soczyste mango, to chyba mój ulubiony owoc. Świetny jest w sałatkach i deserach. Uwielbiam robić z niego mus i to właśnie z musem z mango jest dzisiejszy deser. Do tego świeże i soczyste maliny, jogurt naturalny, orzech włoski i obowiązkowo coś chrupiącego. Listek mięty oprócz walorów dekoracyjnych lekko odświeża. Deser z mango z malinami, orzechami włoskimi i kruszonką to ulubiony
Moja Delicjaprzyrumieni dodajemy ją do sosu. Na końcu dodajemy koncentrat. Przyprawiamy na lekko pikantnie. Placki ziemniaczane robimy według podanego przepisu, smażymy je na dużej patelni z obu stron. Na dużym talerzu kładziemy placka, smarujemy go gęstym sosem mięsnym, składamy na pól i polewamy po wierzchu śmietaną. Wspaniale smakuje z sałatką z kapusty pekińskiej, pomidora i ogórka polaną sosem winegret. Smacznego!!! Placek
sierotka maRysia w kuchniProsta i szybka sałatka, która zawiera dużo witamin i składników odżywczych. Składniki są surowe, więc oddają nam pełnię smaku i tego co w nich najlepsze. Bazą jest jarmuż z ogórkiem, ostrości nadają rzodkiewki, a specyficznego smaku kozi ser. Całość dopełnia lekki sos na bazie oliwy i soku z cytryny
Milion SmakówKolejna propozycja na sałatkę kalafiorową, tym razem z mięsem i soczystymi pomidorami. Składniki: 1 kalafior, 20 dag mięsa drobiowego (pieczonego lub gotowanego), 20 dag pomidorów, 2 ząbki czosnku, sól do smaku, majonez, natka pietruszki. Wykonanie: Kalafior dokładnie opłukać, ugotować w lekko osolonej wodzie (lecz nie rozgotować). Pomidory opłukać, obsuszyć, pokroić i połączyć z ostudzonym pokrojonym na różyczki kalafiorem. Pokroić również
Tradycyjna Kuchniaprzepis ), herbaty, deserów, duszonych mięs, zup, ryb, pasztetów i sałatek. Paweł dodaje zielony lub czarny kardamon także do gulaszu z wołowiny i ... bigosu. kardamon biały - to wybielony zielony kardamon, używany jest głównie do deserów i pieczywa. kardamon czarny - jest bardziej aromatyczny od wyżej wymienionych, ma charakterystyczny lekko wyczuwalny zapach dymu i stanowi główny składnik mieszanki garam
Kulinaria - potrawy z różnych stron światabardzo dużo zalet odżywczych i leczniczych. Nadaje się do zup, sosów, sałatek i surówek. Jeśli lubicie smak i zapach pora, to surówka, którą przedstawiam na pewno przypadnie Wam do gustu. Jest nie co ostrzejsza niż np. surówki z białej kapusty czy z pekinki, ale połączenie soczystego jabłka i lekkiej śmietany wspaniale niweluję tę ostrość. Fajnie komponuje się z mięsem
Walijskie Pichceniesałatka za każdym razem nabiera innego ciekawego wyglądu. Sałatka makaronowa z wędzonym kurczakiem SKŁADNIKI: 200 g drobnego makaronu sól 2 wędzone udka z kurczaka puszka kukurydzy 2 łyżki majonezu 1 łyżka musztardy zielona cebulka 50 g cebulek marynowanych pieprz 3 jajka Przygotowanie: Jajka gotujemy w lekko osolonej wodzie na twardo, następnie obieramy i kroimy w kostkę. Makaron gotujemy
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiwykonanie super łatwe:), macie ochotę ?, to zabieramy się za szybką sałatkę z pieczarek. Potrzebować będziemy; 1/2 kg pieczarek 4 jaja 1 por 1-2 winne jabłka 1 puszka zielonego groszku kilka łyżek majonezu sok z 1/2 cytryny odrobina kwasku cytrynowego sól pieprz Pieczarki oczyścić i gotować w lekko osolonej wodzie z dodatkiem kwasku cytrynowego przez ok 10 minut
Apetyczna babeczkaZapraszam na lekką i bardzo zdrową przystawkę z jajek na miekko w sercach karczochów. Danie w sam raz na wielkanocne poniedzialkowe śniadanie. Karczochy pełne witamin i mikroelementów, jajka zródło białka i wapnia, a wszystko podane na pieżynce z drobnej sałatki z żurawiną i pestkami dyni. Najbardziej pracochłonna jest obróbka karczocha. Przed przystąpieniem do pracy przygotowujemy miseczkę z wodą
Mia Cucina SofietaPokrojone mięso dajemy do garnka. Smażymy aż będzie lekko brązowe. Dodajemy bullion, zagotowujemy . Dodajemy pokrojoną marchew I pieczarki. Zmniejszamy gaz I dusimy aż mięso będzie miękkie. Na koniec dodajemy paprykę. Gulasz jest gotowy. :) Opjonalnie gulasz możemy zabielić mąką I śmietaną. Gulasz podałam z kaszą I sałatką z ogórków konserwowych I sałaty. Zyczę smacznego
