Szybka w przygotowaniu, smaczna sałatka z mięsnymi pierożkami, kolorowymi warzywami oraz wyrazistym, aromatycznym kurczakiem przyprawionym złocistą przyprawą do kurczaka. Idealna na obiad, kolację i drugie śniadanie. Składniki: 300g fileta z kurczaka 250g pierożków tortellini z mięsem 500g brokułu 12 sztuk pomidorów koktajlowych 1 puszka kukurydzy konserwowej 1 cukinia 3 łyżeczki przyprawy do złocistego kurczaka Natur Vegeta 2 łyżki masła klarowanego(...)czasie usmażyć na rozgrzanym maśle klarowanym. 2. Pierożki ugotować według instrukcji na opakowaniu z dodatkiem 1 łyżki oliwy. 3. Brokuł umyć, podzielić na różyczki, ugotować al dente w lekko osolonej wodzie i z dodatkiem łyżeczki cukru. 4. Pomidorki umyć i pokroić w ćwiartki, a kukurydzę odsączyć z zalewy. 5. Cukinię umyć, pokroić w plastry jednakowej grubości, oprószyć solą i usmażyć
Szalona Kuchnia Ewelinyłyżek jogurtu naturalnego 1/4 łyżeczka soli 1 ząbek czosnku Marynata: 2 łyżki jogurtu naturalnego 1/2 łyżeczka soli 4 łyżki sosu sojowego 3 łyżki masła orzechowego Jak przygotować sałatkę z marynowanego kurczaka . Kurczaka pokroić w średniej wielkości kostkę, włożyć do miski. W kubeczku połączyć sól, sos sojowy, jogurt naturalny oraz masło orzechowe. Marynatą z kubeczka zalać pokrojone mięso kurczaka. Wymieszać(...)lodówki. Na ogień wstawić patelnię, rozgrzać. Kiedy patelnia jest gorąca włożyć mięso. Smażyć mięso na dużym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Mięso powinno delikatnie się przyrumienić wręcz nawet lekko przypalić. Po kilku minutach mięso zdjąć z ognia i wystudzić. Pora pokroić w małe paseczki. Pokrojonego włożyć do miski. W garnku zagotować wodę, kiedy wrząca zalać pora w misce. Przykryć
mecookskielicha. Niejadalna jest tylko wewnętrzna część pąka - puch porastający dno kwiatowe. Karczochy są lekkostrawne i bogate w wielocukry, kwasy organiczne, fitosterole, potas, wapń, żelazo i witaminę C. Słodko-kwaśna sałatka z karczochów, bobu i cukinii jest świetnym dodatkiem do obiadu. Składniki (3-4 porcje): 8 karczochów 2 średniej wielkości cebule 1 średnia cukinia 1 szklanka młodego bobu (świeżego(...)świeżych liści mięty sól i pieprz Sposób przygotowania: Każdy z karczochów obierz z zewnętrznych łusek, przekrój na ćwiartki i usuń puszek z dna kwiatowego. Gotuj ok. 10 minut w lekko osolonym wrzątku, po czym odlej. W garnku rozgrzej klarowane masło i zeszklij cebulę pokrojoną w grubą kostkę. Dodaj bób i karczochy, wymieszaj i smaż przez chwilę. Wlej 1/4 szklanki wody
W SMAKniej sycące i rozgrzewające danie. Bataty podczas sezonu można również podmienić na dynie. Będzie równie pysznie! W tej sałatce zdecydowanie najlepszy jest dodatek prażonej kaszy gryczanej, która rewelacyjnie chrupie. Sałatkę podaję tym razem z odrobiną octu balsamicznego, ale równie mocno polecam sos sezamowy z tego przepisu . * SKŁADNIKI na 4 porcje 2 duże buraki 2 duże bataty 300 g jarmużu(...)Upiecz buraki. W tym celu piekarnik nastaw do 200°C. Buraki umyj i zawiń w aluminiową folię. Piecz ok. 2 godziny do miękkości. W tym czasie ugotuj kaszę w lekko osolonym wrzątku do miękkości. Następnie dokładnie ją odcedź i wymieszaj z łyżką oleju kokosowego. Przełóż do żaroodpornego naczynia i wstaw do piekarnika. Po około 20 minutach umyj i obierz bataty
Food SquareKolejna moja potrawa inspirowana kuchnią tajską. Tym razem jest to sałatka z kurczakiem, czerwoną papryką, jajkami i makaronem polana słodko-kwaśnym sosem tamaryndowym i podana w liściach sałaty. Wyjątkowo smaczna i aromatyczna. Polecam Składniki: 2 piersi z kurczaka 1 cebula plasterek masła 2 łyżki oleju 2 łyżki sosu sojowego kawałeczek chili 1/2 średniej papryki czerwonej 200 g makaronu „Czarniecki(...)łyżeczki pasty tamaryndowej 2 łyżki sosu rybnego 4 łyżki cukru trzcinowego Przygotowanie: Na patelni rozgrzać masło z olejem, dodać pokrojone w kostkę piersi z kurczaka i sos sojowy. Mieszając, lekko przyrumienić. Następnie dodać drobno posiekaną cebulę i chili. Przysmażyć i odstawić. Ugotować makaron, odcedzić i przelać zimną wodą. Jajka ugotować na twardo. Paprykę czerwoną posiekać. Do miseczki wrzucić zawartość patelni
