Pyszne, zdrowe i sycące danie. Płynne żółtko i mega chrupiący bekon sprawią, że wrócisz do niego jeszcze nie raz ;) Doskonale sprawdzi się jako lekkie danie
Smakołyki AsiSkładniki : 5 małych bulw topinambura 3 jajka mała puszka fasoli czerwonej 1 cebula 3 ogórki kiszone sól, pieprz, koperek, szczypiorek majonez Przygotowanie : Bulwy topinambura ugotować w
Proste PotrawyJuż pojawiają się pierwsze warzwa. Będąc przejazdem w dolonośląskim widziałam zbiory szparag. Zanim świeże warzywa pojawią się w naszym jadłospisie, a dieta stanie sie lekka, surówka
AZgotuj!Mam już wypróbowany przepis na buraczki i od kilku lat tak je przygotowuję. Buraczki są w słodko-kwaśnej zalewie co daje im lekko winny smak.
Kolorowa kuchnia Elkipożywna sałatka z dużą ilością warzyw, doskonała na sycącą kolację, lub 2 śniadanie do pracy, można przygotować w słoiczku, zakręcić i delektować się smakiem podczas przerwy w pracy SKŁADNIKI 1 woreczek ryżu, 1 podwójna pierś z kurczaka, 4 duże ogórki kiszone, 1 papryka czerwona, 1 duża cebula czerwona, ½ puszki kukurydzy, 200 g sera sałatkowo-kanapkowego półtłustego, 1 nieduży brokuł(...)łyżki jogurtu naturalnego, 1 łyżka majonezu, 2 ząbki czosnku Przyprawy: sól, pieprz, przyprawa do kebaba, ½ łyżeczki curry WYKONANIE Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie oraz z dodatkiem przyprawy curry, ugotowany ryż odcedzamy i studzimy. Kurczaka kroimy w kostkę, obsypujemy przyprawą do kebaba, smażymy na złoto, zostawiamy do wystudzenia. Brokuła dzielimy na różyczki, gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Ogórki, paprykę
słodki bratekkwaśnym dressingiem. Co potrzebujemy by skonstruować to zachwycające danie? Oto lisa potrzebnych składników: Ryba: * 2 filety świeżej Tilapii * sól, pieprz *sok z cytryny do skropienia *mąka do opruszenia Sałatka: * 1 batat sporej wielkości *1/3 długiego zielonego ogórka * kilka pomidorków koktajlowych (ok 6-8) * natka pietruszki Dressing: * sok z połowy cytryny * taka sama ilość oleju *1 łyżeczka cukru * papryczka chili(...)strony lekko opruszamy mąką. Smażymy na klarowanym masełku na średnim ogniu - najpierw od strony skóry-aż do smakowitego zarumienienia (trwa to około 3-4 minut), a następnie przewracamy i smażymy jeszcze ok 2 minuty. Bataty, pomidorki i ogórka polewamy dressingiem i mieszamy wszystko w jednej misce. Dodajemy do tego drobno posiekaną pietruszkę i wykładamy na talerz. Na sałatkę wykładamy
Wspólne smakiprzygotować warstwową sałatkę śledziową z burakiem i jabłkiem? Buraki i ziemniaki umyć i bez obierania zawinąć w folię aluminiową i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 1,5 godziny. Ziemniaki po 45 minutach wyjąć, gdyż szybciej będą upieczone lub włożyć do piekarnika pod koniec pieczenia buraków. Warzywa można również ugotować bez obierania w lekko osolonej wodzie(...)dodać warstwę z buraków, a na nie rozłożyć jabłko i rozsmarować pozostały majonez, na który zetrzeć na grubych oczkach tarki jajka. Wierzch można delikatnie oprószyć odrobiną pieprzu i soli. Sałatka najlepiej smakuje na dzień następny po zrobieniu. Przechowywać w lodówce. Zobacz również: sałatka z tuńczyka