Smaki EdytyProsta sałatka z tuńczyka, która sprawdzi się nie tylko jako pyszna kolacja, ale również można ją zabrać w pojemniku na śniadanie do pracy. SKŁADNIKI 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 4 jajka 100 g ryżu (1 torebka) 1 mały słoik ogórków konserwowych 1 mała puszka kukurydzy 1 mała cebula 2-3 łyżki majonezu 2 łyżeczki musztardy sól, pieprz, szczypta ziół(...)prowansalskich opcjonalnie do dekoracji szczypiorek WYKONANIE Ryż ugotować w lekko osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu (u mnie było to 15 minut), zostawić do ostudzenia. Jajka ugotować na twardo (8 minut), również zostawić do ostudzenia. Ogórki wyciągnąć ze słoika i pokroić w kostkę. Cebulę i jajka obrać i również pokroić w kostkę. Kukurydzę odcedzić przez sitko z zalewy. Do miski
Passions hobbies lifeprzykład właśnie takiej pełnej kolorów potrawy. Składniki idealnie do siebie pasują zarówno pod względem smakowym, jaki i wizualnym Całość dopełnia sos czosnkowy, który wprost genialnie pasuje do warzyw. Warstwowa sałatka z brokułem i szynką Składniki: 2 małe sałaty rzymskie 1 średniej wielkości brokuł 150 g szynki drobiowej pęczek rzodkiewki puszka kukurydzy 2 jajka ugotowane na twardo garść pestek dyni(...)łyżki majonezu 4 łyżki jogurtu greckiego lub naturalnego 1-2 ząbki czosnku (lub łyżeczka granulowanego) pieprz sól Na początku dzielimy brokuł na średnie różyczki. Wrzucamy go do gotującej się, lekko posolonej wody i gotujemy al dente. Odcedzamy, przelewamy zimną wodą i pozostawiamy na chwile w durszlaku do odcieknięcia. Następnie w miseczce łączymy majonez, jogurt i posiekany czosnek. Doprawiamy solą
PatiGotujeSałatka z pieczonego bakłażana i papryki Składniki: 1 bakłażan 1 papryka czerwona 1 dojrzały słodki pomidor 1 mała czerwona cebula 2 ząbki czosnku 1 garść świeżej natki pietruszki 1 garść oliwek Dressing do pieczonego bakłażana i papryki: 1 łyżeczka musztardy dijon 1 łyżka octu winnego 1 łyżka jogurtu naturalnego 1 łyżka oliwy z pierwszego tłoczenia 1 łyżeczka miodu(...)Wykonanie: Bakłażana i paprykę umyć, osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki (bakłażan w półplasterkach, papryka wydrążona i na ćwiartki), ułożyć na papierze do pieczenia. Skropić oliwą, zwłaszcza bakłażana, oprószyć lekko solą i pieprzem. Piec w 200 stopniach około 30 minut. Z papryki po upieczeniu ściągnąć skórkę, ułożyć upieczone warzywa na półmisku, dorzucić pokrojoną cebulę w piórka, pomidora w kostkę oraz posiekaną
Wino Francja KuchniaSałatka z pieczonego bakłażana i papryki Składniki: 1 bakłażan 1 papryka czerwona 1 dojrzały słodki pomidor 1 mała czerwona cebula 2 ząbki czosnku 1 garść świeżej natki pietruszki 1 garść oliwek Dressing do pieczonego bakłażana i papryki: 1 łyżeczka musztardy dijon 1 łyżka octu winnego 1 łyżka jogurtu naturalnego 1 łyżka oliwy z pierwszego tłoczenia 1 łyżeczka miodu(...)Wykonanie: Bakłażana i paprykę umyć, osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki (bakłażan w półplasterkach, papryka wydrążona i na ćwiartki), ułożyć na papierze do pieczenia. Skropić oliwą, zwłaszcza bakłażana, oprószyć lekko solą i pieprzem. Piec w 200 stopniach około 30 minut. Z papryki po upieczeniu ściągnąć skórkę, ułożyć upieczone warzywa na półmisku, dorzucić pokrojoną cebulę w piórka, pomidora w kostkę oraz posiekaną
Wino Francja Kuchniasałatkę bo Robiłam ja dosłownie z "doskoku" i z tego co znalazłam w kuchni ,a muszę przyznać ,że za bardzo nie było z czego.Koleżanka zrobiła mi wiosenne zawirowanie przynosząc mi świeży szczaw i lubczyk( maggi) , i teraz bądź mądry człowieku co z tym zrobić ,bo przecież to już wiosna i należy mieć choć kilka najświeższych przepisów na lekkie ,wiosenne(...)Dania :).Postanowiłam zrobić Zupę Szczawiową ,lekką i smaczną ,starając się aby nie była tłusta i kaloryczna ,udało się , a z reszty zrobiłam sobie kolację ,mega odjazdową ,zdjęcie u góry.Zapraszam więc po przepis. opłukany i porwany szczaw oliwki zielone i czarne pomidory w oliwie oliwa z pomidorów natka pietruszki pierś kurza bazylia przyprawa do kurczaka oliwa z oliwek
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki