lekkie sałatki - 8815 przepisów (strona:295/588)

Łosoś w Sosie Koperkowym 203

wsypujemy drobno pokrojony czosnek i chwilę smażymy do lekkiego zrumienienia. Dodajemy mąkę i energicznie mieszamy do zezłocenia zasmażki. Wlewamy gorący bulion, mieszamy do zgęstnienia sosu. Następnie dodajemy śmietanę (nie doprowadzamy do wrzenia). Na końcu doprawiamy solą i pieprzem. Usmażonego łososia polewamy sosem koperkowym. Podajemy z ziemniakami w dowolnej postaci i ulubionymi sałatkami. *jeżeli dysponujemy jedynie kostką bulionową - przygotowujemy

Słodka Strona
Polędwica wieprzowa w cieście francuskim. 216

polędwicę  smarujemy pozostałą częścią jajka, układamy na lekko wysmarowanej tłuszczem blasze i wkładamy do gorącego piekarnika na 25 minut. Podczas pieczenia, nie otwieramy drzwiczek piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika należy dać ciastu odpocząć 5 minut, a następnie pokroić w plastry i można rozkoszować się smakiem soczystej polędwicy. Jako jarzynkę proponuję sałatkę z brokułów, greckiej fety i uprażonego słonecznika. Przepis

Kulinarny karnet Christophera
Konfitura z czerwonej cebuli 136

zeszklić cebulę dodając cukier. Kiedy cukier się lekko skarmelizuje wlać Porto, ocet i dodać resztę składników. Smażyć na wolnym ogniu, często mieszając, aż płyn całkowicie odparuje. Gorącą konfiturę przełożyć do słoika i zamknąć. Można przechowywać długo, chociaż ja wolę robić na bieżąco. Konfitura słodko -kwaśna jest doskonała jako dodatek do sałatek, mięsa, wędlin, serów

Kulinarny karnet Christophera
Przepis na ekspresowe gazpacho czyli jak przetrwać upały w mieście 187

jest lżejsza, trochę jak połączenie zupy z sałatką:) Polecam zagryzać ją chlebem. Gazpacho należy porządnie schłodzić, co najmniej 3 godziny w lodówce. Możemy również do gotowego chłodnika wrzucić kostki lodu. Gazpacho znakomicie gasi pragnienie i chłodzi. Schłodzone warzywa, szczególnie ogórek, są niczym mini kosteczki lodu. Do tego potrawa jest bardzo lekka i nie obciąża, a o to chodzi

Chilli Czosnek i Oliwa
Sałaka z kurczakiem i brokułem 431

kroimy w kostkę i gotujemy w lekko osolonej wodzie przez 15 minut (do miękkości mięsa). Brokuł rozdzielamy na na niewielkie różyczki i wrzucamy do osolonej wody i gotujemy przez 5-7 minut, a następnie odcedzamy. Wszystkie przygotowane składniki po ich całkowitym ostygnięciu łączymy w misce, dodajemy majonezu i doprawiamy sałatkę do smaku . insertCookd("da70f3cb482ad65846bb4db077c441e3

Emcia Pichci
Sałatka z kiełkami soi i kurczakiem 140

przygotowałam dla Was, mam nadzieję, że dość przystępną i łopatologicznie podaną ściągawkę: Jaki olej wybrać? Ze sporą dawką praktycznej wiedzy. Bez fachowej terminologii. A teraz już kolejny pomysł na sałatkę. Porcja dla 4 osób. Potrzebne nam będą: 2 piersi kurczaka, 200 g kiełków soi, 2 cebule, liście sałaty, 2 duże pomidory albo garść pomidorków koktajlowych, 2 łyżki pokruszonych orzeszków ziemnych(...)cebulkę. Myjemy liście sałaty. Myjemy i kroimy pomidory. Myjemy i suszymy kiełki soi (np delikatnie zawijając je w czysty ręcznik). Na patelni podgrzewamy olej sezamowy. Dodajemy cebulkę, aż się lekko zarumieni. Następnie dodajemy pokrojoną pierść kurczaka i orzeszki ziemne. Popiekamy przez 15 minut na średnim ogniu, całość regularnie mieszając. Pod koniec dorzucamy zioła, polewamy sosem sojowym, doprawiamy do smaku solą

MODA NA BIO
Domowe krakersy z solą i rozmarynem 148

chrupią nawet jeszcze lepiej! Lekkie i niepozorne, nie da się ich dużo zjeść – szybko sycą. Domowe krakersy z solą i rozmarynem są supercieniutkie i bardzo aromatyczne – sprawdzą się nie tylko jako przekąska na imprezę czy na domowy wieczór z Netflix’em, ale będą też świetnym dodatkiem do przeróżnych dipów, sosów, sals, past, zup kremów, grillowanych sałatek czy hummusu . Odmierzamy sobie(...)dół. Jeśli nie macie termoobiegu, piekarnik rozgrzewamy do 170°C , grzanie góra-dół. Szykujemy stolnicę szczodrze wysypaną mąką (2-3 łyżki) i ponownie zagniatamy ciasto.   Zagniecione ciasto posypujemy lekko mąką, przykrywamy folią spożywczą. Odrywamy sobie kawałki ciasta wielkości orzecha laskowego. Kawałki ciasta rozwałkowujemy dosłownie na grubość papieru – najcieniej jak tylko potraficie. Podczas wałkowania krakersy podsypujemy mąką – nie mogą się

