lekkie sałatki - 8815 przepisów (strona:281/588)

Sałatka z pieczarek 483

składniki sałatka zyskała na smaku, teraz jest o wiele smaczniejsza. Sałatka z pieczarek  SKŁADNIKI: pieczarki - 700 g jajka - 5 szt ogórek kwaszony - 6 szt małych cebula - 1 szt kukurydza - 1 puszka sól i pieprz majonez - 4 łyżki musztarda - 1 łyżka PRZYGOTOWANIE: Pieczarki umyć, osączyć, gotować w lekko osolonej wodzie przez kilka minut.  Następnie pieczarki odcedzić na sicie, ostudzić

Kuchnia Danusi
Sałatka brokułowa z boczkiem, fetą, słonecznikiem i pestkami dyni 240

Przepis na tę sałatkę dedykuję wszystkim mięsożercom :) SKŁADNIKI Brokuł  Opakowanie sera typu feta Kawałek wędzonego boczku Ziarna słonecznika Pestki dyni Śmietana/Jogurt grecki Majonez Pieprz Czosnek granulowany Sól WYKONANIE Brokuł podzielony na mniejsze części gotujemy na parze lub w lekko osolonej wodzie, a potem zostawiamy do wystygnięcia. Boczek kroimy w kostkę lub paseczki i podsmażamy na patelni, aż zrobi

Zofiana
Wiosenne sakiewki z kurczaka z gorgonzola i kurkami 277

Za oknem piękna jesień, zatęskniliśmy w taka pogodę za grillem. Ale zamiast rozgrzewać grilla dla 3 piersi użyłam grilla elektrycznego i przygotowałam obiad lekki, pyszny i

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Bataty faszerowane 351

lekki, letni obiad. To wyjątkowo proste danie – nie ma przy nim wiele pracy. Ostatnio cenię takie potrawy, ponieważ mam mało czasu na codzienne gotowanie. Mimo że są mało czasochłonne, to smakują świetnie. Do tego farsz można zmieniać w zależności od upodobań. Można do nich dodać boczniaki, pieczarki czy czarne oliwki. Jeśli bataty podamy np. z sałatką, to taką porcją(...)sól morska, świeżo mielony pieprz listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Bataty dokładnie myjemy, wycieramy i przekrajamy wzdłuż na dwie części. Wkładamy do blaszki wyłożonej papierem, lekko solimy i pieczemy przez ok. 40 minut w 200°C. W tym czasie przygotowujemy farsz. Ser rozkruszamy. Dodajemy do niego drobno pokrojone pomidory suszone, porwaną na małe części szynkę parmeńską

Poezja smaku
Sałatka warstwowa z czarnym ryżem i tuńczykiem – prosta, szybka i pyszna! 199

salaterce dość spora, to sałatka rozeszła się w jeden wieczór. Jeśli przygotujecie ją rano, wieczór będziecie mogli się nią upajać. Nie wymaga żadnego nakładu pracy. Nawet składniki dajecie na oko i na wyczucie. Do dzieła zatem! Składniki czarny ryż ( może być biały, ale czarny jest spektakularny, ma więcej wartości odżywczych i ma lekko orzechowy smak, a poza tym nie można(...)rozsmaruj delikatnie. Posól i dosmacz pieprzem. Następnie wylej zalewę naturalną z tuńczyka i wlej około 3 łyżki oleju lnianego tłoczonego na zimno. Wymieszaj. Popieprz, posól i rozłóż delikatnie na sałatce. Na to znów troszkę sosu tatarskiego i ryżu. Następnie natka pietruszki oraz ogórek starty na dużych oczkach, posól i przykryj warstewką sosu tatarskiego. Kolejna warstwa to ser starty na średnich

Z Kuchni Do Kuchni
Sałatka z kurczaka z makaronem w stylu orientalnym 142

jest też idealna do mięs z grilla Jeśli zdecydujecie się na wypróbo wanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Smacznego Składniki Wykonanie Wskazówki Sałatka: 1 szklanka makaronu muszelki (0,5 cm wielkości) 2 piersi z kurczaka 3 połówki marynowanej papryki 10 dkg słonecznika 1 słoiczek suszonych pomidorów w oliwie (około 250 gram) 1 łyżeczka ziół(...)prowansalskich szczypta soli szczypta pieprzu 6 łyżek sosu sojowego (najlepiej jasnego) 1 i 1/2 łyżeczki suszonego czosnku 1 łyżeczka musztardy francuskiej 1 łyżka oleju słonecznikowego   Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie. Ma być al dente. Studzimy. Piersi z kurczaka kroimy w kostkę (około 2 cm), podsmażamy na oleju z 1 łyżeczką czosnku, ziołami prowansalskimi, szczyptą soli i pieprzu. Uważajmy

