sałatki: w niedużej misce mieszamy 1/3 szklanki oleju , sok z połowy cytryny, łyżeczkę cukru,maggi,pieprz. Mieszamy zawartość miski na gładką masę. .Odstawiamy do przegryzienia na 10-15 mniut.W tym czasie gotujemy w osolonej wrzącej wodzie bób 10 minut Gdy się lekko ostudzi obieramy go z szarych łupin
w mojej kuchniświąt. O każdej porze roku są kulinarną atrakcją – bądź to jako przystawka, bądź jako danie główne. Można zrobić je praktycznie ze wszystkiego. Moją dzisiejsza propozycją jest prosta i pożywna sałatka. W roli głównej: soczyste kawałki kurczaka i ananas. Zapraszam Napisz opinię Zapisz przepis Drukuj Czas przygotowania 40 min Czas przygotowania 40 min Składniki 2 filety z kurczaka 150 g białego(...)ananasa 1 puszka kukurydzy 1 drobiowa kostka bulionowa * 3 łyżki oliwy Sos 4 łyżki majonezu 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego 1 łyżeczka musztardy pieprz sól Instrukcje Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Odstawiamy do ostudzenia. Filety z kurczaka kroimy w kostkę. Do miseczki wlewamy oliwę, dodajemy pokruszoną kostkę bulionową i dokładnie rozcieramy do uzyskania jednolitej masy
Wędrówki po kuchniSałatka brokułowa z pomidorami, jajkami i sosem czosnkowym... Różyczki zielonych brokułów. Kawałki soczystych pomidorów. I ćwiartki jajek ugotowanych na twardo. Całość oblana sosem czosnkowym. Brokułowa pychota! Składniki: 1 brokuł (waga 500 g); 2 średnie pomidory; 3 jaja; 1 łyżeczka ulubionej przyprawy uniwersalnej np. vegety. Sos czosnkowy: 250 ml kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%; 2 czubate łyżki majonezu(...)ząbki czosnku; Sól; Pieprz. Sposób przygotowania: Brokuł umyć, osuszyć, podzielić na różyczki, ugotować w lekko osolonej w wodzie (około 5 minut) lub na parze, uważając aby go nie rozgotować. Brokuł powinien być jędrny i lekko twardy. Wystudzić. Jajka ugotować na twardo. Wystudzić. Obrać. Pokroić w ćwiartki. Pomidory umyć, osuszyć, pokroić w ósemki. Ząbki czosnku obrać, przecisnąć przez praskę. Przygotować
Gospodyni MiejskaUwielbiam buraki w każdej możliwej postaci. Na moim blogu pojawiły się już babeczki, sałatki, makarony i barszczyk z użyciem buraków (przepisy znajdziecie >TUTAJ< ), a
Be Fit Be StrongSmak tej sałatki okazał się dla mnie dużym zaskoczeniem... Myslałam, że będzie przypominała sałatkę z kuskusem ( klik ) , ale smakowała zupełnie inaczej:) Nie jest tak syta jak ona, jest za to bardzo... orzeźwiająca. Dokładnie tak bym to ujęła:) Jeśli lubicie eksperymenty w kuchni, to jest to coś dla Was. Ugotowana w bulionie kasza jaglana, do tego rzodkiewka, świeży ogórek, czerwona cebula(...)kiełki brokuła, kolorowa papryka, starty zółty ser, świeża pietruszka i delikatny cytrynowo-musztardowy sos winegret. To propozycja na lekką kolację lub obiad - jeśli podacie ją w towarzystwie np. grillowanej piersi z kurczaka. Mojego serca ta sałtka nie skradła, moim gościom zaś bardzo smakowała. Ocenę pozostawiam Wam:) Może się skusicie?:) Polecam! SKŁADNIKI: 1,5 szklanki kaszy jaglanej 2,5 szklanki bulionu
