jak większość ciast miodowych. Składniki: (blacha 25x35) Biszkopt orzechowy: 4 jajka 4 łyżki zmielonych orzechów włoskich 4 łyżki cukru(...)łyżki cukru 100 g masła Masa budyniowa: 500 ml mleka 1 budyń śmietankowy 200 g masła 2-3 łyżki cukru 2 łyżki kawy rozpuszczalnej 200 g mielonych orzechów włoskich likier orzechowy -wedle uznania Przygotowanie: Biszkopt orzechowy: Białka oddzielić od żółtek, a następnie ubić na sztywną pianę. Dodać żółtka z cukrem i dalej ubijać. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, bułkę

talerz przyjemności
Pyszny deser Tiramisu 480

słów, które w wolnym tłumaczeniu oznaczają: "postaw mnie na nogi". Ma to oczywiście swoje uzasadnienie, gdyż w przepisie tradycyjnym znajdujemy składniki, które rzeczywiście mogą nas pobudzić, m. in. kawa, likier czy też kakao.  Na koniec warto wspomnieć jeszcze jeden fakt, a mianowicie - jak ten deser został dostrzeżony w Europie. Otóż stało się to podczas II wojny światowej. Włoscy żołnierze(...)idealne  Tiramisu Główne składniki: 9 żółtek 240 g cukru kryształu 750 g serka mascarpone 1 opakowanie podłużnych biszkoptów kakao/ wiórki kokosowe/ czekolada do dekoracji 1/2 szklanki wody Poncz kawowy: 250 ml espresso 60 ml amaretto (albo innego alkoholu) 90 g cukru Przygotowanie: Poncz do biszkoptów: biszkopty należy namoczyć we wcześniej zagotowanej z cukrem kawie z alkoholem. Trzeba uważać, żeby

Gotuję Testuję
CIASTA WIELKANOCNE 230

rhum". Podbijając Europę w latach 70 XIX wieku trafiła do Neapolu, gdzie zadomowiła się jako baba napoletano. Przybrała ona kształt grzyba bądź czapki kucharskiej. Zawsze jest mocno nasączona likierem na bazie cytryn lub ponczem. jeśli jest to baba duża z dziurą w środku napełnia ja ja kremem i polewa sosem z owocami. Zdaniem Włochów to klasyczny przysmak neapolitański, symbol miasta(...)pojawia się coraz więcej przepisów kulinarnych w znacznym stopniu modyfikujących tradycyjne receptury. I tak współczesne gospodynie stoją przed nie lada trudnością: czy upiec babę kakaową czy kawową? A może zdecydować się na makową, cytrynową lub cynamonową? Albo wybrać babkę majonezową albo z serkiem mascarpone? Babka białkowa z kokosem i makiem Babka cytrynowa   Babka cytrynowa II     Babka drożdżowa

Ciastka - domowe słodkości
Ciasto Kawownik 177

czyli ciasta przekładanego masą grysikową i bogato nasączonego parzoną kawą.  Uwierzcie , że to najlepsza do tej pory wersja miodownika, jaką jadłam-  bardzo słodki smak przełamany nasączeniem alkoholowo- kawowym. Przepyszny po 2 dniach spędzonych w lodówce( o ile się uchowa;P). Zachęcam do osłodzenia sobie nim tego refleksyjnego, jesiennego czasu… Składniki na ciasto: 50 dag mąki pszennej 2 jaja(...)Mudslide) Kawę i cukier zalewamy gorącą wodą. Po ostudzeniu wlewamy alkohol. Składniki na krem: 3 szklanki mleka cukier waniliowy szklanka cukru 8 czubatych łyżek kaszy manny kieliszek słodkiego jasnego likieru 250 g masła Mleko zagotowujemy z cukrem i manną do zgęstnienia, cały czas mieszając, aby masa się nie przypaliła. Studzimy. Masło miksujemy na puch, stopniowo dodając ostudzoną mannę. Na końcu

