soku z cytryny lub octu spirytusowego - opcjonalnie. 1 szklanka = 1 cup = 240 ml, 1 łyżka = 15 ml, 1 łyżeczka = 5 ml Sposób przygotowania: Ziemniaki obrać, umyć i ugotować w lekko posolonej wodzie. Odcedzić. W międzyczasie przygotować marynatę. Do miski wlać gorący bulion wołowy, olej i ocet oraz wsypać cukier. Wymieszać. Do gorącej marynaty włożyć gorące, odcedzone ziemniaki. Miskę(...)wstawić do lodówki na 1 - 2 godziny, w celu połączenia się smaków. Z podanych składników wychodzi około 1 i 1/4 szklanki sosu do ziemniaków. Ziemniaki podawać na zimno, jako sałatkę. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi porcja dla 4 osób (podane jako dodatek). Przygotowany w ten sposób sos jest gęsty, kremowy i pyszny. Gdyby wyszedł zbyt rzadki należy
Gospodyni MiejskaMuffinki z czekoladą mają dla mnie kilka niepodważalnych zalet. Po pierwsze można je przygotować w pół godziny, po drugie pasują na każdą okazję - do podjadania
Cztery FajeryGrubo krojona, chrupiąca i kolorowa surówka z kapusty pekińskiej i czerwonej cebuli. Kusi barwami, wybornie smakuje, świetnie pasuje jako dodatek do drugiego dania, ale również sprawdzi
Dietologjednej z dzielnic miasta). Lekkie, jasne pszeniczne piwo, o delikatnym bananowym posmaku. Porter z prażonym jaśminem też był bardzo zacny – kawowo-czekoladowe nuty i przyjemna słodycz to lubię. Spróbowałam również piwa z mniszkiem o uroczej nazwie This is Mlecyk, a także jasne Kupieckie. Degustacji towarzyszył obiad z czterech dań. Na przystawkę sałatka z arbuzem, serem oraz musem porzeczkowym, następnie
Obiad gotowymnie pyszne połączenie. Sałatka ładnie prezentuje się podana w szklanym przeźroczystym naczyniu i układana warstwami. Składniki: 1 brokuł 3 pomidory malinowe 3 jajka ugotowane na twardo Sos czosnkowy: 3 łyżki majonezu 1 łyżka jogurtu naturalnego 4-5 ząbków czosnku do smaku sól morska Przygotowanie: Brokuł podzielić na mniejsze różyczki i w lekko osolonej wodzie ugotować al dente. Po ugotowania
Ala piecze i gotujesałatkę, oczywiście zdrową. Sałatka praktycznie czteroskładnikowa, błyskawiczna. Połowę takiej porcji zabieram ze sobą do pracy na podwieczorek. Celowo przygotowałam słodką wersję, ale dodanie 1 łyżki majonezu zamiast miodu zupełnie zmienia jej charakter. Składniki: • 1/2 szklanki kaszy jaglanej • 5 mandarynek • 4 łyżki miodu • 4 łyżki płatków migdałowych Wykonanie: • Ugotować kaszę jaglaną w lekko posolonej
To co kochamozdabiamy i już na gorąco sałatkę makaronową mamy. Składniki: 1 garść makaronu fusilli, 10 pomidorków koktajlowych, ½ papryki czerwonej, ½ papryki żółtej, ½ papryki zielonej, olej rzepakowy do smażenia, 5 plastrów szynki wędzonej, długodojrzewającej, 1 łyżka płatków czosnku, 2 łyżeczki ziół tajskich, świeże listki bazylii tajskiej, pieprz do smaku, sól do smaku. Przygotowanie: Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie na al dente
Moniki Smakołykiuwielbiam. Idealnie nadają się do sałatek, past czy też przekąsek. Tym razem postanowiłam nadać im innego znaczenia i stały się tematem przewodnim drobiowych roladek. Przepis na nie jest banalnie prosty ale myślę, że dbający o wartości odżywcze z rozkoszą sięgną by ich skosztować. Danie zostało przygotowane na parze co nadaje mu idealne miano lekkiego i pożywnego obiadu. Drobiowe roladki
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiSałatka z kapusty pekińskiej z dodatkiem marynowanych podgrzybków Składniki: 1 średnia kapusta pekińska 1 słoiczek ćwiartkowy marynowanych podgrzybków 2 czerwone cebule sól, pieprz, cukier oliwa Sposób wykonania: Kapustę pekińską umyj i pokrój w drobne paseczki. Marynowane podgrzybki odcedź, zalej zimną wodą i zostaw na 2 godziny, żeby się lekko wymoczyły. Następnie ponownie
Darcia w kuchnipieczenia do rozgrzanego piekarnika. Lekko skropiłam oliwką i piekłam około 20-30 minut w temp.200 stopni. Można też usmażyć nugetsy na rozgrzanym oleju. Ale są wtedy bardziej kaloryczne ;-) Do nugetsów można zrobić różne sosy w zależności od smaków. Ja podałam je z sosem majonezowo-jogurtowo-ketchupowym z dodatkiem czosnku. Do tego sałatka... i obiad albo kolacja gotowe! Polecam pyszną
potrawyregionalne5-6 filetów śledzia marynowanego garść zielonych winogron sałata pół cebuli pół słoiczka pomidorów suszonych z zalewy sos 3 łyżki majonezu 2 łyżki keczupu 1 łyżka
Gotowanie jest łatwefalę upałów polecam coś lekkiego a zarazem sycącego. Ostatnio to mój ulubiony deser. Składniki zawsze są w moim domu, nie zależnie od pory roku, jednak teraz zdecydowanie dostępne są wszędzie. Nasiona chia są dość popularne, chociaż wyglądają skromnie jednak mają dużo wartości odżywczych i dają dużo energii. Możecie je użyć do koktajli, sałatek, pieczywa czy deserów. Porcja
Niezły Młynekwami jedna z tych prostych sałatek, do których często wracam, ponieważ na półce z makaronami zawsze chomikuje opakowanie makaronu ryżowego. Zdarza mi się, że z lenistwa nie chce mi się gotować obiadu, a z racji tego, że są w niej i warzywa i mięso i makaron jest bardzo dobra opcja na lunch, czy lekki obiad. Polecam :) Składniki: 25dag makaronu ryżowego
ChilliJemydzisiejsza to sałatka z kurczakiem i zielonymi szparagami. Spróbujcie:) Skła dniki: 0,5kg piersi z kurczaka 30 dag zielonych szparagów pół czerwonej papryki czerwona cebula 1/3 szklanki kuskus 8 pomi d orków koktajlowych przyprawa d o gyrosa łyżeczka czosnku nie d źwie d ziego pieprz,sól Przygotowanie: Szparagi gotujemy w lekko osolonej
ChilliJemy