podkarpackiego” wydanej przez Stowarzyszenie na Rzecz Rozwoju i Promocji Podkarpacia „Pro Carpathia”. Sałatka z bobu - kuchnia podkarpacka Składniki: 300- 400 g łuskanego bobu 2 jajka 6 ziemniaków 2 marchewki 2 ogórki kiszone 1 cebula 1 łyżka kminku sól, pieprz śmietana lub majonez. Świeży bób gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości (około 15 minut). Jeśli bób jest lekko podsuszony, dzień
Trzeci talerzpierwszej grupy ludzi i często na naszym stole pojawiają się dania, czy sałatki z sezonowymi owocami. Dziś zaszalałam z morelami i finalnie powstało bardzo ciekawe i pyszne danie. Delikatny kurczak marynowany w aromatycznych przyprawach świetnie komponuje się z wytrawnym, słodko - kwaśnym sosem morelowym z nutą chilli. Lekko, zdrowo, sezonowo! Zachęcam Was do łączenia owoców z mięsem - taka kombinacja smaków może
Wędrówki po kuchniSzparagi myjemy i odcinamy końcówki *** *** Szparagi gotujemy około 5 minut w lekko osolonej wodzie, odsączamy i studzimy. Zawijamy każdy szparag w plasterek wędzonego boczku *** *** Smażymy na grillu lub patelni grillowej, często obracając, do momentu, aż boczek ładnie zrumieni się z każdej strony *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: SAŁATKA ZIEMNIACZANA DO GRILLA PRZEPIS TUTAJ GRILLOWANE POLĘDWICZKI PRZEPIS TUTAJ GRILLOWANE ŚLIMACZKI Z KURCZAKA
Blog z Apetytemsałat z sosem winegret, to danie pyszne, zdrowe i kolorowe. Idealne na lekki obiad lub wczesną kolację. Smaczne i wyglądające bardzo apetycznie. Polecam dla osób, które nie przepadają za wątróbką. Polecam inne przepisy z mango: Roladki a’la Sushi w kapuście pekińskiej z mango i surimi Sałatka z owocami Dietetyczny koktajl z mango i truskawką Mleczny koktajl z mango, jabłka
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięKasza, to jadalne nasiona zbóż, pozbawione łusek, często lekko rozdrobnione. Przez wieki uważana za pokarm biedoty, jest wspaniałym źródłem białka, błonnika, witamin, makro- i mikroelementów. Gdy zamierzam wykorzystać kaszę jako dodatek do obiadu, zawsze gotuję jej nieco więcej. Potem robię z nadwyżki sałatkę, albo inne szybkie danie. Dzisiaj właśnie jedno z nich. Ekspresowe w przygotowaniu i pyszne. Czytaj więcej
Pichceniomaniagotowanymi burakami i słonym serem feta to świetny pomysł na szybką i lekką kolację lub jako obiad, które można zabrać ze sobą do pracy w pudełku. Danie jest proste i szybkie w przygotowaniu, dobrze smakuje zarówno po podgrzaniu – na ciepło, jak i na zimno w formie sałatki. Składniki: 100 g kaszy bulgur 1/2 opakowania sera feta (około
Taste and Cookmieszamy i odstawiamy sałatkę na około 1 i 1/2 godziny do lodówki. Sałatkę podajemy jako przekąskę z chrupiącym pieczywem lub jako dodatek do mięsa np. z grilla. Przygotujcie tą sałatk ę na przyjęcie , możecie ją zabrać na piknik lub po prostu podać na kolację. Je st lekka, sycąca i bardzo zdrowa. A więcej inspirujących przepisów znajdziecie
