Dopraw solą i pieprzem do smaku i podawaj! Smacznego! English version Leek and corn salad (2-3 servings) Ingredients: 1 large leek or 2 smaller, washed and sliced, only light parts 1 can (about 170 g) of sweet corn, drained 1 tablespoon of cream 18% 3 tablespoons mayonnaise salt and pepper to taste Preparation: Place leeks in the colander, pour
karmelowypear and blue cheese, and my salad proofs it perfectly. Just few ingredients, a bit of cutting, half an hour and delicious salad is ready. Perfect solo for a light lunch or as a side to delicate meat or fish. SKŁADNIKI: 125 g roszponki (opakowanie) 100 g sera typu Lazur 1 średnie awokado 1-2 gruszki garść nerkowców garść ziaren
Martyna Cookspepper 1 medium carrot 2 stalks of celery 7-8 cherry tomatoes parsley (as much as you like) Sauce: 1 tablespoon olive oil 1 teaspoon clear vinegar 1 teaspoon light soy sauce 1 teaspoon of honey 1 teaspoon of brown mustard pinch of salt, pepper, favorite herbs (for me herbs de Provence) few capers, green pepper in vinegar grains water
Martyna Cooksmedium yellow pepper 1/2 red onion 2 leafs Chinese cabbage 4 bigger champignions 2 stalks of celery 200 g rice noodles 1 tablespoon sesame seeds Meat marinade: 2 tablespoons light soy sauce 1-2 cm ginger root few drops of hot sauce (eg. Tabasco) 1 teaspoon brown sugar 1 teaspoon olive oil pinch of salt Na początku wszystko kroimy. Mięso
Martyna Cooksabout 20 minutes. Take the mushrooms off the pan and put them on a paper towel so the fat and water will soak in it. There should be a light film of butter left on the pan and that’s as much as we need. If you think it won’t be enough
Martyna Cooksmoussaka is covered with bechamel sauce, but I’m not a great fan of that heavy buttery-flour sauce, so in my version of it the sauce is light – yogurt based, which, in my opinion, doesn’t ruin the taste of original dish. There’s a little bit of fun while cooking, but the final effect
Martyna Cookskwaśnej śmietany prosto z bloga Moje Wypieki. Nic w tym przepisie nie zmieniałam -przepis doskonały, absolutnie ! Polecam Wam z czystym sumieniem, bo u nas został okrzykniętym torcikiem ekspresowym light. P otrzebujecie śmietany kwaśnej - z 18% wyjdzie jak najbardziej. Do tego owoce sezonowe i ozdoby według własnego uznania. U mnie torcik powstał z reszty biszkoptu jaka
Piekarz-Kucharz-Garkotłukbyło ale już jestem i postaram się być częściej :) Składniki (na około 25 placów:)): 3 jajka 60g odżywki białkowej (ja dałam smak mleczny karmel) 1/3 szklanki mleka kokosowego light 1 łyżeczka proszku do pieczenia 50g zmielonych na mąkę płatków owsianych 500g chudego twarogu opcjonalnie jakieś słodzidło Sposób przygotowania: Wrzucamy do blendera wszystkie składniki i miksujemy na jednolitą masę smażymy
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćwielkości cukinie 800g pomidorów bez skórki pokrojonych w kostkę 1 duża cebula 1 ząbek czosnku 2 listki laurowe sól, pieprz pęczek świeżej bazylii 100ml śmietany 12% 125g (kulka) mozzarelli light 2 łyżki oliwy Pierś z indyka pokroić na mniejsze kawałki i zmielić (na grubych oczkach). Cebulę posiekać razem z zielonym szczypiorem. Posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek zeszklić
Dietologcienkie plastry surowego łososia albo krewetki. Surowe wędliny i świeże zioła (u mnie na zdjęciach to prosciutto i bazylia) kładziemy dopiero po upieczeniu pizzy. Nie używajcie raczej sera typu light i tartej mozzarelli – jeśli już, dobrze ją schłodźcie i nałóżcie na sos zaraz przed włożeniem pizzy do pieca – oba te sery mają tendencję do przypalania się. Nie pieczcie pizzy
Karo in the Kitchensmaku smoothie. Ale uwaga, znika od razu ;) Składniki (na 2 porcje) -2 dojrzałe banany -gruszka -garść szpinaku -garść suszonej żurawiny -1-2 łyżki sezamu (opcjonalnie) -puszka mleczka kokosowego (używam light) Przygotowanie Składniki umieścić w dzbanku od blendera. Wszystko dokładnie zmiksować. Mleczko kokosowe można wymieszać pół na pół z jogurtem naturalnym. Smacznego
Zielona Kuchniasię to spodobało. Przepis zmieniłam i tak powstało prezentowane danie. Polecam. Składniki: na dwie porcje 2 placki tortilli pełnoziarnistej 2 plasterki szynki ( pakowana, Morliny ) 65 g sera żółtego light 1 pomidor 40 g pieczarek ½ małego jajka ½ łyżeczki oleju 7 g ketchupu ( 1 łyżeczka ) ½ cebuli ½ opakowania małego jogurtu 1-2 ząbki czosnku Sól Pieprz oregano Wykonanie: Na blachę wykładamy papier
Smaki Ewyminut, no może 30? Tak to możliwe. W dodatku zdrowy, bo bez gotowych mieszanek przyprawowych czy dań z torebki, który można zrobić w domu, w wersji zdrowszej, light niż to co zazwyczaj kupuje się w przydrożnych budkach. A taki posiłek w domu własnoręcznie wykonany jest równie szybki, łatwy i o wiele smaczniejszy. Mieszankę przypraw możecie wykorzystać później do różnych innych
Bernika - moj kulinarny pamietnikporadzę, że strasznie zachciało mi się takiej pysznej, kwaśnej zupki. Zazwyczaj kapuśniak gotuję na wędzonym żeberku, z dodatkiem boczku i kiełbasy. Tym razem wyszła wersja "light", gdyż zupę ugotowałam na piersi z kurczaka. Wyszło lekko i pysznie. Zwłaszcza, że kilka lat temu odkryłam kapustę kiszoną Sandomierską, i do dziś jestem jej wierna. Jest apetyczna, jasna i pysznie kwaśna. Idealna
Walijskie Pichcenieproces krystalizacji, ale w lodach naszykowanych w foremce, na patyku, nie jest to przy jedzeniu ani odczuwalne, ani uciążliwe. Mleko kokosowe powinno być pełnotłuste i gęste, nie w wersji light i nie z kartonu. Powinno też mieć wysoką zawartość kokosa (powyżej 75% – ja używam mleka kokosowego różnych firm, ale zawsze z zawartością 85-95% kokosa). Takie mleko jest bardziej
Karo in the Kitchen