SAŁATKA W MUSZLACH 253Sałatka w muszlach to efektowna przystawka na wszelkie imprezy. Prosta,banalna sałatka podana w ten sposób stanie się niebanalną przekąską. U mnie sałatka
Niespełnione zdolności kulinarne
Stir-fry z kiełków fasoli 241Dziś, po dłuższej przerwie, wracam do gotowania. W związku z moimi lekkimi poniedziałkami oraz wciąż trwającą akcją tajską przygotowałam pyszne i chrupiące stir-fry z kiełków
Codzienne Gotowanie
Po prostu pomidory 362Czasem się spieszę. Czasem chcę poczuć smaki lata. Czasem goście pojawiają się znienacka. Czasem nie mam ochoty na pracochłonne przekąski. Czasem mniej- znaczy więcej. Wtedy robię
Zapiski Młodej Żony
Sałatka szpinakowa z jajkiem 295Drugi dzień Nowego Roku był bardzo intensywny. Do tej pory prześladuje mnie smak maku, świątecznej kaczki i innych przy tej okazji robionych smakołyków. Dlatego dziś coś
BaRepas
Chipsy buraczane 221Chipsy buraczane to idealna alternatywa dla osób będących na diecie lub po prostu zdrowo się odżywiających. Smakują naprawdę świetnie. Niektóre cieńsze są lekko chrupkawe; te grubsze
Czarnawisienka
SAŁATKA Z KUSKUSEM I SZYNKĄ WIEJSKĄ! FIT LUNCH BOX 434Kolejny przepyszny i zdrowy pomysł na obiad, który możemy z łatwością zabrać ze sobą do pracy. Szybko się go przygotowuje, jest bardzo pożywny i lekki
SMYKWKUCHNI
Jak zrobić prawidłowo kotleta schabowego z kością? 208samymi sałatkami człowiek żyję, a głównie ten płci męskiej, musi zjeść dobry kawałek mięsa. A jak mięso to albo stek z antrykotu wołowego albo kawał schabu z kością. Dzisiaj pokaże Wam, jak prawidłowo usmażyć kotleta schabowego! To do roboty! KOTLET SCHABOWY Z KOŚCIĄ! Pierwsza najważniejsza rzecz to mięso, jakie kupicie. Powinno być: - niezbyt czerwone, raczej w ładnym różowym(...)siateczki, aby przy ubijaniu, nie zapryskać siebie i połowy kuchni ;-) - mięso oprószamy solą i świeżo zmielonym pieprzem - obtaczamy najpierw w mące najlepiej typ 480, potem w roztrzepanych jajkach kurzych, lekko posolonych, a następnie w bułce tartej dobrej jakości. Kotlet schabowy powinno smażyć się na smalcu, a nie na oleju rzepakowym, taki jest najlepszy. Ale jednak zdrowsza wersja będzie na oleju
SMYKWKUCHNI
Sałatka warzywna z kalarepą i kaszą owsianą (wegańska) 232Choróbsko mi nie odpuszcza... Zakatarzona musiałam dzisiaj pojechać na wykład z anatomii, ale całe szczęście udało mi się wrócić wcześniej. Jutro od rana mam zajęcia z
Be Fit Be Strong
Najlepsza na przeziębienie - surówka z białą rzodkwią 295Wczorajszy dzień wraz z dzisiejszym poświęcam nauce. Niestety.. wiem, że nie uda mi się nauczyć wszystkich mięśni w dwa dni. Nauczyć, nie przypomnieć, gdyż z
Be Fit Be Strong
KUCHENNA APTEKA #20 - JARMUŻ 175fioletowo-brązowy, o smaku delikatnym lub z lekką goryczką. Sezon na jarmuż trwa od września do początku zimy. Jarmuż do niedawna był praktycznie nieznanym warzywem i traktowano go raczej jak roślinę ozdobną. Obecnie staje się już coraz bardziej popularny i dostępny w sklepach. Można go podać na surowo, np. w postaci sałatki lub przygotować na wiele sposobów: wycisnąć
Kuchnia MagdaLeny
KUCHENNA APTEKA #20 - JARMUŻ 184fioletowo-brązowy, o smaku delikatnym lub z lekką goryczką. Sezon na jarmuż trwa od września do początku zimy. Jarmuż do niedawna był praktycznie nieznanym warzywem i traktowano go raczej jak roślinę ozdobną. Obecnie staje się już coraz bardziej popularny i dostępny w sklepach. Można go podać na surowo, np. w postaci sałatki lub przygotować na wiele sposobów: wycisnąć
Kuchnia MagdaLeny
Odrywany chlebek z czosnkiem i ziołami 309minut – do mocnego zrumienienia *** *** Chlebek lekko studzimy w foremce, następnie wyjmujemy i podajemy *** *** Najlepiej smakuje na ciepło, prosto po wyjęciu z piekarnika *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: PUSZYSTE BUŁECZKI JOGURTOWE PRZEPIS TUTAJ MINI BAGIETKI CZOSNKOWE PRZEPIS TUTAJ PALUCHY SEROWE Z WĘDZONYM BOCZKIEM PRZEPIS TUTAJ BUŁKI DROŻDŻOWE PRZEPIS TUTAJ NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI PRZEPIS TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA
