Sałatka z surowej brukselki, utartej z dodatkiem orzechów włoskich jest doskonałym kompanem mięsnych dań. Surówkę z kapusty zna każdy, choć pewnie większość ma na myśli surówkę z kapusty kiszonej. Z surowej kapusty, białej i czerwonej jest równie smaczna, ale lżejsza i delikatniejsza. Surówka z tartej brukselki to jeszcze inny obszar doświadczeń smakowych. Brukselka kojarzy się często z warzywem lekko gorzkim
Niedzielny kucharzsałatkę. Fasolka z maminego ogródka, bób od zaufanego sprzedawcy na bazarku, mięsiste włoskie suszone pomidory, grecka feta... SKŁADNIKI: 1 garść fasolki szparagowej (żółtej i zielonej) 1 szkl bobu 1 ząbek czosnku 3-4 suszone pomidory w oleju 1 mała dymka (zielona część) feta sól pieprz A jak to zrobić: Z fasolki odciąć końce i ugotować al`dente w lekko
Kuchnia w opałachsałatek. Jest doskonałym dodatkiem do dań słodkich. Mięta – lemoniady, drinki, ryby, jagnięcina Mięta to nie tylko napoje i słodkości. Świetnie będzie współpracowała z mięsem, zwłaszcza z jagnięciną oraz rybami. Doskonale nadaje się również do greckiego sera. Oregano – makarony, kuchnia włoska, wołowina Lebiodka, inaczej zwana oregano, jest naturalnym antybiotykiem, więc warto sięgać po ten dodatek w czasie choroby. Ma lekko gorzkawy
MarcinChefdużo warzyw- zawierają dużo wody, więc są nisko kaloryczne zioła i przyprawy - idealnie nadadzą się do marynat i sosów fit desery - zamiast ciężkich ciast z masami użyj lekkich deserów np. sorbety owocowe, jogurt z owocami nie siedź w miejscu - spotkanie z rodziną czy z znajomymi nie musi się zaczynać i kończyć na siedzeniu; zadbaj o ruch(...)zespołowe czy zabawa z dziećmi Jakie potrawy i smakołyki grillować? Jeśli dbamy o linię należy uważać z pustymi kaloriami np tłuste mięso czy gazowane napoje. Postawmy na sałatki. Wiosna jest porą roku, gdzie wszystko budzi się do życia i jest świeże. Na sklepowych pułkach nie zabraknie świeżych warzyw i owoców. Przygotuj: sałatki owocowe z jogurtem naturalnym
Truskawkowa Fiestadania wytrawne i słodkie. Dodajemy do zup i drugich dań. Własnie sobie uświadomiłam, że w moim domu prawie całkowicie wyparła ryż. Do tej pory sięgałam po nią przygotowując sałatki i obiady. Tym razem przyszła pora na deser. Jest bardzo sycący, więc można go podać na kolację lub niedzielne śniadanie. Składniki na 4 duże porcje: 1 szklanka kaszy jaglanej(...)łyżki cukru , 2 szklanki mleka kokosowego , 2 szklanki mleka krowiego , 4 łyżki wiórków kokosowych , herbatniki lub kruche ciasteczka. Kaszę wsypać do garnka i podprażyć lekko. Wlać mleko (kokosowe i krowie), wymieszać i gotować na niewielkim ogniu do miękkości kaszy. Wanilię rozkroić wzdłuż, czubkiem noża wyskrobać ziarenka. Dodać
Codzienna kuchnia niecodziennasałatkach, pieczone, gotowane, w postaci zupy, suszone, w soku, itd. Ciekawe jest, że pomidory sprowadzone do Europy przez Krzysztofa Kolumba, początkowo były uznane za roślinę trującą i hodowane jedynie dla ozdoby. Na szczęście jednak to się zmieniło i odkryto imponującą listę ich cennych składników, w tym antynowotworowego likopenu. Ten przeciwutlaniacz najlepiej przyswajany jest przez ludzki organizm po chociaż lekkim podgrzaniu
