dzieciństwa. Lekko wyidealizowany, tak jak się idealizuje dzieciństwo ale bardzo klimatyczny (podkreślają to bardzo ładne, rustykalne zdjęcia dań). Jest to kuchnia polska autorki – tak jak ją pamięta, za jaką tęskni ale też tak jak ją obecnie interpretuje – znajdziecie tu bowiem dużo przepisów-wariacji na temat kuchni polskiej, gdzie typowo polskie składniki czy danie zyskało nowe oblicze (sałatka jarzynowa(...)zostać. Zagotować w garnku wodę. Knedle gotować w 2 partiach - po wypłynięciu na wierzch jeszcze 5 minut. Wyjąć na talerz. Na patelni rozgrzać ¾ masła i wsypać bułkę tartę, lekko przesmażyć. Dodać knedle i obtoczyć w bułce, Na reszcie masła podsmażyć pozostałe śliwki - podwać z knedlami 3.5.3228 The post Knedle ze śliwkami appeared first on Cooking for Emily
Cooking for Emilybędzie mi baaaardzo trudno żywić się tylko warzywami i owocami, to jednak muszę stwierdzić, że wymyślanie postnych potraw sprawia mi bardzo wielką frajdę. Podzielę się przepisem na moją lekką postną kolację. Jeśli lubicie botwinkę i brokuły to koniecznie wypróbujcie ten przepis. Polecam Składniki: – 6 dużych liści botwinki (bez łodyżek) – 250g brokułów ugotowanych al’dente – 2 ogórki(...)kostkę. Dodać posiekaną zieleninę, przyprawy i ocet i wszystko dokładnie wymieszać. Jeżeli planujecie zrobić roladkę tylko dla siebie, to polecam zrobić jedną dużą roladę. Jeśli, natomiast, chcielibyście podać tę sałatkę jako dodatek do obiadu dla domowników, to lepiej zrobić sześć osobnych małych roladek. Do zrobienia dużej rolady należy liście botwinki ułożyć w dwa rzędy (po 3 w każdym rzędzie
Smaki Armineurodziny P., wzięłam w pracy wolne, a całe menu miałam już wcześniej zaplanowane. Zrobiłam coś prostego i sprawdzonego, a były to: Pieczone piersi z kurczaka z pieczonymi ziemniaczkami oraz sałatką wiosenną Będziemy potrzebować: 2 piersi z kurczaka 0,5 kg ziemniaków główka sałaty masłowej 2 pomidory 1 szalotka szczypiorek ok. 4 łyżek słodkiego sosu chilli (ja używam sosu(...)dokładnie w niej obtaczamy. Przykrywamy i odstawiamy do lodówki na minimum 1 godzinę, a najlepiej dłużej. (Jeśli nasze piersi z kurczaka są dość grube, możemy najpierw lekko rozgnieść je dłonią.) Gdy kurczak marynuje się już minimum pół godziny, możemy zająć się ziemniakami. Obieramy je i kroimy w ćwiartki. Umieszczamy je najlepiej w misce lub w garnku i polewamy
Ratunku obiadmenu zdecydowane NIE. Owszem, lubię czasami zjeść coś treściwego, szczególnie, gdy za oknem mróz, jednak od dawna nie są to słodkie wypieki. Nie da się ukryć, że raczej wolę lekką kuchnię pełną owoców i warzyw. Rozumiem, że zimą może być trudno o to zadbać, ale czasami warto się postarać i poszukać składników przyjaznych dla naszego organizmu i układu odpornościowego(...)pewno więcej z nich pożytku. Dlatego dzisiaj, jako że mamy niedzielę, postanowiłam sobie zrobić wyjątkowe śniadanie, które jest jednocześnie pyszne i zdrowe, a nie ma chyba nic zdrowszego, niż sałatka. Ta jest czerwona, nie bez powodu ;) Po pierwsze jak już wiecie, kiedy przygotowuję posiłki, uwielbiam bawić się kolorami, po drugie czerwone warzywa i owoce zawierają przeciwutleniacze, takie jak antocyjany