Blog z Apetytem
Sałatka z blanszowanym brokułem i kurczakiem. 156Dobrze znana sałatka w nieco innej odsłonie. :) Łatwa i szybka w przygotowaniu. Składniki: 1 podwójna pierś z kurczaka oliwa z oliwek sól pieprz 1 brokuł (500 g) mała puszka kukurydzy (170 g) 200 g sera gorgonzola garść prażonych nasion słonecznika rzeżucha do posypania Sos: 2 łyżki lekkiego majonezu 4 łyżki jogurtu greckiego 2 garście startego parmezanu sól
DominikaDolci
Sałatka z brukselką, parmezanem i pomidorami, z oliwą o octem balsamicznym 226dylemat co zrobić z brukselką, zróbcie taką sałatkę. Składniki: ok. 500 g brukselki ok. 250 g małych pomidorków (ja użyłam mieszanki) parmezan 1 sałata rzymska pieprz, sól i cukier do smaku oliwa ocet balsamiczny Brukselkę ugotować w wodzie z dodatkiem soli i cukru. (Na około 1,5 litra wody wsypałam 2 lekko czubate łyżeczki soli i 1 płaską łyżkę cukru
Codzienna kuchnia niecodzienna
Sałatka śniadaniowa z tuńczykiem i fasolą czerwoną 219sobą do pracy? Zapraszam na pyszną sałatkę z tuńczykiem, fasolą czerwoną i serkiem wiejskim. Pychotka Składniki: 1 serek wiejski 2 jajka 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 100g fasoli czerwonej z puszki 100g drobnego makaronu pół cebuli pęczek szczypiorku sól, pieprz Sposób przygotowania: Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu w lekko osolonej wodzie. Jajka gotujemy, studzimy i siekamy na cząstki
Cukiernia Pychotki
Pasta z makreli i jajek – prosty przepis 248dodajemy dwie łyżki majonezu, doprawiamy pieprzem i lekko solą – pamiętajmy, żeby nie przesolić gdyż makrela i ogórek są już dosyć słone, następnie dokładnie mieszamy wszystkie składniki. Pasta z makreli i jajek podana na białym lub pełnoziarnistym pieczywie to doskonałe źródło energii na śniadanie. Z apraszam również do skorzystania z innych przepisów: Sałatka z brokułem kurczakiem i fetą Naleśniki z jabłkami
Księga-Smaku
Tahini 194prażyć na suchej patelni, aż stanie się lekko złoty. Następnie przełożyć do kielicha blendera i dodać oliwę z oliwek. Miksować tak długo, aż pasta stanie się gładka i aksamitna. Gotową pastę przechowywać w lodówce. Smacznego To też może Cię zainteresować: Kuleczki sezamowe w karmelowej skorupce Stek z tuńczyka w sezamie z sałatką z rukoli i pomarańczy (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Oryginalny smak
OBIADOWA SAŁATKA Z CZERWONYMI WARZYWAMI 207gęsty można dodać więcej soku z cytryny. SAŁATKA: Pomidory kroimy w grube plastry, a następnie w kostkę. Rzodkiewkę kroimy w plasterki, paprykę w cienkie paseczki. Czerwoną cebulę kroimy w cienkie piórka. Na półmisek wykładamy mieszankę sałat, polewamy 1 łyżką winegretu i dokładnie mieszamy. Na wierzchu układamy pomidory, rzodkiewkę, cebulę i paprykę. Lekko solimy. Posypujemy natką pietruszki i pestkami słonecznika. Przed
cool and minty
Warzywne batony "Farmer": pomidor, szpinak, burak – Zmiany Zmiany 206jest tak wyraźny a koniec wieńczy lekka pikantność pieprzu. Podsumowanie: Jest to zdecydowanie intrygująca nowość wpośród raw batonów. Co prawda nie jest to dla nas przekąska, którą mogłybyśmy jeść solo między posiłkami ze względu na zbyt intensywne smaki czosnku czy przypraw ale znalazłyśmy dla nich fantastyczne zastosowanie! Jako dodatek do sałatek czy naszej wersji „sajgonek” sprawdzają się genialnie i każdemu
Candy Pandas
Grillowany kurczak pod serową kołderką 210szybki w wykonaniu. Idealnie smakuje np z sałatką wiosenną Sezon grillowy w pełni więc może Wam się przyda taki pomysł na kurczaka. Polecam! Składniki 1 podwójna pierś z kurczaka 2 łyżki soku z cytryny 100 g startego zółtego sera sól pieprz Piersi z kurczaka podzielić na kotlety. Każdy z nich skropić lekko sokiem z cytryny, oprószyć solą i pieprzem. Ułożyć
O kuchni z uczuciem
Bułeczki bao z szarpaną wieprzowiną, coleslawem, sosem BBQ i frytkami z pietruszki 297udziału widelca. Do bułeczek bao wrzuciłem jeszcze słynną sałatkę coleslaw, ale żeby nie było nudno, to nowej odsłonie z czerwonej kapusty z gruszką. Oczywiście czym byłby fast-food bez dobrego sosu i frytek? Dlatego nie mogło zabraknąć domowego sosu barbecue z naszymi polskimi wędzonymi śliwkami, które nadają mu niepowtarzalnego aromatu. I lekkich frytek z pietruszki. To jak, piszecie się
