sałaty rzymskiej to idealne, lekkie, dietetyczne śniadanie. Mała główka sałaty rzymskiej (ja kupuję w Lidlu są pakowane po 3 sztuki), 1 ser mozzarella i 1 pomidor wystarczy aby najadły się dwie osoby. Ja po zjedzeniu 2 sztuk byłam już syta. Gdyby zamienić szczypiorek na bazylię to można stwierdzić, że to inaczej podana sałatka Caprese . Składniki mała główka sałaty rzymskiej
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniębezpośrednio na patelnię. Gdy białko lekko się zetnie, przykryć pokrywką. Gdy białko się całkowicie zetnie a żółtko jest jeszcze płynne zdjąć z patelni. Składanie potrawy: Na placku ułożyć jajko, na nim anchois i kapara. *Typy ziemniaków: - A - sałatkowy - twardy, charakteryzuje się dużą wilgotnością i niską zawartością skrobi, doskonałe do gotowania w „mundurkach”, do sałatek lub na grilla - B - ogólnoużytkowy - średnio
królestwo garówzwyczajną kanapką. Upodobałam sobie wszelakie sałatki, koktajle lub pucharki pełne witamin. Dziś zapraszam Was na tropikalne śniadanie w wiśniowo-truskawkowej polewie. Innymi słowy mówiąc pyszne owoce, pożywne płatki kukurydziane i jogurtowy sos w jednym, czyli zdrowo, szybko, a co najważniejsze smacznie. Składniki: 1 1/2 plastra ananasa z puszki 1 połówka brzoskwini w lekkim syropie 2 truskawki (duże) 4-5 wiśni
Słodkie okruszkicienkie paski. Rozbić lekko tłuczkiem, oprószyć solą. Serek camembert pokroić na małe kawałki. W rozbite mięso zawinąć kawałek sera i 2-3 listki rukoli. Następnie roladki panierować w roztrzepanym jajku i bułce tartej wymieszanej z siemieniem. Roladki smażyć na oleju na złoty kolor. Podawać z ulubionymi dodatkami. U mnie kuskus i sałatka
Monia miesza i gotujeCynamon z Wietnamu Przyprawa ta jest pozyskiwana z kory cynamonowca. Roślina ta lubi dużą wilgotność powietrza oraz wysoką temperaturę dlatego uprawiana jest między innymi na górzystych terenach Wietnamu. Ma lekko słodki smak i aromat. Można ją wykorzystać do przygotowania deserów, ciast czy dań z owoców na przykład jabłek. Kurkuma z Indii Kurkuma nazywana jest również złotem ze względu(...)Imbir z Nigerii To przyprawa lubiąca gorący klimat, dlatego chętnie rośnie w afrykańskim klimacie Nigerii. Imbir ma bardzo charakterystyczny smak oraz zapach. Idealnie sprawdzi się do zup, sosów czy sałatek. Imbir posiada też dużo właściwości prozdrowotnych. Gałka muszkatołowa z Indonezji Przyprawa, która do Europy dotarła w okresie średniowiecza pochodzi z Indonezji gdzie do dziś jest uprawiana. Można ją wykorzystać
Health-Fit-LifeTradycyjny jabłecznik Ten przepis na tradycyjną szarlotkę z okolic Dukli znalazłam z folderze z przepisami z Beskidu Dukielskiego i lekko go zmodyfikowałam. Ciasto jest pyszne i
KorniszonkiTrudno jest mi wyobrazić święta Wigilii i Wielkanocy bez miodownika. Jest to ciasto dosyć trudne w przygotowaniu i zajmuje trochę czasu, ale nic nie sprawia
Kuchnia ŁukaszaTrudno jest mi wyobrazić święta Wigilii i Wielkanocy bez miodownika. Jest to ciasto dosyć trudne w przygotowaniu i zajmuje trochę czasu, ale nic nie sprawia