mecooks
Tuńczyk po włosku- sałatka makaronowa 173

jest już bardzo zimno i śnieżno ale to ponad 1000 km od nas! Pogoda czy niepogoda miałam ochotę na sałatkę makaronową. Tuńczyk po włosku to typowe włoskie smaki. W sałatce znajdziecie pomidory, rukolę i słone sardele czyli filety anchois . Uwielbiam połączenie tuńczyka z anchois. Byłam tylko rozczarowana, że tuńczyk był tak mocno rozdrobniony, choć pisało na puszce, że w kawałkach(...)pomidorków koktajlowych 200 g tuńczyka sól i czarny pieprz do smaku 2 łyżki oliwy 300 g makaronu, waga sucha 100 g rukoli Ugotuj makaron al dente w lekko osolonej wodzie. Odcedź, zachowaj szklankę wody od gotowania. Obierz i pokrój cebulę w piórka, a czosnek w plasterki. Pokrój sardele w kostkę. Rozgrzej oliwę na patelni i smaż cebulę z czosnkiem

codojedzenia
Sałatka z ryżem, kukurydzą i fasolką flażoletka, z dodatkiem pieczonego kurczaka 214

pieczonego kurczaka. W tym przypadku pozostał nie tylko kurczak, ale także ryż, który stanowił do niego dodatek. To danie może być posiłkiem zabieranym ze sobą do pracy, kolacją lub lekkim obiadem. Przygotowanie zajmie bardzo niewiele czasu, więc to idealna propozycja dla zabieganych. Składniki: 1 szklanka ugotowanego na sypko ryżu mała puszka fasolki flażoletki mała puszka kukurydzy mały pęczek szczypiorku porcja(...)posiekanym niezbyt drobno szczypiorkiem. Na końcu dodać w całości lub pokrojonego na mniejsze kawałki pieczonego kurczaka. Mięso można wymieszać z resztą składników lub podać bez mieszania.  Taką sałatkę podawać z sosem, ma przykład majonezowym, jogurtowym lub mieszanym. sos: 4 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 2 łyżki majonezu 2 łyżki dobrego ketchupu ulubione zioła - ja dodałam natkę pietruszki sól i pieprz

Codzienna kuchnia niecodzienna
Restauracja hiszpańska La Iberica ul. Burakowska 5/7 173

KUCHNIA Zanim opiszę Wam w większych szczegółach dania których próbowaliśmy, całość mogę podsumować jednym słowem: genialne. Dawno nie jadłam tak przepysznych owoców morza, tak delikatnych i miękkich kalmarów, pysznej sałatki z ośmiornicą. Mogę mieć tylko jeden zarzut – porcje są małe i po zjedzeniu ich chce się jeszcze! Nakładajcie na talerze więcej a będę Was wychwalała 2 razy bardziej Karta(...)poszczególne dania, polecił kilka specjałów. I zdecydowaliśmy. Na pierwszy ogień J. wybrał zupę kastylijską – jedyną zupę w menu ale jest tak pyszna, że nie musi być innej. Pomidorowa, lekko pikantna, pełna smaków, owoców morza i bodajże choriso. Próbowałam, smakowała genialnie. Ja zdecydowałam się natomiast na duszone kalmary, w całości. Już dawno nie jadłam tak dobrych owoców morza, sama robię

nietylkopasta.pl
Popularne surówki do grilla 225

Sezon grillowy w pełni, spotkanie przy grillu ze znajomymi to czysta przyjemność i doskonała zabawa. Jednak oprócz takich rarytasów na grillu jak karkówki , kaszanki, kiełbasy, warto przygotować zdrową i lekką surówkę. Tak przygotowana surówka z pewnością podkreśli smak naszych dań grillowych i z całą pewnością w mgnieniu oka zniknie ze stołu. Surówki na grilla przygotujemy dosłownie w kilka minut(...)musicie przygotowywać jej w domu, a chwilę przed zdjęciem potraw z rusztu. Zobaczcie jakie to proste.... Surówka do grilla w 10 minut Zobacz przepis >>>   Szybka sałatka grillowa Zobacz przepis >>> Post Popularne surówki do grilla pojawił się poraz pierwszy w Kulinarny Blog - wiesz jak gotować

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Przekąska śledziowa 191

zawsze mile widziane są śledzie. Tylko… co zrobić, gdy takie w tradycyjnej formie już się przejadły? Myślę, że mogę Wam w tym podpowiedzieć;) Zrobiłam niedawno coś na wzór sałatki śledziowej, z tym,że podaną w niecodzienny sposób, bo na krakersach i mini-sucharkach. Wyszła z tego świetna śledziowa przekąska, którą bardzo Wam polecam:) 3-4 płaty śledziowe – beczka(...)rozgrzanej, suchej patelni lekko rumienimy płatki migdałowe. Przekładamy je na deskę do krojenia i drobno siekamy. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą w misce. Dodajemy 1-1,5 łyżki majonezu (majonez ma tylko związać składniki, nie powinno go być zbyt dużo), skrapiamy kilkoma kroplami soku z cytryny oraz doprawiamy szczyptą cukru, solą oraz pieprzem do smaku. Mieszamy. Sałatkę schładzamy. Przed planowanym