Quinoa Raz!Przepis na tę sałatkę podesłała mi siostra. Użyłam łososia wędzonego na gorąco, ale sądzę, że wędzony na zimno będzie bardziej wyrazisty. Sałatka bardzo smaczna i pożywna. Nieco kłopotliwe wydaje się krojenie składników, ale nie będzie z tym kłopotu jeżeli użyjemy odpowiedniej obieraczki lub mandoliny. Sosu warto zrobić więcej, jest bardzo dobry. Kumin lepiej dodawać stopniowo - dla jednych podana ilość(...)moździerzu, tuż przed przygotowaniem sosu. Składniki sosu umieścić w słoiku, słoik zakręcić, wszystko dobrze wymieszać energicznie potrząsając słoikiem. Wstawić do lodówki przynajmniej na godzinę - w tym czasie sos lekko zgęstnieje a smaki sie przegryzą. Seler obrać, pokroić w cienkie plastry a następnie w cieniutkie paseczki - julienne. Tak samo postąpić z jabłkiem. Wymieszać, polać sokiem z cytryny, przykryć folią, wstawić
Stare Garyzasmażka, pamiętacie kabaret OTTO? Ja pamiętam i stąd ta zasmażka, a poważnie to nie zasmażka, bo tam jej nie ma, ale sałatka! Bo Blondynce się chciało, bardzo się chciało... sałatki rzecz jasna :) Roboty przy tym mało, komplikacji wcale, a smak powala na kolana. Dla mnie takie dani to nie nowość, więc powaliło mnie na kolana, jak zobaczyłam ile makaronu nałożył(...)sosu trwało dokładnie tyle ile czasu gotował się makaron. Wracając do sosu rozgrzałam woka, rozpuściłam w nim odrobinę masła, dosłownie tyle aby podsmażyć na nim czosnek. Jak czosnek nabrał lekki złotej barwy, wsypałam ser pokrojony w kostkę, następnie wlałam kremówkę, doprawiłam pieprzem, cały czas podgrzewając na wolnym ogniu mieszałam i rozpuszczałam ser. Pod koniec wsypałam posiekaną pietruszkę. Odcedziłam makaron
Blondynka GotujeSałatka z fetą i suszonymi pomidorami – lekka i pyszna sałatka – na śniadanie, do obiadu, na kolację, do grilla, czy w pudełko do pracy –
Kulinarne PrzebojePasta z suszonych pomidorów i sera białego to idealny pomysł na kanapkę jak i przekąskę na imprezę. Podana na chrupkim pieczywie to zdrowa i lekka opcja
Czarnawisienkablogu wśród sałatek na imprezę. Spróbujcie, poczęstujcie, zasmakujcie SKŁADNIKI: 500 g piersi z kurczaka 2 czerwone papryki 1 cebula puszka ananasa w kostce, 565 g, po odsączeniu 340 g puszka kukurydzy 400 g 1/2 szklanki ryżu 3 łyżki majonezu sól, pieprz, słodka i ostra papryka do smaku olej do smażenia PRZYGOTOWANIE: Pierś myję, lekko osuszam ręcznikiem papierowym, kroję w niedużą
Zasmakuj Kuchnikostkę - jako składnik sałatki. Polecam! 400g polędwiczek z piersi kurczaka Marynata: 3-4 łyżki sosu sojowego 2 łyżki jogurtu naturalnego 1,5 łyżeczki suszonej natki pietruszki Umyte polędwiczki dokładnie wymieszać w marynacie - tak, aby pokryła każdy kawałek. Całość odstawić do lodówki na około 1 godzinę, a najlepiej na całą noc. Po tym czasie mięso lekko strzepać z nadmiaru marynaty