Oryginalny smakbiało-czarnymi kwiatami, które z czasem przekształcają się w sierpowate strączki, kryjące niezwykle słodkie bobiki. Bobowe strąki to osobny rozdział o kunszcie natury, tworzącej prawdzie arcydzieła. Z zewnątrz twarde, lekko porowate, jak solidne skórzane etui, w środku jak szkatułka na biżuterię, wyściełana białą, miękką otuliną, chroniącą zielone nasionka. Strączki bobowe nadają się do jedzenia, kiedy są jeszcze młode, miękkie(...)wyłożenia na gotową sałatkę Przygotowanie: Krok 1 Bób płuczemy na sicie, zalewamy wodą i gotujemy około 10 minut. Czas gotowania zależy od tego jak dojrzały jest bób. Im jest starszy, tym twardszą ma skórkę. Generalnie młodego bobu z początku lata nie ma co trzymać długo we wrzątku, w razie czego będzie al dente – lepszy lekko twardy niż rozgotowany. Łatwiej
Niedzielny kucharzSałatka z fasolką szparagowa to prosta, szybka, smaczna i kolorowa przekąska z dodatkiem wędliny, cebuli i papryki na bazie majonezu i musztardy. Jest to bardzo oryginalne i sycące danie idealne na różnego rodzaju domowe przyjęcia, na śniadanie lub kolację. Nie wymaga specjalnych umiejętności, może ją bez większych problemów przygotować nawet kulinarny laik, szczególnie polecam ją miłośnikom fasolki szparagowej. składniki(...)łyżki majonezu 2 łyżki musztardy czarny pieprz sól przepis Z umytej fasolki odcinamy końcówki z ogonkami a następnie każdą fasolkę przekrawamy na trzy, cztery części. Do garnka z lekko osolonym wrzątkiem wrzucamy fasolkę i gotujemy ją około 15 minut pod przykryciem, ugotowaną fasolkę odcedzamy i studzimy po czym wrzucamy do miski. Dowolną wędlinę kroimy w niewielką kostkę, obraną cebulę drobno
Smakowite DaniaWpis pochodzi z mgotuje.pl Zielona sałatka z awokado, jajkiem i kurczakiem. Zielona sałatka z awokado, jajkiem i kurczakiem podana z sosem
Marta GotujeWitam serdecznie Chciałabym zaproponować przepis na duszoną kapustę do obiadu. Kapusta jest bardzo smaczna, lekko pikantna i idealnie pasuje do różnego rodzaju mięs pieczonych, smażonych lub
Uwaga Babcia Gotujeminor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Wiosenna sałatka z kaszy jaglanej Składniki: Kasza jaglana – 100g Ogórek zielony – 1 duży Awokado – 1 sztuka Seler naciowy – 2 łodygi Orzechy włoskie – 40g Olej z orzechów włoskich – 3 łyżki Sól, pieprz Koperek Sok z ½ cytryny Wykonanie: Kaszę jaglaną przepłukać, a następnie ugotować w lekko osolonej wodzie z 1 łyżką oleju z orzechów włoskich
Kuchnia Bon AppetitIntensywna w smaku rukola, na niej ułożone pomidorki koktajlowe na przemian z marynowanym czosnkiem. To wszystko skropione oliwą i cytryną. Wystarczy lekko posolić i popieprzyć
Kulinarne przemysleniaŻeby roladka się skleiła łączenie smarujemy lekko wodą i już:) Potem ostrym nożem kroimy na równe kawałki. Wykładamy na półmisek i ozdabiamy :) Ponieważ wszystko robiliśmy w temp. 20 st.C , to przed podaniem na stół półmisek schładzamy w lodówce :) Jeżeli zostały nam jakieś produkty, to możemy z nich zrobić sałatkę :) U mnie za dużo nie zostało więc
chleba naszegoPrzepis autorski (mój). Tak przyrządzona marchewka może być idealnym dodatkiem do mięsa, ryby lub lekkim posiłkiem w wersji solo. Dodatkowo wzbogaciłam ją płatkami lnianymi, które