Kuchcik gotujepoczątku sezonu cukinia cieszy , a w pełni już nie wiadomo co z nią zrobić i jak przerobić To bezcenne warzywo ma tysiące zastosowań , jednym z nich jest właśnie ta sałatka ” Rzymska ” . Doskonała w smaku ,delikatna , nadaje się jako przystawka do obiadu . Prosta , smaczna i do tego z wszystkiego co zazwyczaj jest pod ręką . Z cukinii trudno zrobić aromatyczne(...)lekko za ostra , za kwaśna i słodka , gdyż cukinia sporo wciągnie w siebie . W razie potrzeby możecie zwiększyć ilości cukru , octu czy innych rzeczy jeśli uznacie ,że nie do końca Wam leży Całość ładujemy do słoików razem z wodą -zalewą . Zakręcamy i pasteryzujemy dwa dni . Pierwszego dnia 30 minut , drugiego 10 minut . Gotowe . Smacznego! Artykuł „Rzymska ” sałatka
Ogrodnik w podróżyokazję, słucham lekkiej muzyki i nie czytam latem ciężkich książek. Uwielbiam oglądać letnie inspiracje i otaczać się przedmiotami, które sprawiają, że lato czuć wszędzie. Jeśli macie podobnie, to zajrzyjcie na stronę Westwing , znajdziecie tam wiele pomysłów na wakacyjne i wypełnione słońcem wnętrza. Tymczasem na lato polecam Wam "bogatszą" o dwa składniki wersję popularnej sałatki Caprese niż jej wersja tradycyjna
bistro mamazielonymi oliwkami i ząbkami czosnku Apetina Snack Pack in oil 4-5 listków świeżej mięty 180-200 g jogurtu naturalnego pieprz do smaku słone ciasteczka do podania Szybka sałatka z serkiem i oliwkami: kila liści sałaty kilka listków roszponki 1/2 opakowania sera typu śródziemnomorskiego w kostkach, w zalewie ziołowo-olejowej z zielonymi oliwkami i ząbkami czosnku Apetina Snack Pack(...)kostkach wraz z 2 oliwkami i 1 ząbkiem czosnku (wszystkie składniki znajdują się w opakowaniu sera firmy Apetina) . Następnie dodajemy listki świeżej mięty i 150 g jogurt naturalny. Lekko przyprawiamy pieprzem. Miksujemy do połączenia składników. Próbujemy sprawdzając smak i konsystencję. Jeśli nasz sos wyda nam się za gęsty dodajemy resztę jogurtu (jogurty różnych firm mają różną konsystencję
Słodkie okruszkiwarunkom sanitarnym w miejscach, gdzie można kupić prawdziwy turecki kebab, więc postanowiłem zmierzyć się z tym zadaniem samodzielnie i przygotowałem Shish - Kebab z mielonego mięsa wołowego z chrupiącymi ziemniaczkami, sałatką i sosami jak u prawdziwego Turka. Do przygotowania kebaba potrzebowałem: 500 gram mielonego mięsa wołowego, kilku kolorowych pomidorków koktajlowych, 5 papryczek chili, 2 dużych (400 gram) jogurtów naturalnych, oliwy(...)oliwą i położyłem na lekko rozgrzanym grillu elektrycznym (można użyć również patelni ustawionej na małym ogniu). Bakłażana grillowałem z obu stron do miękkości. Pół kapusty rzymskiej poszatkowałem w drobne kawałki i umieściłem w misce. Do miski dodałem 2 pokrojone w drobne cząstki pomidory i jedną pokrojoną w półplasterki czerwoną cebulę. Tak przygotowaną sałatkę skropiłem 3 łyżkami oliwy