Di gotujeTaką sałatkę podawać z ciepłymi krewetkami i serem. Zimną też można jeść, ale szczerze ja nie lubię. Krewetki oczyścić z jelita. Na górze naciąć wzdłuż krewetki i wyciągnąć jelito. Wrzucić krewetki do miski, dodać przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, pokrojone drobno chilli ( bez nasionek i błonek ), sok z cytryny, pastę curry, obsypać lekko solą. Wymieszać, przykryć i odstawić na godzinę
Kuchnia Pokoleńdziś uwielbia tę sałatkę. Dla maluchów możecie ją przygotować bez soli i majonezu (albo z mniejszą jego ilością). 1 brokuł ok 250 g drobnego makaronu (np. małe kolanka) ok 100 g nasion słonecznika 2 łyżki majonezu sól Do gotującej się wody wkładamy brokuła i solimy. Powinien gotować się około 5 minut (różyczki będą już lekko miękkie, a łodygi nadal twarde
Dieta bez mlekajako dodatek do sałatek, kanapek, mięs. Szczerze polecam. PS. Z podanych proporcji wyszedł mi jeden słoik, widoczny na zdjęciu. Składniki: 1 i 1/2 kg pomidorów 2 ząbki czsonku 1/2 szkl. oliwy z oliwek 1 płaska łyżka ziół prowansalskich sól Wykonanie: Pomidory umyć, przekroić na połówki, usunąć pestki. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, lekko posolić i piec
zadanie-gotowanieKONKURS!!! Ogłaszamy konkurs lekki i przyjemny :) Nagrodą jest mega karton powyższych ekologicznych wafli + zestaw otrębowych talerzy Biotrem ( nasza recenzja talerzy ). Co trzeba zrobić: -polubić fanpage SIEJEJE -udostępnić informacje o konkursie na swoim fb -wysłać na maila ( monishka1@o2.pl ) zdjęcie (przepis nie jest konieczny) propozycji z czym najchętniej zjedlibyście wafle Biojeje :) Może to być danie, deser, sałatka, śniadanie… wszystko
Candy Pandassłodkim mango. Sos jest lekko pikantny, z dodatkiem chili, mleczko nadaje mu delikatnego, kremowego smaku. Mango jest nazywane owocem bogów, ma ciekawy smak i piękny zapach. Zawiera wiele cennych składników, mikroelementów i witamin. Antyoksydanty zawarte w mango zapobiegają nowotworom i wielu chorobom, spowalniają również procesy starzenia. Mango świetnie sprawdzi się w wielu potrawach, jako składnik sałatek, lodów, deserów, jako dodatek
Smak mojej kuchnimojego oczywiście jest to sałatka, która pierwsza znika na domowych imprezach. Co tu zachwalać trzeba spróbować. Składniki: 1/2 główki białej kapusty 1 puszka kukurydzy 1 por ok. 100-150 g prażonego słonecznika (można uprażyć słonecznik na suchej patelni również samemu ) 2-3 łyżki majonezu sól, pieprz Wykonanie: Kapustę drobno poszatkować. Skropić sokiem z cytryny i lekko posolić, aby kapusta zmiękła
IMPRESJA SMAKUsmakowało. Smacznego zatem. Sałatka z grillowanym bakłażanem i twarogiem składniki: 1 bakłażan 250 g twarogu solankowego 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 garść orzechów laskowych 2 łyżki sezamu 1 opakowanie jogurtu greckiego (180ml) sok z cytryny sól, pieprz 1 ząbek czosnku oliwa z oliwek wykonanie Bakłażana myjemy i kroimy w plastry grubości około 2cm. Lekko solimy i odstawiamy