Pełny talerzdokładnie ugniatamy. Dodajemy masło, śmietanę, pastę z dorsza, otartą skórkę z 1 cytryny i pomarańczy, sok cytrynowy i wyrabiamy na gładkie i kremowe pure. Rozgrzewamy piekarnik do 200C, rybę lekko solimy i układamy na blaszce wyłożonej papierem tak aby skóra byłą do góry. Pieczemy przez 20 minut, zaraz po wyjęciu zdejmujemy skórę i układamy na gorącym pure. Jabłko kroimy razem(...)misce z fenkułem i kawałkami jabłka. Dodajemy sok z cytryny, kilka łyżek oliwy, sól, pieprz z młynka, miód i delikatnie mieszamy. Na rybie układamy pure z selera i sałatkę a jej świeżość i soczystość doskonale rozkłada ciężar tłustość ryby. Far breton z solonym karmelem i suską sechlońską 30 -40 sztuk suszonych, mokrych śliwek suska 400g mąki plus 3 łyżki
karmelowybazie bulionu, który gotuje się przez 12 godzin, oraz pszennego makaronu własnej roboty i dodatkowych składników. Oprócz ramenu możecie zjeść tu również tradycyjny japoński tsukemen, gyoza (smażone japońskie pierogi), sałatki, przekąski i desery. Na tą wizytę wybrałam się z całym moim zespołem z pracy. Spędziliśmy tu w przemiłej atmosferze nieco ponad godzinę i mieliśmy okazję spróbować wielu dań z tutejszej(...)czyli smażonego w chrupiącej panierce. Była pyszna. Podczas drugiej wizyty zdecydowałam się na węgorza anago oczywiście w wersji red czyli pikantnej. I tym razem nie zawiodłam się, a połączenie lekko słodkiego węgorza i pikantnego bulionu było idealne. Mieliśmy okazję próbować także pierożków które można tu zamówić do ramenu. Niezależnie od wersji smakowej (kurczak, wieprzowina, krewetki, krewetki i okoń, warzywa) smakują
nietylkopasta.pljeden z pierwszych przepisów z wykorzystaniem "Pomysłu na... papirus". Pierwsze skojarzenie ze smażonym kurczakiem? W moim przypadku sałatka, ale nie taka całkiem klasyczna, chciałam czegoś ciekawszego. Tak właśnie powstała ona, smaczna, jeszcze nie raz do niej wrócę. Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size(...)bazylii Dresing: 3 łyżeczki musztardy kremskiej 1 łyżka majonezu łyżka soku z cytryny pół łyżeczki soli 1 łyżka miodu szczypta chili świeżo zmielony pieprz Wykonanie: Filet podzielić na kawałki, lekko rozbić (na kotlety o grubości 1,5-2 cm), ułożyć w kawałkach pergaminu i smażyć bez dodatku tłuszczu na rozgrzanej patelni po 5 minut z każdej strony. Kawałki filetu wyciągnąć
Pasja SmakuKarnawał już za nami..., teraz przyszła pora na lekką wstrzemięźliwość, aby pozbyć się nadmiaru kilogramów, który nie wiadomo skąd nagle się nam pojawił na wadze 😀. A poza tym małymi kroczkami zacznie się nam zbliżać wiosna, wiecie co mam na myśli ! Dzisiejszy przepis został przygotowany zgodnie z zasadami diety dr Dąbrowskiej, więc nie zawiera ani grama tłuszczu, ale oczywiście, jeśli(...)tych, którzy nie przepadają za mięsem, a lubią się zdrowo odżywiać. Na blogu znajdziecie też inne przepisy diety dr Dąbrowskiej: leczo wegańskie wegański wywar warzywny zupę z kiszonych ogórków sałatkę z kapusty pekińskiej z kiszonym ogórkiem sałatkę z cykorii z kiszonym burakiem surówkę z kiszonej kapusty z granatem kalafior w pikantnym sosie pomidorowym wegańską kalafiornicę frytki z dyni piżmowej wegański
Kulinarne przygody GatityZdrowa kanapka z awokado to pomysł na szybkie i bardzo dietetyczne śniadanie. Kanapka ta dostarczy nam energii na cały dzień. Posiłek ten jest bardzo lekki, więc
