likier kawowy - 642 przepisów (strona:28/43)

Sernik z likierowym spodem 88

Sernik! Niby tradycyjny, ale inny... Kruche ciasteczka z odrobiną likieru pomogły mi uzyskać idealną, nie za such ą podstawę z nutą ulubionego likieru. Bo nie ma w serniku nic gorszego niż suchy , rozwarstwiający się od delikatnej, serowej warstewki spód ( oczywiście według mnie). Mój sernik to połączenie smaku tradycyjnego, domowego sernika ze smakiem Bailey’sa. Co prawda procenty wyparują, ale smak(...)moim sernikowym menu. Tortownica d=28 cm. Składniki na spód: 3 00 g ciastek kruchych typu digestive lub „maszynkowych” 2 łyżki masła 2 łyżki cukru pudru 100 ml likieru waniliowo - kawowego * ( np. Baileys) Podane składniki wrzucamy do misy blendera i miksujemy na gładko. Masa będzie dość gęsta , ale wilgotna( chodzi nam o uzyskanie wilgotnego, alkoholowego spodu)   Składniki na sernik

Domowe ciasta
Torcik orzechowy z chrupkami w czekoladzie 62

Coś dla fanów bardzo słodkich słodkości ;D Składniki Biszkopt Jajko 6 jajek Cukier 150g Mąka pszenna tortowa 120g Kakao 2 łyżki Proszek do pieczenia 3/4 płaskiej

Kulinarne Przeboje
Najlepsze Tiramisu 127

Deser Tiramisu, to chyba najbardziej znany przysmak na całym świecie. Pyszny, kremowy i delikatnie słodki zadowoli najbardziej wybredne podniebienia. Potrzebujemy:

Tylko pysznie
Aperol Spritz – pyszny włoski drink 224

Aperol Spritz to włoski drink zrobiony na bazie wina musującego Prosecco i aperitifu Aperol. Jest to jeden z najpopularniejszych drinków. Można go kupić praktycznie w każdym

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Sernik baileys 222

Sernik marzenie jak pisze autorka tego przepisu z bloga Caketime i zgadzam się z nią. Jest kremowy, delikatny, z ciasteczkowym spodem i czekoladowym rozpływającym się musem

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Torcik orzechowy z chrupkami w czekoladzie 234

Post Torcik orzechowy z chrupkami w czekoladzie pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl .

Kulinarne Przeboje
Pierwsze urodziny 134

gorąco wspaniale poprawia humor  :) Do podstawowego przepisu można dodawać różne składniki urozmaicające jej smak , np  - cynamon - odrobina kawy rozpuszczalnej  -kardamon - chili  - przyprawy korzenne - wanilia - likiery alkoholowe ( kawowy , orzechowy , pomarańczowy , migdałowy ... ) Składniki : 2 szklanki mleka  150 ml śmietany 30 % 1 tabliczka (100g) czekolady gorzkiej 1 tabliczka (100g) czekolady mlecznej  1 łyżeczka kakao szczypta soli

Malinowa Kawiarenka
Sernik Tiramisu na zimno 87

Aksamitny rozpływający się w ustach sernik tiramisu na biszkoptach nasączonych kawą z likierem amaretto, idealny na upalne letnie dni. Zniewala delikatnym kawowym smakiem . Jest gotowy już po kilku godzinach chłodzenia w lodówce, a najlepiej smakuje następnego dnia. Dla mnie to hit wśród serników bez pieczenia, a może dlatego, że kocham kawę ? Foremka 23/28 cm lub mniejsza Składniki: 20 dag okrągłych(...)serka mascarpone ½ szklanki cukru pudru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii Dr.Oetker 4 łyżeczki żelatyny Ciemne kakao do posypania Sposób przygotowania: Foremkę o podanych wymiarach wyłożyć pergaminem. Ostudzony napar kawowy wymieszać z likierem amaretto ewentualnie rumem. Żelatynę zalać niewielką ilością wody-tylko do przykrycia, zostawić do napęcznienia, następnie rozpuścić do płynnej konsystencji   w gorącej kąpieli wodnej. Schłodzoną śmietankę połączyć

Wanilia i Kardamon
Ciasto cappuccino z nutellą na herbatnikach 422

użyłam o smaku orzechowym 100ml gorącej wody Do nasączenia: 1 torebka kawy cappuccino w proszku (saszetka 10g), użyłam o smaku orzechowym 80-100ml gorącej wody 4 łyżki likieru migdałowego lub kawowego (użyłam Kahlua) Dodatkowo: około 400-450g herbatników kawa cappuccino w proszku do posypania ciasta   Do nasączenia: 1. Saszetkę kawy cappuccino zalać 80-100ml gorącej wody(...)dodać nutellę i wymieszać mikserem. 7. Na herbatniki w blaszce wyłożyć połowę kremu z nutellą. Przykryć go warstwą herbatników. Następnie herbatniki skropić kawą z likierem i wyłożyć połowę jasnej śmietanki. Przykryć ją warstwą herbatników, skropić kawowym ponczem i na wierzch wyłożyć pozostały krem z nutellą. Ułożyć ostatnią warstwę herbatników, skropić kawowym ponczem i wyłożyć pozostałą jasną śmietankę. 8. Ostatnią warstwę