Słodko-Słony Świat IlonySzybka w przygotowaniu, smaczna sałatka z mięsnymi pierożkami, kolorowymi warzywami oraz wyrazistym, aromatycznym kurczakiem przyprawionym złocistą przyprawą do kurczaka. Idealna na obiad, kolację i drugie śniadanie. Składniki: 300g fileta z kurczaka 250g pierożków tortellini z mięsem 500g brokułu 12 sztuk pomidorów koktajlowych 1 puszka kukurydzy konserwowej 1 cukinia 3 łyżeczki przyprawy do złocistego kurczaka Natur Vegeta 2 łyżki masła klarowanego(...)czasie usmażyć na rozgrzanym maśle klarowanym. 2. Pierożki ugotować według instrukcji na opakowaniu z dodatkiem 1 łyżki oliwy. 3. Brokuł umyć, podzielić na różyczki, ugotować al dente w lekko osolonej wodzie i z dodatkiem łyżeczki cukru. 4. Pomidorki umyć i pokroić w ćwiartki, a kukurydzę odsączyć z zalewy. 5. Cukinię umyć, pokroić w plastry jednakowej grubości, oprószyć solą i usmażyć
Szalona Kuchnia Ewelinyłyżek jogurtu naturalnego 1/4 łyżeczka soli 1 ząbek czosnku Marynata: 2 łyżki jogurtu naturalnego 1/2 łyżeczka soli 4 łyżki sosu sojowego 3 łyżki masła orzechowego Jak przygotować sałatkę z marynowanego kurczaka . Kurczaka pokroić w średniej wielkości kostkę, włożyć do miski. W kubeczku połączyć sól, sos sojowy, jogurt naturalny oraz masło orzechowe. Marynatą z kubeczka zalać pokrojone mięso kurczaka. Wymieszać(...)lodówki. Na ogień wstawić patelnię, rozgrzać. Kiedy patelnia jest gorąca włożyć mięso. Smażyć mięso na dużym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Mięso powinno delikatnie się przyrumienić wręcz nawet lekko przypalić. Po kilku minutach mięso zdjąć z ognia i wystudzić. Pora pokroić w małe paseczki. Pokrojonego włożyć do miski. W garnku zagotować wodę, kiedy wrząca zalać pora w misce. Przykryć
mecookskielicha. Niejadalna jest tylko wewnętrzna część pąka - puch porastający dno kwiatowe. Karczochy są lekkostrawne i bogate w wielocukry, kwasy organiczne, fitosterole, potas, wapń, żelazo i witaminę C. Słodko-kwaśna sałatka z karczochów, bobu i cukinii jest świetnym dodatkiem do obiadu. Składniki (3-4 porcje): 8 karczochów 2 średniej wielkości cebule 1 średnia cukinia 1 szklanka młodego bobu (świeżego(...)świeżych liści mięty sól i pieprz Sposób przygotowania: Każdy z karczochów obierz z zewnętrznych łusek, przekrój na ćwiartki i usuń puszek z dna kwiatowego. Gotuj ok. 10 minut w lekko osolonym wrzątku, po czym odlej. W garnku rozgrzej klarowane masło i zeszklij cebulę pokrojoną w grubą kostkę. Dodaj bób i karczochy, wymieszaj i smaż przez chwilę. Wlej 1/4 szklanki wody
W SMAKniej sycące i rozgrzewające danie. Bataty podczas sezonu można również podmienić na dynie. Będzie równie pysznie! W tej sałatce zdecydowanie najlepszy jest dodatek prażonej kaszy gryczanej, która rewelacyjnie chrupie. Sałatkę podaję tym razem z odrobiną octu balsamicznego, ale równie mocno polecam sos sezamowy z tego przepisu . * SKŁADNIKI na 4 porcje 2 duże buraki 2 duże bataty 300 g jarmużu(...)Upiecz buraki. W tym celu piekarnik nastaw do 200°C. Buraki umyj i zawiń w aluminiową folię. Piecz ok. 2 godziny do miękkości. W tym czasie ugotuj kaszę w lekko osolonym wrzątku do miękkości. Następnie dokładnie ją odcedź i wymieszaj z łyżką oleju kokosowego. Przełóż do żaroodpornego naczynia i wstaw do piekarnika. Po około 20 minutach umyj i obierz bataty