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Są takie sytuacje, kiedy w środku nocy ostatnim tchnieniem przytomnego umysłu zalewacie wodą cieciorkę, żeby na drugi dzień zaimponować jeszcze bardziej, zrobić obiad i odpadacie. Rano
GRUBY WAŁEKNasza propozycja na pyszne, dietetyczne danie. Odkryciem okazała się wędzona newella. Jest to produkt niskokaloryczny, otrzymywany z białka jaj. Polecana dla osób z nietolerancją glutenu i
R'n'G Kitchensałatka jest sycąca i spokojnie starczy Wam na obiad. Choć najlepsza jest na ciepło, możecie ją także zabrać do pracy i zjeść na lunch (przetestowane przez mojego Męża). Sałatka z pieczonych warzyw z soczewicą i camembertem Składniki (na 4 porcje): 800 g warzyw, obranych i pokrojonych w kostkę (co lubisz, jesienią np. dynia, bataty, buraki, marchewka, seler, pietruszka, topinambur(...)piekarnika i piecz przez ok. 30 minut, aż warzywa będą miękkie. W tym czasie ugotuj soczewicę. Soczewicę przepłucz na sicie i umieść w garnku. Zalej 300 ml wody, lekko posól i gotuj przez ok. 20 minut, aż stanie się miękka. Soczewica powinna wchłonąć większość wody, w razie czego odsącz ją na sicie. Każdy camembert przekrój wzdłuż na dwa krążki. Camemberta
Chilli Czosnek i OliwaCebula pokrojona w drobną kostkę, skropiona cytryną 12 Majonez wymieszany z kwaśną śmietaną 18% z dodatkiem pieprzu 13 Jajka ugotowane na twardo, posiekane drobno i posypane na wierzchu sałatki Torcik ze śledzia. Inspiracją do tego dania był duży tort z sardeli przygotowany na oficjalne przyjęcie w Barcelonie. Ponieważ w Polsce trudno kupić świeże anchois, znane również jako sardele, przygotowałem torcik(...)soku z cytryny sól, pieprz Wykonanie: Śledziki bez głów umyć, przekroić wzdłuż i wyjąć kręgosłup. To filetowanie idzie naprawdę łatwo. Małych ości nie trzeba usuwać. Na denku małej tortownicy ,lekko natłuszczonej, ułożyć rybki w kształcie rozety, posolić. Tak przygotowane rybki piec w temp.200 stop.10-15 min. Wcześniej zacząć gotować ziemniaki. Przygotować puree z łyżką masła i śmietany. Kiedy gotują się ziemniaki
Kulinarny karnet ChristopheraNie wiem jak Wy, ale ja w tak piękną pogodę mam automatycznie mniejszy apetyt. Niespecjalnie chcę sięgać po mięso, a bardziej po różnego rodzaju lemoniady, zdrowe
Be Fit Be StrongSałatka z młodych ziemniaków, bobu i fasolki Danie w stylu włoskim, bo składnikiem sprowadzającym wszystkie trzy warzywa do jednego mianownika jest proste pesto. Ale młode ziemniaki muszą być polskie! Bób z migdałowym pesto z suszonymi pomidorami To jeden z najprostszych a zarazem najlepszych przepisów na danie z bobem, jakie znamy. Bób z pesto z migdałów. Aromatyczne danie, w którym lekki
Niedzielny kucharzśniadanie. I Was zachęcam do kolorowych śniadań, nawet, gdy za oknem szaro i ponuro. Lato, lato, wracaj do nas! Jeśli macie pod ręką czarnuszkę, dodajcie koniecznie, do tej sałatki, nie ma nic lepszego niż ser z czarnuszką! Serek wiejski z papryką i ogórkiem zielonym / 1 porcja Składniki: 1 kubeczek serka wiejskiego 1 gruby plaster czerwonej papryki 1/4 zielonego(...)ogórka 2 łyżki szczypiorku sól do smaku Przygotowanie: Serek przekładamy do miski. Ogórka i paprykę kroimy w kostkę. Przekładamy do serka. Dodajemy szczypiorek. Doprawiamy do smaku. Mieszamy. Najlepiej smakuje lekko schłodzony
