lekkie sałatki - 8815 przepisów (strona:305/588)

Surówka z kapusty pekińskiej i czerwonej cebuli 135

Grubo krojona, chrupiąca i kolorowa surówka z kapusty pekińskiej i czerwonej cebuli. Kusi barwami, wybornie smakuje, świetnie pasuje jako dodatek do drugiego dania, ale również sprawdzi

Dietolog
Uczta grillowa piwem popijana, czyli warsztaty z Sokołowem 121

jednej z dzielnic miasta). Lekkie, jasne pszeniczne piwo, o delikatnym bananowym posmaku. Porter z prażonym jaśminem też był bardzo zacny – kawowo-czekoladowe nuty i przyjemna słodycz to lubię. Spróbowałam również piwa z mniszkiem o uroczej nazwie This is Mlecyk, a także jasne Kupieckie.  Degustacji towarzyszył obiad z czterech dań. Na przystawkę sałatka z arbuzem, serem oraz musem porzeczkowym, następnie

Obiad gotowy
Sałatka brokułowa z jajkiem 165

mnie pyszne połączenie. Sałatka ładnie prezentuje się podana w szklanym przeźroczystym naczyniu i układana warstwami.  Składniki: 1 brokuł 3 pomidory malinowe 3 jajka ugotowane na twardo Sos czosnkowy: 3 łyżki majonezu 1 łyżka jogurtu naturalnego 4-5 ząbków czosnku do smaku sól morska Przygotowanie: Brokuł podzielić na mniejsze różyczki i w lekko osolonej wodzie ugotować al dente. Po ugotowania

Ala piecze i gotuje
Sałatka jaglano-mandarynkowa z miodem 90

sałatkę, oczywiście zdrową. Sałatka praktycznie czteroskładnikowa, błyskawiczna. Połowę takiej porcji zabieram ze sobą do pracy na podwieczorek. Celowo przygotowałam słodką wersję, ale dodanie 1 łyżki majonezu zamiast miodu zupełnie zmienia jej charakter. Składniki: • 1/2 szklanki kaszy jaglanej • 5 mandarynek • 4 łyżki miodu • 4 łyżki płatków migdałowych Wykonanie: • Ugotować kaszę jaglaną w lekko posolonej

To co kocham
Fusilli z warzywami i szynką długodojrzewającą z tajską nutą 158

ozdabiamy i już na gorąco sałatkę makaronową mamy. Składniki: 1 garść makaronu fusilli, 10 pomidorków koktajlowych, ½ papryki czerwonej, ½ papryki żółtej, ½ papryki zielonej, olej rzepakowy do smażenia, 5 plastrów szynki wędzonej, długodojrzewającej, 1 łyżka płatków czosnku, 2 łyżeczki ziół tajskich, świeże listki bazylii tajskiej, pieprz do smaku,  sól do smaku. Przygotowanie: Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie na al dente

Moniki Smakołyki
Poniedziałkowy "fit" - Drobiowe roladki z kiełkami i ziarnem słonecznika 171

uwielbiam. Idealnie nadają się do sałatek, past czy też przekąsek. Tym razem postanowiłam nadać im innego znaczenia i stały się tematem przewodnim drobiowych roladek. Przepis na nie jest banalnie prosty ale myślę, że dbający o wartości odżywcze z rozkoszą sięgną by ich skosztować. Danie zostało przygotowane na parze co nadaje mu idealne miano lekkiego i pożywnego obiadu.  Drobiowe roladki

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
SAŁATKA Z KAPUSTY PEKIŃSKIEJ WERSJA II 161

Sałatka z kapusty pekińskiej z dodatkiem marynowanych podgrzybków Składniki: 1 średnia kapusta pekińska 1 słoiczek ćwiartkowy marynowanych podgrzybków 2 czerwone cebule sól, pieprz, cukier oliwa  Sposób wykonania: Kapustę pekińską umyj i pokrój w drobne paseczki.  Marynowane podgrzybki odcedź, zalej zimną wodą i zostaw na 2 godziny, żeby się lekko wymoczyły.       Następnie ponownie

