Uwielbiam sałatki te z mięsem, warzywne, owocowe, z rybą . Dziś zapraszam na sałatkę łatwą i szybką w przygotowaniu . Sałatka jest lekka na jogurcie naturalnym
Gotowanie PatkiBłyskawiczna kolorowa i smaczna sałatka. Je się ją oczami dzięki kolorom Jest lekka, dlatego może stanowić doskonałą przekąskę w ciągu upalnego dnia lub po prostu w
Zasmakuj KuchniDzisiaj przepis dla prawdziwych miłośników bananów. Chlebek bananowy w który zakochacie się z pierwszego kawałeczku. Lekki do zrobienia, mega mięciutki, bardzo wilgotny i bardzo bananowy. Co
Kuchnia ŁukaszaJuż dawno udowodniono, że marchewka idealnie pasuje do ciast, deserów i przeróżnych słodyczy. Ma bardzo ciekawy słodkawy, lekko gorzki smak, który idealnie wykrywa wszystkie swoje
Kuchnia ŁukaszaUwielbiam kapustę pekińska za jej delikatność , wszechstronność i krótki czas obróbki termicznej . W surówkach natomiast jest tak wspaniała ,że wystarczy lekko posolić i skropić octem winnym
Eli GotowanieOstatni moment aby wykorzystać bób bo potem nie będzie już taki smaczny, jędrny tylko lekko mazisty ale wtedy można robić pasty. Moja dzisiejsza propozycja to szpinak
Moje Małe CzarowanieKapusta z grochem i grzybami... Lekko kwaśna i aromatyczna kapusta. Dodatek grochu i suszonych grzybów. Niezbędnik na każdym stole w Wigilię Bożego Narodzenia. Smacznego! Składniki: 1
Gospodyni MiejskaMy z rodziną bardzo lubimy placuszki i banany. Placuszki udają się pyszne, mięciutkie, smaczne i z lekko chrupiącą skórką. Bardzo serdecznie zapraszam do wypróbowania tego pysznego
Kuchnia Łukaszakawy ( tutaj przepis ), herbaty, deserów, duszonych mięs, zup, ryb, pasztetów i sałatek. Zielony lub czarny kardamon można też doda do gulaszu z wołowiny i ... bigosu. kardamon biały - to wybielony zielony kardamon, używany jest głównie do deserów i pieczywa. kardamon czarny - jest bardziej aromatyczny od wyżej wymienionych, ma charakterystyczny lekko wyczuwalny zapach dymu i stanowi główny składnik mieszanki garam masala. Dodaje(...)się go też do pikantnych potraw oraz dań wymagających długiego czasu gotowania. Czarny kardamon często dodawany jest w całych strąkach, które zgniata się lekko, tak aby nasiona nie wypadały z torebki nasiennej. Może być stosowany zamiennie z zielonym kardamonem. Przelicznik wygląda następująco 5-6 strąków zielonego kardamonu to mniej więcej tyle co jedna płaska łyżeczka kardamonu mielonego 2- 3 strąki
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataSałatka z tak pysznymi krewetkami zaskoczy niejednego źle nastawionego osobnika do krewetek w ogóle. Zaręczam! Centrum smaku to małe otoczone chrupiącą kokosową panierką krewetki, dopieszczone dodatkami. Potrzebujemy: 1 opakowanie gotowanych krewetek MyFood 4 łyżki wiórek kokosowych, u mnie bez siarki od Olini 2 łyżki mąki pszennej 1 jajko olej do smażenia Krewetki rozmrażamy i zdejmujemy z nich ogonki. Następnie(...)bądź rwiemy na kawałki. Pistacje lekko siekamy nożem. Na sałacie układamy plastry ogórka i posypujemy pistacjami po polaniu sosem z opisu poniżej. Sos: 3 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu, u mnie majonez kielecki od WSP Społem szczypta soli, pieprzu i ziół prowansalskich, bądź ziół przeznaczonych typowo do sałatek Krem balsamiczny, u mnie od Primo Gusto
MamaOskarkaSałatka brokułowa jest smaczna i zdrowa, a do tego idealna do grilla! Polecam Składniki: 1 brokuł 2 pomidory pęczek rzodkiewek 1 czerwona cebula 1 puszka kukurydzy konserwowej 1 opakowanie sera typu feta słonecznik łuskany do posypania 2 łyżki majonezu 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego 2 ząbki czosnku sól i pieprz *** Brokuła dzielimy na różyczki, wrzucamy na lekko(...)misce układamy połowę warzyw: brokuły, pomidory, rzodkiewki, cebulę i odsączoną z zalewy kukurydzę *** *** Całość zalewamy połową sosu. Ser feta kroimy w kostkę lub kruszymy. Połowę sera wykładamy na sałatkę *** *** Następnie wykładamy drugą część warzyw *** *** Całość zalewamy resztą sosu. Na sałatkę wykładamy drugą część sera i całość posypujemy łuskanym słonecznikiem *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: SAŁATKA ZIEMNIACZANA DO GRILLA PRZEPIS TUTAJ GRILLOWANE
Blog z Apetytemsałatki utrzymują mnie w przekonaniu, że tak naprawdę zdrowo się odżywiam :) dodatkowo fakt, że można zaszaleć z kreatywnością podczas ich przygotowywania, czyni je interesującymi :) Dzisiejszym gościem jest tzw. szynka parmeńska, czyli Prosciutto di Parma ! Czy często pojawia się na Waszym stole? Czy wiecie, że poprzez specyficzne jej suszenie ma ona tak naprawdę lekko słodkawy smak, a mimo(...)opakowanie sera feta (jednak zdecydowanie pleśniowy wygrywa!) garść orzechów (tym razem użyłam pestek dyni i słonecznika, mogą być też włoskie :)) sos vinaigrette Przygotowane: 1. Myjemy i rozdzielamy sałatkę na 2 talerze. 2. Myjemy ogórka i pomidora. Warzywa, fetę i gruszkę (obieramy!) kroimy i kładziemy na talerze. 3. Cukinię grillujemy po 2min. z każdej strony. 4. W tym czasie zajmujemy się
Kitchens Alphabetbułka z masłem. Użyłam oleju z czarnuszki. Olej z czarnuszki ma lekko gorzki, intensywny korzenny zapach, a jego barwa przechodzi od miodowej do ciemnobrązowej. W kuchni może być stosowany wyłącznie na zimno (obróbka termiczna niszczy prozdrowotne substancje w nim zawarte), jako dodatek do sałatek, zup, sosów, twarogów, kasz itp. Potrawom tym nadaje korzenny smak. Olej z czarnuszki najlepiej przechowywać
Z Kuchni Do Kuchninajmniejszą) 1 mini sałata rzymska kilka pomidorków koktajlowych tarty parmezan do posypania sałatki po wierzchu Sos: 5-6 łyżek majonezu 2 łyżeczki musztardy starofrancuskiej 3 łyżeczki miodu 1 łyżeczka sosu sojowego 1 ząbek czosnku sól, pieprz Brokuła dzielimy na różyczki. Gotujemy w osolonej i lekko osłodzonej wodzie na al dente (lub przez około 7-10 minut na parze). Majonez
Smaki Na Talerzu