Food Square
Łódeczki Caprese. Kanapki z sałaty rzymskiej 246pasem, a to idealny czas na lekkie i szybkie w przygotowaniu przekąski. Wiele osób chce w tym czasie zgubić co nieco po zimie, a dzisiejszy przepis na łódeczki z sałaty doskonale się do tego nadaje, to kanapki w wersji light. Te łódeczki to jakby powiedział Wojciech Modest Amaro zdekonstruowana klasyczna sałatka caprese. Zachęcam was gorąco do eksperymentowania z klasycznymi przepisami
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Sałatka Cezar 378roku powstała najbardziej znana na świecie sałatka. Wariacji na jej temat jej bardzo dużo. Cezar z kurczakiem, z grillowanym łososiem, czy nawet z krewetkami. Ja również postanowiłem zrobić swoją wersję bazując na dwóch podstawowych składnikach – sałacie i parmezanie. A ponieważ na zewnątrz coraz cieplej i czasami chciałoby się zjeść coś lekkiego i innego niż kotlet czy inne smażone
Jacob Tastes
Łódeczki Caprese. Kanapki z sałaty rzymskiej 244pasem, a to idealny czas na lekkie i szybkie w przygotowaniu przekąski. Wiele osób chce w tym czasie zgubić co nieco po zimie, a dzisiejszy przepis na łódeczki z sałaty doskonale się do tego nadaje, to kanapki w wersji light. Te łódeczki to jakby powiedział Wojciech Modest Amaro zdekonstruowana klasyczna sałatka caprese. Zachęcam was gorąco do eksperymentowania z klasycznymi przepisami
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Grillowane podudzia z kurczaka (bez kości) w orientalnym stylu podane z mieszanką sałat 199kilkunastu minut z każdej strony. Sos do sałatki możemy przygotować dzień lub kilka godzin wcześniej przed planowanym spożyciem. Wystarczy połączyć ze sobą przeznaczone na niego komponenty (najlepiej zrobić to w słoiku ze szczelną zakrętką), a następnie tuż przed podaniem polać nim sałatę i wymieszać. Jako dodatek do kurczaka i sałaty proponuję lekko opieczoną kajzerkę :) Smacznego
MyCookBook.pl
Sałatka z wołowiną curry 278lekko zmiękły (powinny być nadal lekko chrupiące). Groszek ugotować w osolonej wodzie. Wymieszać warzywa z ryżem i mięsem jeszcze na ciepło. Doprawić całość curry i solą. Można jeść na ciepło, ale najlepiej smakuje jak postoi przez noc w lodówce i smaki się przegryzą. Wtedy można jeść albo zimną jako sałatkę, albo na ciepło jako rozgrzewające, pełnowartościowe danie
Kulinarne Inspiracje
Łosoś podany na szpinaku 214umyć, osuszyć, natrzeć solą, pieprzem, przyprawą do sałatek, a na sam koniec skropić sokiem z cytryny. Przygotowanego łososia umieścić w naczyniu żaroodpornym i piec około 25-30 minut w 180 °C (najlepiej pod przykryciem). W międzyczasie szpinak umyć, a czosnek drobno posiekać. W garnku rozpuścić masło i przesmażyć posiekany szpinak. Gdy lekko zmieni kolor, dodać szpinak. Gdy zmniejszy swą
Ugotować
Poniedziałkowy "fit" - zdrowa, kolorowa sałatka na zakończenie roku 394zdrowo zakończyć mijający rok ... :) Zdrowa, kolorowa sałatka SKŁADNIKI : 1/2 małej kapusty pekińskiej 1/2 pora 1 ogórek zielony 2 pomidory sól pieprz 2 duże łyżki jogurtu naturalnego 2 jajka czarnuszka Przygotowanie: Kapustę pekińską drobno poszatkować. Ogórka i pomidory obrać ze skórki i pokroić. Pora pokroić na drobne kawałki. Jajka ugotować w lekko osolonej wodzie na twardo, następnie ostudzić, obrać
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
SAŁATKA SELEROWA 387progiem możemy szybko przygotować bardzo smaczną sałatkę. Potrzebujemy: słoik selera konserwowego słoik selera z marchewką łodygę selera naciowego 1 czerwoną paprykę szynkę - najlepiej drobiową puszkę kukurydzy majonez sól pieprz szczypiorek Wykonanie: Seler ze słoika odciskamy, kroimy drobniej.Seler naciowy i paprykę kroimy w drobną kostkę. Szynkę kroimy w cienkie paseczki. Całość lekko solimy, pieprzymy, dodajemy 2-3 łyżki majonezu. Mieszamy, dodajemy
Walijskie Pichcenie