Karo in the Kitchen
Pstrąg łososiowy glazurowany pieczony w folii 132

pstrąga łososiowego 50 g masła 50 ml miodu 1 czosnek solo 2 łyżki soku z cytryny + 1 cytryna sól i pieprz do smaku 2 łyżki natki pietruszki, pokrojonej Sałatka z kapusty i ogórka 350 g kapusty pekińskiej, u mnie fioletowa 20 cm ogórka 200 g greckiego jogurtu, 10 % 50 g majonezu 2 ząbki czosnku sól do smaku kiełki rzodkiewki(...)lekko osolonej wodzie do miękkości i odcedź. Rozgrzej oliwę, wsyp przyprawy i wymieszaj. Dodaj ziemniaki i smaż mieszając je aby równo się zrumieniły i pokryły przyprawami. Sałatę pekińską pokrój w cienkie paski. Pokrój ogórka w plasterki i jeszcze na pół. Przełóż warzywa do miseczki. Dodaj jogurt, majonez, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól do smaku i wymieszaj. Posyp sałatkę kiełkami rzodkiewki

codojedzenia
WIOSENNA SAŁATKA LUNCHOWA Z KASZAMI I OLEJEM RZEPAKOWYM 122

lżejsze potrawy.  „Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem steroli roślinnych oraz witaminy E i dlatego powinien on być składnikiem naszych lekkich, wiosennych potraw, dzięki którym będziemy czuć się lekko.” Wszystkim polecam ! Składniki: 50 g pęczaku 30 g kaszy bulgur 10 g zielonej soczewicy 8 pomidorków koktajlowych 10 dag fety pól czerwonej cebuli 10 czarnych oliwek sos: 1/3 szklanki oleju rzepakowego(...)wodzie ok 15 minut, po tym czasie odcedzamy i przekładamy do salaterki. Dodajemy połówki pomidorków koktajlowych, połówki oliwek, piórka cebuli, kawałki fety. Z podanych składników przygotowujemy sos, polewamy nim sałatkę

Z Majeczką w kuchni
Sałatka grzybowa polana 271

pomyślało,bo zauważyłam,że ona w ostatnim czasie stała się hitem internetu. Sałatka nie tylko pięknie się prezentuje ale też wybornie smakuje.   Oto moja wersja tej sałatki.  1 średni słoik marynowanych pieczarek  2 ugotowane marchewki 1 większy lub 2 małe ugotowane ziemniaki 1 filet z kurczaka (ok. 200g) 2 jajka ugotowane na twardo 2 ogórki konserwowe(...)użyłam o śred. 17cm) i wyłożyć ją folią spożywczą. Na dnie ułożyć pieczarki nóżkami do góry a w przerwy między nimi wsypać posiekany szczypiorek. Dodać pokrojoną w kosteczkę marchewkę,lekko docisnąć,oprószyć solą i pieprzem oraz posmarować warstwą majonezu. Kolejna warstwa to pokrojone w kosteczkę ziemniaki,sól,pieprz i majonez. Na ziemniaki ułożyć pokrojone w kostkę ogórki konserwowe i usmażone

Kolorowa kuchnia Elki
Surówka z cykorii i ogórków małosolnych 100

Surówka z cykorii dziś na blogu, a bo dawno nie było O ile cykorię zasmakowałam rok temu to małosolne znam od małego. Najlepsze sezonowe! lekko czosnkowe

Zasmakuj Kuchni
SAŁATKA W MUSZLACH 202

   Sałatka w muszlach to efektowna przystawka na wszelkie imprezy. Prosta,banalna sałatka podana w ten sposób stanie się  niebanalną przekąską. U mnie sałatka

Niespełnione zdolności kulinarne
Stir-fry z kiełków fasoli 192

Dziś, po dłuższej przerwie, wracam do gotowania. W związku z moimi lekkimi poniedziałkami oraz wciąż trwającą akcją tajską przygotowałam pyszne i chrupiące stir-fry z kiełków

Codzienne Gotowanie
Po prostu pomidory 307

Czasem się spieszę. Czasem chcę poczuć smaki lata. Czasem goście pojawiają się znienacka. Czasem nie mam ochoty na pracochłonne przekąski. Czasem mniej- znaczy więcej. Wtedy robię

Zapiski Młodej Żony
Sałatka szpinakowa z jajkiem 243

Drugi dzień Nowego Roku był bardzo intensywny. Do tej pory prześladuje mnie smak maku, świątecznej kaczki i innych przy tej okazji robionych smakołyków. Dlatego dziś coś

BaRepas

Proponowane wyszukiwania