Food SquareKolejna moja potrawa inspirowana kuchnią tajską. Tym razem jest to sałatka z kurczakiem, czerwoną papryką, jajkami i makaronem polana słodko-kwaśnym sosem tamaryndowym i podana w liściach sałaty. Wyjątkowo smaczna i aromatyczna. Polecam Składniki: 2 piersi z kurczaka 1 cebula plasterek masła 2 łyżki oleju 2 łyżki sosu sojowego kawałeczek chili 1/2 średniej papryki czerwonej 200 g makaronu „Czarniecki(...)łyżeczki pasty tamaryndowej 2 łyżki sosu rybnego 4 łyżki cukru trzcinowego Przygotowanie: Na patelni rozgrzać masło z olejem, dodać pokrojone w kostkę piersi z kurczaka i sos sojowy. Mieszając, lekko przyrumienić. Następnie dodać drobno posiekaną cebulę i chili. Przysmażyć i odstawić. Ugotować makaron, odcedzić i przelać zimną wodą. Jajka ugotować na twardo. Paprykę czerwoną posiekać. Do miseczki wrzucić zawartość patelni
Oryginalny smakbiało-czarnymi kwiatami, które z czasem przekształcają się w sierpowate strączki, kryjące niezwykle słodkie bobiki. Bobowe strąki to osobny rozdział o kunszcie natury, tworzącej prawdzie arcydzieła. Z zewnątrz twarde, lekko porowate, jak solidne skórzane etui, w środku jak szkatułka na biżuterię, wyściełana białą, miękką otuliną, chroniącą zielone nasionka. Strączki bobowe nadają się do jedzenia, kiedy są jeszcze młode, miękkie(...)wyłożenia na gotową sałatkę Przygotowanie: Krok 1 Bób płuczemy na sicie, zalewamy wodą i gotujemy około 10 minut. Czas gotowania zależy od tego jak dojrzały jest bób. Im jest starszy, tym twardszą ma skórkę. Generalnie młodego bobu z początku lata nie ma co trzymać długo we wrzątku, w razie czego będzie al dente – lepszy lekko twardy niż rozgotowany. Łatwiej
Niedzielny kucharzSałatka z fasolką szparagowa to prosta, szybka, smaczna i kolorowa przekąska z dodatkiem wędliny, cebuli i papryki na bazie majonezu i musztardy. Jest to bardzo oryginalne i sycące danie idealne na różnego rodzaju domowe przyjęcia, na śniadanie lub kolację. Nie wymaga specjalnych umiejętności, może ją bez większych problemów przygotować nawet kulinarny laik, szczególnie polecam ją miłośnikom fasolki szparagowej. składniki(...)łyżki majonezu 2 łyżki musztardy czarny pieprz sól przepis Z umytej fasolki odcinamy końcówki z ogonkami a następnie każdą fasolkę przekrawamy na trzy, cztery części. Do garnka z lekko osolonym wrzątkiem wrzucamy fasolkę i gotujemy ją około 15 minut pod przykryciem, ugotowaną fasolkę odcedzamy i studzimy po czym wrzucamy do miski. Dowolną wędlinę kroimy w niewielką kostkę, obraną cebulę drobno
Smakowite DaniaWpis pochodzi z mgotuje.pl Zielona sałatka z awokado, jajkiem i kurczakiem. Zielona sałatka z awokado, jajkiem i kurczakiem podana z sosem
Marta GotujeWitam serdecznie Chciałabym zaproponować przepis na duszoną kapustę do obiadu. Kapusta jest bardzo smaczna, lekko pikantna i idealnie pasuje do różnego rodzaju mięs pieczonych, smażonych lub
Uwaga Babcia Gotujeminor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Wiosenna sałatka z kaszy jaglanej Składniki: Kasza jaglana – 100g Ogórek zielony – 1 duży Awokado – 1 sztuka Seler naciowy – 2 łodygi Orzechy włoskie – 40g Olej z orzechów włoskich – 3 łyżki Sól, pieprz Koperek Sok z ½ cytryny Wykonanie: Kaszę jaglaną przepłukać, a następnie ugotować w lekko osolonej wodzie z 1 łyżką oleju z orzechów włoskich
Kuchnia Bon Appetit