Moja Książka Kucharskamałe kotleciki (średnica około 4 cm ), panierujemy je w bułce tartej i lekko spłaszczamy. Smażymy na złoty kolor z dwóch stron na rozgrzanym oleju. Podajemy z ziemniakami i surówką. Można podawać również z sosem pomidorowym lub pieczarkowym. Inne dania z rybą, w tym kotleciki, krokiety i sałatki, a także przepis na pieczonego karpia znajdziecie TUTAJ
Trzeci talerzmusicie to nadrobić. Dekoruję nią zupy lub przyrządzam jako przekąskę. Pieczona pietruszka, lekko słodka świetnie pasuje z pesto. Jest to proste w przygotowaniu, oryginalne i przepyszne danie. W życiu bym nie uwierzyła, że będę kiedyś jeść pietruszkę z pieca. Może w końcu się przekonam do warzywnej sałatki z pietruszki? Pieczona pietruszka Składniki: ½ kg pietruszki 2 łyżki oliwy sól morska
codojedzeniawymieszać go z dressingiem i zostawić na ok 30 minut, zanim będziemy sałatkę wykańczać i podawać. Jeżeli całkiem surowy kalafior to nie nasz smak, można przez moment podgotować pokrojone warzywa na parze. Dosłownie przez chwilę, aby nie straciły chrupkości. Zarówno w wersji całkiem surowej jak i lekko podgotowanej, będzie smacznie. Polecam! Na podstawie przepisu z książki "River Cottage light
Stare Garystopni. Następnie odkryłam a opcje piekarnika zmieniłam za "górne zapiekanie" by przyrumienić lekko ziemniaki. Na ostatnie 5 minut posypałam odrobina zwykłego sera żółtego. "Włala ;)" Zapiekanka powstała głównie po to by składniki zalegające w lodówce nie wylądowały w koszu. I tak kurczak Teściowej upieczony dla nas do sałatki zyskał drugie życie i kawałki papryk oraz szczypior również. Wyszło pysznie, ładnie
Kuchnia po mojemuzachwyci prawdziwych sympatyków i koneserów oliwy, lubiących nieco poeksperymentować w kuchni, którym lekkie pieczenie w gardle, odczuwalne po przełknięciu oliwy, zupełnie nie przeszkadza, wręcz przeciwnie. Oliwy zebrane w późniejszym terminie, o łagodniejszym, mniej cierpkim smaku, będą dobre dla początkujących jako przyprawa lub baza do sosów czy sałatek. Na koniec pamiętajmy, że oliwa extra vergine oliwie extra vergine nierówna
Codzienna kuchnia niecodziennaMięso w sosie kokosowym z mini kukurydzami czyli propozycja dania lekko ostrego, w stylu meksykańskim. Mleko kokosowe jest wyczuwalne, ale nie dominuje całości dania. Dodatkowo niweluje nadmierną ostrość papryczek i idealnie komponuje się smakowo z mini kolbami kukurydzy. Najlepiej smakuje podane z ryżem i sałatką z sałaty lodowej lub marchewką w sezamie
MohiellaUdka z kurczaka marynowane w soi, lekko słodko kwaśne. Udka z kurczaka na ostro, pyszne i aromatyczne. Zachęcam do ich przyrządzenia! Marynowanie kurczaka to podstawa. Polecam marynować mięso przez conajmniej 2 godziny, idealnie przez noc w lodówce. Podałam kurczaka z sałatką z kaszy (przepis na sałatkę jutro) i jogurtem. Udka z kurczaka Składniki: 5 udek z kurczaka
codojedzeniabardziej tresciwa, a jednoczesnie lekka i niesamowicie smaczna. Musze przyznac, ze takie lekkie i niepozorne jedzenie, lepiej zaspokaja glod i wystarcza na dluzej, niz porcja frytek, po ktorej robie sie glodna juz po godzinie! Śniadanie: Omlet chiński (3 jajka roztrzepane z 1 łyżką sosu sojowego) i sałatka rozmaitości (sałata, ogórek, pomidor, rzodkiewka, dymka). Lunch: Makaron z brokułem - makaron
Codzienne Gotowanie