Wyprawy kulinarneświątecznym obiadaniu się. Jednocześnie jest to kolejny przepis, który idealnie sprawdzi się podczas posiłku na świeżym powietrzu. Oryginalną wersję poniższego przepisu znajdziecie na stronie 42 kwietniowego numeru Przepisów Czytelników . Sałatka z kaszą kuskus i warzywami Przygotuj miski (w tym jedną odporną na działanie wysokie temperatury), talerzyk lub pokrywkę pasującą do miski odpornej na działanie wysokiej temperatury, wagę kuchenną, sitka, nóż(...)lekko posolić, zalać taką ilością wrzątku, aby była ledwie przykryta gorącą wodą. Miskę lub naczynie z kaszą przykryj talerzykiem lub pokrywką i odstaw do wystudzenia. Wystudzoną i napęczniałą kaszę dokładnie rozmieszaj widelcem. Do kuskusu dodaj wszystkie warzywa (oliwki, kukurydzę, paprykę, groszek, cebulę, ogórki i mieszankę meksykańską), szynkę oraz oliwę. Wszystko dokładnie wymieszaj, dopraw solą oraz ponownie dobrze wymieszaj. Gotową sałatkę
blog.moje-pasje.infozostawiamy w piekarniku na 60 minut przy lekko uchylonych drzwiczkach. Po wystudzeniu ciasto możemy polać lukrem *** *** Sernik królewski najlepiej przed podaniem schłodzić w lodówce *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI PRZEPIS TUTAJ Artykuł Sernik królewski pochodzi z serwisu
Blog z Apetytemwyboru: falafel kurczak wołowina oawarma – konfitowana jagnięcina zestaw sałatek Pasty Są też pasty dla wielbicieli hummusu i nie tylko. Podawane są ze świeżym chlebkiem lavash. Do wyboru macie: hummus, to kremowa pasta z ciecierzycy i oczywiście tahina motabal, to pasta z pieczonego bakłażana z tahiną i przyprawami mohammara, to lekko pikantna pasta pomidorowo-paprykowa, z orzechami, melasą z granatów
Kulinarne przygody Gatityprzygotowania suszonych pomidorów, czyli dodatku idealnego do sałatek czy past na kanapki. Aby "podkręcić" smak pomidorów do każdego słoiczka dodałam inne dodatki, tj. świeże listki bazylii, gałązkę rozmarynu lub papryczki chilli. Takie pomidory pięknie się prezentują oraz świetnie smakują. Uwaga - po ususzeniu miąższ z pomidorów powinien być jeszcze lekko mięsisty, aby pomidory były miękkie i soczyste. Składniki
Ugotowaćrównież jako aperitif, oraz w połączeniu z delikatnymi sałatkami, daniami z ryb oraz drobiu. Podawać dobrze schłodzoną w temperaturze 8 – 10 stopni. Polka. Różowa 2017 to kupaż zweigelta, cabernet cortis oraz pinot noir. Ładna łososiowa barwa. Dominują aromaty maliny, poziomki, zielonego jabłka. Jest przyjemnie orzeźwiająca i soczyście kwasowa z lekką nutą słodyczy (5 g/l cukru resztkowego
królestwo garówkorniszony, sałatka z pieczonych buraków , ogórki kiszone, sałatka z marynowanych warzyw . Dla dzieci można podać surówkę z tartej marchewki, marchewkę z groszkiem. Składniki: 0,5 kg mielonej łopatki wieprzowej 1 średnia cebula 1 ząbek czosnku 1 duże jajko ekologiczne 1/3 szkl. płatków +1/3 szkl. wody lub 1 lekko czerstwa kajzerka 1 płaska łyżeczka soli 1/4 łyżeczki czarnego
Codziennik Kuchennydeserowa jak to było dotąd ;-) Dziś szybka sałatka idealna na wakacyjną kolację. Składników ma niewiele więc tym bardziej łatwo ją przygotować :-) To kto robi? SKŁADNIKI 1/3 szklanki kaszy jaglanej 2 pomidory 1 biała papryka koperek szczypiorek 3 łyżki jogurtu naturalnego sól ziołowa, pieprz Kaszę gotujemy w dużej ilości lekko posolonej wody, odcedzamy i studzimy. Pomidory kroimy w kostkę, paprykę
Czary - gary w kuchniPrzerwa obiadowa w pracy. Głód już lekko doskwiera. Najwyższy czas coś zjeść. I tu napotykasz dylemat.... Przejadła Ci się pizza z pobliskiej pizzerii, zamawiana z kumplami zza biurka tydzień po tygodniu? Chińszczyzna po raz -enty? Ile razy można jeść schabowego z cateringu? Na widok sushi masz mdłości? Sałatka ze sklepowej lodówki coś marnie się prezentuje? Generalnie dość masz już