Smaki Na Talerzu
Sałatka z kurczakiem gyros i mieszanką orzechów, pestek dyni i słonecznika 145

dyni i słonecznika. Lubicie sałatki? Ja je uwielbiam. Zarówno te typowo warzywne, jak i te z mięsem i innymi dodatkami. Dziś zapraszam Was na pyszną i prostą w przygotowaniu sałatkę z kurczakiem gyros i mieszanką orzechów pinii, pestek dyni i słonecznika. Szybka i smaczna. Spróbujcie. Składniki: 2 garście sałaty lodowej 3 pełne łyżki mieszanki orzechów pinii, pestek dyni i słonecznika(...)łyżki jogurtu 1 czubata łyżka majonezu sól i pieprz do smaku posiekany szczypiorek *miałam z obiadu (kurczaka kroimy w kostkę i podsmażamy w przyprawie gyros, pod koniec podlewając lekko wodą, aby mięso było bardziej soczyste i miękkie) Przygotowanie: Do miski rwiemy w rękach sałatę lodową, dodajemy nasze kawałki kurczaka w przyprawie gyros, pokrojonego na półplasterki górka, pokrojone rzodkiewki oraz

Słodkie okruszki
Sałatka warzywna z dukkah, sosem jogurtowym z fetą i grzankami 198

sałatki warzywnej z dukkah: Zrób grzanki: Chleb porwij na kawałki i ułóż na blasze, Skrop oliwą, posyp solą i pieprzem i wymieszaj dłońmi. Wstaw blachę do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piecz, aż chleb stanie się złoty i chrupiący (15-20 minut). Zrób dukkah: Na małej patelni na średnim ogniu podpraż orzechy i sezam, aż się lekko zezłocą(...)minuty). Przełóż do moździerza. Na tę samą patelnię wsyp kolendrę i kumin i praż, aż uwolnią aromat. Przełóż do moździerza i rozdrobnij lekko (mają zostać duże kawałki). Przesyp do miseczki. Zrób sos jogurtowy: W miseczce wymieszaj ze sobą jogurt naturalny, musztardę, pokruszoną fetą, sok i skórkę z cytryny. Dopraw sola i pieprzem. Przygotuj grillowanego brokuła: Rozgrzej patelnię grillową. Przy pomocy

Chilli Czosnek i Oliwa
Boczek gotowany – kuchnia podkarpacka 281

Miękki, kruchy boczek, pachnący wędzonką, z lekkim posmakiem przypraw, może być prawdziwym przysmakiem. W niczym nie przypomina on gotowanego boczku, który można kupić w sklepie. Aromat ziela angielskiego i liści laurowych jest znakiem rozpoznawczym tej pysznej domowej wędliny. Boczek gotowany jemy z chlebem, albo z tradycyjnymi sałatkami warzywnymi. Gotowanie boczku od pokoleń praktykowane jest przez wiejskie gospodynie z gminy Raniżów(...)przecinamy na 2 węższe pasy. Nie odcinamy skóry. W głębokim garnku zagotowujemy wodę. Dodajemy przyprawy i wkładamy boczek. Gotujemy tak długo, aż boczek będzie miękki – wbity widelec lekko wchodzi w mięso. Może to zająć około godziny, lub dłużej, w zależności od grubości mięsa. Ugotowane mięso wyciągamy z wywaru, studzimy i chłodzimy w lodówce. Wywaru można użyć jako baza do sosu

Trzeci talerz
Zdrowa sałatka na bazie kaszy jęczmiennej (z ajvarem) 219

takich jak wapń, magnez fosfor czy żelazo. W mojej kuchni nie może braknąć tych pełnych zdrowia produktów. Do zup (tak lubianych przez moje dzieci), mięs, sosów mięsnych i warzywnych, sałatek… kasza jęczmienna ma naprawdę szerokie zastosowanie. Ostatnio mam przyjemność używać do moich potraw kasze od Wytwórni Kasz „Rubi” Produkty są wysokiej jakości. Takie właśnie kasze pamiętam(...)osolonej wodzie. Odsączamy na sitku. Jeszcze lekko ciepłą kaszę łączymy z 3 łyżkami łagodnego ajvaru. Następnie dodajemy kukurydzę, pokrojoną w półplasterki lub drobniej rzodkiewkę, pokrojone na pół pomidorki i szczypiorek, doprawiamy całość pieprzem, delikatnie mieszamy składniki. Na koniec dodajemy garść miksu sałat, delikatnie mieszamy, próbujemy i przekładamy do miski w której podamy sałatkę. Smacznego

Słodkie okruszki