Kuchnia ŁukaszaSkładniki: 200 g bobu, ugotowanego i obranego ze skórek 5 młodych ziemniaczków, ugotowanych w osolonej wodzie pomidor kabanos 2 łyżki posiekanego
Moja smaczna kuchniasuszone warzywa 15,5 % (marchew, pasternak, ziemniaki, cebula, seler, natka pietruszki), wzmacniacze smaku (glutaminian sodu, inozynlan disodowy), cukier, przyprawy, skrobia kukurydziana, barwnik (ryboflawina). Vegeta Natur W Smak do sałatek – zawiera wyłącznie naturalne, starannie wyselekcjonowane składniki – zioła, suszone warzywa oraz świeże przyprawy. Mieszanka nie zawiera sztucznych dodatków, wzmacniaczy smaku ani szkodliwych konserwantów. Skład: sól kuchenna, cebula, czosnek, cukier, bazylia, marchew(...)Smak do kefiru i twarożku - nic tak dobrze nie urozmaici świątecznego śniadania, jak świeży twarożek z ogórkiem lub rzodkiewką i szczypiorkiem. Połączony z naturalnym jogurtem jest pysznym – pożywnym i lekkim dodatkiem do kanapek. Smak serka ze świeżymi warzywami podkreśli specjalnie skomponowana mieszanka suszonych przypraw Vegeta Natur W Smak do kefiru i twarożku. Doskonałe proporcje suszonego czosnku, bazylii, pieprzu, soli
Pasja Smakustały, staje się jeszcze bardziej wyraziste. Propozycja tylko dla odważnych! ;) Z winną galaretką jeszcze będę eksperymentować, bo to wielkie wyzwanie, trudno przewidzieć smak i kolor, ale po tej sałatce wiem, co mogłabym poprawić lub zmienić. Naprawdę świetna zabawa, zachęcam Was do podobnych eksperymentów kulinarnych(...)ciemnego octu balsamicznego płatki chili sól, pieprz do smaku 1. Płatki żelatyny namoczyć w dwóch łyżkach zimnej wody lub w białego wina, zostawić na 10 minut, żeby napęczniała. Wino lekko podgrzać, jak tylko zacznie parować natychmiast zdjąć z ognia i rozpuścić napęczniałą żelatynę, mieszając wystudzić i wlać do woreczków na lód (ja użyłam silikonowego pojemnika do lodu, ale nie polecam
Kuchnia Prezydentowejmiłośników pieczarek. Pyszna syta sałatka w sam raz na śniadanie czy kolację ;-) Składniki: 400 g pieczarek 5 jajek 150 g żółtego sera 1 mała cebulka sól, pieprz 1 łyżka musztardy majonez siekany szczypiorek lub natka pietruszki Sposób przygotowania: 1. Jajka ugotować na twardo. Ostudzić, obrać, pokroić w kostkę. 2. Pieczarki obrać, ugotować w lekko osolonej wodzie. Ostudzić i pokroić
Kuchnia domowa Animalin, które w czerwcu są lekko kwaskowate ale kto by się tym przejmował. Na dobre zagoszczą u nas w kuchni ogórki, będziemy robić te małosolne i pierwsze kiszone. Odpalimy na dobre grille i będziemy tworzyć wiele nowych smacznych połączeń, jak choćby burgery z grilla. Na obiad nie raz sięgniemy po chłodnik z młodą botwinką, sałatki rozgoszczą się w menu
SMYKWKUCHNIdanie. Do tego polecam ulubioną sałatkę , ziemniaczki lub ryż i obiad gotowy Składniki: 4 filety z kurczaka 8 plasterków szynki prosciutto 1 kulka mozzarelli (125 g) 1 garść pomidorków truskawkowych lub koktajlowych 1 łyżeczka rozmarynu 2 łyżki oliwy z oliwek sól pieprz Przygotowanie: Piersi z kurczaka oczyścić z błonek i kostek, w najgrubszym miejscu lekko rozbić tłuczkiem. Doprawić delikatnie solą
Oryginalny smak