Grunt to przepis!wiele bardziej użyteczne :) Można z nich zrobić sałatki, ciasta, kremy, a nawet burgery czy pralinki. Są pyszne zarówno pieczone, jak i gotowane, i na słodko i na słono. Trzeba tylko dać się ponieść fantazji ;) Pieczony burak oblepiony kwaskowym octem balsamicznym, garść roszponki i kilka dodatków i już mamy lekki i zdrowy lunch, a przy tym jaki pyszny :) SKŁADNIKI ( 1 porcja
DefinicjaSmakuProsta, ale jakże pyszna sałatka. W sezonie truskawkowym trzeba ją obowiązkowo zrobić przynajmniej raz. Zajadałam ją dzisiaj na obiad i na kolację. I na tym nie koniec. Bo i własnych truskawek mam pełne łubianki i właśnie dostałam porządny kawałek francuskiego sera z niebieską pleśnią o lekko orzechowym smaku. Czytaj więcej
Wiem co jemdeser z mlekiem). Ja tym razem zrobiłam z niej sałatkę. Składniki: ½ szklanki kaszy jaglanej 5 marchewek 1 puszka kukurydzy 1 łyżeczka masła lub oleju Natka pietruszki Sól, pieprz, majonez, 1 łyżka chrzanu lub musztardy Wykonanie: Marchew obrać, ugotować i pokroić w drobną kostkę. W międzyczasie kaszę zalać 1 szklanką wody , lekko posolić i ugotować z masłem na wolnym ogniu. Ostudzoną
Tradycyjna Kuchniawarzyw w Polsce. Dodajemy ją niemal wszędzie m.in: zupy, sałatki czy zapiekanki. Najlepszym i najprostszym sposobom jest jeść ją po prostu na surowo. Uwielbiam chrupanie jej z sosem czosnkowym lub po prostu solo. Marchewka i jej wartości odżywcze: zawiera beta-karoten, czyli barwnik o kolorze pomarańczowym, który nadaje skórze lekką opaleniznę zawieraj najwięcej witaminy A, która najlepiej wchłaniania się
Truskawkowa Fiestagarnku rozgrzewam tłuszcz, wrzucam cebulę i czosnek, a kiedy lekko się zezłocą, wrzucam pozostałe warzywa, prócz posiekanych listków pietruszki, dodaję natomiast łodyżki. Wlewam wodę, wrzucam liście laurowe, pieprz i ziele angielskie, dodaję sól. Stawiam na gazie i gotuję około godziny do półtorej. Następnie przelewam przez sito. Warzywa można wykorzystać do sałatki jarzynowej bądź innych potraw. Odcedzony wywar przelewam dodatkowo przez
W kuchni Karmel-itkismaków i skusi się na porcyjkę ? Ryżowa sałatka z szynką i ananasem SKŁADNIKI: 100 g białego ryżu 250 g szynki konserwowej 150 g żółtego sera 5 plastrów ananasa z puszki 1 puszka kukurydzy 3 łyżki majonezu sól pieprz natka pietruszki do dekoracji PRZYGOTOWANIE: Ryż gotujemy na sypko w lekko osolonej wodzie. Szynkę, ananasa jak i żółty
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiskładniki przełożyć do żaroodpornego naczynia z pokrywką. Lekko wymieszać i wstawić do piekarnika na 30 minut. Po tym czasie delikatnie zamieszać zawartość naczynia i ponownie włożyć piekarnika na kolejne 30 minut. Wyjąć, przestudzić, usunąć liście laurowe i plastry cytryny, odlać część oliwy (ok. 1/3 ) - można wykorzystać ją do sałatek, czy innych celów, a resztę przełożyć do blendera
KUCHARNIAsałatki: w niedużej misce mieszamy 1/3 szklanki oleju , sok z połowy cytryny, łyżeczkę cukru,maggi,pieprz. Mieszamy zawartość miski na gładką masę. .Odstawiamy do przegryzienia na 10-15 mniut.W tym czasie gotujemy w osolonej wrzącej wodzie bób 10 minut Gdy się lekko ostudzi obieramy go z szarych łupin
w mojej kuchni