Domowe ciasta
Czekoladowa kopuła z malti keksami 371

Czekoladowe ciasto na bazie coli, lekkie puszyste i mega czekoladowe, zwieńczone kremem czekoladowo-kawowym, kropką nad" i "są malti keksy-chrupiące kuleczki z ciasteczek w polewie- to od nich się zaczęło J Pomysł na to ciasto powstał właśnie dzięki paczce ambasadorki Streetcom, to efektowny deser na różne okazje. Jeśli również masz ochotę zostać ambasadorką Streetcom  wystarczy,  że zalogujesz(...)startej gorzkiej czekolady 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 400 ml śmietany 30% 2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej 10 dag gorzkiej czekolady 25 ml likieru czekoladowego Dodatkowo: 30 dag malti keksów czekoladowych użyłam dr.Gerard Sposób przygotowania: Ciasto: W jednej misce połączyć składniki suche:mąkę z proszkiem do pieczenia, kakao, cukrem, oraz startą gorzka czekoladą. Do drugiej miski

Wanilia i Kardamon
Tiramisu na biszkopcie 229

Jedno z moich ulubionych ciast :). Zresztą, jakby mogło być inaczej skoro kocham Tiramisu w jego klasycznym wydaniu ;). Puszyste kawowe blaty biszkoptowe, a pomiędzy nimi przepyszny krem oraz biszkopty nasączone w ponczu ze świeżej kawy i Amaretto... To cała blacha pysznego ciasta, które wspaniale nadaje się na wszelkie rodzinne uroczystości; może też być alternatywą dla tortu urodzinowego :). Bardzo bardzo polecam :). Biszkopt(...)śmietany kremówki 36%, schłodzonej 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 2 łyżeczki żelatyny ( 8 g ) Nasączenie: 3/4 szklanki wody 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 2 łyżeczki cukru 100 ml likieru Amaretto Dodatkowo: 150 g podłużnych biszkoptów kakao do oprószenia około 50 g gorzkiej czekolady, startej, do posypania wierzchu ciasta Wykonanie: Biszkopt: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną

Opowieści z piekarnika
Panna cotta kawowa 166

kawowe, albo choćby przypominające kawowe. Kawę dodaję do ciast, ciastek, lodów itd. jeśli już wybieram cukierki to też najchętniej jadłabym na okrągło kawowe.... podsumowując panna cotta też musiała być kawowa. Ku mojemu wielkiemu zaskoczeniu deser okazał się trafnym pomysłem, jest po prostu pyszny! Miałam mały problem (widoczny zresztą na zdjęciach) z wyłożeniem deseru z naczynka, jednak po kilku próbach(...)stężenia (najlepiej na całą noc). Aby ułatwić wyłożenie deseru do góry dnem na talerzyk, należy zanurzyć naczynko na sekundę w gorącej wodzie. Deser podawać z bitą śmietaną, musem owocowym, likierem bądź karmelem.   Przepis z którego czerpałam inspiracje jest TUTAJ Pochodzi z bloga  poszukiwaniasmaku.blogspot.com . Serdecznie polecam

Kuchenne aromaty
Ciastko managera.... czyli włoski deser 113

Tyraj misiu, tyraj....   powiedział Paweł do Kohersen MyCook, włączając robota, po czym postawił mi przed nosem moje ulubione cafe latte. No cóż - nawyki managerskie nie

Cztery Fajery
Sernik cytrynowe latte chia z gorącym chutneyem 182

mocne zaparzone i ostudzone espresso lub 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej rozprowadzonej w 2 łyżkach gorącej wody,  2 łyżki nasion chia (opcjonalnie), 100 ml crema di limoncello lub innego likieru cytrynowego, skórka otarta z połowy cytryny.   Chutney jabłkowo-cytrynowy 3 jabłka, 150 ml crema di limoncello, 1/3 szklanki wody, 3 łyżki masła, 1 łyżka masła, syrop z agawy(...)sernikiem), piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 20 minut. * skrobię ziemniaczaną w masie cytrynowej można zastąpić niesłodzonym budyniem cytrynowym. Masa latte W tym czasie przygotować masę kawową: zmiksować pozostały ser, jajka, skrobię ziemniaczaną, kawę i brązowy cukier. Wylać na środek masy cytrynowej, obniżyć temperaturę do 165 stopni i piec dalej przez 40 minut. Wystudzić, wstawić do lodówki