Di gotujewyłożonej papierem do pieczenia, smaruję jajkiem i posypuję lekko serem na górze. Pieczenie: Temperatura - 180ºC Czas - 25-30 minut Roladki powinny ładnie wyrosnąć i się zarumienić. Świetnie smakują jeszcze ciepłe, ale sprawdzą się także jako zimna przekąska. Ja swoje polałam ketchupem, ale można także przyrządzić do nich sos czosnkowy i sałatkę. Jest pysznie
Cooking MonsterSernik jabłkowy bez pieczenia Pyszny sernik jabłkowy bez pieczenia, a do tego prawie bez użytku cukru! Sernik z tego przepisu wychodzi na prawdę idealny, bardzo
Kuchnia Łukaszaolejna propozycja lekkiego,wakacyjnego dania, dziki ryż z młodymi warzywami i sosem agrestowym. Można go podać z dowolnymi dodatkami, w przepisie z łososiem gotowany na parze ale mogą to być inne ryby, chuda wieprzowina, wołowina lub drób wg. własnych upodobań, lub bez dodatków jako sałatkę na ciepło lub zimno. Sałatka z dzikiego ryżu jest świetną alternatywą dla kanapek zabieranych
SzczyptaSmaQindywidualnych upodobań. Dodatek imbiru i białego pieprzu oraz użycie lekko ostrej musztardy Dijon dodadzą naszemu kurczakowi również umiarkowanej pikanterii. Warto od razu zaznaczyć, że sos miodowo-musztardowy, o którym mowa w tym przepisie to sos „na gorąco”, którego nie należy mylić z „zimnym” sosem miodowo-musztardowym stosowanym zwykle do sałatek, a do którego wrócimy przy innej okazji. Jest
Kulinarna PokusaMy Blueberry Corner by "jagodzianka" Karmelizowana marchewka to wspaniały dodatek do obiadu. Słodka marchewka z dodatkiem pachnącego tymianku to kompozycja smaczna i lekka. Najlepsza do …
My Blueberry Cornerkupić w sklepach z przyprawami) są kleiste i lekko wilgotne. Nie należy kupować dużych ilości sumaka na zapas, ponieważ bardzo szybko wietrzeje. Sumak, jako przyprawa doskonale komponuje się z wszelkimi rodzajami duszonego, smażonego lub grillowanego mięsa, rybami i owocami morza oraz warzywami. Z powodzeniem można go stosować jak przyprawę do sałatek, zwłaszcza z serem feta oraz dipów, białych serów
Kulinaria - potrawy z różnych stron światalekką kolację. Dzisiaj właśnie przygotowałam takową surówkę - lekką i smaczną. Jest ona idealnym dodatek do obiadku bądź może być serwowana dla osób będących na diecie. Surówka szlachecka z kapustą pekińską SKŁADNIKI: 30 dag kapusty pekińskiej 2 marchewki 1 pęczek koperku 4 pomidory rzymskie lub 1 duży malinowy przyprawa do sałatek świeżo zmielony pieprz PRZYGOTOWANIE: Kapustę pekińską szatkujemy dość
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkigenialną sałatkę. Wstawiam specjalnie dla Was! Pozdrawiam! Sałatka z kurczakiem i pieprzem ziołowym podwójny filet z kurczaka słoik selera marynowanego świeża czerwona papryka puszka kukurydzy 3 średnie ogórki kiszone 3 jajka 3-4 łyżki majonezu jogurt naturalny sól pieprz ziołowy Prosta sprawa! Kurczaka kroimy na drobną kostkę, obsmażamy doprawiając lekko vegetą (kucharkiem). Selera dajemy na durszlak, przelewamy lekko
Kuchnia moimi oczamizakryje mięso i gotujemy do momentu, aż żołądki lekko zmiękną. Doprawiamy solą, pieprzem i ziarenkami smaku, ciągle gotując, aż będą całkowicie mięciutkie. Śmietanę rozmieszać z mąką i papryką w proszku, zahartować odrobiną wywaru i wlać do rondla. Doprowadzić do zagotowania się sosu i podawać. Moja wersja podania to makaron i sałatka z buraczków, ale zarówno dobrze gulasz smakuje z ziemniakami
Kuchnia w opałachpiwa nie lubię ;) W smaku są dość pikantne, lekko kwaskowate. Wypróbuję ten przepis na innych kiełbaskach, ciekawa jestem, czy będą tak samo smaczne, jak parówki :) Parówki do przygotowania utopenców otrzymałam od ZM Nove . Linia "Natura" jest nową propozycją dla osób szukających zdrowszych wędlin. Szerzej pisałam o niej w poście o sałatce jarzynowej . Wykorzystane przeze mnie parówki składają się
Codzienna kuchnia niecodzienna