Moja smaczna kuchniabardzo się z nią nie polubiłam. Dopiero po pewnym czasie, kiedy zaczęłam ją przemycać do różnych posiłków doceniłam jej smak. Nadaje ona daniom dużo wyrazistego korzennego smaku, jest lekko pikantna. Powoduje, że na talerzu jest mniej „nudno”. Rukola nie jest jakimś nowym wynalazkiem, bo na naszych stołach gościła już przed wojną, ale dopiero od niedawna nastała na nią(...)powrotem moda. Dlaczego? Nie tylko z powodu jej niesamowitego smaku, ale również wartości odżywczych takich jak duża zawartość kwasu foliowego. Przepisy na dania z rukolą znajdziecie tutaj ! Super Sałatka Grecka Zapisz
rabarbarowoczęsto mieszamy drewnianą łyżką, później możemy trochę rzadziej. Smalec wytapiamy aż do momentu, kiedy skwarki się zrumienią, ale jeszcze będą daleko od przypalenia. Wyłączamy gaz i zostawiamy wszystko do lekkiego ostygnięcia. Smalec przelewamy przez sitko do słoika albo ceramicznego naczynia . Ja najczęściej używam zwykłego sitka, dlatego też gotowy smalec ma na dnie odrobinę okruchów ze skwarków (na zdjęciu powyżej). Jeśli(...)potrzebujesz naprawdę czysty smalec, to przyda się naprawdę drobne sitko albo gaza. Po ostygnięciu przekładamy do lodówki, gdzie uzyska biały kolor. Co zrobić ze skwarkami? Najlepiej zjeść – w sałatce, zrobić na nich jajecznicę albo omaścić nimi warzywa gotowane na parze. Ja smalcu używam najczęściej zamiennie z masłem klarowanym. Do smażenia używam oleju kokosowego, gdy jego zapach i słodkawy smak
PaleoSMAKsałatek. Za pomocą noża naciąć jeden bok ryby. Na sam koniec pstrąga skropić sokiem z cytryny. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w bardzo cienkie plasterki. Pomidora umyć, przekroić na pół i pokroić w półplasterki. Cukinię umyć i pokroić w cienkie talarki. Rybę przełożyć na blaszkę do pieczenia (wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia). Następnie naprzemiennie ułożyć pocięte warzywa (plasterki powinny lekko
Ugotowaćlekko wymieszać i zostawić na kilka godzin, potem wszystko wylać na sito, aby płyn odciekł z podanych składników zagotować marynatę pomidory ciasno upychać w wyparzonych słoikach i zalać je gorącą marynatą dobrze zakręcić słoiki i pasteryzować je w gotującej wodzie postawione na zakrętkach z 15 minut zostawić w garnku do wystygnięcia słoiki przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu smaczna sałatka
W Mojej Kuchni LubięNajlepsza sprawdzona czerwona kapusta na zimę do słoików. Dodatek jabłek i cebuli sprawia, że jest pyszna!. Jeśli macie czym szybko poszatkować kapustę to zrobienie tej sałatki jest bardzo proste i super szybkie. Składniki na 7 litrowych słoików: 3 kg czerwonej kapusty, jedna duża główka 1,5 kg jabłek 1 kg cebuli 4 łyżeczki soli morskiej Zalewa: 2 litry wody(...)szklanka cukru 2 szklanki octu liście laurowe ziele angielskie Przyprawy znajdziecie na www.Skworcu.com.pl 1. Kapustę i cebulę poszatkować. Kapustę zasolić, gdy puści sok można lekko odcisnąć. Cebulę zagotować, odcedzić. Jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach. 2. Zalewę zagotować z wszystkimi składnikami, wsypać kapustę, gotować 10 minut. Po koniec gotowania dodać jabłka i cebulę, gotować 2 minuty
Apetyczna babeczka