Pierwszy poniedziałek Nowego Roku. Aby tradycji stało się zadość przez cały rok będziemy starały się publikować właśnie z początkiem tygodnia przepisy lekkie i smaczne. Dzisiaj
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkijest dodatkiem czosnku i kiszonymi ogórkami. Smaczna, oryginalna i szybka sałatka. Polecam :) Składniki: 1 średni kalafior 5 ogórków kiszonych 1 puszka groszku konserwowego 1 puszka kukurydzy 6 jajek na twardo 2 ząbki czosnku majonez, jogurt naturalny sól, pieprz Kalafior umyć, pokroić na drobne różyczki i ugotować na półtwardo w lekko osolonej wodzie. Ogórki i jajka pokroić w kostkę. Kalafior, ogórki
Trzeci talerzPrzepis na tę sałatkę pochodzi z kuchni irańskiej, choc na rozne wariacje na jej temat mozna znalezc w wielu innych krajach arabskich. Jest smaczna, zdorwa i bardzo orzezwiajaca. Jest wspanialym akompaniamentem do wszelkiego rodzaju mies i ryb, a moze takze stanowic doskonala, lekka przekaske np. na lunch do pracy. Polecam! Składniki: 3 dojrzałe pomidory 1 ogórek wężowy 1 mała czerwona
Codzienne Gotowanieugotowane jajka. Można również dodać posiekane orzechy włoskie, sałatka, nabierze wtedy bardzo oryginalnego posmaku. Składniki: 2 słoiczki selera konserwowego 3-4 jabłka puszka kukurydzy mały słoiczek tartego chrzanu 4-5 ugotowanych jajek 6-7 łyżek majonezu 2 łyżki śmietany sól i pieprz Sposób przygotowania: Seler odsączyć, ewentualnie lekko posiekać, kukurydzę odsączyć, jajka i obrane jabłka pokroić w drobną
na moim stole...omieszkałam połączyć tych smaków, nie zawiodłam się :) Sałatka wyszła znakomita, doskonała na wiosenne sniadanie. Polecam :) Składniki ( na dwie porcje ) - 2 garści świeżego szpinaku - szklanka truskawek - mały serek wiejski granulowany ok. 125 gram - sos balsamiczny Wykonanie Szpinak porządnie opłukałam i osuszyłam, same liście bez ogonków i łodyżek lekko porwałam i ułożyłam na talerzykach. Na szpinak nałożyłam parę łyżeczek odsączonego serka wiejskiego
Kuchnia z widokiem na ogródMarchewka z jabłkiem,bardzo smaczna surówka. Doskonała jako dodatek do obiadu, zwłaszcza ryby, ale także wyśmienita, bardzo zdrowa przekąska dla maluszków :) Lekka bez dodatku soli, śmietany
Kuchnia z widokiem na ogródjest bardzo dobre ;) Składniki: drobne mrożone warzywa, np. sałatka meksykańska (typowe warzywa na patelnie są za duże i trudne dłużej się gotuje) filet z kurczaka przyprawa do kurczaka bułka tarta masło/margaryna trochę oleju do smażenia Wykonanie: Gotujemy ryż/kaszę/makaron. W tym czasie wstawiamy też lekko osoloną wodę na warzywa. Kroimy kurczaka w kostkę, posypujemy przyprawą
W kuchni bez szafekfasola się dokładnie zagrzały. Odstawiamy garnek i pozwalamy otrzymanemu farszowi lekko przestygnąć. Placki tortilli podgrzewamy zgodnie z instrukcją z opakowania. Nakładamy porcję farszu na środek tortilli i zawijamy ją w kopertę. Po zawinięciu można ją dodatkowo zapiec na grillu elektrycznym ale nie jest to konieczne. Podajemy samo, z dodatkiem sałatki, lub z sosami na bazie śmietany/jogurtu mającymi złagodzić pikantny