SzczyptaSmaQ
Sorbet kawa z mlekiem z pomarańczą 134

sztukę, w hurtowniach spożywczych, a także w niektórych sklepach ze słodyczami. Przygotowanie: Sorbet kawa z mlekiem: 1. Zaparzyć kawę, dodać mleko i cukier/miód oraz likier, całość ostudzić w temperaturze pokojowej 2. Przelać do pojemniczka- może być to blaszka do pieczenia, pojemnik śniadaniowy, kokilki, filiżanki, miseczki bądź specjalne pojemniki do lodów. Sorbet pomarańczowy: 1. Zmieszać wszystkie składniki bardzo dokładnie(...)minut, można go rozkruszyć nożem a później zblendować dokładnie. Nakładać łyżką do lodów na wafelki bądź podawać w pucharkach/słoiczkach/szklankach. Najpierw gałkę pomarańczową na na wierzch kawową. Kawa jest z natury bardziej wytrawna i cierpka, pomarańcza doda jej orzeźwienia. Można również miksować je razem. Kolor: Nie dodałam barwników spożywczych dlatego kolory na zdjęciu nie są intensywne; są naturalnie delikatne

KreatywnePiny
Konfitura morelowa z amaretto z wolnowaru 101

Najpiękniejszy smak wczesnego lata zamknięty w słoikach.  Delikatny, z subtelną nutą migdałów przypomni mroźną zimą słoneczne dni, wypełniając dom przepięknym aromatem. Pasuje do wszelkich deserów

Cztery Fajery
Piernikowo-serowy torcik bez pieczenia i "Mój Egipt" 215

twarogu (zastosowałam 250 g mascarpone i 50 g twarożku) 80 g masła 2 łyżki wody różanej 2 łyżki połówek orzechów ziemnych ok. 3 łyżek czarnych porzeczek z domowej roboty likieru cassis do polania : płynny miód + sok z cytryny, syrop klonowy, syrop z agawy lub inny Masło roztopić w rondelku. Ciastka pokruszyć lub pokroić na drobne kawałki i wrzucić do masła(...)paterę lub talerz, odwracając przykrytą salaterkę do góry dnem. Torcik podawać polany dowolnym syropem lub mieszanką miodu z sokiem z cytryny. ----- Podobne: Ptysie z masą piernikową Tort makowo-kawowy Chata bartnika w wersji zimowej Pomysł na torcik narodził się oczywiście po obejrzeniu zawartości lodówki, ale skusił mnie nań p. Jarosław Kret opisami słodkości, a szczególnie deseru o nazwie kunafa, jakimi

Weekendy w domu i ogrodzie
91. Na jeden kęs, czyli trufelki z białej i gorzkiej czekolady oraz wytrawne kuleczki serowe. 287

łyżka miodu 1 łyżeczka likieru kokosowego cukier puder, kakao lub wiórki kokosowe do posypania Sposób przygotowania: Do garnka z grubym dnem wlewamy śmietankę, dodajemy miód, połamaną czekoladę i likier kokosowy, całość podgrzewamy na bardzo małym ogniu regularnie mieszając aż do roztopienia się czekolady i miodu. Masę przekładamy do miski, studzimy, a kolejno wkładamy na lodówki na minimum 2 godziny(...)już mocno schłodzona serek mascarpone miksujemy na średnich obrotach miksera na puszystą masę. Kolejno dodajemy do niej roztopioną, schłodzoną czekoladę i mieszamy już delikatnie za pomocą łyżki, dodajemy napar kawowy i amaretto, całość finalnie mieszamy. Masę odstawiamy na lodówki na ok.30minut. Formujemy z niej kulki wielkości pralin rafaello, obtaczamy w wiórkach kokosowych i przekładamy do mini-papilotek. Przechowujemy w lodówce

Symfonia Smaków

Proponowane wyszukiwania