Przysmaki KarolkiLekko rozbijamy. Z jednej strony posypujemy czerwonym delikatem i suszonym czosnkiem. Z drugiej strony przyprawiamy vegetą i mielonym pieprzem. Cebulę kroimy w plasterki. Karkówkę wkładamy do pojemnika/ miski i przekładamy plasterkami cebuli. Przykrywamy. Wstawiamy do lodówki. Całość marynujemy kilka godzin ( można pozostawić na noc ). Grillujemy z obu stron. Idealnie pasuje do sałatki ziemniaczanej i sosu czosnkowego ( publikowanych na blogu
Smaki Ewydodatkiem liści mięty. Sycąca sałatka, bardzo łatwa w przygotowaniu, idealna do zabrania ze sobą, kiedy zapowiada się długi pracowity dzień. Składniki: ¾ szklanki czarnej soczewicy 2 łyżki octu jabłkowego 1 łyżeczka ziarnistej musztardy 1 łyżeczka syropu klonowego 1 łyżka oliwy sól, pieprz 1 łyżka posiekanych liści świeżej mięty 2 łyżki pestek dyni/słonecznika 1 jabłko (odmiana lekko kwaśna) 2 cebulki dymki
Roślinna - blog wegańskibywa z sałatkami - dowolność w tej kwestii jest ogromna! :) Ja dodałam do niej ser żółty, szynkę drobiową oraz dla lepszego aromatu - mój ulubiony seler naciowy. Składniki: (ilość jest nie istotna, zależy od naszych upodobań smakowych) rzo dkiewki szynka drobiowa ser żółty łodygi selera naciowego majonez koperek sól pieprz Wykonanie: Rzodkiewkę ścieramy na tarce, lekko solimy i odstawiamy
Walijskie Pichcenieszybkie w przygotowaniu, lekkie, pachnące, kolorowe i tryskające energią, hmm a raczej to my po nim powinniśmy mieć energie i chęć działania. Idzie wiosna, lato będzie moc świeżych owoców i warzyw, więc będzie pole do popisu. Dania będą przygotowywane w większości dla 1 osoby dlatego składniki będą podawane w małych ilościach. Królować będą przekąski, sałatki, kolorowe kanapki!!! No to zaczynamy
http://szpilkinamiotle.blogspot.com/miskę sałatki: 1 filiżanka kaszy gryczanej niepalonej 5 filetów śledziowych po wiejsku 1 pomarańcza 1 mała cebula 2 jajka 2-3 ogórki kiszone 2 płaskie łyżki majonezu pieprz kolorowy, sól do smaku Przygotowanie: Filiżankę niepalonej kaszy gryczanej (jasnej) przesyp na sitko i dokładnie wypłucz pod bieżącą wodą. Następnie ugotuj w dwóch filiżankach lekko osolonej wody. Przestudź. Ugotuj jajka
Ze smakiem i z pasjąPropozycja light dla tych, którzy uważają na kalorie. Pastę możemy wykorzystać do smarowania pieczywa lub do mięsa. SKŁADNIKI 1 opakowanie serka wiejskiego typu light 2
W kuchennym oknie Ewyodmiana libańskiej sałatki, dodatek do mięs lub samodzielne danie, które może być podawane na zimno i ciepło. Głównym składnikiem jest specjalna kasza bulgur , zastępowana często kaszą kuskus, której zamiennika nie akceptują ortodoksyjni kucharze. Nie dość, że to bomba witaminowa, to do tego aromatyczna, sycąca i dietetyczna! To kolejny przepis, który został przeze mnie lekko zmodyfikowany. Mam nadzieję, że moje
Kitchens AlphabetDodatkowy plus tej sałatki to taki że pasuje i do kolacji i na śniadanie do pracy. Składniki : 500 gr pieczarek (średnich) 4-5 jajek 2 cebule (średnie) 3 większe kiszone ogórki pół puszki kukurydzy 2 łyżki majonezu 1 łyżeczka musztardy świeży koperek sól, pieprz Przygotowanie : Z pieczarek ściągam skórkę i wrzucam do gotującej się lekko osolonej wody i gotuję
Mechanik w kuchni