Mała Cukierenka
Likier bożonarodzeniowy 49

zmywania ani precyzyjnego odmierzania składników wagą jubilerską. Likier bożonarodzeniowy będzie świetną alternatywą dla różnego rodzaju nalewek, których przygotowanie wymaga znacznie więcej cierpliwości i czasu. Za zrobienie takiego likieru możecie się zabrać niemal w ostatniej chwili, a efekt i tak będzie doskonały. Z jakim wyprzedzeniem zrobić likier bożonarodzeniowy? Jeśli planujesz przygotować likier z tego przepisu, nie musisz myśleć(...)head.appendChild(script); Jak przechowywać likier bożonarodzeniowy? Na szczęście tego tupu likiery nie wymagają przechowywania w szczególnych warunkach. Szczelnie zakręcona butelka w zupełności wystarczy. Ze względu na zawartość śmietanki, wolę przechowywać likier bożonarodzeniowy w lodówce. Tak na wszelki wypadek. Dodatkowo, likier najlepiej smakuje schłodzony, więc nie będziecie musieli zawracać sobie dodatkowo tym głowy. Jak podawać likier bożonarodzeniowy? Aby podkreślić świąteczny charakter

okolicepalnika.pl
Muffiny kawowo-kakaowe 124

kawy, likieru kokosowego i kakao.  Po pierwszym kęsie byłam w niebie... Muffiny kawowo-kakaowe 2,5 szklanki mąki 0,5 szklanki cukru 200ml mleka 100ml oleju 50ml likieru kokosowego (lub kawowego)  1 jajo 1 łyżka kawy rozpuszczalnej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki kakao W jednej misce z łyżką kawy rozpuszczalnej wymieszałam wszystkie mokre składniki- czyli mleko

Zapiski Młodej Żony
Walentynkowy deser z mascarpone 196

mnie wiśniowy) opakowanie biszkopcików kilka kostek czekolady cukierki cukiernicze do dekoracji mozna dodac żelki oraz ciasteczka wiórki kokosowe do dekoracji 100 ml esencji z kawy 6 łyżek likieru czekoladowego albo kawowego Krem:Serek utrzeć z mlekiem, cukrem waniliowym oraz cukrem pudrem i miękką margaryną. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno w osobnej misce i połączyć z masą serową. Później ostrożnie

Bon Appetit Małgorzaty
Ciasto orzechowe z zatopionym jabłkiem 57

szklanki cukru 1 1/3 szklanki mąki pszennej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 duże lub 2 mniejsze, soczyste jabłka 3/4 szklanki zmielonych orzechów - polecam włoskie 2 łyżki likieru: słony karmel, kawowego lub adwokata Wykonanie: Miękkie masło wkładamy do miski i ucieramy z cukrami do momentu, aż masa się spulchni, stanie się jasna  a cukier się rozpuści - około

Kronika Piekarnika
Keks czekoladowy 120

rodzynek 175 g  / 90 g miękkiego masła 175 g / 85 g  cukru  trzcinowego 175 ml  / 85 ml miodu 125 ml  / 65 ml likieru czekoladowego lub kawowego sok i skórka otarta z 2 pomarańczy / 1 pomarańczy 1 łyżeczka / 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika 2 łyżki / 1 łyżka kakao niesłodzonego 150 g / 75 g mąki(...)mielonych migdałów 1/2  / 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 / 1/4  łyżeczki sody oczyszczonej 3 jajka / 1 jajko   Wykonanie: W garnku zagotować owoce, masło, cukier, miód, likier, sok i skórkę z pomarańczy, przyprawę i kakao.  Jak całość zacznie wrzeć zmniejszyć ogień i gotować na małym przez 10 minut.  Odstawić do przestudzenia na około 30 minut

Sto kolorów kuchni
Ciasto czekoladowe z bitą śmietaną (wg Nigelli Lawson) 246

BELGIJSKA TRUFLA:) I miała rację:) Składniki: 250g gorzkiej czekolady (najlepiej z 70% kakao); 125g miękkiego masła; 6 jaj; 175g cukru kryształu; skórka otarta z 1 pomarańczy; 2 łyżki likieru (ja dałam kawowy); 500 ml śmietany 36%; 2 łyżeczki cukru waniliowego; 1-2 łyżeczki gorzkiego kakao; Wykonanie: Piekarnik rozgrzać do 180 o C. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub w kuchence(...)rozpuszczonej gorącej czekolady dodać masło i dobrze wymieszać do chwili, aż masło się rozpuści. Ostudzić. 2 jaja i 4 żółtka ubić z 75g cukru, dodać przestudzoną czekoladę z masłem, likier i pomarańczową skórkę, bardzo delikatnie wszystko wymieszać. Oddzielnie ubić na sztywną pianę 4 białka, dodać pozostały cukier i ubijać do momentu uzyskania gładkiej, sztywnej i lśniącej piany. Do ubitej piany

In my kitchen