Darcia w kuchni
NUGETSY Z KURCZAKA 177

pieczenia do rozgrzanego piekarnika. Lekko skropiłam oliwką i piekłam około 20-30 minut w temp.200 stopni. Można też usmażyć nugetsy na rozgrzanym oleju. Ale są wtedy bardziej kaloryczne ;-) Do nugetsów można zrobić różne sosy w zależności od smaków. Ja podałam je z sosem majonezowo-jogurtowo-ketchupowym z dodatkiem czosnku. Do tego sałatka... i obiad albo kolacja gotowe! Polecam pyszną

potrawyregionalne
Śledzie z winogronem i suszonymi pomidorami 141

5-6 filetów śledzia marynowanego garść zielonych winogron sałata pół cebuli pół słoiczka pomidorów suszonych z zalewy sos 3 łyżki majonezu 2 łyżki keczupu 1 łyżka

Gotowanie jest łatwe
Deser Chia z miodowym kokosem i malinami 174

falę upałów polecam coś lekkiego a zarazem sycącego. Ostatnio to mój ulubiony deser. Składniki zawsze są w moim domu, nie zależnie od pory roku, jednak teraz zdecydowanie dostępne są wszędzie. Nasiona chia są dość popularne, chociaż wyglądają skromnie jednak mają dużo wartości odżywczych i dają dużo energii. Możecie je użyć do koktajli, sałatek, pieczywa czy deserów.   Porcja

Niezły Młynek
Warzywna sałatka z makaronem ryżowym 443

wami jedna z tych prostych sałatek, do których często wracam, ponieważ na półce z makaronami zawsze chomikuje opakowanie makaronu ryżowego. Zdarza mi się, że z lenistwa nie chce mi się gotować obiadu, a z racji tego, że są w niej i warzywa i mięso i makaron jest bardzo dobra opcja na lunch, czy lekki obiad. Polecam :) Składniki: 25dag makaronu ryżowego

ChilliJemy
Sałatka z kurczakiem, kuskusem i zielonymi szparagami 218

dzisiejsza to sałatka z kurczakiem   i zielonymi szparagami. Spróbujcie:)   Skła dniki: 0,5kg piersi z kurczaka 30 dag zielonych szparagów pół czerwonej papryki czerwona cebula 1/3 szklanki kuskus 8 pomi d orków koktajlowych przyprawa d o gyrosa łyżeczka czosnku nie d źwie d ziego  pieprz,sól         Przygotowanie: Szparagi gotujemy w lekko osolonej

ChilliJemy
Wrapy z sałaty rzymskiej 206

sałaty rzymskiej to idealne, lekkie, dietetyczne śniadanie. Mała główka sałaty rzymskiej (ja kupuję w Lidlu są pakowane po 3 sztuki), 1 ser mozzarella i 1 pomidor wystarczy aby najadły się dwie osoby. Ja po zjedzeniu 2 sztuk byłam już syta. Gdyby zamienić szczypiorek na bazylię to można stwierdzić, że to inaczej podana sałatka Caprese . Składniki mała główka sałaty rzymskiej

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Rösti / jajko / anchois 100

bezpośrednio na patelnię. Gdy białko lekko się zetnie, przykryć pokrywką. Gdy białko się całkowicie zetnie a żółtko jest jeszcze płynne zdjąć z patelni. Składanie potrawy: Na placku ułożyć jajko, na nim anchois i kapara. *Typy ziemniaków: - A - sałatkowy - twardy, charakteryzuje się dużą wilgotnością i niską zawartością skrobi, doskonałe do gotowania w „mundurkach”, do sałatek lub na grilla - B - ogólnoużytkowy - średnio

królestwo garów
Tropikalne śniadanie w wiśniowo-truskawkowej polewie, czyli zacznijmy dzień od ananasa 136

zwyczajną kanapką. Upodobałam sobie wszelakie sałatki, koktajle lub pucharki pełne witamin. Dziś zapraszam Was na tropikalne śniadanie w wiśniowo-truskawkowej polewie. Innymi słowy mówiąc pyszne owoce, pożywne płatki kukurydziane i jogurtowy sos w jednym, czyli zdrowo, szybko, a co najważniejsze smacznie. Składniki: 1 1/2 plastra ananasa z puszki 1 połówka brzoskwini w lekkim syropie 2 truskawki (duże) 4-5 wiśni

Słodkie okruszki