Tanie przepisy studenckiezawsze bardzo szybko znika... A na dodatek prezentuje się ładnie ... Sałatka makaronowa z kiszonym ogórkiem SKŁADNIKI: 1 szklanka makaronu świderki 3 ogórki kiszone 1/3 puszki czerwonej fasoli 250 g g sera żółtego 300 g szynki konserwowej 1/2 puszki kukurydzy 2 łyżki majonezu sól pieprz szczypiorek PRZYGOTOWANIE: Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie, odcedzamy i przepłukujemy. Ogórki, ser oraz szynkę kroimy
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkipodania na kolację lub domówkę. Kolorowa sałatka z groszkiem SKŁADNIKI: 1 puszka groszku 1 puszka kukurydzy 1/2 puszki ciecierzycy 2-3 korniszony 1/2 pora 1/2 słoiczka papryki konserwowej (3 szt) 3 jajka 1 łyżeczka musztardy 2-3 łyżki majonezu sól, pieprz PRZYGOTOWANIE: Jajka gotujemy w lekko osolonej wodzie na twardo. Studzimy, obieramy i kroimy na kawałki
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiPodawać od razu z upieczonym pstrągiem i sałatką. Zielona sałatka ze szparagów i fasolki: 2 pęczki szparagów 400 g zielonej fasolki szparagowej 100 g obranych pistacji garść listków świeżej szałwii 75 ml oliwy z oliwek kilka kropel winnego octu Szparagi i fasolkę umyć i obrać. Następnie ugotować w lekko osolonej wodzie. Przygotować pesto z pistacji, szałwii, oliwy z oliwek
Food SquareKiszona kapusta zasmażana... Pyszny dodatek do tradycyjnego kotleta schabowego. Smakowite danie główne w duecie z ziemniakami. Lekko kwaśna i aksamitna, polska specjalność. Komu porcja? Chętnych zapraszam
Gospodyni MiejskaSkładniki: 9-10 sztuk kabanosów 500 g makaronu kokardki słoik suszonych pomidorów słoik papryki konserwowej 4-5 sztuk ogórków kiszonych puszka kukurydzy pęczek szczypiorku 3 łyżki
Czerwona Porzeczkabiałe, lubią prostotę, dlatego u mnie najczęściej lądują na talerzu z młodymi ziemniakami, koperkiem, polane roztopionym masłem. Często przygotowuję z nich zupę, dodaję do risotto, makaronu albo przygotowuję sałatkę, która idealnie sprawdzi się jako dodatek do dań z grilla. Korzystajcie ze szparagów, bo sezon na nie szybko minie. Składniki: 1 kg młodych ziemniaczków 0,5 kg zielonych szparagów(...)extra vergine lub oleju roślinnego szczypta soli morskiej szczypta świeżo zmielonego czarnego pieprzu 1 łyżka musztardy 1 łyżka miodu Przygotowanie: Ziemniaki gotujemy w mundurkach do miękkości, odcedzamy, a gdy lekko przestygną obieramy i kroimy w pół-plastry. Przed gotowaniem szparagów odłamujemy zdrewniałe końcówki (ok. 1/3 długości szparaga). Zielone szparagi najlepiej jest gotować na stojąco: związujemy je nitką, by równo
Smakowity Blog KulinarnyWyjątkowo smaczna i efektowna sałatka z brokułów i fasoli na każdą okazję, którą jesteś w stanie przygotować w 15 minut. Polecana przez „specjalistów” w okresie zwiększonej zachorowalności na grypę i przeziębienia z powodu dużej zawartości czosnku i witamin :). Składniki: 1 duży brokuł lub opakowanie mrożonych 1 puszka czerwonej fasoli 1 czerwona cebula 1 ser feta majonez śmietana(...)gotuj je tylko 5 minut. Następnie odcedź je i wrzuć do miski z zimną wodą (szybkie schłodzenie zapobiegnie nadmiernemu rozgotowaniu się brokułów). Brokuły nie powinny być rozgotowane , powinny być lekko twarde. 2.Przygotuj sos czosnkowy. W czasie gdy brokuły się gotują wymieszaj w miseczce 3 duże łyżki majonezu i 2 łyżki śmietany lub jogurtu naturalnego. Dodaj przeciśnięte przez praskę 2 ząbki
Kulinarna Patilogia